Fortsatt politisk censur på Facebook?

2
1809
Bild: Shutterstock.

Jag har publicerat många artiklar om yttrandefrihet och censur (se länkar nederst). Nyligen kom denna Facebook tycks censurera mig, andra vänstersiter och andra siter.. Jag återpublicerade där en artikel som diskuterade frågan om politisk censur mot bl.a. denna blogg.

Ett utdrag följer längre ned, men nu först en aktuell kort artikel av den framgångsrike norske bloggaren Pål Steigan. Facebook: Censur av steigan.no på sociala medier (Struping av steigan.no i sosiale medier). Översatt av mig


Struping av steigan.no i sosiale medier

Läsare som följer steigan.no på Facebook rapporterar till oss att de ständigt upptäcker att när de delar artiklar från oss blir de nästan omedelbart raderade. En läsare blev så irriterad vid detta att han gjorde många tester för att se om det handlade om en tillfällighet eller om det fanns något system i det. Hans slutsatser var tydliga: Jag har inte upplevt en sådan omfattande borttagning med allt annat jag delar på Facebook.

Att radera artiklar på detta sätt är en annan form av censur än direkt blockering, vilket vi också har upplevt. Vi ser också att det är mycket svårare för oss att nå slumpmässiga läsare på Facebook än tidigare. Det kräver mycket mer än dubbelt så mycket ansträngning att nå nästan samma antal. Den stora ändringen kom hit redan i oktober-november 2017. Då kunde vi registrera det över natten.Sedan dess har detta fortsatt, men på grund av hjälp av vänliga och aktiva läsare kom vi delvis runt detta.

När många delar en artikel i olika fora, lyckas censuren inte fånga allt så enkelt. (Stort tack till alla!) Vi finner också att små grupper av censurpositiva människor uppenbarligen har rapporterat oss till Facebook och fått oss blockerade. Det är som de som inte vågar träffa oss i öppen debatt. Det är inte så konstigt att ett monopolkapitalistiskt medium som Facebook censurerar steigan.no. När allt kommer omkring så har vi hängts ut från NATO-tankesmedjan Atlantic Council två gånger som något skumt. Det betyder att vi är på rätt väg. Vi lovar att fortsätta som nu och fokuserar på varna och aktiva läsare för att få hjälp för att komma runt censuren.


 

Avstängning av mig och en annan vänsterskribent.

Jag blockerades den 19 mars av Facebook från att posta artikellänkar i Facebook-grupper där han redan är medlem. Meddelandet från Facebook löd:

“Blockerad aktivitet. Du har begränsats tillfälligt från gå med och göra inlägg i grupper som du inte hanterar till onsdag 27/3 kl. 17:27. Om du anser att detta inte bryter mot våra regler kontaktar du oss.”

Jag brukar posta länkar till Globalpolitics.se i de Facebook-grupper där jag är medlem. Kontaktade då Facebooks PR-byrå i Stockholm Spotlight PR den 27 mars.

Skrev: “Jag vill naturligtvis följa gällande regler. Jag är en aktiv politiskt bloggare och publicerar mer än en artikel om dagen. (Globalpolitics.se). Jag har under åren publicerat på Facebookssiter som jag bedömt relevanta.

Om jag skrivit om Syrien går jag bl.a. till föreningen Syriensolidaritets Facebookssida, om Palestina bl.a. på Palestinagruppernas hemsida osv. Ofta blir det diskussion i Facebook med anledning av detta.

Finns det inskränkningar i detta framöver? Har jag gjort andra fel? Vilka?”

Jag fortsatte med att förklara att jag spärrats från att posta artikellänkar även i följande grupper där han också är medlem: Syriensolidaritet, Palestinagrupperna, Folket i Bild Kulturfront, Svensk-kubanska föreningen, Alkoholpolitiskt Forum, Svenska läkare mot kärnvapen, Svensk-ryska föreningen och ett par till. Jag påpekade att ingen av grupperna klagat till honom för hans artikellänkar.

Två dagar senare får jag svar från en person som endast uppger sitt förnamn, från adressen . Ingen uppgift om person eller mail etc. att kontakta. Hen skrev ”Facebook har tyvärr ingen mail till support.” Jag uppmanas att skriva till någon av flera mailboxar hos Facebook i frågan, vilket jag vänligen gjorde. Avvaktar nu svar sedan drygt 2 veckor. Min avspärrning hävdes dock 27/3.

Har tidigare varit spärrad ett par gånger tidigare under kortare perioder.

Den 21 mars 2019 spärras Knut Lindelöf som har vänsterbloggen Lindelof.nu från att posta en länk till en artikel om ett föredrag av Pål Steigan (Steigan.no) som är en norsk politiker, författare och journalist.

[Kritiska situationer och okritiska medier – berättelserna som dödar och Kritiska situationer och okritiska medier – berättelserna som döda / Anders]

Artikeln sammanfattar föredragets innehåll som handlar om kritik mot massmediernas narrativ om en rad olika politiska händelser, berättelser som fått stor medial spridning i västvärldens massmedier. Enligt Facebook bryter innehållet mot den sociala kanalens community-regler, men vilka regelbrottet det egentligen handlar om framgår inte.

Knut Lindelöf skriver mer om spärrningen i artikeln: “Facebook spärrar “olämpliga” artikellänkar”.

I debatt har en skribent menat att avstängningarna inte är politiska utan beror på att t.ex. Pål Steigan och jag informerar om våra artiklar på andra relevanta Facebookssiter än vår egen, och att detta är SPAM. Mot detta talar bl.a. att Knut Lindelöf inte gör detta, men han har ändå blockerats. Vidare, jag informerar vanligen på Facebookssiter till föreningar där jag är medlem. Och detta medför ofta relevanta diskussioner. Sådant är inte SPAM!

Andra artiklar om inskränkning i yttrandefrihet.

* Facebook tycks censurera mig, andra vänstersiter och andra siter.
* Microsoft integrerar NewsGuard i sin webläsare i kampen mot falska nyheter och yttrandefrihet.
* Universitetslektor avstängd för kritik av angreppskrig & Israels övergrepp! Nytt exempel på angrepp på yttrandefriheten.
* Facebook leder arbetet för minskad yttrandefrihet på nätet
* Google vill bli sannings-ägare men inte sannings-sägare.
* 14/11 2016. De spionerar på dig också via internet!
* Hur hemliga agenter infiltrerar Internet för att manipulera, lura och förstöra ditt rykte.
* False flag förleder, förvanskar fakta, förfärligt fult.

* Hur USA ska censurera internet
* USA vill upphäva fria internet – ett av flera ingrepp mot yttrandefriheten
* Ökad censur i USA
Tyskland styrker yttrandefrihet i grundlagen
* Facebook får filter för falska nyheter i Tyskland
* Facebook stänger Palestinas största nyhetssite, och stryker konton på uppdrag av USA & Israel
* Den nya McCarthyismen
* Konflikt om konflikt om Ryssland, och PK
* Även Danmark vill minska yttrandefriheten
* EU vill censurerar Bonnierägd tidning i Tyskland
* Europaparlamentet stoppar film som rentvår Rysslands regering.
* Google hyr 10 000 personer för att censurera Youtube
* Yttrandefriheten inskränks också i USA – ny McCarthyism
* Minskad frihet på nätet i Tyskland
* Macron inskränker yttrandefriheten i Frankrike
* Köpta journalister igen

Förhållanden i Sverige.

* Fri lejd och frihet för Julian Assange! Försvara yttrandefriheten! Från manifestation i Stockholm
* Räcker det med dumheter nu, Fridolin?
* Jonas Gardell föreslår nätcensur och kulturministern är förstående
* Jan Myrdal: Paradoxal tankefrihet och mina svenska erfarenheter
* Läs Folket i Bild Kulturfront – ”militant röst för fred, yttrandefrihet och folkets kultur”, som går framåt
* Konflikt om ”Konflikt” om Ryssland och PK.
* Vet Radions “Konflikt” vad demokrati är? Om demokratin i Ryssland, Sverige och USA.
* Fortsatt debatt med Ivar Ekman, Konflikt, Sveriges Radio om USA, Ryssland, media mm.
* Censurerat om massakern i Odessa

* Inte bara Svenska Institutet – flera tecknen på kommande censur i Sverige?
* Det behövs en ny fredsrörelse Del 3 – yttrandefrihet
* Debatt med DN:s Erik Helmerson om yttrandefriheten i Ryssland

* Principiellt om tryckfrihet 20/10
* Debatt om yttrandefrihet: Nya Tider, DN och nazism 25/10Jan Myrdal vs. Margareta Zetterström – fortsatt debatt 25/10
* Om Åsa Linderborg, Jan Myrdal, Nya Tider och rasister. Gästblogginlägg 28/10
* Jan Myrdal – Var står fienden? 28/10
* Debatten om yttrandefriheten rasar vidare 16/11
* Yttrandefrihetens brister: ABF, Ukraina
* Öppet brev till SVT om ukrainska organisationers försök att påverka sändningen av dokumentären Ukraina – revolutionens mörka sida.

Föregående artikelStödet ökar för Julian Assange. Visa Solidaritet fredag kl 13!
Nästa artikelJULIAN ASSANGE HAR GRIPITS! Frige visselblåsarna Julian Assange och Chelsea Manning! Stöd yttrandefriheten! Fredag kl 13.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Nu är det väl ingen demokratisk rättighet att få publicera på facebook eller andra privata websidor. Precis som du själv har rättigheten att väja vad som skall publiceras på din hemsida har facebook samma rättighet. Möjligen är det självcensyr men inte någon censur

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here