Är Sverige en rättsstat?

14
1618

 

Detta inlägg har skrivits av ”Ronneby i Ronneby”. Den följs av en mer utförlig artikel i morgon eller i övermorgon.

Det har blivit uppenbart att Sverige inte är en rättsstat.

Vanliga oskyldiga utsatta människor, som jag en fattigpensionär utan pension och med digitalt utanförskap, blir lovligt villebråd för myndigheter att diskriminera, mobba och bestraffa.
 • Jag har inte fått pension på 10 månader för pensionsavier går inte att lösa in.
 • Jag förvägras besiktiga bilen för att jag använder den grundlagsskyddade svenska statsvalutan (kontanter).
 • Jag blev rånad av min bank så att ARNs chefsjurist fick ingripa och se till så jag fick tillbaka mina pengar.
 • Jag har utsatts för diskriminering genom att jag förvägrats betala min vårdavgift med kontanter och utsatts av regionen för myndighetsövergreppet  utmätning som fick undanröjas av domstol.
 • Ny utmätning, med tillhörande betalningsanmärkning, i samma ärende som just undanröjts av domstol undanröjdes två år senare av Kronofogden, och båda anmärkningarna blockerades i samtliga databaser.
 • 2021 vägrade Skatteverket att ta emot min kvarskatt och året efter utsattes jag för verkställd utmätning för 2 tusenlappar som Skatteverket därefter vägrade låta underkasta rättslig prövning.
 • Från 28 mars i år utsätts jag för ny utmätning av kvarskatt 1 852 kr samtidigt som jag som fattigpensionär betalat in så mycket skatt att jag ska få 20 000 kr tillbaka på skatten.
Staten tittar åt annat håll då stora grupper i samhället diskrimineras (jmfr apartheid).
Får inte jag lagskyddad rätt att köpa kläder med det enda betalningsmedel jag har tillgång till får fler än staten titta bort då jag passerar i min adamskostym.
Det i fredags redovisade betänkandet om statens roll på betalningsmarknaden av förra moderatledaren Batra är en skam för Sverige. I stället för en opartisk utredning åt svenska folket fick vi ett partiskt beställningsjobb åt den mäktiga bankkartell som riggat den för dem lukrativa betalningsinfrastrukturen.
Jag är trött på att tvingas använda Kronofogden som betalningsförmedling, och Domstolar för att få upprättelse.
Enklast vore att göra rätt från början och lagstifta om Kontantplikt, som i Danmark.
För folkets tillgång till digitala betalningsmedel vill Riksbanken, till skillnad mot affärsbankslakejen Batra, införa
E-krona. De är inte lika lätta att ’skapa ur luft’ som digitala affärsbankspengar, för det kräver såväl lagstiftning som ansvarstagande – vilket förefaller vara obekanta begrepp inom bankvärlden.
Det måste vara den enskildes rätt att välja hur ett värde i kr skall förvaras med egen kontroll, och ha rätt att själv välja att betala direkt med befriande verkan med svensk statsvaluta;
• analogt med kontanter, eller
• digitalt med e-krona.
Hur svårt kan det va!
Ronny i Ronneby

Relaterat
Så blev vi blåsta på våra pensioner
Pensionerna – en viktig valfråga?
Bankcentralen – en världsordning styrd av privat kapital

Föregående artikelUSA-läckta dokument. Äkta läcka eller villospår av Pentagon?
Nästa artikelEkonomen Joseph Stiglitz om hur krig, COVID och klimatkris orsakar ekonomiska kriser runt om i världen
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

14 KOMMENTARER

 1. Är Sverige då inte, trots alla det hypermoderna samhällets digitala och datoriserade liksom enögda, eller helt blinda, tokigheter mot självklarheter att få använda kontanter (vad gör samhället Sverige vid ett långvarigt elavbrott eller lika långvarigt bank/dator/system? -det kommer i vart fall inte att börja lösa det när katastrofen är ett faktum) -men rättsstatens bortfall och hädangång kan man inte hävda.

  Vill man korta och koka ned rättsstaten till en begriplig mening blir det nog ”den enskildes möjlighet att få rätt mot statsmakten hos opartisk domstol”. Där ligger i vart fall Sverige, liksom övriga Norden och andra klassiska germanska protestantiska kulturer som Holland och Tyskland i vår tid, mycket bra till om man jämför med precis nästan alla andra länder i hela världen. Faktiskt.

  Rättsstaten (från tyskans Rechtsstat) är, som jag brukar uttrycka saken, som en offentlig toalett: desto mer man ärligt städar vädrar systemet, desto bättre.

  Men visst kan man, även baserat på framtida och förhoppningsfull europeisk nivå, kräva att få använda kontanter i affärer och till exempel på våra lokala kommunikationsmedel, där det även finns den avsevärda risken för rån och andra brott mot ställen med ansamling av kontanter. Kan då de som blir rånade alltid då lika väl hävda att ”Sverige är inte längre en rättsstat”? Nej, inte det heller. Det måhända kan läggas in i spalten för orättvisor som inte skall och få hända: men människan och samhällen har alltid råkat ut för bakslag i lagar, polisväsendet, maktapparaten och i domstolarna.

  Men svenska domstolar är i mycket stor utsträckning mycket lyhörda för utsatta människor; men ibland går det snett. Men det är inte maktapparatens systematiska och organiserade överhetsförtryck mot befolkningen. Så illa är det inte (ännu), men ibland går det käpprätt fel i enskilda fall, och de måste lösas.

  Att äldre, och andra för den delen, inte kan lösa in en pensionsavi på en sedvanlig bank utan att bara hänvisas till den elektriska och elektroniska världens digitala pengar är i sig ett hot mot rättsstaten, och borde även med tanke på samhällets krisplanering vara just genomförbart.

  Vad skall då staten själv betala med om elektriciteten och internet släcks ned? Där kan vi med den avsaknaden av tankekraft framåt verkligen tala om rättsstatens upphävande. Det är i första hand en POLITISK planeringsfråga, om nu den yngre politikerhalvan av kåren orkar fösa upp näsan och tanken ur sitt instagrammande och twittrande. Ty även dessa sysselsättningar läggs i malpåse vid elektricitetens och internets haveri. Och det borde de verkligen ägna minst en tanke åt vareviga dag.

  Men rättsstaten är inte död. Än.

 2. Jag håller med Ronny att det blir lite konstigt att man tar bort ett betalningsmedel bara för att man lägger till nya. I landet där vi bor är det nästan tvärt om. På stadens offentliga sjukhus kan man inte betal med kort utan endast med kontant eller med check. Samma på många andra inrättningar. Då talar vi om ett modernt europeiskt land och inte någon stat i Afrika där kontanter är säkraste betalningsmedlet.

 3. Javisst. En rättsstat som för folket bakom ljuset och ansluter sig till Nato.
  Javisst. En rättsstat som kokar ihop anklagelser mot en journalist och gör livet ett helvete för honom.
  Javisst. En rättsstat som för krig utan FNs mandat (Afghanistan, Libyen, Syrien, Jemen, mm)
  Javisst. En rättsstat som sanktionerar stater som inte lider lögnimperiet
  Javisst. En rättsstat som har inga problem att upprätta full förbindelse med vår tids värsta kriminella regim: apartheid och barnmördar staten israel.

  fyll på ytterligare ex på ”rättsstaten Sverige”


 4. Tack för intressant återkoppling Johan.

  Under den vuxna delen av mina första 6 decennier var jag en av de främsta förespråkarna av Sverige som en demokratisk rättsstat och min erfarenhet som nämndeman i förvaltningsrätten snarare stärkte än försvagade den bilden. De brister jag förfärades av vägde lätt i skenet av att det fanns möjligheter till överklagan till högre instans.

  Nu har jag upprepat fått erfara hur självsvådliga myndigheter (regionala landsting, kommun, transportstyrelsen, pensionsmyndigheten, skatteverket och regeringar) aktivt blockerar tillgång till rättslig prövning. Vanliga enskilda utsatta medborgare har i praktiken ingen chans att hävda sin rätt mot maktfullkomliga despoter som tror att de kan göra som de vill. Det är en klen tröst att den ljugande landstingsdirektören fick sparken i november 2022. Det var för annan brottslighet, så skadorna från rättsövergreppen han gjorde sig skyldig till kommer aldrig att kunna repareras. Han kunde under uppsägningstiden kassera in betydligt mer per månad än jag fick på ett helt år. Det värsta är inte att gravt inkompetenta och brottsliga individer tilldelas toppjobb, utan att det inte går att göra sig av med dem.

  När t o m regeringen duckar för skrivelse från JO (maj 2019) och sedan vägrade att diarieföra min skrivelse med uppmaning att regeringens främsta uppgift är att styra landet och upprätthålla lagarna, då lever vi inte längre i ett rättssamhälle.

  Trots att JK läxade upp Skatteverket i dec 2022 och JO nu i mars, framhärdar Skatteverket med ny utmätning mot mig.

  En lärares främsta uppgift är att försöka ge alla sina elever tilltro till sin förmåga. I det ingår att visa hänsyn till allas förtjänster och brister. På motsvarande sätt är det samhällets främsta uppgift att ge medborgarna förutsättningar för delaktighet i den samhälleliga gemenskapen utan diskriminering och obegriplig bestraffningar.

  Mitt ’brott’ är att jag var hänvisad till att reglera min betalningsskyldighet till samhället med den svenska grundlagsskyddade starsvalutan. Inte nog med att jag blir utestängd från vård, pension och bilkörande, jag blir dessutom upprepat straffad med utmätningar och betalningsanmärkningar. Vad blir nästa steg, att jag blir bestraffad för att jag kommunicerar med myndigheter på Svenska?

  Nej, jag kan inte längre betrakta Sverige som en rättsstat. Inte då myndighetsövergrepp satts i system och då rättslig prövning obstrueras och t o m förhindras.

  • Tack Ronny! Jag har full förståelse för alla som hamnar i kritisk sits och i trångmål mot byråkratin som enskild och utsatt person. I ett fall som detta bör man ha tillgång till rättshjälp och råd hos en advokat. Det är det dessa två hjälpmedel skall lösa för en enskild person. Att driva egna ärenden som oskolad bara för principfrågor kan vara mycket vanskligt och utsatt hur rätt det än (faktiskt!) må vara. Ibland är man långt ifrån den bästa rådgivaren till sig själv, och då ser professionella ögon sådana ärenden bäst utifrån. Det finns ju åtskilliga stiftelser och arbetande institutioner som Forum för Rättvisa (jag tar ingen rättspolitisk ställning där, det finns andra också) och andra idéella instanser som är duktiga på sådana här ärenden och gärna driver dem. Som enskild måste man vara (mycket) försiktig med att driva ärenden själv med tanke på den ekonomiska utsattheten och risken. Ibland kan det vara rådigt för hälsan att helt enkelt skaffa ett kontokort för sitt debitkonto och använda det istället för kontanter vid om så vara sällsynta tillfällen och låta bl.a. Försäkringskassan sköta inbetalning till det kontot automatiskt utan att skicka avier per post. Principer är mycket bra, men vi måste också tänka praktiskt och smidigt för vår egen skull så inte hälsan och det goda modet hos oss tar allvarlig och långsiktig skada.

   • Advokater tar inte emot kontanter och likt dig har jag också trott på rättshjälp.

    Upprepade gånger har domstolar avslagit såväl uttrycklig ansökan om muntlig förhandling som om rättshjälp. Domstolsprövning har förvägrats med hänvisning till politiskt beslut som vid granskning, och mycket väldokumenterat i offentligt justerat protokoll, inte visade sig existera.

    Ifall vi väljer att aktivt blunda för brott mot konventionen om de mänskliga fri och rättigheterna startas samma lömska rättsliga utförslöpa som snabbt tippar över till sådana historiska feltramp vi förväntas ha lärt oss läxor ur: slaveri, religionsförföljese, apartheid, Nürnberglagar, etc.

    Mörhyade kan ju sitta och äta på andra ställen, ”felaktigt” religiösa kan väl hyckla och följa med strömmen till synagogan/moskén/templet/etc iklädd de ”rätta” symbolerna, journalister kan vara tysta så man slipper bli isolerad för att ha avlöjat brott. Anne Frank kunde väl ha anlitat en advokat, och människor som fråntagits rätten till sina egna ekonomiska tillgångar kan väl idka byteshandel. Kännetecknet för diskriminering är att ständigt mötas av: ”Du får gå någon annan stans!”

    Men visst ”man kan väl äta kakor”.

    https://www.historiska.lu.se/article/kontantloesa-samhaellet-slaar-mot-de-fattigaste/

    ”Det värsta under andra världskriget var inte de onda människornas ondska utan de goda människornas likgiltighet.”

    När väl krig brutit ut var det oftast för sent att bry sig. Flertalet rikspolitiker har inte brytt sig om kontantfrågan på decennier trots att det var längesedan man på riksdagsseminarium varnade för ”att kon(tanterna) dör medan gräset växer”.

    På onsdag 12 april samlas massor av företrädare för de icke likgiltiga: flera pensionärsorganisationer, Sveriges Konsumenter, Kontantupproret, m fl:
    https://www.spfseniorerna.se/distrikt/stockholmsdistriktet/nyheter/2023/april/kontanter/

 5. Det är verkligen på tiden att detta tas upp. En demokrati och rättsstat är folkstyrd. Folket har reellt och verkligt inflytande på besluten och rättsväsendet är oberoende. Sverige är en de facto rå och hänsynslös totalitär diktatur.

  Makteliten i Sverige stiftar autonomt alla lagar. Folket tillåts ha åsikter, men inge inflytande. Makteliten, Partierna, utser domarna, och avskedar dom om dom inte dömer efter Partiets åsikter. Notera ”snippadomen”.

  I den intensiva propagandan i Sverige framhålls Sverige som digitaliserat. Tvärt om, Sverige ligger omkring 20 år efter teknologiskt framstående länder. Digitalisering i Sverige har använts för att öka massövervakning och kontrollen av innevånarna, inte för att göra deras liv bättre.

  Makteliten bedriver en hänsynslös och otroligt effektiv kontroll och övervakning av folket, ända ner till individen och varenda handling. Försök sätta in kontanter på banken. Skatteövervakningen är kärnan i massövervakningen. Det är ett totalitärt övervakningssystem mycket värre än nazismen i Tredje Riket, eller i någon tidigare diktatur.

  Media är, med få undantag, totalitärt under makteliten kontroll och liksom i Tredje Riket primärt används för indoktrinering, desinformation, och ryktesspridning i maktens intresse.

  Allt som kan stoppa eller störa makteliten totalitär kontroll vill man förbjuda, som exempel TikTok, WeChat och Huawei. Dom kontrolleras inte av makteliten och kan ge individen frihet och en insikt i vad som verkligen pågår i Sverige. Huawei är designat för att försvåra eller omöjliggöra massövervakning. Därför stoppas det.

  Ericsson står idag helt under USAs kontroll, i varenda detalj. Det är ett USA kontrollerat företag med kontor i Sverige. Ericsson byggs för massövervakning och indoktrinering.

  Var även medvetna om ärr vad Sverige, med flera upplever idag är bara början på en utveckling mot ett totalitärt samhälle efter samma mall som Orwell’s dystopi ”1984”. Sedan är frågan hur långt det skall gå innan folket vaknar till liv och gör något åt det.

  Vi är lyckliga här i Kina att vi inte behöver leva i ett sådant samhälle, tros maktelitens intensiva försök att förfalska bilden. Själv är jag överlycklig att jag vände Sverige ryggen redan för över 50 år sedan.

  • Nej Karl – Sverige är inte på väg eller ens är en hänsynslös, rå och totalitär diktatur. Jag skulle vilja påstå -tvärtom- från andra hållet: Politikens absoluta frånvaro: medborgarna lämnas däremot vind för våg i diverse doktrinära och totalitära marknadsexperiment, där stat, politik och politiker håller sig borta från till exempel urholkat och närmast strandat skolsystem styrt av diverse guldbadande miljardärer som äger koncerner – och där samhället får enbart stå för skuggsidan (och inte klarar av det); unga ’före detta elever’ som uppfostrar sig själva i gäng och i grav, brutal brottslighet, som ingen har tyglat från början.

   Men att svenskarna skulle alltmer få sin vardag kringskuren av hårdföra politiker och en repressiv statsmakt modell Lukasjenko, är ju knappast fallet. Tror man det lever man på månens baksida. Däremot tycker jag politiken snarast ha resignerat och gett upp i många frågor, att frihet är en sak för de starkaste individerna att sköta närmast helt på egen hand; och där många känner sig tomt övergivna i en snart nyliberal nattväktarstat och där de missnöjda, som vanligt, styrs in i brun-svarta samhällsfientliga och reaktionära partier (som inte ger de missnöjda minsta ens ekonomiska utdelning; ”10 kronor vid bensinpump efter valet” gav istället tummetotten 41 öre som timmen senare års upp av inflationen), för att inte nämna målet att montera ned fackföreningar och institut mot rättvisa, rasism och jämlikhet.

   Till Ronny: man skall alltid se till att någon utomstående sköter ens talan sett med objektiva ögon (bara det att en advokat ringer upp en motpart i ärendet kan vara mycket avväpnande hos en motpart). Att sköta sitt eget fall på egen hand via typ JO, JK, DO och diverse ARN och andra medborgarinstanser ger i de flesta fall enkom besvikelse och motgångar. Den tid och det själsliga humör man förlorar på det, vinner man in på att rejält satsa på en advokat, om man har staten som motståndare kan man få hjälp hos ideella organisationer som till exempel Forum för Rättvisa och andra instanser. Många advokater har ju gratis rådgivning per telefon dessutom, eller rentav första 45 minuterna gratis. Man kan även få tips på många ställen om duktiga jurister som handhar exakt lika fall som sitt eget. Det är ofta värt insatsen och dessutom få ett ärendeavslut. Det sista är det viktigaste. Sedan finns det tyvärr människor som alltid måste få rätt till sista orättvisans bokstav, och den utsatta gruppen har vi inget erkänd trollformel med botemedel att ge till heller.

   • @Johan de Naucler 10 april, 2023 At 14:46
    Det är precis vad Sverige är. Detta väcker många otäcka egna minnen från det tid jag själv bodde i Sverige. Sverige är en hänsynslös, rå och totalitär diktatur, och det skärps kontinuerligt. Snaran dras åt allt hårdare. Jag säger det med erfarenheten från att ha bott och arbetat i många länder och i forna länder som Sovjet och DDR, stater som beskylls för att vara diktaturer. Sverige är värre. Mycket värre. Jag kan jämföra.

    Problemet är att ni i Sverige är så totalt indoktrinerade och järntvättade att ni inte ens förstår vad som pågår, precis som en gång tyskarna förra seklet. Att svenskarna alltmer får sin vardag kringskuren av hårdföra politiker och en repressiv statsmakt efter just modell ”Lukasjenko”, och mycket värre, är ett faktum, liksom att svenskarna nu mjölkas på mer pengar genom till exempel elräkningen. Drivmedel skatter är ju välkända. Vart tar dom vägen. Hur ofta sägs det att staten måste fatta beslut. Individen får inte fatta beslut i Sverige. Allt mer och fler i Sverige detaljstyrs från toppen. Det är precis verkligheten och fallet med Sverige.

    ”Till Ronny: man skall alltid se till att någon utomstående sköter ens talan sett med objektiva ögon” Just precis, och den ”utomstående” vill ha saftigt betalt. I andra fria länder kallas det korruption.

    Tänk på hur det totalitära skattesystemet fungerar, som kärnan i massövervakningen och kontrollen och styrningen av medborgarna. Tror ni det är bara för att få pengar till ”skola och välfärd”. Tänk igen. Tänk igen, den väsentliga elen av skattesystemet är till för att övervaka, styra och kontrollera. Momsen konstruerades, från OMS, jag tror det var 1960, för att kontrollera och övervaka. Då var det en tillfällig skatt. Preliminärskatten likaså vilken jag vill minnas infördes 1947 tillsammans med personnumren för att möjliggöra mer noggrann totalitär övervakning och kontroll av medborgarna. Staten kan autokratisk besluta vad den vill ha av era inkomster, och bara tar för sig fritt vid källan.

    Dessutom går ju välkänt pengarna inte till varken skola eller välfärd, utan till horder av byråkrater, statsaktivister, för att köpa röster med bidrag och förmåner, och till massinvandring. Skattesystemet är ett totalitärt maktmedel för att ideologiskt styra samhället för makteliten. Makteliten är ju helt öppen om det.

    Inkomstskatt infördes i Sverige 1810, och avskaffades 1812, för det blev inga pengar till staten. Sedan återinfördes den 1902. (Källa Wiki) Skatter behövs egentligen inte, men eftersom ett skattesystem är ett otroligt effektivt övervaknings, kontroll och styrsystem av individen är det maktens favorit. Kina har ingen skatt på pensioner, ingen skatt på bostäder och mat, och ingen beskattas på inkomster under, mätt i köpkraft, omkring motsvarande 120,000 kronor årligen. Svensk massövervakning finns inte och behövs inte i Kina.

    Det är ert land, gör vad ni vill med det, och lid av konsekvenserna. Som jag brukar skämta, svenskarna är snart tillbaka i grottorna och tuggar rötter.

    • Jag kan nog påstå Karl W, att den långa rad av ”indoktrinerade problem” av de nutida nyliberala katastroftänkandets påståenden Karl W ser i det svenska samhället ser verkligen inte många svenskar.

     Normalt brukar svenska folket ha bland de högsta förtroendetalen för just Skatteverket: d.v.s. att skattemoralen är hög och att förtroendet för hur de inbetalade skattemedlen används och handläggs likaså är förmodligen bland de allra högsta i världen; d.v.s. det fins ett grundmurat förtroende i befolkningen för statssystemet.

     Det finns naturligtvis ingen totalitär och hänsynslös diktatur i Sverige. Det är ju rent filosofiskt nys. Jag tror -tvärtom- att det svenska folket vill ha hårdare politisk kontroll över de avsevärt negativa och nutida samhällsfenomenen i landet: utanförskap, alienation och ungdomsbrottslighet (inkluderat våld).

     Till skillnad från SSSR och DDR, kan vi -och dessutom gör det- regelbundet byta ut regeringar och partier vid makten; precis som det antika Greklands ursprungliga demokratisyn fungerade: ifrågasättande, debatt, lika, öppna och hemliga val och möjligheten att avsätta sittande styre.

     Det gör och kan man inte i vare sig dagens Ryska federation eller Folkrepubliken Kina, för att inte tala om familjedynastin Kim i Nordkorea.

     Vill man ha demokrati av den anda de grekiska filosoferna en gång talade om, får man i princip leta och dessutom finna enbart denna anda i just Europa, och knappast i Asien. Det kinesiska kommunistpartiet vare sig vill eller går knappast frivilligt någonsin i ”opposition”. Det är ju klara politiska fakta. Demokrati och republik är europeiska ”uppfinningar” och egenskaper: Kina var däremot ett absolut kejsardöme till år 1912.

     • ”Till skillnad från SSSR och DDR, kan vi -och dessutom gör det- regelbundet byta ut regeringar och partier vid makten”

      Det är precis vad svenskarna inte kan. Den verkliga verkställande makten är inte valbar i Sverige, utan sitter i byråkratin, som utses av Partierna, och den verkställande makten tar order från främst (S). Vi såg detta tydligt i det så kallade snippan målet. Det spelar ingen roll vilket Parti som väljs, den verkliga makten skiftar inte i Sverige.

      SD är ju ett av de största partierna just nu. Har massinvandring ändrats. Inte alls.

      Det kinesiska kommunistpartiet vare sig vill eller går knappast frivilligt någonsin i ”opposition” därför att det inte är ett politisk parti som i Sverige, utan en folkrörelse som kommunicerar folkviljan till den valda regeringen, personerna. Kommunistpartiet är gräsrotsstyrt, inte diktatoriskt styrt och drivet av en icke vald ideologisk partistyrelse. Kina har inte ett svenskt partisystem. Kommunistpartiet är inget politisk parti som de svenska partierna. Det finns nio folkrörelser i Kina, som kallas partier i väst, med det är inte politiska partier som i väst. Dessa folkrörelser samarbetar, dom konkurrerar inte som Partier i Sverige.

      Byta ut makten. Det gör den visst i Kina, för i Kina väljer man personen som fattar besluten. Sedan kan man påverka hur personen fattar besluten, eller avlägsna personen om han inte följer folkviljan. Det finns inga mandattider. Kina har alltså direkt folkstyre, medan i Sverige är allt folkstyre blockerat.

      Kina var ett kejsardöme till 1911, det föll sönder 1912, och demokratin etablerades 1913 med första allmänna valet. När demokratin avskaffades, eller snarare självdog, 1949 hade det kostat omkring 70 miljoner liv.

      Man häpnar över effekterna av det den snabbt sjunkande IQ nivån i Sverige.

 6. UPPDATERINGAR 230707
  1
  Den 22 juni fattade Pensionsmyndigheten beslut som innebär att pensionärer förhindras få sin pension utbetald. Enda sättet att få tillgång till pension är att låta den bli inlåst (oåtkomlig att ta ut) hos privata bankers kundkonto (för den som har sådant konto). Beslutet är under prövning hos Förvaltningsrätten i Växjö mål nr 2406-23.

  2
  Ett liknande mål i samma rätt 3969-22 som också berör statens försummade ansvar för betalningsinfrastrukturen har ännu inte (juli 2023) tilldelats någon domare trots att överklagan lämnats in till myndigheten (SV) i april 2022. Så var det med det ’rättssamhället’.

  3
  Tips om en föreläsning (20 min) om kontanter ’En ekonomisk rättighet i en digital värld’ som sänds på Kunskapskanalen idag kl 15:45-16:05. Den går även att se här:
  https://urplay.se/program/233237-humanist-och-teologdagarna-2023-en-ekonomisk-rattighet-i-en-digital-varld

  4
  Se även
  https://www.globalpolitics.se/sverige-ar-ingen-rattsstat/#comment-126567

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here