Visste Du att majoriteten i Tyskland var negativa till USA – med mera?

3
1563

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Man kan invända att opinionsundersökningen är ett år gammal. Men sedan dess har USA:s försök att hindra Nord Stream 2 som skulle vara till stor nytta för Tyskland väckt tydlig irritation i Tyskland.

Läs exempelvis detta: USA inför olagliga sanktioner mot Tyskland för att stoppa Nord Stream 2 och även mot Turkstream. Starka tyska reaktioner. Där står bland annat: ” Der Spiegel har i en funnit att 77 % menar att det inte är farligt för Tysklands säkerhet att lägga ut Nord Stream 2 medan 12 % anser det vara farligt bland 61 000 röstande på nätet. <”

Vidare finns detta: Opinion i Tyskland för mindre beroende av USA. Ökat missnöje med USA:s sanktionshot för Nordstream 2.
USA och Ukraina vill stoppa TurkStream och Nord Stream 2. Ingen fri konkurrens här inte!


Visste Du att majoriteten i Tyskland är negativa till USA – med mera?

I. “Visste du att Israel inte tillåter att humanitär hjälp förs in i Gazaremsan?
De som försöker arresteras.
Det finns ingen massmedial bevakning av detta.
Ingen fördömer (Israel).
Trump blir inte rasande.
Så agerar medierna.
Så manipuleras DU,
av teven i ditt rum.

II. Det kan inte bli tydligare om var Guaidó står om en USA-ledd militär intervention. Hur kan Sverige och Wallström stödja honom? Nyhetsbyrån AFP intervjuade den självutnämnde Guaidó igår fredag 8 februari om han som ”president” skulle tillåta en militär intervention. Och Guaidó svarar
– Vi kommer göra allt som är möjligt, igen, det här är självklart en mycket, mycket kontroversiell fråga men
utifrån vår suveränitet, inom ramarna för vår konstitution, kommer vi göra allt som krävs. Zululandobserver.

III. Majoriteten av tyskarna har negativa åsikter om läget i förbindelserna mellan Washington och Berlin, och många anser att kina är en mer pålitlig partner, en undersökning som nyligen har gjorts. Det är bara en bråkdel som menar att Ryssland är deras problem.
* Ryssland anses som det största hotet mot Tyskland, 1 % före USA som anses som det näst största hotet.
* Över 57 % anser att Tyskland bör hålla USA på större avstånd, medan bara 13 % ansåg att man borde komma varandra närmare.
* Över 42 % anser att Kina är en mer tillförlitlig partner än USA.
* Omkring 2/3 anser att Trump är ett större hot än Putin.

Så många som 85 procent av de tillfrågade i Tyskland såg förbindelser mellan Tyskland och USA i ett ” negativt ” eller till och med ”mycket negativt” ljus, enligt en undersökning som genomfördes av det tyska omröstningar civey och atlantik-bruecke (atlantic bridge), en NGO som främjar närmare band mellan de två länderna. Ungefär tio procent av de tillfrågade hade positiva åsikter om förhållandet.

The majority of Germans have negative views about the state of relations between Washington and Berlin, and many think China is a more reliable partner, a recent poll has shown. Only a fraction believe Russia is their problem.
As many as 85 percent of respondents in Germany saw US-German relations in a “negative” or even “very negative” light, according to a survey conducted by German polling company Civey and Atlantik-Bruecke (the Atlantic Bridge), an NGO promoting closer ties between the two countries. Just about ten percent of respondents had positive opinions about the relationship.
Worse still, more than 57 percent of Germans believe that Germany should also keep a greater distance from its ally across the pond, while only 13 percent advocate closer ties. More than 42 percent of German citizens also consider China to be a more reliable partner for Germany than the US – almost twice as many as those who said they favor the US.

Referens

Föregående artikelGula västarna Stockholm lördag kl 14
Nästa artikelStöd Venezuelas oberoende mot utländsk inblandning och statskupp! Stockholm lördag kl . 12.30
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. https://ria.ru/20190211/1550660706.html
    Igår samtyckte Sydkorea till att öka kostnaden för att upprätthålla den 28.000 starka amerikanska militären som är beroende av sitt territorium – upp till 890 miljoner dollar i år, vilket är 8,2 procent mer än året innan. Samtidigt, på den andra sidan av världen – i Europa kräver den amerikanska ambassadören pengar från Tyskland. Mycket pengar. I tyska Die Welt, ett program släpptes en intervju med USA:s ambassadör i Tyskland, Richard Grenell i Berlin – 14 januari 2019.
    Kärnan i det som sägs av ambassadören passar in i en kort, men rymlig tanke, öppet i samband med nyheterna från Sydkorea: Tyskland är skyldigt att ge staterna mycket pengar.
    Orsaken, eller snarare anledningen till att Berlin är skyldig i pengar till Washington, är uppenbart – det ryska hotet, eftersom, enligt Grennells färgstarka uttryck, ”står Ryssland på tröskeln”.
    De riktningar som de tyska finansinvesteringarna måste gå för är också väl kända under en lång tid, och deras ambassadör upprepade tydligt igen. Först, ökningen av försvarets utgifter. Washington uppriktigt passar inte Berlin-planerna för att öka dem år 2024 till endast 1,5 procent av BNP.
    Grennel uttalade direkt att amerikanerna väntar på att Tyskland uppfyller Nato-krav, och de utgör två procent av BNP. För det andra diversifieringen av energiköp (eller, uppriktigt sagt, förvärvet av amerikansk LNG). I stället för att ”öka trycket på Ryssland” på grund av ”överträdelsen” av INF-fördraget bygger Berlin Nord Stream 2, som enligt Washington kommer att ge Moskva ett jämnare inflytande genom inköp av rysk gas.
    Med tanke på att intervjun kom ut några dagar före mötet med NATO:s försvarsministrar väntar Tysklands representant i Bryssel på en tydligt orolig samtal. Vi har redan skrivit om att Washingtons transparenta intresse för att skaka de europeiska partnerna (och först och främst de tyska som de rikaste) bakom de rysk-amerikanska försöken om INF . Huruvida amerikanerna lyckas i denna framgång är frågan öppen.
    Till skillnad från sydkoreanerna, som fick av med lite blod i form av ytterligare nästan 65 miljoner dollar för USA:s militär som en ”garanti för nationell säkerhet”, behöver staterna mycket mer från tyskarna inte en gång, men årligen. Deras lejonandel borde naturligtvis vara en infusion i den amerikanska ekonomin (främst i det militära industriella komplexet), vilket är extremt viktigt för Förenta staterna just nu.
    För tydligheten kan vi ge ett exempel på 2017, när tyska militära utgifter uppgick till 44,3 miljarder dollar, eller 1,2 procent av BNP. De enklaste beräkningarna visar att höja stången till två procent av BNP skulle ge Nato (eller snarare staterna) cirka 30 miljarder mer. Och all denna rikedom har seglat över Washington i många år. Så vi kan förvänta oss en riktigt seriös insats från USA att återvända till Tyskland i det vanliga ramverket av lydig vassal.
    Men under de senaste åren har Tyskland faktiskt kommit långt för att återvinna en väsentlig del av sin förlorade suveränitet. I EU är dess ledarskapsställningar obestridliga. Den sista historien talar för sig själv. Det tog Berlin bara en dag att sätta Paris på plats, vilket antingen försökte sätta in käppar i Nord Stream 2-hjulen eller helt enkelt fynda för några mer gynnsamma förhållanden. Detta bekräftade återigen de tyska eliternas och myndigheternas beredskap att försvara nationella intressen, liksom tillgången till instrument för detta, som de inte är rädda för att använda. De årliga tiotals miljarder dollar är för allvarliga medel för att ge amerikanerna, och även med förlusten av en betydande del av de senaste årens framgångar mot återställandet av nationell suveränitet. Så det är ingen tvekan om att Berlin seriöst motstår försök att klämma ut dem själva.
    Tyskland spelar också i händerna på den klara försämringen av Förenta staterna som en världshegemoni och deras alltmer många nederlag i denna status. Och det fungerar i båda riktningarna. Berlin (liksom andra huvudstäder, som är under tryck från Washington) känner sig mer självsäker, med exempel på framgångsrik opposition mot amerikanerna. Det är emellertid inte mindre – och kanske ännu mer – viktigt att staterna själva förlorar sin ovillkorliga övertygelse i deras förmågor. I själva verket visade en intervju med Richard Grenella det klart.
    Han uttalade helt klart att staterna använder ”morötter och pinnar” när de arbetar med otrevliga stater – helt upp till de hårdaste ekonomiska sanktionerna. Det är svårt att betrakta denna passage annorlunda än det hot som riktas till Berlin för att tillämpa liknande åtgärder för den. Som exempel på en sådan amerikansk politik citerade ambassadören Nordkorea (där detta tillvägagångssätt sa han arbetade), Venezuela (där det fungerade delvis), Ryssland och Iran (där processen fortsätter).
    Som ett exempel är framgången med den amerikanska politiken i Nordkorea, som förklarar det tydligaste exemplet av motsatsen, klart ett tvivelaktigt steg. Det lilla fattiga landet vilade sitt horn och de stora, mäktiga, stormakterna i USA kunde inte göra någonting med det. Om Ryssland och Iran, desto mer behöver du inte säga. Båda länderna är ett exempel på styrkor som under tryck från Förenta staterna inte bara övergav sig utan också framgångsrikt spelade upp dem i viktiga regioner och problem, omforma hela världssystemet. Så, de amerikanska ambassadörens genomskinliga hot mot de tyska myndigheterna kan medföra en reaktion från Berlin som är direkt motsatt till vad som förväntas av Washington. Men under senare år har det också blivit ganska bekant.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here