Är detta slutet för Zelensky?

5
878

 

In this image from video provided by the Ukrainian Presidential Press Office, Ukrainian President Volodymyr Zelensky speaks from Kyiv, Ukraine, early Monday, March 21, 2022. (Ukrainian Presidential Press Office via AP)

En ny artikel av Thomas Fazi https://unherd.com/2023/12/is-this-the-end-for-zelenskyy/

Thomas Fazi

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har allmänheten i väst fått höra berättelsen om en ukrainsk front som är enad i sitt orubbliga engagemang för en total militär seger över Ryssland. Under de senaste veckorna har dock denna berättelse börjat falla sönder.

Trots att Ukrainas Nato-stödda motoffensiv misslyckades, vilket nu är allmänt accepterat, fortsätter Zelensky att hålla fast vid den maximalistiska berättelsen om seger till varje pris – att Ukraina måste fortsätta kämpa tills landet återtar varje tum av förlorat territorium, inklusive Krim, och att man inte bör förhandla med Putin. Detta är förståeligt: han har satsat allt på att uppnå detta mål – allt annat skulle förmodligen innebära slutet på hans politiska karriär.

Men Zelenskys position framstår som alltmer isolerad. Som Simon Shuster skrev i Time Magazine är ”Zelenskys medarbetare själva extremt skeptiska till den [nuvarande] politiken” och beskriver presidentens tro på Ukrainas slutliga seger över Ryssland som ”orubblig, på gränsen till messiansk”.

I början av november sa ingen mindre än Ukrainas överbefälhavare, general Valery Zaluzhny, till The Economist att kriget mot Ryssland hade nått ett dödläge och utvecklats till ett långt utmattningskrig – ett krig där Ryssland har fördelen. Många tolkade detta som att generalen anser att det är dags att förhandla fram en uppgörelse med Ryssland. Detta ledde till en offentlig konfrontation mellan Zaluzhny och Zelensky, som tillbakavisade generalens bedömning och upprepade sin vägran att förhandla om någon vapenvila med Moskva.

Sedan dess har rivaliteten mellan de två vuxit till en regelrätt maktkamp. Enligt den ukrainska nyhetssajten Ukrainska Pravda ser Zelensky Zaluzhnys popularitet som ett politiskt hot – och den senaste tidens händelser har bara ökat presidentens rädsla. Enligt tidningen är armén splittrad mellan de som är underordnade Zaluzhny och de som är lojala mot befälhavaren för markstyrkorna, Oleksandr Syrskyi, en allierad till Zelensky.

EU:s dåvarande utrikespolitiska talesperson Ashton tillsammans med Jatsenuk, Klitscho och Tyagnibok, ledare för högerextrema Svoboda i början av 2014.

Men Zaluzhny har inte varit ensam om att kritisera Zelensky. Förra veckan stödde Kievs borgmästare Vitali Klitschko offentligt Zaluzhnys kommentarer om kriget och sade att Zelensky ”betalade för de misstag han begått”. I början av denna månad kom också en långvarig konflikt mellan Zelensky och den tidigare presidenten Petro Porosjenko i förgrunden, när ukrainska myndigheter stoppade den tidigare statschefen från att lämna landet för ett planerat möte med Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Ukrainas politiska intriger fördjupas när landets hemliga polis SBU hävdar en Poroshenko-Orban-Rysk komplott.

Presidenterna Zelensky och Poroshenko 2019.

Enligt hans kritiker är detta ett bevis på Zelenskys alltmer auktoritära grepp om landet. ”Vid någon tidpunkt kommer vi inte längre att skilja oss från Ryssland, där allt beror på en mans infall”, sade Klitschko till Der Spiegel. Ivanna Klympush-Tsintsadze, Poroshenkos tidigare vice premiärminister, talade också om ”en auktoritär regression”.

Men Zelenskyj får inte bara kritik för hur Ukraina ska gå vidare; vissa menar nu att hela strategin var misslyckad från början. Oleksii Arestovych, Zelenskys tidigare presidentrådgivare och numera kritiker, skrev nyligen att ”kriget kunde ha slutat med Istanbulavtalen och ett par hundra tusen människor skulle fortfarande vara vid liv”, med hänvisning till en omgång fredssamtal som ägde rum i mars och början av april 2022, med Turkiet som medlare.
Ordföranden i Zelenskys parti ”Folkets tjänare” säger nu: Ukraina kunde ha accepterat Rysslands fredsplan förra våren.

Vid det tillfället hade ryska och ukrainska förhandlare nått en preliminär överenskommelse om huvuddragen i en förhandlad interimsuppgörelse – där Ryssland hade gått med på att dra tillbaka trupper längs linjerna före den 24 februari 2022 i utbyte mot Ukrainas neutralitet – men överenskommelsen ska ha blockerats av Boris Johnson och företrädare för det amerikanska utrikesdepartementet och Pentagon. Även David Arakhamia, parlamentarisk ledare för Zelenskys eget parti ”Folkets tjänare” som ledde den ukrainska delegationen i fredssamtal med Moskva, hävdade nyligen att Ryssland var ”redo att avsluta kriget om vi accepterar neutralitet”, men att samtalen till slut kollapsade av flera skäl – inklusive Johnsons besök i Kiev där ukrainska tjänstemän informerades om att de borde fortsätta strida.

Men Zelensky möter inte bara växande motstånd från rivaliserande politiker och militären – det gör även vanliga ukrainare. Över hela landet har soldaters familjer börjat gå ut på gatorna för att kräva ett tak för tjänstgöringstiden och att de som har tjänstgjort i 18 månader eller mer ska återvända, samt information om de mer än 15 000 soldater som har försvunnit i strid. Samtidigt har en namninsamling som kräver en ändring av mobiliseringsreglerna nått tröskeln på 25 000 underskrifter för presidentens övervägande, vilket ytterligare försvårar Zelenskys strävan efter fler trupper, som redan har hindrats av omfattande undvikande av värnplikt.

Denna växande fientlighet mot presidenten – och Ukrainas krigsstrategi i allmänhet – innebär att hans politiska framtid ser alltmer osäker ut. Enligt en färsk opinionsundersökning har Zelensky och Zaluzhny nu nästan identiska förtroendesiffror, medan The Economist rapporterade att förtroendet för presidenten har sjunkit till 32 procent. En annan opinionsundersökning visade att Zelenskyj fortfarande var favoritkandidaten, men att stödet för både Porosjenko – på andra plats – och Zaluzhny (som, vilket bör noteras, ännu inte har visat några politiska ambitioner) ökade.

Vi bör därför inte vara förvånade över att Zelensky nyligen uteslöt att hålla val, som ursprungligen var planerade till mars nästa år, med hänvisning till problem med säkerhet och finansiering. De flesta ukrainare stöder enligt uppgift beslutet, men det betyder inte att Zelenskyj problem är över. När allt kommer omkring orsakar misslyckandet med motoffensiven också en motreaktion bland hans västerländska uppbackare, eftersom de inser att Ukraina sannolikt inte kommer att förbättra sin position på slagfältet.

Vissa västerländska analytiker målar upp en ännu dystrare bild och konstaterar att Ukraina inte ens är i stånd att försvara det territoriella status quo. ”Varje kategori är till Rysslands fördel och kommer att fortsätta att vara till Rysslands fördel”, säger Daniel Davis, tidigare överstelöjtnant i den amerikanska armén och Senior Fellow och militärexpert vid Defense Priorities. Även Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg sade att Nato ”bör vara beredd på dåliga nyheter”.

Med en sådan utbredd pessimism har nya utfästelser om bistånd till Ukraina sjunkit till den lägsta nivån sedan krigets början, enligt det tyskbaserade Kielinstitutets ”Ukraine aid tracker”. EU-länderna har kämpat i månader för att nå en överenskommelse om ett stödpaket på 50 miljarder euro till Ukraina, främst på grund av Ungerns motstånd, och det är inget mysterium att europeiska ledare är ”trötta” på kriget i Ukraina, som Giorgia Meloni nyligen sa till två ryska skämtare som låtsades vara tjänstemän från Afrikanska unionen. Det militära dödläget förstärker uppfattningen i Tyskland – och i brittiska diplomatiska kretsar – att förhandlingar med Moskva skulle vara i Ukrainas bästa intresse.

På andra sidan Atlanten är stödet för Zelenskys strategi rekordlågt. Biden-administrationens alltmer desperata försök att övertyga kongressen om att godkänna en ny omgång nödfinansiering för Ukraina misslyckades igen förra veckan, när senaten blockerade ännu ett lagförslag om stöd. I vissa avseenden befinner sig Biden i en liknande situation som Zelenskyj han har systematiskt utlovat en fullständig ukrainsk seger och vägrat att förhandla med Putin, så han är av förståeliga skäl orolig för att göra en helomvändning före nästa val. I amerikanska försvarskretsar finns det dock en växande medvetenhet om att en utdragen konflikt allvarligt skulle äventyra USA:s intressen.

Ett sätt för Bidenadministrationen att rädda ansiktet skulle kunna vara att ”frysa” konflikten för tillfället – åtminstone fram till det amerikanska valet – genom någon form av informellt avtal med Ryssland. Men denna strategi innebär sina egna problem: det är inte bara långt ifrån klart att Ryssland skulle acceptera att frysa kriget medan man har en taktisk fördel, utan det skulle också kräva att man får med sig Zelenskyj – eller får bort honom ur bilden.

Ur USA:s perspektiv skulle en demokratisk regimförändring i Ukraina utan tvekan vara den bästa lösningen, men som nämnts är val inte aktuellt för närvarande. Det betyder dock inte att det inte kommer att ske någon förändring; om något ökar det bara risken för att Zelenskys motståndare – inom och utanför landet – försöker göra sig av med honom på andra sätt. Zelensky själv uttryckte nyligen oro över att en ny kupp av Maidan-typ planeras i Ukraina – även om han anklagade Ryssland, inte lokala fiender, för att ligga bakom dessa planer. Oavsett hur trovärdigt man anser att detta scenario är, visar det på Zelenskyjs förändrade status på världsarenan: när västländerna, och viktiga delar av det ukrainska etablissemanget, letar efter en exitstrategi ses Zelenskyj inte längre som en tillgång – utan som en belastning.

Relaterat
Zelensky på väg ut?

Föregående artikelFredspriset, att lyfta fram och att förtala
Nästa artikelProf. Jeffrey Sachs viktiga vittnesmål till FN:s säkerhetsråd – 20 november 2023
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Bara att Krim ständigt nämns av världens största tiggare dessa snart två åren, får mej att totalt ta honom på MINSTA lilla allvar, eller ens lyssna på honom. Jag undrar sen(Som statsminister Uffe i Sverige ständigt påstår, senast igår med nordiska länderna) PÅ VILKET denna tiggaren och Ukraina på allvar krigar för VÅRT Svenska säkerhet och frihet? PÅ VILKET sätt krigar Ukraina för min säkerhet och frihet som statsminister Uffe klantskallen ständigt påstår efter varje nya vapen och miljarder skänkning? Jag har senaste två åren inte sett att min eller någon annan svensk i Sverige, riskerat sin frihet och säkerhet genom Ukraina krisen MINSTA lilla. Varför ALDRIG seriösa motfrågor där. Sverige har under dessa två åren EJ riskerat sin frihet och säkerhet MINSTA lilla på någon som helst punkt. Vi lever som vanligt. Oavsett vad som händer med Ukraina är min säkerhet och frihet intakt, så som de också varit dessa två åren. Vad är det för dålig vidrig propaganda detta. Skrattar åt dessa hjärndöda vasallerna DAGLIGEN ärligt talat, och inte på de trevliga sättet tyvärr

 2. Här har man nu under två år pumpat in hundratals och hundratals miljarder i både vapen och direkta pengar. Man har skickat allt vad man har vad gäller moderna vapen ständigt på löpande band. Med Usa, Lillbrittanien och övriga korrupta Nato krigsalliansen. Sverige samma sak med sin Archer med mycket mera. Den MYCKET hypade och högst planerade Vår/Sommar och även Höst offensiven har totalt gått åt skogen och misslyckats. Det finns NOLL att visa TROTS alla dessa såkallade massiva förberedelserna med dom mest moderna olika vapnen. NOLL. Det har istället gett Ukraina flera 10tusentals döda soldater att begrava HELT i onödan. Krigsromantiken som medierna ständigt skapat och som man fortsätter ägna sej åt av Usa och dess satelliter västvärlden är häpnadsväckande vidrigt. Falska lögner och berättelser ständigt på löpande band för att dölja sina vidriga spel, och direkta SKIT snack. Samtidigt som man döljer ALLT vad man själva ställt till med. Dom största myterna och lögnerna om att Ryssland försöker återupprätta Sovjetunionen😂🤣😂Eller att dom baltiska staterna står nästa på tur😂🤣😂Det har EJ med MINSTA lilla SKIT att göra ens vad gäller Ukraina krisen, där Usa Nato HELT och hållet är dom skyldiga till denna kris från första början tills idag. Lägg ner SKITET. Ukraina kommer heller ALDRIG att bli ett Nato land. Jag tvivlar MYCKET starkt på att man även blir ett EU land. Om man EJ får det HELT gratis då av Vasallerna EU, som fuskat sej genom ALLT vad gäller Ukraina. Men även där tvivlar jag starkt på. Det finns flera tusen regler och lagar som Ukraina måste fixa/ordna ihop med alla reformer. Då utan att ens räkna rättsstaten, fria medierna och massiva korruptionen. De viktigaste just nu är att denna vidriga proxyn slutar genom förhandlingar. Tycker det är synd att världens största tiggare ska offra fler män HELT i onödan. Blir de så, då slutar de med att detta får fortsätta under första halvåret av 2024 nu tills Ukraina totalt kollapsar tyvärr. Vilket då slutar med det oundvikliga ryska segern. Det blir MYCKET intressant att undersöka/analysera allting nästa år efter att ryska segern är helt klar

 3. Den här artikeln kom mig att tänka på min spontana reaktion redan i mars 2022_

  Varför kräver inte alla flyktingar från Ukraina av SIN president,
  han tuffingen Zelensky, att han lovar
  att inte gå med i NATO? SNARAST! NU GENAST!
  Ska det vara så svårt?
  Jo, det är nog svårt, men hellre det än fly i massor,
  en och en halv miljon människor säger dom nu,
  från hem och jobb och låta allt förstöras,
  och ingenting fungerar nånstans!
  Vinter och KALLT och BLÖTT! Och covid på det!
  Uschiamej! Och dom bara finner sig i det,
  att bli fösta som bohag ut ur hem och land,
  ur sin ombonade tillvaro, ut i kylan till bara kaos!
  Till främmande länder,
  som redan är nerlusade av ovälkomna flyktingar
  från andra idiotiska krig världen över.
  Istället för att tåga upp till han Zelensky
  och kräva att han lägger av att mopsa sig,
  och lovar att inte gå med i NATO.
  Är det större sannolikhet att dom blir dödade av Putins bomber,
  än att Zelensky går med på att inte gå med i NATO?
  Varför ger Zelensky inte upp,
  utan istället offrar massvis med folk på flykt??
  Vem är boven i sammanhanget?
  Är inte Ukraina en självständig demokrati?
  Begär folkomröstning!
  Putins bomber eller Nej till NATO.
  Vad är det för fel med att vara en s.k. neutral stat,
  en aliansfri, vapenfri, eller åtminstone kärnvapenfri stat?
  Vem/vilka är det som tycker att det är fel att vara neutral?
  Och varför det?
  Istället bara krig mot krig, öga för öga, tand för tand,
  tills alla blir både förblindade och förstummade, om inte helt livlösa!
  Ska det vara något eftersträvansvärt?
  Vem/vilka är det som bestämmer i detta s.k. demokratiska land?
  Vilka är det som flyr från hem och land och tillvaro och varför då?

  KdH08032022

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here