Varför är vissa offer mer värda än andra?

9
1987

Denna artikel ”Varför är vissa offer mer värda än andra?” i Pål Steigans nättidning https://steigan.no/2022/03/hvorfor-er-noen-ofre-mer-verdige-enn-andre/ har översatts av Rolf Nilsson.

Den är skriver av Glenn Diesen, professor vid Universitetet i Sydöstra Norge – 4 mars 2020

Kolgruva i Donetsk förstörd av Ukrainas regerings militära artilleri. Bild hos Pål Steigan

Kolgruva i Donetsk förstördes av ukrainskt artilleri 2019

____________________________________________________________________

Varför är vissa offer mer värda än andra?

Kriget i Ukraina och den humanitära tragedin chockerar, och dessa känslor kan få fram det bästa i oss. I ett Europa och en värld där säkerhetsintressena är organiserade i opposition är kanske vår mänsklighet det enda som kan ena oss. Om utgångspunkten är att minska ukrainarnas lidande, så kan diplomati mellan motparterna fungera. Men i vilken utsträckning är vår naturliga medmänsklighet något som motiverar till att förena, eller något som kan manipuleras för att splittra.

En moralism baserad på strategiska intressen?

Washington Post rapporterar att många utanför NATO-världen ser vår moraliska upprördhet som inkonsekvent, hycklande och rasistisk. Washington Post hänvisar till västerländsk mediabevakning, där journalister hävdar att detta är något helt annorlunda än Irak eller Afghanistan, eftersom Ukraina ”är en relativt civiliserad, relativt europeisk” stat. Washington Post kritiserar också det faktum att vissa journalister mycket öppet förklarar att detta krig är särskilt upprörande, eftersom de flyende människorna har blont hår och blå ögon.

Varför är vissa offer mer värda än andra? Mer än en halv miljon irakiska barn dog till följd av sanktioner på 1990-talet och mer än en miljon dog av invasionen 2003, men vi stängde inte en enda McDonald’s för att straffa USA. Natos ödeläggelse av Libyen fortsätter att orsaka lidande och den efterföljande terrorismen har spridit sig genom Afrika. I Jemen har hundratusentals dödats i ett USA-stött folkmord, men dessa offer förtjänar knappast en plats i media.

 

Men är det bara ras som betyder något för offrens värde, eller drivs det av kalla strategiska intressen? När USA stödde den etniska rensningen av mer än 200 000 oskyldiga serber i Kroatien, fanns det inte en enda sanktion. I Kosovo blev vi upprörda över albanska offer, men brotten mot serberna blev en fotnot i Natos illegala attack mot en europeisk nation.

Ibland försvinner våra humanitära värderingar över en natt. Vi ockuperade Afghanistan i 20 år för att, som påstods, hjälpa folket, och när talibanerna tog kontroll var vi bestörta över hur civilbefolkningen skulle lida utan NATO:s närvaro. USA straffade därför Afghanistan med sanktioner, vilka nu leder till en humanitär katastrof i landet, men plötsligt bryr vi oss inte längre om den afghanska civilbefolkningen. I Ukraina brydde vi oss inte om de barn och mormödrar som sprängdes i bitar under 8 år, men nu skall vår medmänsklighet och empati användas som ett vapen.

Rysshat med liberal legitimitet

Rysshatet, som hållits gömt bakom en liberal fasad, släpps nu loss. Obamas ambassadör i Ryssland, Michael McFaul, skrev: ”Det finns inte längre några  ’oskyldiga’ ’neutrala’ ryssar. Alla måste göra ett val – stödja eller motsätta sig detta krig.”  Amerikanerna är nu plötsligt moraliska talespersoner och med deras moraliska paroller har vi nu slagit in på en mycket mörk väg.

Nu skall 145 miljoner ryska män, kvinnor och barn drivas ut i fattigdom. Vi vill inte förstå Ryssland och vår moral kräver censur genom att stänga ner ryska tv-kanaler. Ryska idrottare, författare, schackspelare, hotellgäster och andra kommer att uteslutas från väst. Amerikanska politiker demoniserar ryska studenter som ”barn till rika ryssar” och kräver att de alla ska utvisas. En brittisk politiker kräver att alla ryssar ska utvisas från Storbritannien. Etniska ryska barn, som går i skolan i Norge, informeras om hur hemskt deras land är och går med böjda huvuden.

Indiska medier påpekar att resten av världen inte kommer att delta i västvärldens ”moraliska parad” över kriget i Ukraina, eftersom Nato delar skulden för denna konflikt, efter att ha ignorerat ryska säkerhetsintressen i decennier. Det innebär inte att världen stöder Rysslands illegala invasion, som ses som farlig och destabiliserande. Efter decennier av illegala krig och miljontals offer accepterar inte omvärlden vår moraliska auktoritet.

Låt oss alla stödja ukrainska offer på alla sätt vi kan i denna fruktansvärda konflikt, där de har blivit en bricka i ett stormaktsspel. Men låt oss vara försiktiga och vaksamma för propagandisterna, som vädjar till det bästa i vår natur, för att få oss att göra det sämsta.

Dr. Ayoade Alakija är ett särskilt sändebud för WHO och skrev på Twitter:

Föregående artikelKinas rapport om kränkningar av de mänskliga rättigheterna i USA
Nästa artikelNya ”Inget krig i Ukraina!” Ny video
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

  • Översättningen i text från tyska till engelska verkar OK i denna tewwt på knappt 2 minuter. Kanske någon läsare kan översätta vad som sägs på ryska eller ukrainska och berätta här?

 1. Man undrar ju om politikerna och media blivit galna på riktigt! Deras förföljelse och pogromer mot ryssar utomlands kommer ju att få helt motsatt effekt för när de kommer hem kan de berätta om vad de utsatts för! Putins bästa valarbetare alltså, vilket bara kommer att göra ryssarna än mer övertygade om att västvärlden är fientliga mot dem och att Putin hade rätt! Ibland tror man att skjuta sig i foten är västpolitikernas paradgren! Nå, nu är det tydligen bestämt att världen ska delas upp igen som under kalla kriget och frågan är hur det bankrutta väst ska kunna tjäna på det här? Känns ju inte som den här ”sluga” planen kommer att fungera men vem vet, kanske det är räddningen för ett väst som har allt svårare att konkurrera på världsmarknaden med sina produkter?

 2. Skribenterna i fulmedia och den bombbliberala fulpolitiken ser inget problem med dubbelmoral. De är en ganska liten klubb. e vore inget större problem, om det inte vore för alla som läser, lyder och röstar på dem.

  Hade bara några få procent av dem vaknat och vägrat så hade nog saken snart varit biff. Då hade folket snabbt som ögat tagit in kvalitativ information, samtalat deliberativt, hpllt sig till sanningen, organiserat sig, valsamverkat brett och redan 2022 hade vi haft nya växande partier i Riksdagen och strax efter det indraget presstöd still alla icke-objektiva medier som ljuger som borstbindare åt främmande makts kriminella intressen.

  Kommer det ske?

   • Mitt inlägg hör kanske inte till rubriksättningen men dock intressant .
    Jag lyssnade tidigt idag morgon på SvT där rysslandskännaren Stig Fredriksson blev intervjuad om i Ukraina, dess historia och bakgrunden till nuvarande krigssituation.
    Frågan ställdes också om vilket inflytande nazister haft och har på Ukrainas politik.
    Stig F menade att något sådant inflytande fanns/finns inte.
    Och då blir detta påstående för oss lyssnare, mer eller mindre en etablerad sanning som sätter sig.
    Vad som också är trist är att det finns ett kärnvapenhot över denna konflikt som inte på något sätt hjälper att ge en nyanserad bild över vad sker. Förvisso inte uttalat hot men dock framställs detta som att det råder ingen tvekan om vem ”knapptryckaren” är.
    I tider då vi har ett överhängande klimathot borde mänskligheten och dess makthavare/företrädare besinnat sig och tänka på annat än krig, profit och maktbegär.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here