Amnesty International uppmanar Biden att släppa ”politiskt motiverade” anklagelser mot Julian Assange inför förhör 

1
1461
Ingress: I en annan aktuell artikel rapporterar jag att Assange kanske är illa ute. Endast starka(re) manifestationer för visselblåsaren och till stöd för yttrandefrihet och Assange kan förhindra utlämning från Storbritannien till USA. Stödet från organisation för Julian Assange har ökat under senare år. Däribland från Amnesty International. Artikeln i RT 10/8 har översatts av Rolf Nilsson. Tydligen hade den ingen direkt effekt på de domstolsförhandlingar som inleddes 11/8.

Amnesty International uppmanar Biden att släppa ”politiskt motiverade” anklagelser mot Julian Assange inför förhör.


Amnesty International uppmanar Biden att släppa ”politiskt motiverade” anklagelser mot Julian Assange inför förhör.

Mänskliga rättighets-organisationen Amnesty International uppmanade president Joe Biden att släppa USA:s åtal mot WikiLeaks grundare Julian Assange och fördöma dem som ”politiskt motiverade” och en attack mot den fria pressen.

I ett uttalande inför onsdagens överklagandeförhandling i Royal Courts of Justice – där USA: s regering kommer att försöka överklaga en brittisk domares beslut i januari, att inte utlämna Assange – uppmanade Amnesty Internationals Europadirektör Nils Muižnieks Biden att släppa anklagelserna.

”Detta försök från den amerikanska regeringen att få domstolen att ändra sitt beslut att inte tillåta Julian Assanges utlämning, på grundval av nya diplomatiska försäkringar, är en uppenbar juridisk grej”, förklarade Muižnieks. Han sade att med tanke på att USA ”har förbehållit sig rätten att hålla Julian Assange i en högsäkerhets-anläggning och utsätta honom för särskilda administrativa åtgärder”, är dess diplomatiska försäkringar att göra annat ”i sig opålitliga.”

Muižnieks uppmanade domstolen att avvisa den amerikanska regeringens överklagande och uppmanade också Biden att ”släppa dessa politiskt motiverade anklagelser, som har satt mediefrihet och yttrandefrihet på de anklagades bänk.”

Muižnieks uppmärksammade hur förre president Barack Obama öppnade regeringens undersökning av Assange, och hur förre president Donald Trump senare beslutade att väcka åtal mot WikiLeaks-grundaren, uppmanade Biden att äntligen ”göra rätt och avsluta detta farsartade åtal, som från första början aldrig borde ha väckts.”

Domaren Vanessa Baraitser beslutade den 4 januari att Assange – australiensisk medborgare, som anklagas för spionage för publicering av läckta sekretessbelagda dokument – inte kunde utlämnas till USA, med hänvisning till psykiska problem och den höga risken att det amerikanska rättssystemet inte skulle kunna förhindra hans eventuella självmord bakom galler.

I ett uttalande på fredagen förklarade Assanges fästmö Stella Morris att den amerikanska regeringen ”kommer att återigen ta upp argument, som redan har avgjorts av två tidigare domare, däribland en mycket hög domare i High Court” och att ”det verkar osannolikt att domarna på onsdag kommer till en annan slutsats. ”

”Onsdagens utfrågning är därför särskilt irriterande”, sa hon och hävdade att den ”ultimata strategin från den amerikanska regeringen är att försöka få domstolen att avfärda viktiga bevis” om Assanges psykiska hälsa och ”manipulera det brittiska rättssystemet.”

En protest mot USA: s försök att få Assange utlämnad kommer att äga rum utanför Royal Courts of Justice på Strand i London på onsdagen.

 

Julian Assange släpas ut från Ecuadors ambassad i april 2019.

Assange har sedan april 2019 suttit fängslad på HMP Belmarsh, ett av Storbritanniens mest ökända högsäkerhets-fängelser, efter att polisen grep honom vid Ecuadors ambassad i London, där han sökt skydd sedan 2012.

Hans psykiska och fysiska hälsa har enligt uppgift försämrats avsevärt i Belmarsh, där han stannar kvar trots att han inte har befunnits skyldig till något brott. Fängelset har inrymt några av Storbritanniens mest ökända och farliga brottslingar, inklusive flera uppmärksammade terrorister, seriemördare och våldtäktsmän.

FN: s specialrapportör för tortyr, Nils Melzer, har kallat Assanges fängelse ”en av historiens största rättsskandaler” och ”historien om en man som förföljs i vår del av världen för att ha berättat sanningen.”

”Han har avslöjat krigsförbrytelser, han har avslöjat tortyr, han har avslöjat korruption. Det är en obekväm sanning”, sa Melzer i juni.

Relaterat.
Assange-skandalen 10 och 2 år. Sverige och Väst bedriver psykisk tortyr mot visselblåsare! Enligt FN-rapport.
Assange Defense Organisation
Nytt om Julian Assange. Se och lyssna!
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Ögonvittnesrapport av mig och andra från solidaritetsmanifestationer för Julian Assange och yttrandefrihet i London.
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa.
Pen International och Svenska Pen: Julian Assange bör inte utlämnas till USA.
INTERNATIONELLT Staty rest i Berlin över demokratiska visselblåsarna Edward Snowden, Julian Assange och Chelsea Manning!
Frige Julian Assange! Öppet brev från två riksdagsledamöter till Europarådet.
Gör som 225 000 andra vänner av yttrandefrihet – skriv på detta upprop till stöd för Julian Assange.
Gula Västarna stödjer Assange. Vad gör svenska journalister?

Fångarna visar större mod och kampinsats för Assange och yttrandefrihet än hela Västvärlden!

På solidaritetsmöte för Julian Assange i London, och vid Belmarsh. Vad säger förre ambassadören Craig Murray?
Craig Murray: Insider-från första dagen i den politiska rättegången mot Julian Assange.
Vår artikel i Aftonbladet “Regeringen, kräv att Julian Assange friges.”
Internationell manifestation för Assange – Soltorget Stockholm 22 februari. Kom, kom!
Sveriges Radio: “Läkare: Behandlingen av Assange liknar tortyr”. Kollegor – skriv på uppropet!
FN-utredare: hög svensk polis fabricerade bevis mot Julian Assange. Sveriges största rättsskandal?
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa.
Föregående artikelDet Afghanska debaclet visar en global förändring: Kina ersätter snabbt USA som världens viktigaste land, med rysk hjälp?
Nästa artikelHistorien om krigen i Afghanistan
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Utmärkt att Amnesty nu sällar sig till PEN-klubben och de, tyvärr alltför fåtaliga, röster som kräver att Assange släpps från alla anklagelser. Det faktum att en enig mainstream-press inte en enda gång höjt rösten mot behandlingen av Assange, är det tydligaste tecknet på hur genomrutten och korrumperad MSM har blivit. Det är en flathet utan motstycke.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here