Varför mobiliserar Ryssland?

57
2185
Putin från presskonferens 2016.

RT rapporterar att Ryssland påbörjar partiell mobilisering.

Sveriges Radios Maria Persson Lövgren och en del experter menar att detta är en panikåtgärd. Experten Hugo von Essen menar att detta troligen inte kommer att påverka kriget nämnvärt. Uppger att det rör sig om medelålders män som kanske inte hållit i ett vapen på 10 år. Man ”får mer kanonmat”. Sveriges Radio.

DN skriver ”Mobiliseringen innebär att 300 000 personer kan kallas in till kriget i Ukraina. Tidigare har man även utlyst ”folkomröstningar” i ockuperade områden i Ukraina om att ansluta sig till Ryssland. ”Det är naturligtvis ett försök att legitimera den illegala ockupationen, och ännu ett flagrant brott mot folkrätten,” skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på Facebook. ”Det svenska stödet till Ukraina kommer att fortsätta, och fördjupas. I en osäker värld ska Sverige vara en pålitlig partner.”

Utrikesminister Ann Linde (S) skriver på Twitter om de utlysta ”folkomröstningarna”:

”Syftet att hålla olagliga ”folkomröstningar” i ockuperade territorier om att ansluta sig till Ryssland skulle vara ytterligare ett flagrant brott mot internationell lag. Det kommer mötas med en tydlig respons.” Efter Putins besked: Försvarsutskottet kallar till extramöte.

Kort kommentar: Rimligen beror den nya partiella mobiliseringen på att kriget inte gått så bra som Ryssland hoppats och att man inte är beredd på fredssamtal för dagen. En signal om ett utdraget krig tyvärr. Folkomröstning kan användas demokratiskt för att få information om befolkningens åsikter i en viktig fråga. I Sverige har vi haft folkomröstningar om alkoholförbud, högertrafik och EU-anslutning. Ibland blir det inte som folket anser ”Från 1917 började befolkningen på Åland att eftersträva en återförening med Sverige, bland annat undertecknade 96,2 procent av Ålands vuxna befolkning en petition 1918 om utträde ur Finland.” Wikipedia. Och en majoritet röstade mot högertrafik, som riksdagen beslutade om några år senare.

På Krim, som ej var ockuperat, röstade i fredstid över 90 % för anslutning till Ryssland i mars 2014, strax efter den av USA och EU stödda statskuppen mot folkvalde presidenten Janukovitj. Men en folkomröstning på ockuperat område är inte förenligt med folkrätten – ett folkrättsbrott av Sverige. Man kan bryta loss en del av ett land utan folkomröstning, vilket USA drev igenom då det gäller Kosovo. Vad är skillnaden mellan Kosovo och Donbass?
Har Putin några skäl för att påstå ”Västs mål är att försvaga, splittra och slutligen förstöra vår nation.”

______________________________________________________________

RT skriver

Se även det till engelska översatta talet nedtill.

Åtgärden är förnuftig och nödvändig under omständigheterna, sade Putin, med tanke på att Ryssland kämpar mot ”hela västvärldens militära maskin” i Ukraina. Han har redan undertecknat en order om att inkallandet ska börja omedelbart.

Genom åtgärden kommer de väpnade styrkorna endast att dra in militära reservister och de som har fullgjort sin nationella tjänstgöring, tillade presidenten. Han lovade att de kommer att få ytterligare utbildning och alla de förmåner som tillkommer personer som deltar i aktiv tjänstgöring.

Försvarsminister Sergej Shoigu avslöjade vissa detaljer om mobiliseringen i ett separat uttalande på onsdagen. Han sade att ministeriet ville kalla till vapen cirka 300 000 reservister, eller drygt 1 procent av Rysslands fulla mobiliseringspotential.

Putin har anklagat Kiev för att backa från fredssamtalen med Moskva, vilket han sade att Kiev hade gjort på uppdrag av sina västliga stödjare. Storbritannien stoppade fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina i april.
Istället har den ukrainska regeringen fördubblat sina militära åtgärder, sade han.

”Efter att vissa kompromisser [med Moskva] uppnåtts fick Kiev de facto en direkt order att spåra ur alla överenskommelser. Fler vapen pumpades in i Ukraina. Kievregimen satte in fler gäng av internationella legosoldater och nationalister, militära enheter som tränades enligt Nato-standard och de facto stod under befäl av västerländska rådgivare”, sade Putin.

Ryska styrkor som skickades till Ukraina i februari har säkrat en stor del av det territorium som hävdas av folkrepublikerna Donetsk och Lugansk samt delar av Ukraina, sade han. Den resulterande frontlinjen sträcker sig över 1 000 km, påpekade presidenten.

Han varnade USA och dess allierade för att öka trycket på Moskva. Västliga nationer strävar öppet efter ett militärt nederlag för Ryssland och försöker driva landet till obetydlighet och plundra dess naturrikedomar, konstaterade han.

”Delar av de västerländska eliterna använder alla ansträngningar för att bevara sin dominans. Det är därför de försöker blockera och undertrycka alla suveräna utvecklingscentra, så att de kan fortsätta att brutalt tvinga sin vilja på andra nationer och folk, för att införa sina pseudovärden”, förklarade han. ”Deras mål är att försvaga, splittra och slutligen förstöra vår nation.”

Vissa höga tjänstemän i Nato-staterna har till och med föreslagit att det skulle vara berättigat att använda taktiska kärnvapen mot ryska trupper, enligt Putin. Presidenten betonade att Moskva inte skulle tveka att vedergälla en sådan attack med sina egna kärnvapen.

Om vår nations territoriella integritet hotas kommer vi säkerligen att använda alla medel vi har för att försvara Ryssland och vårt folk.

Putin kommenterade också de kommande folkomröstningarna i de två Donbassrepublikerna och två regioner i Ukraina som för närvarande till stor del kontrolleras av ryska trupper. De fyra entiteterna lägger fram ett förslag till allmän omröstning om att be Moskva att acceptera dem som nya delar av Ryska federationen, och omröstningen är planerad att starta på fredag.

Den ryske ledaren lovade att stödja folkomröstningarna när det gäller säkerheten och sade att hans regering skulle respektera alla resultat som de skulle ge. Rysslands mål är att skydda civilbefolkningen från den ukrainska regeringen, som hade trappat upp förföljelsen av sina motståndare på hemmaplan och använt terroristtaktik mot människor som bodde i Rysslandskontrollerade områden, sade Putin.

Föregående artikelFN: Världens matbrist går från ont till värre
Nästa artikelFelbedömning av Indien i Samarkand?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

57 KOMMENTARER

 1. Fram till nu har det varit ryska yrkessoldater och legosoldater från bl.a Wagnergruppen på den ryska sidan. I och med att Ryssland kallar in reservister kommer Olga att få uppleva hur hennes älskade Ivan blir inkallad, får lämna hem och arbete för att strida i Ukraina, och i många fall återvända i en kista.
  Man kan bara undra om den ryska propagandan och indoktrineringen kan uppväga den sorg och vrede som Olga och hennes medsystrar kommer att känna.

  • Uppskattningsvis 62,000 soldater på Ukrainas sida har dödats och ca 50,000 skadats sedan Operation Z inleddes den februari 24 2022. Under samma period har 5,937 Ryska soldater dödats. Enligt ryska källor. Hur många kistor kan t o m en femteklassare räkna. Men här har vi en @Anders som skriver om Olga och Ivan (d v s vem-som-helst – typ Ulla och Olle på svenska). Hur är det med matte kunskapen i landet Sverige? Är det verkligen så illa?

   • Skillnaden är att alla ukrainare strider för sin egen frihet. Vad ryssarna strider för är det nog ingen av dem som vet. I alla fall inte de som sett igenom den puniska propagandan, något som de flesta som kommenterar på den här bloggen inte förmår att göra.

    Detta är förmodligen början på ett ryskt Vietnamkrig som endast kommer att förstöra Ryssland ändå mer och som kommer att förloras av Ryssland på samma nesliga sätt USA förlorade i Vietnam.

    • Ryssland ar aldrig varit så stark som den är nu – militärt, ekonomisk och politisk. 85% av världen är med Ryssland! Vad resterande15% gör och säger är i sammanhanget mer eller mindre irrelevant. Ryssland agerar eliten som styr väst reagerar. Bara de som är i underläge reagerar. Den som har överhanden agerar. Lögnimperiets försök att begränsa veto rätten är ett exempel på västelitens IMPOTENS – Ryssland kommer att säga NJET och åter NJET och väst kan inget göra än reagera med sitt sedvanlig tantrum om dit och datt och sjunga ramsan om den regel baserade ordningen. Redan det är ett flopp.

     Ryssland agerar eliten som styr väst reagerar. Svårare än så är det inte. Sedan så kan de i underläge onanera om deras ”Vietnam” fantasier. Det 21 seklet är Rysslands och Kinas! Väst är inte med på det tåget. Den tilläts inte kliva på … eliten som styr väst saknade giltiga biljetter.

     Det vi ser är med andra ord börja på slutet av ”exceptionella skitens/utvaldas” herravälde👌🤗🤗🤗

     Framtiden säger att härnäst ska ukronazi enheten styckas. Det historiska Ryss delarna kommer att förbli en del av Moderlandet Ryssland samlar och skyddar sina barn. Om någon ens försöker gå på Rysslands barn så få den (vem det nu än är – USA eller Nato ellr allesammans smaka på Rysslands vrede. Och detta, som Rysslands President Vladimir Putin noterade igår, ÄR INGEN BLUFF.

     Vilket betyder att västeliterna gör klokt i att lära spela andra fiol och det fort – annars blir alternativen ännu värre. De dumdryga västeliterna fattar trögt – så det är lämnas åt sitt exceptionellt löjliga öde som hägrar …

  • @Anders 21 september, 2022 At 15:53
   Det skall vägas mot USA imperiets förtryck och förföljelser via Kiev . 14,000 redan avrättade i Donbass innan Ryssland ingrep med sin militära operation för att stoppa slakten och förintelsen.

 2. Det är kanske förutom av de vapen med lång räckvidd som USA sägs ska överföra även troligen avsett som en viktig signal inför omröstningen på fredag så att Donbass befolkning vet att Ryssland kommer att kunna undvika att lämna delar utan effektivt försvar som man ansåg sig tvungna till vid Kharkov för en tid sen. Även om visst Ryssland då i god ordning evakuerade civila.
  Språkrör i medierna kunde lika gärna ha på sig en strutmössa märkt ’CIA’
  Och fortfarande gäller enligt min uppfattning att Tysklands förstörelse f.n. verkar vara USAs huvudsakliga mål.
  Det ligger då i USAs intresse att röra upp mycket damm på annat håll för att hjälpa landsförrädarna i Tysklands nuvarande etablissemang att mörklägga Tyska folkets protester
  https://reitschuster.de/post/zehntausende-gehen-gegen-bundesregierung-auf-die-strasse/

 3. Det är mycket snack om folkrätten hit och dit. Vanligen brukar USA:s agerande sägas vara i överenstämmelse (jfr exv. vår herr Bring) med folkrätten och alla andra inte.
  För den som läser tyska rekommenderas denna analys, skriven efte att Urkraina dräpt 13 civila i Donetsk genom artilleribeskjutning den 19 december.
  Thomas Röper menar att folkrätten genom prejudikat vid avskiljandet av Kosovo från Serbien nu medger just det som avses i Donbass. Folkkomröstning och därefter anslutning till moderlandet Ryssland:
  https://www.anti-spiegel.ru/2022/13-tote-zivilisten-an-einem-tag-wie-reagiert-russland/

 4. Samtidigt går krigets tillstånd och varande, sett från rysk sida, inte ihop.

  Till länderna inom organisationen SCO liksom till Turkiet, så uppges att kriget snart skall ta slut eller avslutas. President Erdogan uppgav nyligen att just president Putin vill att kriget skall avslutas, tydligen ”inom kort”, så att det från rysk sida skall de allierade vännerna i Asien hållas på gått humör. Vid SCO-mötet förra veckan fick inte heller president Putin sin sedvanliga kram av den indiske premiärministern Modi. Stämningen herrarna emellan var kyligare än jag tidigare noterat, och det bara inför pressen. Kineserna tolkas av en hel del skickligare observatörer, än jag själv, och sinologer vara mer än både oroliga och missnöjda med tanke på de ofta kryptiska och sedvanliga kinesiska pressmeddelanden som läses upp vid dagliga kinesiska utrikesministeriet.

  Från Moskva meddelas däremot konstant att allt ”går enligt plan”.

  Till den europeiska och nordamerikanska sidan meddelas från rysk sida att kriget kan bli långt, Europa utmålas gå mot en vargavinter insvept i snö och is, utan värme och elektricitet; som alltså där skall varna europeiska och nordamerikanska länder, liksom Ukraina självt, och därmed demoralisera och undergräva assistansen, stridsviljan och krigsmoralen.

  Vi har alltså -som jag ser saken- tre (eller åtminstone två och en halv) oklara ryska versioner; den asiatisk-turkiska där kriget snart skall avslutas, den som ges i Moskva där ”allt går enligt plan”, och den ryska versionen för konsumtion västerut: kriget blir långt, svårt, ouppnåeligt och med outhärdliga och dyra liksom
  iskalla europeiska vintrar.

  Jag får åtminstone dessa ganska olika och skiljaktiga ryska versioner inte att gå ihop.

 5. Som jag förstår det talar Putin sanning, även om det han säger ges en väldigt negativ översättning i P1:s rapportering. Beträffande att Ryssland ockuperar Donbass, så är det väl så att utbrytarrepublikerna har förklarat sig självständiga, Ryssland har erkänt deras status och bjudits in att hjälpa till med försvaret. Det har ofta framhållits i det jag läst att miliserna från DPR och LPR är huvudstyrkorna, medan Ryssland står för artilleri mm. Hur många soldater som är från respektive Ryssland och Donbass vet jag inte.
  Det ter sig egentligen ganska märkligt att en folkomröstning (förutsatt att den är korrekt avhållen med valhemligheten bevarad) innebär ett folkrättsbrott. Och numera existerar folkrätten bara på papper, eftersom USA och västvärlden satt i system att bryta mot den och bara åberopa den när det passar dem. En lag som inte följs av världens mäktigaste blir ju till slut ganska urvattnad och det behövs en ny världsordning för att återupprätta den. Hoppas att det sker i min livstid.

  • 21 september 2022
   https://thesaker.is/russia-will-mobilize-about-1-5-of-her-mobilizational-potential/
   Ryssland kommer att mobilisera cirka 1,2 % av sin mobiliseringspotential
   Kreml har beslutat att mobilisera cirka 300 000 soldater från en total mobiliseringspotential på 25 000 000 soldater.
   Det är bara lite över 1 % av Rysslands mobiliseringspotential. Vi talar bara om de soldater som har en officiell status som ”reserver” och alla kommer att behöva genomgå en speciell utbildning innan de skickas till Ukraina. Det kommer att ta Ryssland några månader att samla och omskola (repetitionskurser) dessa styrkor och de kommer inte att vara omedelbart tillgängliga för att skydda Lugansk, Donetsk, Zaporozhie och Cherson-regionerna under den kommande folkomröstningen om huruvida man ska ansluta sig till Ryssland eller inte. 3:e frivilligarmékåren är redan utplacerad i söder och skulle kunna hjälpa till mycket med detta.

   Putin och Shoigu angav flera skäl för detta beslut, inklusive den mycket långa kontaktlinjen, den direkta inblandningen av Nato-personal som nu leder Ukronazi-regimen i Kiev och hoten från väst att avveckla Ryssland. Shoigu indikerade att UAF förlorade cirka 50 % av sin personal (över 100 000 soldater av en total potential på cirka 200 000). Han tillade också att de flesta av de ukrainska vapensystemen, som var av sovjetiskt ursprung, till största delen förstördes.
   Ryska KIA:er är strax under 6000 soldater. Shoigu skrev också tydligt att ” vi kämpar inte så mycket mot Ukraina utan mot Nato plus det förenade (kollektiva) väst”.
   Shoigu nämnde också att alla Natos satellitkapaciteter (70 militära och 200+ civila satelliter) används mot Ryssland just nu.
   Slutligen tillade Shoigu att Natos högprecisionsvapen medvetet används av Natos befälhavare för att terrorisera civila.

   Med andra ord, Ryssland förbereder sig för en upptrappning av detta krig under de kommande månaderna. Ryssland utökar i princip sina styrkor till en nivå som skulle kunna hantera en större Nato-eskalering i Ukraina (och på andra håll eftersom inte alla mobiliserade styrkor skulle behöva vara stridsförband; utplacerar mer C4ISR-kapacitet, logistik-/försörjningsstyrkor eller civila angelägenheter och mot- terrorismenheter skulle också vara vettigt).
   Kommer ryssarna att stanna eller lämna”. När de fyra regionerna väl röstar för att bli en del av Ryssland (vilket de flesta opinionsundersökningar säger kommer att ske) kommer de för alltid att behålla den statusen.

   Med alla rykten i väst om en begränsad användning av kärnvapenstyrkor, genom att göra dessa fyra regioner till en del av det egentliga ryska, inte bara de facto utan också de jure , sträcker Ryssland ut sitt kärnvapenparaply över dem (rysk militärdoktrin tillåter användning av kärnvapen om Rysslands territoriella integritet och säkerhet är hotad).

   Här kommer jag att citera Putin: De har till och med tillgripit kärnkraftsutpressningen. Jag syftar inte bara på den västerländska beskjutningen av kärnkraftverket i Zaporozhye, som utgör ett hot om en kärnkraftskatastrof, utan också på uttalandena från några högt uppsatta företrädare för de ledande Nato-länderna om möjligheten och tillåtligheten av använda massförstörelsevapen – kärnvapen – mot Ryssland.

   Jag skulle vilja påminna dem som gör sådana uttalanden om Ryssland att vårt land har olika typer av vapen också, och några av dem är modernare än de vapen som Nato-länderna har. I händelse av ett hot mot vårt lands territoriella integritet och för att försvara Ryssland och vårt folk, kommer vi säkerligen att använda alla vapensystem som är tillgängliga för oss. Det här är ingen bluff .
   Dessutom har jag alltid sagt att trots allt mitt totala stöd och sympati så har LDNR-republikerna stora frågor (inklusive säkerhetsfrågor!) och jag är oerhört lättad över att de ryska statliga organen, inklusive säkerhetstjänster, inte direkt kommer att ta över förvaltningen av dessa republiker.
   Naturligtvis kan vi förvänta oss den vanliga hysteriken och fördubblingen från den västerländska härskande klassen som redan lovat att aldrig erkänna resultatet av några folkomröstningar. Ryssland förstår det och hon har nu vidtagit de åtgärder som behövs för en lång konflikt.

   När det gäller Ukronazis kan vi vara säkra på att de kommer att göra allt som står i deras makt för att försöka störa folkomröstningarna. Dessutom har de Nato-befälhavare i Kiev full förståelse för att de ryska styrkorna bara kommer att bli mer kraftfulla under de närmaste månaderna, så de kommer att ha bråttom att ta lika många segrar (inklusive mord på civila och anfall mot den civila infrastrukturen) som möjlig.

   Jag förväntar mig fullt ut en ökning av NATO+Ukronazi-attackerna under de kommande veckorna och månaderna. Dessa attacker kommer bara att sluta när a) väst tar slut på resurser och b) då deras resultat inte kommer att ge några som helst påtagliga resultat.

   För det konsoliderade västerlandet har detta mest handlat om optik: PR, PSYOPs, propaganda, you name it. Med denna senaste ryska reaktion kommer det att bli ännu MER avgörande för härskarna i det konsoliderade västvärlden att övertyga sina livegna om att Ryssland förlorar och att väst vinner.

   Eftersom de västerländska härskande klasserna vet att tiden håller på att rinna ut (både militärt OCH ekonomiskt) försöker de desperat att dölja detta genom att högljutt förkunna att de ryska ”fältnegrarna” kommer att bli straffade (lynchade!) för sin fräckhet att inte lyda de stora mästarna i universum.
   Hur som helst, jag avslutar med några korta artiklar.
   Vissa troll har ständigt bett mig att ”visa dem kropparna”. Okej, jag hittade en Telegram-kanal med tillräckligt många kroppar för att, förhoppningsvis, tillfredsställa dem: https://t.me/ZLOIORK
   Därefter har polackerna redan hotat att genomföra en egen folkomröstning i västra Ukraina. Vem skulle ha tvivlat på att Europas hyena kommer att bita av sig en liten bit av Ukraina (särskilt en som historiskt sett tillhörde Polen).

   Under tiden har Armenien hotat att lämna The Collective Security Treaty Organisation (CSTO), ett beslut som jag, om det händer, kommer att stödja och fira fullt ut! CSTO behöver en bra rengöring, milt uttryckt. Ryssland räddade Lukasjenkos, Tokaevs och Pashinians ledsna åsnor, och ändå spelar alla tre fortfarande den där ”smarta”-politiken av ”flervektorskap” som på ren engelska betyder ”vi vill att Ryssland ska skydda oss medan vi säljer ut till USA”.
   Sanningen är att Ryssland har mycket bättre partners än de flesta av hennes närmaste grannar och sådana som Lukasjenko, Tokaev och Pashinian behöver lära sig saker den hårda vägen. Det är vad Armenien upplever på rätt sätt. Kanske kommer Lukasjenko och Tokaev att få budskapet och lära sig läxan. När det gäller Armenien kommer det bara att få vad det förtjänar…
   I skarp kontrast till Armenien har Azerbajdzjan, Iran och till och med Turkiet varit mycket mer ansvarsfulla partner för Ryssland (även om Turkiet också behöver en ”påminnelse” då och då för att bete sig). Och eftersom nu armenierna har ”säkerhetsgarantier” från ingen mindre än Pelosi (!) kan de nu sova i fred utan behov av ryskt skydd, eller hur?

   • Vilka opinionsundersökningar visar att befolkningarna i Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja skulle vilja överge det land de alla växt upp i för att plötsligt under våld tvingas in i Ryssland?

    Då känner man ukrainarna mycket dåligt.

    • Det har funnits en stark opinion i Donbass för anslutning till Ryssland. Hittar just nu bara artikel från 2017 av Rysslandsexperten fil. dr. Björn Nistad. Det går mot integrering av Donbass i Russland

     Denne skrev 2018 ”Nylig var jeg i Folkerepublikken Lugansk som observatør ved president- og parlamentsvalget 11. november. Jeg fikk mange inntrykk under oppholdet i Lugansk. At befolkningen oppfatter dagens ukrainske regime som aggressor og fiende, og at nesten alle ønsker å bli en del av Russland er det ingen tvil om. Det er vanskelig å forestille seg at området igjen skal kunne komme under Kievs kontroll.”

     • Ja, visserligen finns det absolut delar av de östligaste delarna av Ukraina som verkligen lutar österut, inklusive Charkov-regionen.

      Däremot betvivlar jag att de samlar någon majoritet. De flesta under 30-40 år som kan flytta från dessa ofta nedgångna gruvregioner, gör också det.

      Även de mest rysktalande ukrainare som jag känner skulle bli ganska upprörda om man kallade dem ”ryssar” och inte ukrainare. Det är som att åka till Skottland och kalla dem för engelsmän eller britter. Det knäcks blödiga näsben för mindre, åtminstone i Skottland.

      Krim är det eviga undantaget. Där är man ofta mycket främmande för det ukrainska och ”kievska”. Det beror mestadels på att de som ofta flyttat till Krim är ryssar från andra delar av Sovjetunionen och ofta officerarfamiljer i pensionsåldern, på sin tid. Förr ansågs de som bodde på Krim som ganska inskränkta och rentav främlingsfientliga, ett drag som man nästan aldrig i övrigt stötte på hos de mångnationella toleranta ryssarna i Sovjetunionen. Hur landet Ukraina av idag har tänkt sig ”erövra Krim” är däremot en fullständig politisk gåta för min del. Fientligheten torde vara minst sagt ömsesidig.

     • De opinionssiffror som angivits i svenska media och via Sveriges radio och i andra internationella media; så finns ingen som helst majoritet (möjligen finns en förprogrammerad majoritet inbyggd i den ryska elektroniska röstningsutrustningen) hos befolkningarna i Lugansk län och i Donetsk län att vilja tillhöra och/eller överföras till Ryssland eller inkorporeras i Ryska federationen.

      Om de nu skulle vilja det, måste det ske på diplomatisk och förhandlingsvägen genom till exempel FN, ungefär som när staten Sydsudan häromåret avskildes från staten Sudan.

      Det kan och får inte enligt internationella lagar ske omröstningar av en ockupationsmakt, dessutom i krig, att diverse omröstningar sker för att ändra politiskt-diplomatiskt status quo.

      De ”omröstningar” under ockupationsmaktens observation och organisation är helt enkelt både olagliga och förkastliga både gentemot Förenta nationernas stadga och all internationell lag och rätt. De är med andra ord helt värdelösa oavsett ”resultatet”, och saknar all juridisk legitimitet.

    • @Johan de Naucler 21 september, 2022 At 20:35

     ”…för att plötsligt under våld tvingas in i Ryssland”
     Hur vet du att det handlar om våld?

     Det är Ukraina som står för våldet. Luhansk och Donetsk är fortfarande under Ukrainas våld sedan 2014

     • Mig veterligen har den ryska krigsmakten tagit sig in med just våld genom ett omfattande krigsanfall med truppinvasion från den 24 februari 2022. Det kallar jag våld.

      Eller tog de sig in i Ukraina med picknickkorgar och varsin kniv och gaffel?

    • Befolkningen i dessa områden är ju rysk sedan många hundra år. Naturligtvis vill de tillhöra sitt eget rike. Dessa ryska områden överfördes ju av bolsjevikerna till Ukraina 1922.

    • @Johan de Naucler 21 september, 2022 At 20:35
     Bara att påminna om att innevånarna i i Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja med flera ställen har berövats att bo i sitt eget land genom utländsk ockupation av det landet. Innevånarna är etniska ryssar, inte ukrainare, och deras land har länge varit ockuperat av främmande stat, nämligen USA med Ukraina som proxy. Detta gäller alltså att återföra dom till sitt eget land, Ryssland.

    • Johan; Jag antar att de äldre har vuxit upp i Sovjetunionen och alla i sin egen region och där vill man sannolikt bo kvar – om styret är bra och kan erbjuda fred och välstånd. Oavsett nationsbokstav. Men vem vill ha det så som det beskrivs i Proletären idag?
     https://proletaren.se/artikel/annu-ett-nyliberalt-stalbad-vantar-ukraina
     Sedan undrar jag vilka kretsar dina ukrainska vänner återfinns i? Kanske samma som de 15 % som inte stöder Putin i Ryssland.

     • De som bor i de rysktalande delarna av Ukraina beskriver sig i mycket stor majoritet som ukrainare, inte ”ryssar”, lika lite som de svensktalande i Finland och på Åland beskriver sig som ”svenskar”. En svensk på Åland blir oftast kallad ”fastlänning”. Det är alltså hårfina skillnader även där.

      Fram till 1910/1920-talet kallades de rysktalande i denna region sig själva för över 90% ”lillryssar”, senare blev de ”ukrainare”, ett förbjudet ord under tsaren.

      Skillnaden i gammal tid som rysktalande i Malorussija (Lillryssland) var att det låg i det s.k. bosättningsbältet. Alla folkslag som då var rysktalande men en slags minoritet, t.ex. judar, förmodligen romer och andra, fick bara bo i Lill- och Vitryssland, men inte i kejserliga Ryssland. Det är därför dessa gränstrakter också heter så, då inofficiellt, det gamla ukrainska ordet Okraina, på ryska Ukraina, av ”kraj” som betyder ungefär ”trakt”, numera ett ryskt gränslän.

      Rysktalande ukrainare är alltså ukrainare och jag har då inte stött på dem som vill bli kallad ”ryss”, ens på sovjetisk tid, om de inte var inflyttade. Gränstraktsfenomenet gäller självklart; folk i Donbass kan mycket väl anse sig vara ”ryska”, men i Ukraina i stort: nej.

      Det är skillnad på de två orden (som aldrig svenskar eller utlänningar någonsin förstår) ”russkij”(ryss) och ”rossijskij” (ryssländsk). Basjkirer, jakutier, nentser, samer, karelare, ingermanländare, judar, romer och till och med greker(det äldsta folket på Krim) och andra folk i Ryska federationen är alltså ”rossijskie”(ryssländare) men inte ”russkie” (ryssar).

      Landet Rossijskaja federatsija heter alltså språkligt mer korrekt ”Ryssländska federationen”, och inte Ryska Federationen som dock naturligtvis är det politisk-diplomatiska namnet på landet på svenska.

      På senare år har vildtänkande ryska nationalister och gamla monarkister, och andra stökiga rörelser, försökt ändra på detta, och kanske lyckats för en som vanligt påverkbar alternativtroende, och lika opåläst, utländsk publik som sedan överförläst sig på dessa subjektiva texter, som dock sociologiskt har helt fel.

  • Om det återigen blir USA, som får sin vilja igenom, om alla länder viker sig för USA, så betyder det en fruktansvärd förlust för världen.
   USA tvingar nu massor av länder att följa deras direktiv, de har t.o.m. lyckats få Erdogan på knä, som varit uppstudsig mot USA, och tvingat Turkiet att ta bort ett betalningssystem ”MIR”, som de just infört för att ryssar på semester i Turkiet lättare skall kunna göra ekonomiska transaktioner.
   Vad är det för demokrati att stå upp för, när man hotar länder med total förintelse om de inte lyder USA:: Det är ju samma metod som kriminella beskyddar ligor använder.

   När jag frågade en kurd från MÖ, varför kurder i Irak och Syrien allierar sig med USA, blev svaret:
   ”USA bestämmer över hela världen, bestämmer även över er i EU.”
   Ja, så illa är det, alla länder behöver inte ens USA att hota, för de vet vad USA vill och gör vad USA vill för att slippa bli hotade, för att slippa sanktioner.

   Det är samma maktförhållande jag har sett på mina arbetsplatser, personer anpassar sig till vad den nuvarande chefen vill, för de har sett vad som händer med de personer som sticker upp och har en avvikande mening.
   Även fackliga personer anpassar sig av personliga skäl, de vet att om de motsäger en chef så minskar deras egna möjligheter till befordran i förvaltningen. Så många blir mer på chefens sida än på den sida de är valda för att försvara, nämligen personalens rättigheter.

   Man kan aldrig tala om att vi fått en multipolär värld och en ny världsordning, så länge länder inte vågar agera självständigt, livrädda för att få sin ekonomi krossad av USA. Vi kan bara drömma om den världen.
   Just nu åker representanter från USA runt speciellt i Afrika, där man vägrat låta sig hotas av USA, och hotar åter igen, för att de skall lyda vad USA vill. Utrikesministern i Sydafrika har sagt att EU-länder hotat henne med att säga: Gör så och om du inte gör så, då händer si, och hon tycker inte om att bli ”bullied”.

   Jag undrar vad och vem som kan få USA, att sluta bete sig som en kriminell liga och låta länder få ta egna beslut utan att bli hotade till ekonomisk undergång om de inte lyder

   • Eva Bartlett som är en väldigt seriös och ansvarstagande journalist, har intervjuat många i Donbass. Hennes uppfattning är att de flesta vill rösta för att återgå till Ryssland, men de är rädda. Rädda för att bli torterade och fängslade av Ukraina om de röstar. De behöver ha en säkerhet att Ryssland står vid deras sida och kommer att hjälpa dem mot Ukrainas fascister som har fria händer att fängsla och tortera människor för väldigt små orsaker..
    Rysslands mobilisering kan vara ett tecken till dem att Ryssland verkligen finns hos dem, och inte kommer att överge dem. De har väntat i mer än 8 år på att få återgå till moderlandet.
    Det var Nato, USA och England som splittrade landet och utsatte det för ett brödramord och inte Ryssland.
    Eva Bartlett lägger ut följande musikvideor som hon tycker illustrerar människor i Donbass önskan för att återgå till moderlandet Ryssland.

    ”’We are returning home, we have defended this right!
    Don’t understand what’s going on, let’s remember something really significant – Donbass is returning home.’

    Some uplifting music from our beautiful Donetsk girls Natalya Kachura and Margarita Lisovina. Words by Mikhail Khokhlov, 2021”

    https://odysee.com/@IrinaBoyko:6/we-are-coming-back-home,-singers-natalia:d

    Ytterligare en kampsång för människor i Donbass, som inte vill tillhöra den nya kuppregimen med nazister, Nato, USA och England med engelsk text.
    Samma sångerskor från Donetsk.
    ”Donbass is behind us and God is with us”. ”Russia is with us and God is with us”

    https://odysee.com/@IrinaBoyko:6/donbass-is-behind-us,-performed-by:d

    • Eva Bartlett skriver följande text på sin kanal:
     //A number of journalists, including Wyatt and a surprise guest, are flying to Moscow & on down south to be here for the referendum to join Russia, which starts tomorrow.

     Meanwhile, myself & some journalists here (Alejandro of Telesur, and a couple others) will be doing what we can to report from various DPR areas over the course of the next 5 days.//

     Intressant med Wyatt Reed som är på väg till Donbass, han skriver för ”GrayZone”, och har med sig en överraskning, en gäst. Kan det vara Rubinstein som skrivit mycket om nazister i Ukraina? Det måste ändå vara en speciell person, då man inte ens vill skriva namnet i förväg, förväntan måste vara positiv.
     Bra med många oberoende journalister som stöd på plats.

     • Eva Bartlett är på plats och övervakar röstningen, hon skriver:
      I specialize in elections. From what I’m seeing in this referendum, with IDs, paper ballots, & a clear chain of custody, the DPR, LPR, Kherson, Zaporozhye regions have far more fair & transparent elections than the U.S., in SPITE of attempted shelling by Ukraine. Yet the U.S media-politic calls it a sham.

      Meanwhile in the US, black box voting means your vote is done on a machine owned by the subsidiary of a ghost corporation, no paper ballots, no audits, easily hacked, no ID, can vote by mail with no ballot tracking or chain of custody & you’re a terrorist for questioning this.

      I was on the ground in Nicaragua when the New York Times lied, saying they were closing polling locations (false) & that their elections were a sham, but along with other journalists, we destroyed that narrative. It seems like what the US calls a “sham” is actual sovereignty.

 6. Rysslands överfall har misslyckats, yrkesarmen har spenderats. Putin måste visa upp resultat inför vasallerna som håller honom på tronen. Siloviki har förlorat tillgångar och framtidstro på det militära äventyret. Det sovjetiska likets militärpolitisk ryggrad lever i Ryssland, traditionerna från tjekan lever, men med usel finansiering och korruption. Siloviki som vacklar i sin nationalism likvideras på välkänt sovjetiskt manér, trillar ut genom fönster eller råkar ut för trafikolyckor.. Den ryska civilisations feodala kärna är synlig för alla, det är självklart varför länder med en fot i vardera lägret ryggar inför Moskvas dödskalle.

  Det tar något år för Ryssland att tvinga fram nya stridsdugliga soldater för ockupationen, Ukraina har en viss respit. Ingen inbillar sig att imperiet gett upp Ukraina, Putin kräver en egen vasall på tronen i Kiev, kravet återkommer och följs upp med våld tills det lyckats. Ukraina är i samma position som Taiwan, men har inget sund som avskiljer dem från förtryckaren.

  Vad väst ska göra åt sin hämndlystne och blodtörstige granne är ett bestående problem. Det kan knappast bli tal om business as usual inom någon överskådlig framtid. Väst kan inte göra affärer med Putin, pengarna finansierar miltär som hotar EU. Förhoppningen att Putin ska falla av inre motstånd och Ryssland ändra karaktär är futila. Ryska folket är inte på krigsfot, men matas med regimens propaganda. Om ryssarna skulle resa sig, vem vet vilka som förs fram på vågen. ”Arabvåren” ledde till fram till muslimska brödraskapet, och då kuppade militären, och stora delar av befolkningen tyckte det var ett bättre alternativ.

  Väst kan inte avstå från att hjälpa Ukraina, det skulle betyda att man böjer sig för diktatorn och inte respekterar valutgången i Kiev, och i förlängningen att länder vars invånare inte röstar som Ryssland kräver är legitima militära mål för rysk militär. Polen rustar för ryskt anfall.

  • Du frågar ”Vad väst ska göra åt sin hämndlystne och blodtörstige granne är ett bestående problem. ”

   Motfråga: Vad ska Icke-väst (85 % c:a) göra med USA och Nato, vars folkrättsstridiga krig bara detta millenium kan ha dödat 3 miljoner människor, kanske 25-50 gånger fler än vad som dödats i kriget i Ukraina sedan 24/2?

  • Vad är det du yrar om @Göthbland? Ordbajs om Siloviki, arabvåren plus dit och datt om onämnde hämndlystne vad-fan-ski? Ska det vara argument för eller mot något? Knappast! Dock ett bra tecken på vart Ryss hatets vindar blåser …

   Väl insatta konstaterar däremot följande: ”Checkmate: Putin’s Address Marks Game Over for Kiev’s US & NATO Backers. Once the Lugansk and Donetsk People’s Republics, Zaporozhye and Kherson regions are integrated in the Russian Federation, the game is over,” said Paolo Raffone, director of the CIPI Foundation, a Brussels-based geopolitical think tank.”

   Visste du inte @Göthblad att ”Rysslands totala militära reserv, personer som tidigare genomgått militär utbildning, uppgår till 25 miljoner. Landet har också tillräcklig utrustning för att beväpna alla dessa styrkor.”?
   25 miljoner – låte den siffran sjunka! Visst är det häftigt?

   • ”Rysslands totala militära reserv, personer som tidigare genomgått militär utbildning, uppgår till 25 miljoner. Landet har också tillräcklig utrustning för att beväpna alla dessa styrkor.”
    Vidare har man sofistikerade vapen typ hypersoniska missiler som bär kärnvapen vilket det sägs inte finnas försvar emot. Luftvärnssystemet S-400 anses vara mycket dugligt (dock inte mot drönare).
    Med alla dessa soldater och vapen, varför har Ryssland anledning att känna sig hotat av NATO?
    NATO har totalt drygt 3 miljoner soldater, mig veterligen inga hypersoniska missiler…

  • Bästa Anders!

   Begriper du inte att ”karl göthblad” är ett fakenamn? Detta troll använder ju uppenbart olika påhittade namn i varje blogginlägg, ursäkta men är du helt naiv Anders? Sluta släpp fram sådana kommentarer.

   • Fast skribenten Karl Göthblad är hyfsat insatt i de historiska och militära fakta från historien till idag. Det är vidare en åsikt som inte är tagen ur tom luft utan som måste respekteras. Han framstår inte som minsta naiv, om man frågar undertecknad.

    • Det var väl @Karl Göthblad som var välkommen att inkomma med sitt genmäle av redaktören och inte en viss Johan de Nuclear? för övrigt det som trillar ur @Göthblands inlägg är varken hyfsat, välgrundat och/eller argumenterat. Rent av fullständig nonsens som ”Väst kan inte göra affärer med Putin, pengarna finansierar militär som hotar EU”. för det första väst gör inte affärer med Putin utan Ryssland och olika bolag/kommersiella enhet. För det andra det var det den dumdryga EU-eliten som själv ströp handeln med Ryssland. För det tredje detta var det bästa sättet att hjälpa Ryssland Alltså det bästa som kunde hände Rysslands statskassa – oljan/gasen blev dyrare Ryssland kunde tjänare dubbelt så mycket på ett halvt år som den gjorde på ett helt år. Inte utan inte viskas det om att Ursulliana van der Leyden är kanske ”idiotins drottning”

   • @Fredrik 21 september, 2022 At 19:16
    Vad har det med saken att göra överhuvudtaget. Signaturen ”Fredrik” kanske är lite blyg eftersom vederbörande inte framträder med något namn alls. ”Fredrik”, fejk eller riktigt? ”Fredrik” kanske vill ha legitimation på all inlägg.

 7. Två kärnvapenmakter är i öppen konflikt med varandra! Detta är en uppenbar verklighet.
  Därtill så pass illa att man har låtit den övergå till en krigsskådeplats inom ett annat lands gränsområde till olycka och död för oskyldiga människor, boende på denna plats.
  Men med tanke på vilka medel som finns tillhands för att rasera vad generationer byggt upp, även långt utanför detta krigets fasors gränser, bör vän av ordning fråga sig. Var alla förhandlingslösningar mellan dessa skilda stormaktsmaktintressen helt uttömda? Och är det rätt att lägga hela ansvaret till eftergifter på den ena parten?
  Vill mena i ett historiskt perspektiv är det tveklöst så att den part i denna konflikt; USA får nog betraktas som den mest krigiska nation efter andra världskriget. Något som inte är helt oväsentligt ifråga om att bedöma parternas skurkaktiga beteende i ett nära historiskt perspektiv.

  Vi ser nu att Ryssland väljer att trappa upp sina militära insatser, vilket sannolikt leder till ett kraftigt motdrag från USA/Nato sida.
  Nog hade jag högre tankar om människans förmåga efter spår av historiska krigskatastrofer. Tack och lov har dessa reparerats under ganska överskådlig tid. Men vart denna konflikt leder vill jag helst inte tänka på.
  På tal om att enbart den ena parten bedriver propaganda till folket är det en sanning med modifikation, ty
  även den andra aktören vill lyfta fram sitt budskap utifrån sina bevekelsegrunder och bortser såklart från motståndarens intressen. Lite av kålsuparteori går inte att bortse från.

  • Olof du bör nog precisera hur du tänker dig kålsuparteorin.
   Menar du att Ryssland har någon annan avsikt än att försvara ryskättade mot folkmord samt att eliminera allvarliga hot mot moderlandet?
   Det hör till att du visar om du uppfattar USAs och NATOs uppträdande som något annat än det Rysslands företrädare påstår.
   Dvs anser du att Putin överdriver hotet från väst?

   • Min avsikt.
    Att det förekommer information på båda sidor som önskar påverka i viss riktning.
    Vill tillägga att vi i västvärlden som anser sig stå för högre värde
    i fråga om yttrandefrihet, borde alltid visa prov på grundad saklighet.

    Vad gäller Nato/USA och deras maktintresse var helst, råder det ingen tvekan om vart det syftar. Ett intresse som bland annat innebär att begränsa Rysslands utrymme som aktör på den stora världsscenen.
    Försökte belysa detta förhållande på slutet i mitt första stycke.

  • Hultqvist har annars erbjudit sverige som slagfält redan 2019.
   https://www.alliansfriheten.se/usas-nya-potentiella-slagfalt-sverige/

   Som natomedlemmar är vi där på nolltid genom en provokation i Baltikum, Ukraina är tändhatten för hela nordeuropa.

   När det gäller propaganda finns ju tesen att de västliga demokratierna är vida överlägsna, här har man bemästrat konsten att tillverka samtycke som Chomsky beskrev det. Diktaturer har klassiskt sett förlitat sig på våld och förtryck och inte behövt träna sig i den konsten, i det gamla östblocket kände man igen propagandan och visste vad det var medan vi i väst är glada och lyckliga med vår media, guantanamo, skattefinansierade pansarskott till nazisterna, Assange, smula sönder Afrikas rikaste land, döda en halv miljon irakiska barn etc, etc. Anders brukar lista dessa brott som handlar om miljontals döda och mest leder till axelryckningar. Vad som gör det ännu värre är det som petergrfstrm pekar på, det västliga incitamentet för kriget som ett makabert gladiatorspel på massmordsnivå som distraktion för något annat. Bröd och cirkus, snart utan bröd och 7-8 trilloner dollar fattigare. Men cirkus blir det och väldigt få kommer att märka nåt annat.

   https://www.globalpolitics.se/hemlighetsstamplad-rapport-fran-rand-tyskland-ska-forsvagas-usa-starkas-sensation/

 8. ”Ur Rysslands perspektiv har kriget i Ukraina fram till nu varit en ”särskild militär operation” som syftar till att försvara de självutnämnda självständiga republikerna Luhansk och Donetsk.

  I åtta år hade Moskva avvisat bön från Donbass om att erkänna dessa republiker. Nu är Ryssland beredd att absorbera dem som en del av själva Ryska federationen, tillsammans med Kherson- och Zaporozhye-regionerna.

  På onsdagen i Moskva tillkännagav president Vladimir Putin att folkomröstningar för att besluta om att gå med i Ryssland skulle hållas på dessa fyra platser från denna fredag ​​till nästa onsdag. Efter det måste den ryska duman besluta om den ska acceptera resultaten och formellt annektera dessa territorier till Ryssland.

  Allt som förväntas hända, och när det väl händer kommer spelet på slagfältet att förändras dramatiskt. Ur Rysslands synvinkel kommer det inte längre att hjälpa de oberoende republikernas milis med ryska reguljära enheter mot attacker från Ukraina. Det kommer nu att försvara ryskt territorium, mot attacker från Ukraina.

  Putin hotade inte offensivt kärnvapenkrig eftersom hans uttalanden i väst spins, men sa att Ryssland skulle försvara sitt eget territorium med kärnvapen om det skulle behövas. Det är inte känt vilken nivå av ukrainsk attack mot vad Ryssland nu anser att sitt eget territorium skulle behövas för att få till stånd ett sådant svar.

  Men kärnvapenvarningen kommer säkert att få Pentagon-planerare för ukrainska trupper att tänka två gånger på om de ska inleda stora offensiver för att återerövra ukrainskt territorium från Ryssland. ”

  https://consortiumnews.com/2022/09/21/how-the-war-changed-overnight/

 9. Vill bara dela en länk så ni kan se massakern som föregick LPR ultimatum om att få genomföra en folkomröstning om anslutning till den Ryska federationen.

  http://thesaker.is/a-red-line-in-innocent-blood-us-m777-howitzer-massacre-civilians-in-donetsk/

  Samt Dimas på YT-kanalen Military Summary reaktion över händelsen och dess betydelse.
  https://youtu.be/dIszMlh2tOo?t=1195

  Nu verkar tiden vara mogen för Ryssland att börja plocka ner en massa Nato spion satelliter mm och ytterligare eskalering som det för med sig.

 10. Orkar inte argumentera utan konstaterar bara att jag hoppas att USA/EU/NATO/VÄST blir rejält slagna i Ukraina, och fö i alla andra frågor i världen. Jag är bara så dödstrött på dessa eliters självgoda självutnämnda världspolis/narrativsskapare som styr och ställer.

 11. Allmän mobilisering i det ryska imperiet på 45 dagar.
  Från början var det planerat att genomföra mobiliseringsaktiviteter i en atmosfär av djup hemlighet. Men den 31 juli (18) dök det upp meddelanden på röda papper om mobilisering spikade på väggarna i ryska städer. Mot bakgrund av ett allmänt patriotiskt uppsving anlände lagerhållare till samlingsplatserna med 15 % mer än planerat.
  Under de första två dagarna flyttades kavalleriformationer och enheter för stridsberedskap fram till den västra gränsen för att täcka mobiliseringsutplaceringen.
  På den 8:e dagen mobiliserades reguljära infanteridivisioner. Operationell transport av trupper och deras strategiska koncentration började omedelbart.
  Den 13:e dagen hade den aktiva armén 96 infanteri- och 37 kavalleridivisioner – 2,7 miljoner människor utöver en miljon reservister och fästningstrupper.
  På den 15:e – 18:e dagen av mobiliseringen slutfördes utplaceringen av ytterligare 35 infanteridivisioner av den andra etappen.
  Rysslands fullt beväpnade styrkor avslutade mobiliseringen den 45:e dagen. 3 388 000 militärer och mer än 570 000 miliskrigare sattes under vapen. I den mobiliserade ryska armén fanns 1830 bataljoner, 1243 skvadroner (hundratals) och 908 artilleribatterier med 6720 kanoner.
  Den 12 februari 1915, av tsar Nikolaj II:s högsta ordning, inrättades medaljen ”För arbete på mobiliseringen av 1914”. Ett stort antal sådana medaljer krävdes, och endast St. Petersburgs myntverk, förutom privata firmor, präglade minst 50 000 medaljer.

  Detta har händ strax innan revolutionen 1917. 4 miljoner ”fattiga, smutsiga, analfabet, förtryckta och viljelösa slavar” organiserade sig på 45 dagar utan vidare problem.

  År 2022, ”slavar, undersåtar” enligt mångas uppfattning stakars vilseledda och förtryckta av en tyrann ryssar ska mobiliseras igen. Oj då?! Hur det kommer att gå.

  • Ang att Tatjana nämner att det var en till att börja med hemlig rysk mobilisering.
   Det stämmer med en källa som berättar att Frankrikes och Storbritanniens ambassadörer uppmanade Ryssland att mobilisera i smyg utan att låta Tyskland märka något.
   Dessförinnan har ryska ögonvittnen berättat att dom betalades med 3-rubelsedlar för att starta uppror och välta spårvagnar.
   Jag gissar att den som betalade arbetade för britternas räkning eftersom första världskriget var britternas projekt.
   Upproret pågick endast under tiden den tyske ambassadören var där på besök och denne rapporterade hem att Ryssland absolut inte var i skick att gå i krig med Tyskland och Österrike för att bestraffa Serbien.
   Tyskland mobiliserade sist.
   Skottet i Sarajevo organiserades i samarbete med de allierades frimurare.
   En brittisk källa berättar om en engelsk loge i Frankrikes Grand Orient och skytten Gavrilo Princip avslöjade 1917 vid förhör hur han och den andre var lejda och den person som lejde dem bad dem att avvakta tills han kom tillbaka från ett viktigt uppdrag och gav dem vapen. Dom väntade och den agenten återvände så småningom så att attentatet kunde sättas i verket.
   En serbisk patriot som kommenterade på nätet gillade inte att någon annan än Tyskland pekades ut och verkade även arg över att attentatet inte endast handlade om genuin serbisk frihetskamp. Dvs den sanna historiens dubbelspel och försåtliga konspirationer ter sig mindre attraktiva än det enklare narrativet av spontant folkligt uppror.

 12. ”i ockuperade territorier ” Problemet med det uttrycket är att dessa territorier har varit ryska i kanske årtusenden. Att dom nu lyder under Ukraina, som i tur lyder under USA, betyder att dom är ockuperade, och nu befriade från ockupationen.

  Det mest intressanta är rektionen i svenska statligt styrda med, speciellt DN. Propagandamaskinen gick omedelbar upp på högsta varv och man formligen pumpade ut förfalskad information om demonstrationer och arresteringar i Ryssland för att ge ett förfalskat intryck.

  • Med samma resonemang kan då Sverige återkräva Finland, Norge, hansastäder som Wismar och Stralsund, platser vid Wesers och Elbes mynning, liksom Estland, Livland och dessutom Karelska näset och hela Neva-deltat där Petersburg ligger idag. Dessa var svenska områden innan vissa av dem någonsin blev ryska. Med skribenters geografiska och historiska syn på Ukraina här, kan de nu glädjas att Sverige nu kan bli tre gånger så stort och dessutom få erhålla staden Petersburg! Den har ju alltid egentligen ändå varit svensk!!

   Hela norra Östersjöområdet kan nu bli ett svenskt totalkontrollerat innanhav, med president Putins historieresonemang och nu få återgå till att bli SVERIGE!

   Eller…så gäller Helsingfors-konferensen av år 1975 och dess gränser som såväl SSSR, Ryska federationen och Ukraina godkänt utan några tilläggsklausuler. RF har enligt internationell lag godkänt Ukrainas geografiska och politiska gränser år 1991, av 1975 års Helsingforstraktat, samt de tilläggsgodkännanden när dessa länder anslöts till Europarådet på 1990-talet.

   Ingen stat i Europa idag kan bryta mot internationell rätt och använda våld för att ändra geografiska stadsgränser, och definitivt med våld och krig.

   Häromåret skedde dock en smärre gränsförändring i regionen. Landet Moldavien fick med grannstaten Ukrainas tillåtelse att få en gränsförändring i Donauregionen. Moldavien fick då en egen hamn vid Donau (strax innanför det ukrainsk-rumänska Donaudeltat) för att underlätta handeln för det Moldavien. Det gick den ukrainska staten med på och ett internationellt traktat upprättades och blev senare godkänt inom gränserna för vad Helsingforstraktaten anger.

   • Accepterar Helsingforskonventionen statskupper och stöd till statskupper i demokratier? Bombningar av länder som f.d. Jugoslavien?

    • De flesta (den stora majoriteten) länderna under dagens Helsingforskonvention av år 1975, har i princip godkänt kombinationen Janukovitj flykt/efterföljande ”Nuland”-motkupp i februari 2014, som att en demokratisk regim senare tillträdde efter allmänna (delvis omdiskuterade) flerpartival i Ukraina, och likaså de sedan genomförda presidentvalen 2014 som förde Petro Porosjenko till ämbetet. OSSE var väl inspektorer vid båda de nya valen år 2014?

     Kring problemen år 1999-2000 med det blodiga ingripandet så hade situationen i Kosovo-Metohija gåtts igenom av FN, på grund av angrepp från serbisk sida mot befolkningen i Kosovo-Metohija. FN var inblandat med bl.a. observatörer och de rättsläkare som inspekterade vad som vill i alla fall till vissa delar ansågs som folkmord. De första fredsbevarande trupper som kom fram till regionshuvudstaden Prishtina, var om jag minns rätt faktiskt just ryska fredsbevarande trupper, som mötte britterna som kom senare.

     Att Nato bombat Jugoslavien och huvudstaden Beograd utan mandat är helt förkastligt och hade inte FN-stöd. Jag kan tillägga att landet Ukraina var väl fullkomligt rasande över detta tilltag då, i och med att Nato förstörde flera broar över Donau och förstörde handeln genom Donau under flera år framöver.

     Helsingforstraktaten hanteras framför allt inom OSSE, men är såvitt jag minns godkända av FN som regionalt regelverk, och ingår därför i det som kallas internationell lag (som kräver FN:s sanktion och/eller beslut i Säkerhetsrådet). Beslut inom OSSE som hanterar Helsingforstraktaten gällande val och valövervakare, och andra säkerhetsstrukturer. FN:s säkerhetsråd kan besluta i fall, men då finns ju det problematiska vetot som direkt innebär att beslutet för en resolution stängs, utan fattat beslut i resolutionen.

     Vi skall även komma ihåg att inte alla ”västländer” har godkänt att regionen Kosovo-Metohija brutits ut ur Jugoslavien/Serbien och blivit staten Kosova, t.ex. Spanien har helt motsatt sig detta skarpt. Det finns även andra demokratiska liksom västländer som inte heller erkänt staten Kosova.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here