500 forskarna protesterar mot IPCC i upprop till FN. Vilka är de?

50
2736

En flitig kommentator i klimatfrågor på bloggen sände mig denna kommentar för ett år sedan. Minst lika aktuell idag! I dagarna vände sig 500 FORSKARE med ett öppet brev till FN. Budskapet: DET RÅDER INGEN NÖDSITUATION (uppdaterad) 17/9 2019

Uppropet, och främst uppgifter om några av dess undertecknare. har kommenterats 29/9 av Maths Nilsson. De 500 forskarna i upprop mot FN.

Maths Nilsson har i sakfrågan skarpt bemött en artikel av Lars Bern, en ledande ”klimatskeptiker”, vilken gärna kan läsas som komplement Desinformerar Lars Bern om klimatet?

Jag återger artikeln nedan.


De 500 forskarna i upprop mot FN.

I dagarna skickades ett brev till FNsom förklarade att det inte finns någon klimatkris till skillnad från det som framkom i IPCCs expertpanels senaste rapport. Information om att detta var på gång hade läckt ut redan innan och de som tittade på signaturerna konstaterade att det var väldigt få klimatforskare med.

Det braiga med liknande upprop är att man inte behöver presentera någon vetenskap utan mer dra till med svepande meningar som enbart är åsikter utan visat vetenskapligt stöd. Skrev om det tidigare när förhandsinformationen läckte ut.

Uppropet hade 500 signaturer men själva brevet var underskrivet av nedanstående ”ambassadörer för det europeiska klimatuppropet”. Det de säger är i praktiken att IPPCs experter har fel och att det då måste ligga en jättelik konspiration bakom.

Jag tänker väl att ni får göra vad ni vill med informationen nedan, det finns i alla fall material till att konstruera en alldeles egen konspiration. Om man vill.

”Ambassadörer för klimatuppropet”:

-Pensionerad professor Guus Berkhout (geofysik), holländsk ingenjör som jobbat för Shell. Grundade Climate Intelligence Foundation (CLINTEL) 2019, finansierad av multimiljonären Niek Sandmann (fastigheter). Har inte sysslat med klimatforskning.

–Richard Lindzen, numera pensionerad professor vid Harvard. Publicerat flera artiklar via Cato Institute som finansierats av fossilindustrin och är listad som ”Expert” vid flera konservativa tankesmedjor som kämpar för fri marknad och färre regleringar. Lindzen har fakturerat gas- och oljeföretag $2500 per dag i konsultarvode. I en rättegång 2018 erkände han att han avlönats med $25 000 per år från Cato Institute sedan 2013 och hade även fått $30 000 från Peabody Coal. Den ende av ”ambassadörerna” som publicerat klimatrelaterade vetenskapliga artiklar (nej, jag varken tror eller påstår att han har fuskat i sina publicerade artiklar).

-Pensionerad professor Reynald du Berger, (geofysik). Verkar inte ha publicerat något inom klimatforskning.

-Pensionerad professor Ingemar Nordin (vetenskapshistoria). Välkänd i klimatkretsar och frekvent skribent på Klimatupplysningen. Har inte varit i närheten att syssla med klimatforskning.

-Terry Dunleavy journalist och tidigare sysselsatt inom vinindustrin. Startade New Zealand Climate Science Coalition för att informera om bristerna i klimatvetenskapen [sic]. Inte varit i närheten av klimatforskning.

-Jim O’Brien energikonsult från Irland. Inte varit i närheten av att publicera klimatvetenskap vad jag kan se.

-Viv Forbes, geolog från Australien som jobbat för en lång rad kolföretag. Sitter i styrelsen för Carbon Sense Coalition, som ska “defend the role of carbon on earth and in the atmosphere. Inte hållit på med klimatforskning.

-Professor Alberto Prestininzi geolog från Italien, enligt CV verkar han inte publicerat artiklar inom klimatvetenskap (verkar specialiserad på jordskred och liknande).

-Pensionerad professor Jeffrey Foss (”philosopher of Science”), skrivit på Stopping Socialism. Klimatforskning verkar inte ha varit hans grej.

-Professor Benoît Rittaud (matematik) Frankrike, verkar inte heller ha publicerat något vetenskapligt om klimatet men skrivit en bok med titeln Le mythe climatique 2010.

-Morten Jødal, biolog från Norge och med i Klimatrealisterne (”typ Klimatsans/Klimatupplysningen här i Sverige). Verkar inte ha sysslat med klimatforskning men med annat inom miljö.

-Hedersprofessor Fritz Vahrenholt, (kemi) tysk politiker , suttit i styrelsen för Shell, CEO för kraftbolag. Verkar inte ha publicerat något inom klimatforskning.

-Rob Lemeire Belgium. Hittade inget om honom. [1/10: Fick denna länk, benämnser sig själv som energispecialist, men det verkar som inte heller han håller på med klimatforskning, men jag har inte kollat särskilt noga].

–Christopher Monckton, utbildad journalist men har föreläst och argumenterat så friskt att han lyfts fram som expert av många konservativa tankesmedjor. Inte publicerat några vetenskapliga artiklar i någon vettig peer-reviewad tidskrift, var dock medförfattare till en artikel i en udda kinesisk tidskrift men den har blivit vetenskapligt toksågad. Hanterar fakta lite som han känner för som visas i de här två filmerna del 1 och del 2.

Svenska underskrivare var:

1. Ingemar Nordin, Emeritus Professor Philosophy of Science,
2. Sture Åström, Professional in Climate Issues [sic] , Klimatsans
3. Rolf Bergman, Emeritus Professor of Physical Chemistry, Uppsala University
4. Dr. Lars Bern, Member of The Royal Swedish Academy of Sciences, Retired CEO in Incentive AB
5. Magnus Cederlöf, Software Specialist, Stockholm
6. Per-Olof Eriksson, Physicist, Former CEO of Sandvik Group
7. Anders Flodin, Business Development Manager, Höganäs AB in North Carolina
8. David D. Gee, Professor Em Orogen Dynamics, Uppsala University, Sweden
9. Hans Jelbring, Climate researcher
10. Claes Johnson, Emeritus Professor of Mathematics at Royal Institute of Technology, Stockholm
11. Gunnar Juliusson, Professor of Hematology, Lund University, Senior Consultant, Skåne, University Hospital, Lund
12. Sten Kaijser, Emeritus Professor of Mathematics, Uppsala University
13. Johan Montelius, Associate Professor of Computer Science at the Royal Institute of Technology, Stockholm
14. Nils-Axel Mörner, Emeritus Professor Geology, President of the Independent Committee on Geoethics. Former head of Paleogeophysics & Geodynamics at Stockholm University
15. Gösta Pettersson, Emeritus Professor in Biochemistry, University of Lund
16. Marian Radetzki, Emeritus Professor of Economics, Luleå University of Technology
17. Peter Stilbs, Emeritus Professor of Physical Chemistry, Royal Institute of Technology (KTH), Stockholm
18. Elsa Widding, Consultant, Author on Climate, Stockholm

Alla är väl förmodligen kända för de som varit med i klimatdebatten ett tag. Ingen uppsjö av klimatrelaterade vetenskapliga artiklar de producerat.

Hans Jelbrink är visserligen meteorolog men anser att växthuseffekten inte existerar, liksom Claes Johnson (som inte heller ger något för Einstein och modern kvantfysik).
Det är över min kompetens att bemöta men det är en extrem åsikt även i de här kretsarna och köps inte av Lennart Bengtsson (som alltså inte skrivit under) som skrivit artikel ihop med Cederlöf om jag inte missminner mig. Likaså har Stilbs skrivit inlägg på Klimatupplysningen där han dissar idén.

Och det är så det verkar se ut från de andra länderna också.

I princip handlar det om ”appeal to authorities”, att vi ska tro på dem på grund av deras titlar (som om de som faktiskt forskar inom klimatet inte är utbildade…). Och jag vet redan att det fungerar.

Vi kör en klinisk studie på en ny läkemedelskanditat, upp med en hand ni som tycker att ovanstående personer ska utvärdera resultaten. Eller ska vi ta en webb-enkät? För det är ju så det ska gå till numera…

[7/10: Climate Feedback har låtit aktiva forskare faktakolla brevet, se här: Letter signed by “500 scientists” relies on inaccurate claims about climate science.]

Översikt av tidigare klimatinlägg hittar du här.

Föregående artikelLyckad manifestation för Assange och yttrandefriheten i lördags. Tal av ordförande för ”Reportrar utan gränser”
Nästa artikelDN rentvättar ledare för terroristanknutna ”Vita Hjälmarna”.
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

50 KOMMENTARER

  • Ja, och han har rätt dessutom! Precis som de riktiga 500 klimatforskarna som nu uttalat sig! Finns ingen anledning till panik för klimatet påverkas inte av CO2, det är en myt som IPCC hittat på!

    • Sant, samma sak gäller alla växthusgaser, och just nu ökar CO2 nivån och klimatet förbättras dramatiskt, grönskan, och därmed möjligheten till matproduktion, har brett ut sig med en yta två gånger ytan av USA, öknarna krymper, levnadsförhållandena förbättras för både fauna och flora, och stater, byråkrater, BigBusiness osv. sitter och gnäller och gnyr över klimatkris för dom vill ha mer pengar och klimataktivisterna är deras hopp om just mer pengar.

     • Annat sker också enligt kompetenta forskare. Därför stor oro och engagemang bland alltfler på jorden. Viktiga delar av Big Business söker dels motverka nödvändiga åtgärder generellt, dels desinformera (fossilenergin) och dels förstås tjäna pengar på olika klimatomställningar. Sedan vet man inte på förhand hastigheten i utvecklingen etc.

     • Och varför enbart lyssna på dessa så kallade ”forskare” som om dom vore ett vädrets Messias. Dom kan ju inte ens få en femdagars prognos rätt, så hur skall dom få 50 års prognos bättre att stämma. Tydligen har havet slutat att stiga, och när jag får kontakt med gamla bekanta på öarna i stilla havet säger dom att inget har hänt. Isar och glaciärer smälter säger man, men vad vi inte får veta är att andra ökar, som ett team från Nya Zeeland just upptäckte genom att ta sig igenom några hundra meter is. Isen växer, på undersidan. Problemet är att ingen vill ändra på något, livet skall fortsätta som förut, bara kosta mer, pengar i fickorna på stat och storföretag. Bilindustrin har fortsatt att tillverka än värre miljöbomber, samma bil som förut, men nu har man bara lagt till massa elektronik, batterier och eldrift. Inte precis miljövänlig, och man säljer på känslor och hype. Ingen förflyttning av gods och passagerare från vägar till tåg eller båt hör vi talas om. Biljetterna på lokaltrafiken i Stockholm är 22 gånger dyrare än dom borde vara, orsak skatter, inte ett ord om att sänka så folk tar tunnelbanan, inte ett ord om att ta bort trängselskatt, vägskatt eller parkeringsavgifter för små elbilar. Vägarna är fulla av långtradare, ingen vill ändra något. Hur länge har Sverige tjafsat om tåg. Ungefär så länge som det tog Kina att bygga världens största och modernaste tågnät. Alla går på om dessa ”forskare”, mest teoretiker utan verklighetsförankring som mest fikar efter nästa anslag, men det är inte där det behövs förändring utan på nivån av ”hammaren och spiskroken”, men där händer ingenting, och det är inte så svårt att lista ut utan ”forskare”, alltså teoriprofeter. Man undrar bara.
      https://www.nationalgeographic.com/news/2018/02/ross-ice-shelf-bore-antarctica-freezing/

    • ”väldigt få klimatforskare med”, och hur många klimatforskare finns det i IPCC, och hur många av denna flora av ”experter” är verkligen kompetenta klimatforskare. Däremot behöver man inte vara kvalificerad klimatforskare för att kritiskt granska rapporterna och modellerna dom producerar lika lite som man behöver vara expert i bildesign för att granska köregenskaperna hos in bil. Däremot behöver man ha körkort.

     • Så mycket är klart att en del av dessa 500 forskare står Big business för nära för att objektiviteten kan ifrågasättas. Kinas regering accepterar väl Parisavtal och väl då också mer eller mindre IPCC:s bedömningar.

     • Mitt intryck är att en klar majoritet står källan för pengar nära, oavsett vilken det är. Alltså nästa anslag. Kina ansluter sig till andan i Parisavtalet, och är väl egentligen det enda land som gör något handgripligt med effekt. Man sätter dock människornas välfärd först, och arbetar strategiskt, långsiktigt och systematiskt. Leder världen i vind-, sol-, kärn-, och vattenkraft medan Sverige relativt konsumerar 2.3 gånger så mycket energi och USA 3.1 gånger så mycket, och de siffrorna är ändå omkring 8 år gamla. Kina har förbättrats mycket sedan dess. Jag vet inte hur man ser på IPCC, men Kina har sitt eget ”IPCC” och klimatet diskuteras knappast alls, däremot miljön, men båda går hand i hand. Man stänger ner all som smutsar ner i rasande takt, kraftverk, fabriker, kolgruvor, osv. samtidigt som man planterar biljoner träd. IPCC nämner tydligen inte ens skogar och avskogning. Kina implementerar förändringar i livsstilen genom att sänka priser. Sverige och USA gör ingenting, man vill stenhårt ha samma livsstil, och resultatet tycks vara att man ökar på föroreningarna. Det lilla jag hört är att Kina mer ser IPCC som ett hafsverk av åsikter, inte en realistisk bas för en handlingsplan. Kinas förändringar i kommunikation, tillverkning och handel är spektakulära. Företagen börjar nästan eliminera kontoren, varuhusen, och att resa till jobbet. 5G byggs ut i rasande takt, i Sverige tjafsar man runt ideologiska och politiska frågor, och naturligtvis ”utreder”.

     • Har ett minne av att USA förbrukar 16, Kina 8 och Sverige 5,1 enheter energi (minns ej sorten) per invånare.

     • Kan inte finna något anmärkningsvärt i energikonsumtionen per capita över världen.
      Om någon sticker ut så borde det vara Saudi Ariabien i Mellanöstern som knappast behöver energi för att värma sina
      bostäder?

      https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_energy_consumption_per_capita#/media/File:World_Map_-_Energy_Use_2013.png

      Sedan tycker jag om något land i världen blivit ”Big Business” så är det väl ändå Kina?
      Men jag måste tillägga jag inte har något särskilt emot det därför jag tror det var helt nödvändigt för att hålla landet stabilt och dessutom försörja en sådan stor befolkning i tider då nationalismen faller och länder öppnar sina gränser för en global ekonomisk samverkan.
      Låt säga Kina inte antagit den marknadsliberala vägen.
      I och för sig statskontrollerad men ändå.
      Då tror jag bristen på ekonomiskt välstånd kunde medfört en migrationsvåg som Europa knappast kunnat hantera.
      Bättre då migrera västerländsk ekonomi till Kina tycker jag.
      USA klarar saken ekonomiskt, där har andra politiska problem istället tillkommit.
      Europa klarar sig också ekonomiskt som det alltid gjort tidigare.

     • arbetarklass Energiförbrukningen per capita är intressant, men har ganska litet värde. Först när vi relaterar den till produktion och livskvalitet blir det intressant. “Big Business” i Kina. Om du ser till utvecklingen så kan det stämma för att inte nämna USA propagandan, men i realiteten sätter Kina stopp för den utvecklingen vi har i USA,att BigBusiness i realiteten är det som styr landet, inte regeringen. Kina tillåter ingen Djup Stat att etablera sin makt. Helt rätt att Kina inte har tillåtit en oreglerad marknadsliberal väg. Västerländsk ekonomi har inte migrerat till Kina, snarare är det Kinas innovativa system som alltmer migrerar till väst nu. USA ekonomin är i totalt kaos med enorma underskott, och bara genom dollardominansen har man lyckats driva ”sedelpressarna” till max utan att krascha den. Vad som händer när nu dollardominasen upphör ska bli intressant, och farligt. EU ansluter sig just nu med det nya investeringsavtalet till Kina gruppen, USA under Biden kommer troligtvis att tvingas följa efter.

 1. Mörner förnekar inte havsnivåhöjningen.
  Han säger att en liten och stabil höjning har skett de senaste åren. Alla som vill kolla fakta kan intyga detta.

 2. Mi emas sekvi, tial kelkaj vortoj.

  Det verkar som att heliocentrismen inte har gått hem hos alla, än; människans narcissism tycks kunna ta sig de mest häpnadsväckande skepnader, på de mest osannolika ställen. Jag kan inte låta bli att tänka på https://fr.wikisource.org/wiki/Le_Coche_et_la_Mouche (Flugan och droskan) av Aesops tolkaren https://sv.wikipedia.org/wiki/Jean_de_La_Fontaine

  Annars verkar det också vara mycket dåligt med astronomer i den här debatten, fast solen är blott en flugskit i universum.

 3. Det måste tilläggas att Mörners fältstudier gäller framförallt Maldiverna där hans studier mellan 2000-2005 inte har visat ngn höjning av vattennivån.Enligt M så berättar befolkningen att de inte har märkt av ngn stigning av havet.Jag minns själv att i början av 70-talet så skrev tidningarna om den katastrofala höjningen på Maldiverna och att om 10 år finns inte öarna kvar och samma sak sades på 80 och 90-talet and so on.

  • Enligt Mörner stiger vattennivån på Maldiverna mindre än 2mm per år vilket kanske bör nämnas.Faran är om de stora isarna smälter samtidigt som vattnet värms upp och volymen ökar.

 4. Sommaren 2018 var var den bästa på mycket länge. Men det fick den inte vara för skuldbeläggarna och straffbeskattningsanhängarna.
  Och vilket var det värsta, som skulle hända? Kanske var det grundvattnet som sinade för kommande generationer. Hur är det idag med grundvattnet? Det skulle vara intressant med en bedömning från en kunnig person, gärna forskare, utan koppling till oljeindustrin. Men utifrån en amatörmässig bedömning verkar grundvattnet ha återhämtat sig.

 5. Än en gång har ”Det Revolutionära Avant-gardet” svalt imperialismens ”RED HERRING”.

  ”The low carbon paradigm serves both the nuclear goals as well as the geo-political goals of the neoconservatives.”

  https://alethonews.com/2012/01/08/three-mile-island-global-warming-and-the-cia
  Three Mile Island, Global Warming and the CIA
  By Aletho News | January 9, 2012

  Update, May 22, 2013: The WSJ has distilled the message into just five words: Going Green? Then Go Nuclear

  Update, July 11, 2013: Obama’s Climate Action Plan: Nuclear Energy?
  … nuclear energy forms a crucial component of President Obama’s climate action plan.

 6. https://tallbloke.wordpress.com/2019/12/15/china-scientists-warn-of-global-cooling-trick-up-natures-sleeve
  https://alethonews.com/2019/12/15/china-scientists-warn-of-global-cooling-trick-up-natures-sleeve
  China scientists warn of global cooling trick up nature’s sleeve
  TALLBLOKE’S TALKSHOP | December 15, 2019

  A new study has found winters in northern China have been warming since 4,000BC – regardless of human activity – …
  Färska forskningsresultat visar att vintrarna i norra Kina blir varmare sedan år 4000 före vår tideräkning – oavsett mänsklig verksamhet – …
  …/…
  Wu and her colleagues spent more than a dozen years studying sediments under Moon Lake, a small volcanic lake hidden in the deep forests of the Greater Khingan Mountain Range in China’s Inner Mongolia autonomous region. They found that winter warming over the past 6,000 years had not been a smooth ride, with ups and downs occurring about every 500 years.

  Their findings confirmed an earlier study by a separate team of Chinese scientists, published by online journal Scientific Reports in 2014, which first detected the 500-year cyclical pattern of China’s summer monsoons and linked it to solar activity.

  Kineserna fann – oh, vilken överraskning?!?! – att El Nino spelar en avgörande roll.

  500-årscykeln stämmer annars med Wheelers ”torkklocka” som visar återkommande torkperioder med en frekvens på 510 år.
  Wheeler sysslar visserligen blott med de sociala följderna av klimatförändringarna, men krig och hungerkravaller inträffar synkront med klimatcyklerna sedan bra mycket längre än den industriella revolutionen.
  Alexandre Tchijevski (russe: Алекса́ндр Леони́дович Чиже́вский) hade föregått Wheeler med en elvaårscykel och hamnade i Gulaget för att solens cykler inte fick störa Stalins ideologisk bas (minns Lysenko).

  Dagens Inkvisition dömer i stället de ”kättare” som inte går på Al Gores koldioxidvals.

 7. ”Guilt by association” var något som McCarthyisterna tillämpade i häxjakten på vänsterfolk på 50-talet. Nu har det börjat tillämpas på Global Politics. Det sägs å ena sida att Lennart Bengtsson inte skrivit under de 500:s upprop, å andra sidan ska han ha publicerat en artikel med en av undertecknarna, Magnus Cederlöf. Honom känner jag inte men väl den tredje författaren britten Kevin Hodges, en rekorderlig forskare. Artikeln av de tre är publicerad i TELLUS, en av den meteorologiska världens mest respekterade vetenskapliga tidskrifter. Texten ligger bakom betalmur, men sammanfattningen har jag fått tag på:

  Abstract. Observed near-surface temperature trends during the period 1979–2014 show large differences between land and ocean, with positive values over land (0.25–0.27 °C/decade) that are significantly larger than over the ocean (0.06–0.12 °C/decade). Temperature trends in the mid-troposphere of 0.08-0.11 °C/decade, on the other hand, are similar for both land and ocean and agree closely with the ocean surface temperature trend. The lapse rate is consequently systematically larger over land than over the ocean and also shows a positive trend in most land areas. This is puzzling as a response to external warming, such as from increasing greenhouse gases, is broadly the same throughout the troposphere. The reduced tropospheric warming trend over land suggests a weaker vertical temperature coupling indicating that some of the processes in the planetary boundary layer such as inversions have a limited influence on the temperature of the free atmosphere. Alternatively, the temperature of the free atmosphere is influenced by advection of colder tropospheric air from the oceans. It is therefore suggested to use either the more robust tropospheric temperature or ocean surface temperature in studies of climate sensitivity. We also conclude that the European Centre for Medium-Range Weather Forecasts Reanalysis Interim can be used to obtain consistent temperature trends through the depth of the atmosphere, as they are consistent both with near-surface temperature trends and atmospheric temperature trends obtained from microwave sounding sensors

  • Försök till översättning av ovanstående inlägg..
   Abstrakt. Observerade trender nära ytan temperatur under perioden 1979-2014 visar stora skillnader mellan mark och hav, med positiva värden över mark (0,25–0,27 °C/decennium) som är betydligt större än över havet (0,06–0,12 °C/decennium).
   Temperaturtrender i mitten av troposfären av 0.08-0.11 ° C / decennium, å andra sidan, är likartade för både land och hav och är nära överens med havsytan temperaturutvecklingen. Förfallodatumet är följaktligen systematiskt större över land än över havet och visar också en positiv trend i de flesta landområden.
   Detta är förbryllande som ett svar på den yttre uppvärmningen, till exempel från ökande växthusgaser, är i stort sett densamma i hela troposfären. Den reducerade troposfäriska uppvärmningsutvecklingen över land föreslår en svagare vertikal temperaturkoppling som indikerar att vissa processer i det planetariska gränsskiktet, såsom inversioner, har ett begränsat inflytande på temperaturen i den fria atmosfären.
   Alternativt påverkas temperaturen i den fria atmosfären av advektion av kallare troposfärisk luft från oceanerna. Det föreslås därför att man använder antingen den mer robusta troposfäriska temperaturen eller havsytans temperatur i studier av klimatkänslighet.
   Vi drar också slutsatsen att det europeiska centrumet för väderprognoser med medelhög räckvidd kan användas för att få konsekventa temperaturtrender genom atmosfärens djup, eftersom de överensstämmer både med temperaturtrender nära ytan och atmosfäriska temperaturtrender som erhållits från mikrovågsljudande sensorer.

 8. Uppdaterad 8/5/2019, kl 13:39
  Nya köldrekord uppmätta på jorden. Det nya rekordet mättes på Antarktis och jordens kallast uppmätta temperatur är numera 98,6 minusgrader.
  Det var några amerikanska forskare som gjorde uppmättningen och noterade det nya köldrekordet på ett ställe på Antarktis, rapporterar BT.no.
  https://www.bt.no/utenriks/i/Eon2JP/ny-kulderekord-986-grader#Echobox=1530453336

  Samt eventuellt nytt köldrekord op Grönland.
  https://klimatsans.com/2020/01/04/gronland-minus-66-c-ev-nytt-absolut-koldrekord/

  En befogad fråga till den påstådda klimatforskarkåren och deras trosfränder. Hur många tiondels grads uppvärmning har uppmätts (på grund av koldioxidutsläpp) av människan, i atmosfären de senaste 170 åren?

 9. Läs och lär av din egen blogg ”globalpolitics” Anders Romelsjö..
  Här några förkortade saxade Citat ur Anders Perssons inlägg i tråden ”För Greta och klimatet” den 2 januari 2020.

  1: ”Huvudproblemet är att Rockström och andra “klimatexperter” inte kan meteorologi. De utgår från att temperaturökningar automatiskt följs av andra förändringar, främst avseende extremväder. Men de extrema stormarna har inte ökat, det finns t.o.m. orsaker att tro att de minskat något eller kommer att minska något. Vidare har vetenskapsmännen inte påstått att de ska öka, det är något som icke-experterna påstått att de sagt. Inte heller har tillfällena med kraftiga skyfall ökat. Eftersom luften har blivit lite varmare regnar det också en liten aning mer. Men det är inget som man skulle märka om man inte lusläste statistiken. “Klimatpaniken” kan leda till påtvingade förändringar i livet på jorden som inte påverkar klimatet ett dugg, men som håller utvecklingsländerna nere och får de icke-rika i de utvecklade länderna att acceptera försämringar i sin levnadsstandard – till ingen nytta, mer än för de redan rika.
  Sedan har vi min kollega Pär Holmgren (MP) som vill införa global diktatur för att komma till rätta med klimatet. Sedan länge har “klimatet” används som förevändning att sko sig”

  2: ”Det länder Anders Romelsjö till evärdlig fördömmelse att han och hans sajt hoppat på paniktåget i klimatfrågan. Om vi nu ska följa Greta så det första vi ska göra är att faktiskt lyssna på vetenskapsmännen. Det innebär att skilja bort allt som läggs i deras munnar, eller vanställer vad de skrivit. Vi ska också skilja på vad de säger inför TV-kamerror, radiomikofoner och när journalisterna är där med sina anteckningsblock, och vad de hävdar i sin vetenskapliga omgivning. Eftersom jag är meteorolog vet jag att det är stora skillnader.

  Så t.ex. borde alla som vill “lyssna på vetenskapsmännen” reagera när Aftonbladets ledarsida i tisdags https://www.aftonbladet.se/ledare/a/70M7l9/var-sista-tid-ar-nu under rubriken “Vår sista tid är nu” hävdar att “Naturkatastroferna i världen har dubblerats de senaste 30 åren.
  De som vill lyssna på vetenskapsmännen kan lätt finna ut att av extrema väderhändelser har bara frekvens av värmeböljor ökat något, detta som en ren logisk, automatisk följd av en något högre medeltemperatur. Skyfall och stormar har inte ökat – och det finns inga belägg för att de kommer att göra det heller.
  Det finns inget som det är så lätt att desinformera om som väder och klimat”.

  • 1. Olika uppfattningar finns om de extrema stormarna har ökat, vilket inte har någon avgörande betydelse för alla fakta som påvisar ev temperaturökning sedan decennier, främst pga mänsklig aktivitet.
   2. Jag har inte hoppas på paniktåget, men presenterar främst vetenskapliga rapporter, fakta, men också rapporter om klimatrelaterade aktiviteter.

 10. Det har basunerats ut att bränderna i Australien beror på klimatförändringar … men brandkåren påpekar att man hade låtit brandgatorna att växa igen, vilket gör att brandmännen inte kommer fram och måste beställa vattenbombning, som bara får sker med sötvatten … som det är brist på.
  Det är alltså fler än pyromaner och slarver som har orsakat katastrofen.

  Annars undrar jag när Hultkvist skall köpa in vattenbombare i stället för värdelöst (som inte verkar ha gjort nämnvärd nytta i Irak nyligen) svindyrt luftvärn. Det finns gott om tall i Sverige, som brinner rätt bra vid torka…

  Nåja, jag skulle egentligen främst ta upp detta med att den magnetiska nordpolen springer iväg, vilket högst sannolikt är förklaringen till att diverse migrerande djur hamnar fel och följaktligen ofta dör, att detta antagligen är kopplad till ökad vulkanisk och seismisk aktivitet och att eftersom de flesta vulkaner finns i haven torde det inte vara otänkbart att havens temperatur ökar något.
  Det har bevisats att det är vulkaner under Antartiken som får isen att smälta underifrån.
  Nu tillkommer en möjlig förklaring:

  Anomalous Blobs of Matter Hidden Under Africa, Pacific Could Drown Earth in 100 km Layer of Lava
  15:01 14.01.2020 (updated 15:12 14.01.2020) https://sptnkne.ws/AZz2
  Despite decades of research, scientists remain divided about many of the processes taking place beneath our planet’s surface, including details about the churning of molten metals in the Earth’s core which creates the magnetic field that protects the planet from deadly solar radiation.

  Two massive formations of incredibly hot molten rock the size of continents are lurking underneath Earth’s surface, one of them situated under Africa and the other below the Pacific Ocean.

  Vissa anser för troligt att jorden träffades av en himlakropp som var så stor att krocken skapade månen och att himlakroppens rester flyter omkring i magman, med diverse följder på jordens ytan.

  Det är fråga om helt andra krafter än klimateffekten av våra (och våra husdjurs) fis. Kontinentaldriften lär inte upphöra på länge.

 11. Vi har lärt oss en del under det gångna året, trots propagandan. Vad som slår mig är, detta är främst en fråga om fysik och de processer som sammanhänger med fysik. Ändå lyser fysiker med sin frånvaro. Att jorden och därmed klimatet förändras kan väl knappast förnekas, det är ju en ständigt pågående process sedan jordens skapelse. Det har växt skog på sydpolen, Sahara var en grönskande savann, och de öar i Stilla Havet som skulle dränkas växer istället, de gröna ytorna på jorden växer.
  https://www.rt.com/news/509099-islands-growing-sea-level-rise/
  https://www.rt.com/news/451285-world-greener-place-nasa-data/
  https://www.stuff.co.nz/environment/climate-news/120787344/south-islandtype-forests-flourishednear-south-pole-90-million-years-ago-study-shows
  https://www.bbc.com/news/science-environment-12378934
  Förändringarna är ständiga, men det finns två slags förändringar. En del kan vi göra något åt och dom ska vi bekymra oss över. Andra kan vi inte göra något åt, och dom skall vi anpassa os till. Klimatet styrs ytterst av solen, och regleras på jorden av atmosfären och havsströmmarna. Varken solen, atmosfären eller havsströmmarna kan vi göra mycket år, så anpassning gäller.

 12. Av dessa 500 forskare så har man lyckats konstatera att 14 av dem inte sysslat med klimatforskning. Men om nu de övriga 486 gjort det, eller i varje fall en trovärdig majoritet av dem så kanske de som inte gjort det skrivit under för att de har förtroende för de övriga experterna.

  Jag kan i övrigt inte se några presenterade argument för varför de 500 skulle ha fel.

  • För att syssla med forskning inom ett område måste individen ha ett kunskaps och kompetens underlag som kvalificerar för att utföra just den forskningen. Att låta en matematiker forska i medicin fungerar dåligt, men han kan ha åsikter. Jag ser nästan ingen av dessa 500 som har sådan bakgrund. Vad dom framför är åsikter.

 13. Då får de klimathysteriska anpassa sig klimatförändringarna, men förlorar samtidigt sitt tolkningsföreträde och sina inkomstbringanade larmaktiviteter. Det är nog ingen risk, så uppträder inte särintressen.

  Glöm inte att ”vi” har lånat miljardbelopp till alla nyankomna arbetslösa raketforskare, alla nedstängningar som ska bli permanenta, allt stöd till krisbranscher och alla pengar som ska utomlands till intressenter av alla tänkbara oh otänkbara slag.

 14. Festligt att samma dag, idag, som
  https://www.globalpolitics.se/miljardarernas-plan-for-kapitalets-alderdom
  publiceras återkommer denna tråd som inte tar någon notis om bl.a. astronomernas rönn.

  Dock torde cykliska företeelser förekomma i samklang med universums cykler, precis som tidvattnet styrs i huvudsak av månens rörelser relativt jorden.

  Paleogeologer torde därför vara värda betydligt mer uppmärksamhet än kärnvapenlobbyns maskerade apostlar.
  Geologen Nils-Axel Mörner, som avled under denna höst, var uttalad kärnkraftsmotståndare eftersom plutonium utgör ett nästan evigt hot mot allt levande.
  Som bisak hävdade han att berget under Forsmarks tilltänkt avfallslager genomkorsas av en gammal förkastningsspricka som kan komma att åter aktiveras framöver.
  Jordbävningen nära Le Teil (mellan två kärnkraftverk) i Frankrike i fjol visade att en gammal spricka som troddes vara inaktiv sedan mycket länge faktiskt hade ”vaknat”.

  Jorden är alltså allt annat än statisk i geologisk tideräkning, vilket var känt sedan länge men förbises oftast av klimatreligionens narcisister.
  Det är löjligt – av flera skäl – att dryfta klimat sedan 1850 (ofta sedan inte ens ett halvt sekel när det sätt feta skrämmande rubriker) medan vi disponerar över ganska bra källor i de civilisationer som har funnits under de senaste 6000 åren, vilket ändå är en mycket kort tidsperiod.

  Det finns väldigt mycket som borde åtgärdas bums vad gäller miljön, men att ersätta fossila bränslen med plutoniumfabriker (bland mycket annat: kärnbränsletillverkningen/efterbehandlingen levererar råvaran till den pansarbrytande DU-ammunition som redan ödelägger f.d. Jugoslavien, Irak och Syrien) är definitivt inte en framtidslösning.

 15. Det ärsvårt att hitta någon mer kompetent än Rickard Lindzen, professor i atmosfärsvetenskap och meterologi vid Harvard, USA´s främsta universitet. Han vet exakt vad han talar om. Påminner litegrann om Lennart Bengtsson i framtoningen, moderat, ej hysterisk. Förekommer på youtube-utfrågningar.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Lindzen

 16. Det är helt enkelt så att några av de mest kompetenta och seniora forskarna anser att underlaget för katastrofteorierna inte håller. Alla pengarna finns på den obligatoriska alarmistsidan, som har mediamonopol. Det finns en konsensus om data, medeltemperaturen ökat med 0,7 grader, och koldioxidhalten ökat från 0,028 promille till 0,4 promille, men det finns ingen konsensus om hur sambandet ser ut, logaritmiskt avtagande eller linjärt, och ingen konsensus om framtida utveckling. Den alarmistiska sidan framträder skamlöst som sanningssägare utan grund, och mobbar alla som inte skriver under på domedagsscenarier. Stål, betong, trafik, kraftproduktion; många sektorer i alla länder kan inte låta bli att släppa ut koldioxid, och politikerna kan inte göra något åt det. De ”sviker” inte, de har inget att sätta i stället. Samtidigt ligger koldioxidhalten strax ovanför minimum för fotosyntesen, våra utsläpp återställer bara koldioxidhalten från tider då det växte betydligt bättre på jorden än nu.

   • Av globalisterna betalda ”forskare” vill säga! Det blir inte så mycket vetenskap när man i förväg bestämmer vad resultatet ska bli! Och jovisst är det vargavinter…Läste att Niagarafallen håller på att frysa igen…Då är det kallt! Snö i Sauduarabien, -60 grader i Sibirien, snö i Las Vegas, Spanien och Kalifornien, minusgrader veckor i sträck i Peking m.m ”Global uppvärmning” är bara ett påhitt för att höja skatter och kontroll av människor, inget annat! Åt klimatet kan vi människor inte göra ett skvatt, det är bara att acceptera och göra sitt bästa för att anpassa sig till nya förhållanden precis som vi alltid gjort tidigare! Den mänskliga hybrisen tar sig alltmer groteska former men vi är små jämfört med naturkrafterna som styr!

 17. Anders, jag förstår uppriktigt sagt inte varför du gräver upp de här gamla klimatförnekarna. På vilket sätt är de intressanta idag?
  Och startar en fulkomligt överflödig diskussion om ett ämne som blir mer och mer antikverat. Det är bara tröttsamt och onödigt att lägga ner tid på deras sorgligt okunniga utbjutelser.

  • ”Klimatförnekarna” har ju visat sig ha rätt, och det är väl därför det är viktigt att upplysa folk om att global uppvärmning genom CO2 är en bluff iscensatt av globalisterna! Dessutom är ”klimatförnekare” ett löjligt ord då ingen förnekar att vi har ett klimat!

 18. Sorgligt men kanske sant – att alla säljer sin själ till djävulen någon gång. Detta gäller för Al Gore, Johan Rockström- och tyvärr, kanske även för dig Anders Romelsjö.
  För övrigt.. Britta Ring – Vem har någonsin förnekat att vår planet har ett omväxlande klimat?

  När har du Anders Romelsjö kritiskt granskat skillnaderna mellan väderväxlingar, klimatväxlingar och ämnet miljöfrågor? Om miljöfrågor finns mycket att diskutera!

  Fakta är att volymen av de kemiska ämnen som utgör jorden är omkring 1.000.000.000.000 kubikkilometer.
  Den totala mängden ämnen som tagits ut under två århundraden av stark ekonomisk tillväxt utgör omkring 100 kubikkilometer. Med den takten tar det 100.000.000 år innan mänskligheten i anspråk tagit 1% av jordens fysiska resurser.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Kolcykel
  https://water.usgs.gov/edu/watercycleswedish.html

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here