Hur är läget i Irak?

5
1794

Den här artikeln ”Läget i Irak” har nyligen skrivits av Sigyn Meder, en av våra främsta experter på kriget i Irak.


Läget i Irak

Den stora proteströrelsen kallad ”Oktoberrevolutionen” som pågått med avbrott sedan 1 oktober 2019 lever farligt. Dess ledare, journalister och poeter mördas eller bara försvinner. Det har gått så långt att partier som bildats för att ställa upp i parlamentsvalet som ska äga rum 10 oktober, istället överväger att bojkotta valet.
Myndigheterna kan inte garantera någon säkerhet och de som dödat eller kidnappat demonstranter, går fria.
Över 700 demonstranter har dödats, mängder skadats och morden på ledare fortsätter.
Det är absolut tyst i svenska media om den verkliga situationen och vår utrikesminister tiger.

En kollapsad stat
Irak är i grunden en kollapsad stat. USA förstörde alla institutioner med undantag för oljeministeriet. Iraks olika klientregimer har inte återupprättat institutionerna eller återuppbyggt landet. Kriser avlöser varandra.
”Den irakiska staten kontrollerar inte situationen,” säger Hanaa Edwar, framstående aktivist och kvinnoförkämpe. ”Aktivister och valkandidater mördas och hotas. Det blir mycket svårt att hålla (fria) val under dessa omständigheter.”
”En regeringsrepresentant säger anonymt att ”miliser” ”är starkare än själva staten….gamla gardet har kontroll. Ett internationellt organiserat val ger bara dessa krafter legitimitet.”
Flera valkandidater har mördats och hundratals hindras att ställa upp i valet.
I mitten av juni uteslöt The Accountability and Justice Commission (AJC) 226valkandidater. De anklagades för samröre med Baathpartiet som förbjöds efter USA:s angrepp.

Såväl säkerhetsstyrkor som polis och miliser anklagas för dödandet av demonstranter.
Pemiärministern, såväl den tidigare som nuvarande, har lovat att mördare ska gripas och fällas. Det sker inte.
Och i dagarna har bevis lagts fram att säkerhetsstyrkorna 4 oktober 2019 dödade 32 demonstranter intill affärscentret al-Nakheel i Bagdad. Det Är tidskriften MEE som gjort en grundlig undersökning.
Officiellt anklagas okända krypskyttar, men sanningen är en helt annan och både dåvarande och nuvarande premiärministern känner till sanningen.
Och officerare har förklarat för MEE att den typ av kulsprutor som soldaterna använt,trasar sönder kroppar, om de riktas direkt mot de demonstrerande massorna.

Demonstranterna som krävt tidiga parlamentsval och nya vallagar (se tidigare artiklar) diskuterar om de ska bojkotta valet och valkandidater hoppar av på grund av morden och hoten.

Det har varit generande för den shiitiska regeringen att se de shiitiska massorna revoltera med vrede mot regimen, dess korruption och totala oförmåga att skapa ett minimum av jobb och välfärd. Shiitiska partier har dominerat regeringarna efter Saddam Husseins fall och utlovat förbättringar för de shiitiska massorna i mellersta och södra Irak.

Premiärministern och andra ledare har vetat, men hållit tyst och dolt fakta inför undersökande FN-kommissioner och andra undersökningar.
Dåvarande premiärministern Adel Abdel-Mahdi visste inom 11 dagar vilka som var ansvariga för dödandet 4 oktober.
De omfattande demonstrationerna ledde till att han avsattes, men även efterföljande premiärminister al-Kadhimi upprepar samma lögner.

Pandemin i Irak liksom miliser och Al-Sadrs roll har försvårat för demonstranterna. Prästen al-Sadr gick till angrepp på demonstranter och påstod att kvinnorna var horor och demonstranterna oanständiga. Detta kaos gynnar den politiska klassen som kom med ockupationen, det gynnar även utländska intressen.

USA, Iran och andra vill inte se oberoende krafter ta över landet, krafter som kräver nationellt oberoende eftersom det skulle hota deras intressen. Politikerna stöder sig ömsom på USA, ömsom på Iran. Premiärminister al-Kadhimi har å ena sidan sagt att miliserna (Haashd al Shaabi, PMU) ska avväpnas, å andra sidan hyllade han en stor defilering i Bagdad av miliser 26 juni. Premiärministern är pressad från olika håll.
Två regeringar har fattat beslut att miliserna ska lyda under landets ÖB, premiärministern.
Miliserna avlönas av staten, men flera av dem följer sin egna ledare och uppträder som självsvåldiga krigsherrar. Befolkningen har reagerat på deras lyxbilar, vapen och övergrepp.

Iraks strategiska läge i hjärtat av Mellanöstern och Hormuzsundet där 20% av världens olja passerar, hindrar inte att USA-bolag gör sig av med vissa oljeintressen i Irak. Iraks katastrofala infrastruktur och oerhörda korruption, säkerhetsproblem, klimathänsyn med mera, bidrar till att Exxon gör sig av med West Qurna i södra Irak till Iraks regering eller Kina. I gengäld skriver oljeservicebolag som Schlumberger nya kontrakt. Kina och Ryssland ökar systematiskt sina intressen i Irak.

Fortsatta strategiska samtal mellan USA och Irak
Efter videosamtal 7 april mellan USA:s utrikesminister Blinken, vice utrikesminister Hale och Iraks utrikesminister Fuad Hassan fattades inga beslut om tidtabell för tillbakadragande av USA:s militär.
Man konstaterade att USA-koalitionens träning av irakisk trupp gett goda resultat och att USA:s och koalitionens mission nu har övergått till att ”fokusera på träning och rådgivning och att kvarvarande stridande trupper kan omplaceras från Irak.”
Pentagons pressekreterare, John Kirby, konstaterade att uttalandet inte innebär något ytterligare tillbakadragande av USA-styrkor.

Dessutom har Nato:s roll i Irak uppgraderats i samband med de senaste försvarsministermötena.
Nato ska öka sin närvaro från 500 till 4000 militärer.
President Biden förklarade i början av maj att Irak utgör en säkerhetsrisk för USA och förklarade:
”Jag förlänger i ännu ett år Executive Order 13303 avseende nationell kris beträffande stabilisering av situationen i Irak.”
President Biden uttalade redan 1998 att Saddam måste bort och att Irak hade massförstörelsevapen.

Kort film om hur Biden uttalar sig.

”Vi ska stanna där och våra NATO-partners ska stanna där”, säger maringeneral Frank Mc Kenzie, Centcoms chef 5 maj i år.

”Jag kan inte se att vi drar oss tillbaka fullständigt från Irak i framtiden”
,sade generalen.
Försvarsminister Lloyd Austin leder en intern Pentagonöversyn som ska se över hur USA ska fördela sina militära styrkor runt om i världen och vilken omfördelning som sker med tanke på USA:s inriktning på Kina.

General Lloyd Austtin. Bild från artikel av Caitline Johnstone..

USA beräknas ha 2500 militärer kvar i Irak, ett stort antal kontraktsanställda och baser i grannländer från vilka USA kan ingripa i Irak. USA har naturligtvis ett stort intresse att hålla proamerikanska politiker om ryggen som motvikt mot Irans ökande inflytande.

Proiranska miliser i parlamentet ligger på för att alla USA-styrkor ska bort. Situationen är mer komplicerad än vad som framgår i svensk press.
Baser där USA-militärer finns och USA-konvojer angrips regelbundet med missiler och raketer.
De proiranska miliserna anklagas för dessa angrepp. Den irakiska regimen säger i uttalande från 7 april med USA att angrepp på baser ska förhindras, men det klarar regeringen inte.

Det är beklämmande att Sverige fortsätter att stödja USA-koalitionen med svenska militärer.

Det irakiska folket uttrycker på lika sätt sin vilja till verkligt nationellt oberoende och frihet från utländska intressen och det är verkligt nationellt oberoende Sverige bör stödja i alla internationella sammanhang.

USA och alla främmande makter måste dra tillbaka sina trupper!
Sverige, ta hem all svensk militär!

Protester i Irak.

Kontakt:

IrakSolidaritet på FB
Du kan regelbundet följa Irak här:
https://www.facebook.com/group…

Relaterat
Biden bombar Syrien och Irak för andra gången.
USA-general, Obama, Biden: ”Vi har medvetet släppt fram al-Qaida och ISIS i Syrien och Irak”.
Protestera! Socialdemokratiska partitoppar uppskattar Madeleine Albright ”En halv miljon döda irakiska barn – ett pris värt att betala”
Rapport från kurdisk site: USA betalar lön till kurdiska soldater i Irak.
USA ville bryta sönder Irak och skapa en “sunnistat”.
Att förvänta sig att USA frivilligt lämnar Irak är önsketänkande.

Föregående artikelOm Nicaragua – brevet till en före detta solidaritetsarbetare.
Nästa artikelUSA fortsätter att förse terroristgruppen al-Qaida i Syrien med nya vapen
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

  1. Läget i Irak är samma modell som var avsedd att påtvingas Syrien. Det projektet pågår ännu, eftersom man inte lyckats krossa statsmakten där. Om EU verkligen ville det syriska folket väl skulle man lyfta de kriminella sanktionerna omgående. Då skulle Syrien repa sig relativt snabbt.

    I Irak hette chefarkitekten för samhällets nedmontering Paul Bremer. Han såg till att polis, försvar och alla offentliga institutioner nedmonterades. Ekonomin slogs i spillror. Irak hade haft en omfattande hemmamarknadsindustri som producerade för eget behov. Den skulle bort och ersättas av import från USA. På den irakiska ekonomins ruiner skulle marknadens mirakel inträffa, enligt Bremer, och allt skulle återuppstå i skimrande former.

    • Inte bara Syrien utan alla länder som USA annekterar, inklusive Sverige. Sverige har dock vikt sig och villigt underordnat sig USA, och nu köper deras militära produkter. Vad jag förstår kommer nu även SAAB, eller delar därav, att flytts till inom den av USA kontrollerade hegemonin, maskerat som ”samarbete” med UK. Det blir nog fler nedläggningar av företag i Sverige som kommer att ersättas med importerade produkter från USA. Tydligen USAs strategi för att rädda en katastrofal ekonomi, låta andra, som Sverige, betala. Det är även ett motdrag mot BRI. Alltså, i framtiden, köp inget amerikanskt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here