Indien och Nigeria dumpar dollarn i handel. Ännu en spik i dollarkistan?slag mot dollarn.

0
149

BRICS: India & Nigeria Finalize Major Partnership Ditching US Dollar

Bild: Modi i flaggvimlet. Bild Crypotorank.

Dollarns helt dominerande ställning har gradvis försvagats. Flera artiklar om detta har publicerats på Globalpolitics.se. I en analys av senaste BRICS-mötet skriver MK Bhadrakumar ”Det viktiga här är att dessa tre oljeproducerande länder Saudiarabien, Förenade arabemiraten och Iran) också är öppna för att handla olja i andra valutor än dollar. Det som USA gjorde mot Ryssland förra året genom att beslagta dess hundratals miljarder dollar i reserver sände chockvågor över de så kallade petrodollarstaterna vid Persiska viken och bortom.”
Källa till nedanstående artikel är främst https://cryptorank.io/news/feed/21eec-brics-india-nigeria-finalize-major-partnership-ditching-us-dollar

BRICS-medlemmen Indien slutförde ett stort handelspartnerskap med Nigeria på fredagen och bytte bort från den amerikanska dollarn. Båda länderna kommer att använda lokala valutor i det bilaterala handelsavtalet för energi-, läkemedels- och transportsektorerna. Indien och Nigeria har kommit överens om att samarbeta och reglera handeln i lokala valutor och inte US-dollar.

Notera att 20 % av oljebetalningarna i BRICS regleras i lokala valutor, inte amerikanska dollar

Den lokala valutan i fråga är dock ännu inte färdigställd och kan vara antingen den indiska rupien eller den nigerianska nairan. Avtalet kommer vid en tidpunkt då BRICS strävar efter att rycka upp den amerikanska dollarn som världens reservvaluta.

Indien och Nigerias senaste handelsavtal utökar samarbetet inom sektorerna energi, läkemedel och transport. Delegationen från Indien till Nigeria inkluderade tjänstemän från Reserve Bank of India (RBI), EXIM Bank of India och National Payments Corporation of India (NPCI).

”Båda sidor gick med på ett tidigt ingående av avtalet om lokal valutaavveckling för att ytterligare stärka de bilaterala ekonomiska banden”, sade ministeriet. Flytten visar att BRICS-nationen Indien är angelägen om att sluta beroende av den amerikanska dollarn för att öka rupiers utsikter.

Nigeria är Indiens näst största handelspartner i Afrika och har uttryckt intresse för att gå med i BRICS. Handeln mellan de två länderna uppgick till 11,8 miljarder dollar under räkenskapsåret 2022-23. Under 2023-2024 uppgick den bilaterala handeln mellan Indien och Nigeria till 7,89 miljarder dollar. BRICS går framåt för att sätta lokala valutor före US-dollarn i de flesta av deras handel och transaktioner.

Fortsätter utvecklingen i större skala kommer den amerikanska dollarns ställning att stadigt hotas.  Dessutom avslöjade BRICS-alliansen att de-dollariseringsagendan är en långsiktig plan, därför kommer nästa decennium att bli utmanande för den amerikanska dollarn.
——————————————————————-
Steigan.no tillägger: https://steigan.no/2024/05/india-og-nigeria-dumper-dollar-i-sin-samhandel/

Världens folkrikaste land och Afrikas folkrikaste land sätter en trend som undergräver dollarns globala hegemoni.

Avtalet kommer vid en tidpunkt då BRICS letar efter alternativ till den amerikanska dollarn som världens reservvaluta.

Mätt i köpkraft är Indien nu världens tredje största ekonomi efter Kina och USA. Nigeria är Afrikas största ekonomi och siktar på att vara bland världens ledande ekonomier år 2050 Enligt FN:s prognoser kommer Nigerias befolkning att vara 375 miljoner år 2050, alltså i linje med USA. Nigeria är på en stadig kurs in i BRICS, vilket ytterligare kommer att stärka vikten av detta handelsavtal.

När två så stora länder väljer bort dollarn i sin handel kommer det naturligtvis att skicka chockvågor genom världsekonomin.

Trenden är tydlig: dedollarisering har blivit en stor fråga. Fler kommer att följa.”

Red: Vill dock tillägga att en kraftigare nedgång troligen kommer att ta tid. I en artikel som publicerades här för ett år sedan här kan man läsa ” Den amerikanska dollarn är den överlägset mest använda valutan i internationella transaktioner. Den är för närvarande involverad i 88 % av valutatransaktionerna, mot endast 31 % för euron och 7 % för yuanen. Det representerar 60 % av valutareserverna världen över. Det är också slående att notera att även om dollarns andel av centralbanksreserverna har sjunkit under de senaste åren – den har sjunkit från cirka 70 % på 2000-talet till cirka 60 % idag – så är den fortfarande oproportionerlig i förhållande till alla andra valutor.  Ska vi lita på dollarn?

Relaterat
Petrodollarn hotas: Tre energimakter från Persiska viken har precis gått med i BRICS
Indiska företag byter ut dollar mot asiatiska valutor för att köpa ryskt kol
Afrika på väg att överge USA-dollarn
Michael Hudson: De-dollarisering är botemedel mot amerikansk militarism.
Andra artiklar av professor Michael Hudson och dollar
Ska vi lita på dollarn? (”In $ (God) We Trust”)
Kan den nya finanskrisen utlösa en dollarkollaps?
Ännu en utmaning av dollarns världshegemoni

Föregående artikelUkrainska nazister hyllades i det brittiska parlamentet
Nästa artikelDet historiska sveket och demokratins urholkning
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here