Borde inte alla som stöttat terrorister ställas till svars, Ann Linde?

9
1441

 

Denna artikel av Patrik Paulov har publicerats i Proletären BORDE INTE ALLA SOM STÖTTAT TERRORISTER STÄLLAS TILL SVARS, ANN LINDE? Under ”Relaterat” längst ned nämns andra artiklar av Patrik Paulov om Syrien.

De som rest till Syrien för att stötta en terrorsekt måste stå till svars för sina handlingar. Det sade utrikesminister Ann Linde nyligen apropå de IS-kvinnor som återvänt till Sverige.

I detta är jag helt överens med utrikesministern. I Sverige finns cirka 150 personer som återvänt efter att de frivilligt rest till IS eller andra väpnade extremistgrupper i Syrien.

Men det är inte bara enskilda individer som bör stå till svars för sina handlingar. I det aktuella rättsfallet med en 49-årig IS-kvinna från Halmstad finns uppgifter som visar på band mellan IS-terrorister och syriska grupper som mottagit svenskt bistånd.

Åtalet mot 49-åringen handlar om att hon låtit en av sina söner utnyttjas som barnsoldat i kriget. Sonen dödades 2017.

Den mer än 2000 sidor långa förundersökningen är detaljerad. Här framgår att IS-kvinnans make var känd för sina extrema islamistiska åsikter redan när paret levde i Sverige. I januari 2013 reste mannen till Syrien, och tre månader senare följde kvinnan och barnen efter. I augusti samma år dödades maken under striderna om flygbasen Menagh utanför Aleppo.

En central del av förundersökningen handlar om vilken syrisk väpnad grupp som mannen var medlem i. En de viktigaste grupperna som deltog i flygbasstriden var Jaysh al-Muhajireen wal-Ansar (JAMWA). Det var en ökänd extremistgrupp som allierat sig med Islamiska staten (IS) och lockade till sig många utländska jihadister, däribland svenskar.

Enligt åklagaren talar det mesta för att maken vid sin död tillhörde JAMWA och att parets söner, då fjorton och tolv år gamla, ingick i samma grupp.

ISIS på promenad.

Vad har IS-terrorister och flygbasstriderna 2013 med Sverige och svenskt bistånd att göra?

Vid den här tiden samlades utlandsbaserade oppositionella syrier i paraplyorganisationen Syriska oppositionskoalitionen (SOC). Den backades upp av bland andra USA, EU, Turkiet och Gulfstaterna.

Vissa länder riktade in sig på ekonomiskt och politiskt stöd. Bland dem fanns Sverige, Tyskland och Förenade Arabemiraten, som finansierade och stöttade det oppositionsledda projektet Syria Recovery Trust Fund. Enligt svenska utrikesdepartementets interna rapporter, som jag begärt ut och fått läsa, var ett av syftena med projektet att hjälpa Syriska oppositionskoalitionen att vinna folkligt stöd.

Andra stater valde att hörsamma oppositionsledarnas vädjan om att stärka dess väpnade gren, som gick under namnet Fria syriska armén (FSA).

Det är här vi hittar kopplingen mellan den syriska oppositionen och den terroristgrupp som IS-kvinnans man och söner ingick i hösten 2013.

I förundersökningen mot 49-åringen framhålls att det var tre grupper som under flygbasstriden utanför Aleppo stred sida vid sida med JAMWA. Dessa tre tillhörde alla Fria syriska armén. En av grupperna sägs ha haft ”sekulära tendenser”. De andra två var islamister som ofta stred tillsammans med IS, al-Qaida och liknande terrorgrupper. Allt enligt förundersökningen.

Samma höst som Sverige betalade ut 40 miljoner kronor till Syriska oppositionskoalitionens projekt Syria Recovery Trust Fund krigade alltså dess väpnade gren sida vid sida med IS-kvinnans make och de andra terroristerna i JAMWA. Vad ska man säga om att den Syriska oppositionskoalitionens väpnade gren valde att strida tillsammans med dem? Och hur ska man se på att Sverige vid denna tid stödde oppositionskoalitionen? (Redaktörens markering).

Jag har sedan 2014 granskat Sveriges agerande i Syrienkonflikten. Jag har begärt ut och läst mängder av dokument från utrikesdepartementet, intervjuat flera UD-representanter och samlat in vittnesmål från invånare i Syrien. Striderna vid flygbasen utanför Aleppo 2013 var inget undantag. Syriska oppositionskoalitionen ledande företrädare har själva medgivit, bland annat vid en filmad presskonferens i FN-högkvarteret den 29 april 2015, att man allierat sig med terrorstämplade grupper.

Syrien FN-rapport om sanktioner.

Jag menar att det här är en fråga som måste dras fram i ljuset och utredas.

Om det är ett brott när individer stöttar terrorism, som Ann Linde slår fast, måste det rimligen också vara ett brott när stater gör det. Och om brott har begåtts – det vill säga om det kan bevisas att svenska skattepengar direkt eller indirekt gynnat terrorgrupper – måste de ansvariga ställas till svars för sina handlingar. Är du överens, Ann Linde?

Relaterat
”Hög tid att granska Sveriges Syrienbistånd”
Syriens tystade röster. Unikt reportage.
Så blev svenskt bistånd stöd till terror i Syrien.
Är det OK att stödja salafistisk extremism i Syrien, Morgan Johansson?
Föreningen Syriensolidaritet: Inget svenskt stöd till terror i Syrien!

Föregående artikelDen obeboeliga jorden. Rött och/eller gönt perspektiv?
Nästa artikelMänniskor dör i covid i onödan på grund av privatiserad vård

9 KOMMENTARER

 1. Bra fråga. Vi realister vet dock att all utrikespolitik bygger på lögner. Kanske till och med ”ädla”! I fallet Linde omöjligen det senare. Hon är helt förvirrad och tar bara ordet. ”Vi tog bara order.”

  Vi har även bekymmersamma uppgifter (falska eller äkta?) om att Israel tagit emot och vårdat IS-krigare från Syrien. Nåt som borde utredas i grunden.

  Liksom om CIA varit inblandat i skapandet av IS som en del av den väpnade kampen mot Assad-regimen. Detta senare är jag lätt tveksam till, medan det där om vård i Israel av IS-krigare är väl mer eller mindre belagt.

  Vad skall stöd till terrorism ge för straff?

  • Fem års halshuggning i elektriska stolen, minst!
   Skämt åsido, vi har ju lagstiftning om medhjälp till mord, i det här fallet blir det då medhjälp till massmord. Livstids fängelse låter rimligt.

   • Sådan lagstiftning finns inte, tillämpas inte eller är så bristfällig att den inte går att tillämpa. Många länder har lagstiftning som heter ”ofrivilligt dråp” eller ”stämpling till dråp eller mord”, det är alltså lagstiftning som beivrar när någon hetsar någon annan till att döda eller att begå självmord. Det skedde i fallet Benny Fredriksson som drevs till självmord av ett packdrev av journalister, men ingen har någonsin hållits ansvarig.

 2. Ja, den listan av länder skulle bli lång men för att ta de värsta sponsorerna först, Saudiarabien, Israel, USA, Storbritannien, Gulfstaterna osv…En diger lista där även Norge, Danmark och Sverige figurerar! Det här kan ju bli något för en framtida domstol att titta på d v s den dag vi befriat oss från banditerna i Bryssel och Washington som uppmuntrat till denna stöttning! Frågan är ju hur dåliga rättssystemen är i alla dessa länder som tillåter politikerna att göra dessa uppenbara brott utan att åtalas?

  • Bernt, din kommentar är nog ironisk för när fungerade den svenska rättsapparaten senast när det gällde att straffa politiker på någon högre nivå? Har Anders Sundström blivit åtalad t ex? Maud Olofsson? Och det är så många, många till som borde åtalas! Sverige har ingen regering utan styrs av en regim med en partijunta bakom ryggen som slutat lyssna på folket…Vi vet bäst, håll käft, meddelar partieliterna från Stockholm till alla som har en annan åsikt!

 3. Så naiv,så pantade. Så lättlurade,inga som helst självständig analys av vare sej försvaret, säkerheten eller utrikes biståndet. Allt detta är så sorgligt ärligt talat. Försvarsministern är en klantskalle av högsta mått, och utrikesministern är en nickedocka av sällan skådat slag. Detta är sorgligt. Såg på Svt programmet30min för par dagar sedan,där Åkesson SD blev intervjuad. Han vägrade välja mellan Rysslands Putin,och Usa Biden. Svt Programledaren var inte glad över det,trots det övriga svaret han fick. Han påstod även att Nato är ett gäng demokratier,mot Ryssland. Utan att nämna något om Turkiet eller Ungern. Usa makten över ALLA våra politiker är TOTAL. Samma med medierna med Svt och DN i fronten är TOTAL. Regeringen med Ann Linde är bara nickedockor av sällan skådat slag. Det borde finnas åtalspunkten” ofrivillig mord” att ställa henne inför rätta,det vore en mycket bra åtalspunkt. Då skulle nog beteende och handlingar kanske förändras något. För detta var så sorgligt och så naivt

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here