USA fortsätter att förse terroristgruppen al-Qaida i Syrien med nya vapen

7
934
al-Nusra (f.d. al-Qaida) är en viktig grupp bland terroristerna i Hayat Tahrir al-Sham i Idlib.

Vi har genom åren publicerat flera artiklar om hur USA stödjer terroristgrupper som al-Qaida och faktiskt även IS. En sammanställning finns efter denna artikel av Dilyana Gaytandzhieva som publicerats hos Pål Steigan. https://steigan.no/2021/07/usa-forsyner-al-qaida-i-syria-med-nye-vapen/
Min huvudartikel är denna: 10 år sedan USA:s angrepp på Syrien: Sveriges Radio och DN tiger om USA:s mångåriga stöd till terrorister och ockupation av 1/4 av Syrien

Hon skriver ”Jag är en oberoende journalist och arbetar inte för regeringar eller företag. Om du vill stödja mitt arbete kan du gå till donationssidan eller bli volontär. Tack! Om du vill följa mig på Telegram kan du prenumerera på Arms Watch Telegram-kanalen med länken: https://t.me/armswatch

Jag har i september publicerat en annan artikel av henne Nato-länder har exporterat vapen till terroristerna i Syrien. Vilka umgås Hultqvist & Co med? ”Dilyana Gaytandzhieva berättar om hur en rad stater och privata vapenföretag använt det statliga azerbajdzjanska flygbolaget Silk Way Airlines för att frakta vapen till Syrien och till andra konflikthärdar som Irak, Afghanistan och Republiken Kongo.”

Dilana Gaytandzhieva

USA förser al-Qaida i Syrien med nya vapen

Arms Watch är en oberoende journalistorganisation, grundad av den bulgariska journalisten Dilyana Gaytandzhieva för att undersöka hemlig vapenhandel som drivs av regeringar och vapenhandlare. De har ett nätverk av modiga människor som tillhandahåller kvalitetssäkrad information, vilket ibland äventyrar deras liv. Pentagon köper 2,8 miljarder dollar vapen till konfliktzoner runt om i världen. De flesta vapen är avsedda för Syrien.

En serie propagandavideor publicerade av Hayat Tahrir Al Sham (tidigare känd som Al Nusra Front – Al Qaida Branch i Syrien) visar att terroristerna redan har försetts med sofistikerade amerikanska TOW-antitankmissiler.

Ett TOW-missilsystem från USA som tagits i beslag av syriska trupper under deras offensiv i Urum al-Kubra i Idlib. Provinsen kontrolleras av terroristgruppen HTS. (Telegram)

Dessa TOW-vapensystem levererades av Raytheon Company till US Marine Corps under ett kontrakt på 1,4 miljarder dollar (2012-2019). Några av dem skickades senare till Syrien.

Redaktören: HTS bildades 2017 genom sammanslagning av Jabhat Fateh al-Sham (f.d al-Nusra Front), Ansar al-Din Front, Jaysh al-Sunna, Liwa al-Haqq, och Nour al-Din al-Zenki. (Wikipedia).

USA har pekat ut Hayat Tahrir al-Sham (HTS) som en terroristorganisation. Amerikanska missiler dyker dock upp i frontlinjen i Syrien och används av samma grupp som stämplats som en terroristorganisation.

al-Jolani

Medan det amerikanska utrikesdepartementet listade Hayat Tahrir al-Sham-ledaren Abu Mohammad al-Julani som en ”speciellt utpekad global terrorist” och tillkännagav en belöning på 10 miljoner dollar för information som ledde till hans arrestering, har Jolani-terroristgruppen varit väl utrustad med USA-producerade raketer i Syrien. Ett antal konfidentiella läckor under de senaste åren har redan avslöjat USA:s ledande roll när det gäller att beväpna terrorister i Syrien.

Propagandamaterial publicerat av Ibba-nyhetsbyrån, kopplat till terroristorganisationen HTS, visar att HTS-milis är utbildade för att kunna använda amerikanska BGM-71 TOW-vapensystem, Kornet och konkurs anti-tank-system i den syriska provinsen Idlib (Telegram @new_militarycolumnist)

Icke-standardiserade vapen

Dokument, som erhållits från US Federal Contract Registry, avslöjar att US Army Contracting Command (ACC) Picatinny Arsenal har avtalat med åtta amerikanska företag för att anskaffa icke-amerikanska standardvapen från 2020 till 2025. Enligt Pentagons begäran W15QKN-19-R- 0049 ”Icke-standardiserade vapen, delar och tillbehör”, leveranser inkluderar ”konfliktområden”.

Pentagon-kontraktörer

De amerikanska företag som är ansvariga för leverans av vapenleveranser utanför USA är: TLG Worldwide, LLC, Multinational Defense Services LLC, Greystone CS3 LLC, Global Ordnance LLC, UDC USA, Inc., Culmen International, LLC, Blane International Group, Inc. , Sierra Four Industries Corp. Det potentiella värdet av de åtta avtalen är 350 miljoner dollar för en femårsperiod – från 2020 till 2025.

Enligt det amerikanska federala upphandlingsdatasystemet har de åtta företagen redan fått order med ett uppskattat värde på 25 miljoner dollar vardera, eller totalt 200 miljoner dollar, under det femåriga Pentagon-programmet för icke-amerikanska vapenleveranser. Dessa är främmande vapen, som inte är kompatibla med den amerikanska militära standarden och därför inte kan  användas av den amerikanska armén och kommer att tillhandahållas som militär hjälp till tredje part.

De kontraktörer som arbetar under programmet får inte publicera eller på annat sätt lämna ut specifik kontraktsinformation, såsom kvantiteter av objekt eller destinationer. Kontraktörer får inte heller utan särskilt tillstånd publicera eller på annat sätt publicera identifierbara bilder eller identiteter av statlig personal, som är inblandade i programmet. Detta inkluderar marknadsföringsmaterial samt inlägg på sociala medier.

Slutanvändarcertifikat

Pentagons anbudsförfrågan beskriver följande ”leverans-scenarier”:

15.000 st. AK ​​/ AKM-gevär på 7,62×39 mm ska levereras till Podhum, Kroatien. Den amerikanska regeringen avser att utfärda ett CAT 1-slutanvändarcertifikat (EUC) undertecknat av USG för detta krav. Acceptabelt villkor för detta krav är överskott eller bättre. Dessa artiklar krävs snabbt.

Kategori 1-slutanvändarcertifikat (EUC) utfärdas av den amerikanska regeringen till tredje part, icke underställda regeringar, i ”försvarssyfte”. Detta innebär praktiskt taget att USA kan leverera vapen till militanta icke-stater under förevändning av ”försvar”.

60 st. 7,62x54R MG-1M-kulspruta från Arsenal, Bulgarien som ska levereras till Anniston Army Depot, AL, USA. Den amerikanska regeringen avser att använda dessa artiklar för försvarsändamål, inklusive överföring av bidragsstöd, internationella militära utbildningsprogram (IMET), utrikes militärförsäljning (FMS) och andra myndigheter för säkerhetsstöd och beväpningssamarbete, till Burkina Fasos regering. Förslagen bör innehålla en diskussion om det relevanta slutanvändarintyget och undertecknaren, för att få till stånd en export av dessa varor från Bulgarien till USA, med tanke på den amerikanska regeringens avsedda användning för försvar. Ett godtagbart villkor för detta krav är att varor måste vara av nyproduktion, producerade efter tilldelningen av kontraktet.

Intressant är att även om vapnen är avsedda för ”försvar” för regeringen i Burkina Faso, kommer vapnen att levereras till Anniston Army Depot, AL, USA.

16 st. rumänskproducerad nyproduktion, 12,7 × 108 mm maskingevär, som liknar DShK (M) med tillbehör, som ska levereras till Aden Adde / Mogadishu International Airport (MGQ), Somalia med slutdestination för FN:s supportkontor för AMISOM UNSOS. Den amerikanska regeringen avser att utfärda ett kategori 3-slutanvändarintyg undertecknat av Somalias regering för detta krav. Acceptabelt villkor för detta krav är, att varor måste vara av nyproduktion, producerade efter tilldelningen av kontraktet.

350 st. RPG-7-bärraketer ska levereras till Kabuls flygplats i Afghanistan. Den amerikanska regeringen avser att tillhandahålla ett kategori 3-slutanvändarintyg, undertecknat av Afghanistans regering för detta krav. Acceptabelt villkor för detta krav är att varor måste vara av nyproduktion, producerade efter tilldelningen av kontraktet.

100 st. SPG-9  bärraketer ska levereras till Camp Arifjan, Kuwait. Den amerikanska regeringen avser att utfärda ett kategori 3-slutanvändarintyg undertecknat av den irakiska regeringen för detta krav. Acceptabelt villkor för detta krav är New Old Stock-tillstånd eller bättre. Dessa artiklar krävs snabbt.

Kategori 3-slutanvändarintyget utfärdas av den amerikanska regeringen ”för att leverera varorna till allierade som, tillsammans med USA, är engagerade i väpnad konflikt med en gemensam fiende.” Intressant är, att även om vapnen ska exporteras med ett slutanvändarintyg undertecknat av den irakiska regeringen, är deras mål inte Irak, utan den amerikanska basen Camp Arifjan i Kuwait.

Task Force Smoking Gun

Varför planerar Pentagon att skicka 15 000 stycken gevär i AK47-modell (från Bulgarien och Serbien) till en depå i Podhum, Kroatien, trots att Kroatien inte är slutanvändaren av dessa gevär?

Pentagon har distribuerat en hemlig USA-kod för specialoperations-kommandon, som heter Task Force Smoking Gun, i Kroatien sedan 2017 till stöd för US Special Operations Command (USSOCOM) Train and Equip-programmet i Syrien. Enligt läckta e-postmeddelanden, publicerade av Arms Watch 2019, har Task Force Smoking Gun drivit en vapendepå i den kroatiska staden Podhum nära Rijeka flygplats, varifrån Pentagon-beställda amerikanska transportföretag (Atlas Air och Kalitta Air) har transporterat militär last till den amerikanska flygbasen Al Udeid i Qatar.

US Task Force Smoking Gun har transporterat hundratals ton vapen från Europa till Syrien via Qatar på Pentagon-beställda Kalitta Air-flyg från Rijeka flygplats i Kroatien.

Enligt de läckta dokumenten från 2019, publicerade av Arms Watch, kommer de vapen som Task Force Smoking Gun förde till Syrien, från Serbien. Köparna var fyra amerikanska företag, som hade kontrakterats av den amerikanska regeringen för att leverera icke-amerikanska standardvapen (vapen som inte används av den amerikanska militären) – Sierra Four Industries, Orbital ATK, Global Ordnance och UDC.

Läckta pass avslöjade vilka amerikanska regeringstjänstemän och privata entreprenörer som hade beställt, inspekterat och accepterat vapnen. Samma namn har listats av Pentagon som mottagare av en US Central Command-utmärkelse, i erkännande för deras stöd för Syrian Train and Equip-programmet – USA: s program för att beväpna militanter i Syrien.

De nya Pentagon-kontrakten för 2020, för bulgariska och serbiska gevär, avsedda för Podhum, Kroatien, har tilldelats samma amerikanska företag: Sierra Four Industries, Global Ordnance och UDC, som redan har levererats olagligt till Syrien.

al Qaida i Syrien

Den viktigaste aktiva militära gruppen i Syrien är för närvarande Hayat Tahrir al-Sham (HTS) i Idlib. Terrorgruppen var tidigare känd som Al Nusra Front – Al Qaidas filial i Syrien, men döptes om till HTS för att få gratis militär hjälp från västländer. Detta väcker frågan om Al Qaida kommer att vara mottagare av dessa vapen i Syrien.

Andra artiklar om USA:s stöd till terrorister.

10 år sedan USA:s angrepp på Syrien: Sveriges Radio och DN tiger om USA:s mångåriga stöd till terrorister och ockupation av 1/4 av Syrien

Vilka hjälpte kurderna? Jo Syriens arabarmé, trots kurdernas samarbete med angriparen USA.
USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna.
Vad tycker egentligen president Assad i Syrien om överenskommelsen i Moskva, om kurderna och framtiden?
Biden-regeringen och det “kurdiska kortet” i Syrien
Tar FN USA:s parti för att förstöra Syrien? Med hjälp av terrorist-tolerante norrmannen Egeland?
Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal?
Tidigare ÖB i Israel medger att Israel stödjer terrorister i Syrien.
Newsweek, Wall Street Journal: Israel stödjer terroristerna i Syrien,
Har Turkiet rätt att angripa kurder i Syrien? USA rätt att vara i Irak, Syrien och Afghanistan?
USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna 14 november 2014.
USA hjälper ännu terroristerna i ISIS och bekämpar ryska styrkor i Syrien
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Nato-länder har exporterat vapen till terroristerna i Syrien. Vilka umgås Hultqvist & Co med?.
Flygplan som kan frakta vapen från ”Väst” till Syrien
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?
IS och al-Qaida firar USA:s anfall och går till angrepp i Syrien
USA:s kongress vill inte stoppa stödet till ISIS och andra terroristorganisationer

Israel största köparen av olja från IS;
Israel fortsätter med sitt stöd till terroristorganisationen ISIS;
FN uppger att Syrien vunnit kriget men Israel angriper och ber USA om hjälp;
Israel och angriper Syrien och al-Qaida Damaskus;
Cheney, Rothschild, Murdoch och Israel vill stjäla Syriens olja;
Chefen för Israel:s säkerhetstjänst bekräftar
Kriget i Syrien – ett hundratal artiklar

Föregående artikelHur är läget i Irak?
Nästa artikelVästs krokodiltårar över mordet på Haitis korrupta ledare avslöjar verkligheten i livet som en amerikansk vasallstat
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Att reda ut den internationella vapenhandeln med alla dess pengar, skumma aktörer och intentioner till både fiender och fienders fiender är inte sällan mycket modigt, äventyrligt och -naturligtvis- ofantligt komplicerat. Hur man än vrider och vänder på allt från politiska intentioner, strategisk logik och vad godset används till rent taktiskt och vilket utfallet blir/blev är ofta till och med för mycket för amerikanska CIA.

  För tjugo år sedan angrep deras egna uppbyggda politiska terroriststyrkor bland mujaheddin-islamisterna i Afghanistan just Förenta staterna själva med flygplan i Världshandelscentret i New York i september året 2001.

  Så kan det gå till i den internationella vapenhandeln värld med detta varnande exempel som naturligtvis inte lärt amerikanarna det minsta.
  Det är business as usual.

  Är vi minsta förvånade? Jag kan nog för en sällsynt gång svara för oss allihopa: nää.

 2. Nää, bland människor som intresserar sig för frågan är nog ingen direkt förvånad. Ändå vill vi sällan se den bittra sanningen i vitögat, för det är faktiskt värre än så. Vapenindustrin vill sälja så mycket vapen som möjligt, eftersom de är privata företag på en internationell marknad, och det är iofs inget märkligt med det. Problemet är att dessa månglare medvetet orsakar konflikter i syfte att skapa kaos och sälja så mycket vapen som möjligt till alla sidor i konflikter, för att utifrån den positionen skaffa sig ett övertag över viktiga geopolitiska områden.
  Mönstren går också igen historiskt, för Rotschilds/Rockefellers stödde exempelvis Hitler med lån åtminstone fram till 1941. De sålde också friskt vapen till båda sidor i kriget mellan Iran o Irak på 1980-talet. När det gäller stödet till terrorister är frågan naturligtvis av känsligare natur, men man kan nog på goda grunder anta att en inte oansenlig del av de enorma vapenarsenaler som Saudiarabien köper så går mycket vidare både till IS och Al Qaeda. Och det framgår ju ovan att även Israel kränger vapen till terrorister i Syrien. Hur världen skulle ha sett ut om det inte förhöll sig på det viset, det kan vi bara spekulera i.

 3. https://theduran.com/us-russia-discuss-syria-as-putins-envoy-says-us-likely-to-pull-out-from-syria-and-iraq/

  Alexander Mercouris har lyssnat på nyhetsbyrån Tass och kommit till slutsatsen att USA är på väg att lämna Syrien och Irak liksom man lämnar Afghanistan. Det övergripande skälet är att resurserna sinar och man vill sätta in all kraft på sin ”pivot” mot Kina som redan annonserades av Obama.

  Mer specifikt lär ursprunget ligga i situationen i Irak där landets parlament redan för ett tag sedan deklarerade att USA bör lämna landet efter att man gjort en ny upptrappning efter Obamas första återtåg. Om man lämnar eller redan halverar truppstyrkan i Irak blir det logistiskt svårt att stanna kvar i Syrien. Game over således.

  En maktkamp lär pågå inom regeringskretsarna i USA, men av situationen i Afghanistan att döma där den största basen Bagram övergavs under kaotiska former har de kretsar övertaget som hävdar att USA måste prioritera. Lycka till sedan med fokuset på Kina, en självöverskattning av det stora formatet.

  Som en kommentar till Gunnar vill jag påstå att det typiska för vapenleveranserna till jihadisterna i Syrien varit att de dels skett öppet och dels under stort hemlighetsmakeri. Vad skall man tänka om en sådan kluvenhet ? Kanske om man lyckats störta regeringen i Damaskus hade man agerat helt öppet, men vad tiden gick blev ovissheten allt större. Vapensmedjorna fanns i flera östeuropeiska länder varifrån de via mellanhänder som saudierna, Turkiet och andra gick vidare till slutanvändarna. Dessa hade dessutom tillgång till avancerade pansarskott som de bara kunnat få direkt av USA.

 4. Uttryckt annorlunda: det sionistiska våtdrömmen om att förstora Syrien kammade noll och intet. Tvärtom växer den antisionistiska kampen starkt och inkluderar inte bara Iran, Syrien, Hizbollah, utan även Yemens rebeller, Palestiniernas olika befrielse rörelser och Irak. Det är inte bara USA som kommer att lämna MÖ ”med svansen mellan benen”, utan inom en inte alldeles avlägsen framtid så kommer även MÖ bli sionist fritt. BDS rörelsen visar vägen. Nu senast med att Norge säger tvärt NEJ till investera i apartheid israel. Utsikterna för att MÖ bli sionist fritt är således lovande
  https://electronicintifada.net/blogs/adri-nieuwhof/more-big-investors-dump-israeli-settlement-profiteers

  • Israel har ett politiskt handikapp ytterst få lägger märke till och som likaså försvårar landets position och säkerhet: varje premiärminister är sedan många decennier en militär; och för alla militärer som tränats i främst amerikansk krigslära är de urusla -som vi vet- på att finna goda politiska lösningar.

   Israel-Palestina är därför i stort sett ännu en ”frusen konflikt” att spela utifrån, från amerikansk sida vars stormakt kräver just OLÖSTA och långvariga konflikter. Man kan hålla förhandlingar och rentav fredsavtal: men konflikten förbliver. Skulle Israel få fram en rad av civila och smidigare regeringschefer än korkade(som är otränade och olämpliga för civil politik) militärer på ledande poster, skulle tonen bli annorlunda i Levanten och Nära Östern(jag envisas att kalla denna medelhavsregion detta etablerade kontinentaleuropeiska ord; Mellanöstern är för mig de länder som ligger i regionen österut och inte är medelhavsländer; d.v.s. på Indiska oceanens och Persiska vikens sida).

 5. Dödsmässa över en imperialism.

  Irak, Syrien, Afghanistan, Jemen, liksom det mäktiga Iran (som mot alla förbud blivit herre i sitt eget land!) visar att Förenta staterna inte längre kan projicera politisk eller militär makt och allra minst förändra en militär eller politisk situation på marken inne i centrala Asien. Den epoken har nu tagit slut. Man lämnar regionen som britterna gjorde 1947-1948: för alltid. Imperiet försvann ned i verklighetens slukhål.

  När Zbigniew Brzezinski i sina böcker triumfatoriskt häromdecenniet trodde han funnit receptet på amerikansk total makt i Asien(genom att härska över och besitta Centralasien) visade det sig istället i verkligheten vara just receptet hur Förenta staternas makt aktivt kan utplånas från denna region, vilket nu, de facto, inträffat. Så amerikansk makt i denna region är nu lika fysiskt och tankemässigt död som gamle imperiestrategen Brzezinski själv.

  Euroasien mobiliserar sig själv och kan med tur och skicklighet vara fritt och självständigt från icke-euroasiatiskta trupper och krig inom något decennium. Vi kan det! Terra nostra.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here