Löfven beredd tumma på självbestämmanderätten inom utrikespolitiken

7
2258
Stefan Löfven. Bild: Riksdagen

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad…

Ja, se under ”Relaterat”.

Redaktörens ingress: Utgivarna på Alliansfriheten.se har troligen liksom jag hört på partiledardebatten tidigare i veckan. Jag noterade då allmänt hållen kritik mot Ryssland för att man återinförlivat Krim med Ryssland efter överväldigane majoritet i folkomrötsning. Inte ett ord om stödet från EU och USA till den fascistinflerade statskuppen mot folkvald president i Kiev 22/2 2014. Eller mot USA:s brutala folkrättsvidriga krig, som dödat närmare 3 miljoner detta millenium, skadat fler och drivit fler på flykt, bland annat till Sverige. Inte ett ord om den USA-stödda statskuppen i Bolivia. Eller om USA/Natos militära uppladdning i Europa och USA:s skrotning av kärnvapenavtal. Sveriges politik innebär avsteg från vår nationella självbestämmande.
Jag anser att statsminister Löfvens utrikespolitik är farlig för Sveriges säkerhet.

Efter dessa ord återpublicerar jag inledningen av en artikel från Alliansfriheten.se Alliansfriheten.se


Löfven beredd tumma på självbestämmanderätten inom utrikespolitiken

Statsminister Stefan Lövfen är beredd att tumma på hittills rådande princip om enhällighet inom EU i fråga om utrikespolitik och istället bidra till att införa ett system med kvalificerad majoritet. Detta ska ske utan att det görs ”avkall på varje landsrätt att själv besluta om sin säkerhetspolitiska linje”. När det gäller mänskliga rättigheter och internationella konflikter ska enighet inte behöva råda, menar statsministern. I detta han stöd av samtliga riksdagspartier utom två, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Det vore mycket olyckligt om Sverige medverkade till en sådan ordning, inte minst för Sverige självt. Om det skulle gå att samla en kvalificerad majoritet (oklart hur kvalificerad) för en linje som strider mot Sveriges nationella intressen eller mot folkrätten, vilket utrymme finns det för självbestämmanderätten då? Det är orimligt att tänka sig att alla EU-länder har samma syn om omvärldsläget – då måste alltså vissa stater böja sig och ställa upp på något som de i värsta fall finner motbjudande. Skulle Sveriges regering verkligen mot sin vilja vara beredd att ingripa i en internationell konflikt, och det efter i värsta fall mycket kort tid för beredning och överläggning?

Relaterat.
USA:s militär övar i Sverige och Norge och kraftsamlar för krig mot Ryssland.
Nya regementen är inte till Sveriges försvar.
Stora risker i Peter Hultqvists försvarspolitik.
Peter Hultqvist vill minska yttrandefriheten – får kritik av pressombudsmannen.
Stora risker i Peter Hultqvists försvarspolitik.
Kvinnor för Fred kräver Peter Hultqvists avgång!
Bör försvarsminister Hultqvist avsättas?
Den farliga Hultqvistdoktrinen

Föregående artikelUSA-ambassadör: Tjänstemän i USA struntar i presidentens beslut för att kunna fortsätta krigen
Nästa artikelTrumps nya försvarsminister: Alla USA:s krig måste avslutas
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

  1. Blir ingen förändring mot vad vi har idag! Sverige är Bryssels och Washingtons lydigaste lakejer redan och gör exakt som husse säger! Inga egna påhitt där inte….

  2. Det nuvarande politiska styret vill inte längre ta ansvar för politiken. Efter att ha kört ner Sverige i välfärdsligan mot botten, har kritiken vuxit mot politikerna. Vad är väl då bekvämare än att överlåta det mesta åt Bryssel och skylla på de där nere och slippa ansvaret för landet här hemma. Demokratin i den mån man haft någon alls, verkar inte längre ha någon betydelse .
    De kan ju ändå sitta i riksdagen och prata strunt och inhysta sina feta arvoden bekvämt och riskfritt. Sedan kan man ju börja undra varför vi behöver en riksdag alls, om det mesta ska överlåtas till byråkrater storfinans och lobbyister.
    Svensk säkerhetspolitik verkar redan vara såld till USA och etablisemangsmedierna hämtar lydigt propagandamaterial från USA:s lögnaktiga Pr-byråer.

  3. 15 Dec 2019
    När jag hör hur Lövén i sitt tal i Visby anklagar moderaterna för att ha svikit sina löften, kommer jag att tänka på vilka löften vår socialdemokratiska stadsminister har givit till sina socialdemokratiska väljare. Tänk efter först innan man anklagar andra att svika sina löften. Lövén klamrar sig fast vid makten med hjälp av neoloberala partier, som centern och liberalerna, samtidigt som han föråder sina egna medlemmar som i stora antal lämnar socialdemokratin. LO har till och med kommit fram till att dagens socialdemokratin är det största hotet mot den svenska arbetsmarknaden. Hur kan en stadsminister överhuvudtaget anklaga andra att de har gjort fel, när hans själv har förått sina egna medlemmar, och framförallt den svenska arbetarklassen.

  4. Det som utövas av ledande socialdemokrater kan inte benämnas som annat än skamlöst landsförräderi! De drar in världens främsta krigsanstiftare USA/NATO i vårt land och visar dem hur vår terräng och våra försvarsanläggningar ser ut. Allt för att dra in oss i ett krig med Ryssland. Detta är exempellöst! Att Carl Bildt skött detta sedan lång tid vet vi men Hultqvist o.Co driver det ännu längre och helt öppet! Är svenska folket så avväpnat ideologiskt att detta kan ske utan stora protester!? Vi behöver en Vilhelm Moberg i kampen för att Sverige återtar sin suveränitet!

  5. Jag läser på Sverigedemokraternas Samtiden idag att partiledaren vill se ett ”Sverigeblock” i riksdagen.
    Min uppfattning är det saknar verklighetsförankring och påminner om socialisters visioner om utopiska samhällen.
    Ingen av dem kommer lyckas då för väljarna verkligheten gäller.
    Men tydligen mindre för politiker för där gäller ”kartan”.
    Det finns helt enkelt inget underlag för en konservativ majoritet i Sveriges riksdag lika lite som det finns underlag för kommunismen.
    Däremot har den progressiva vänstern Sverige i ett stadigt grepp.
    Med näringsliv och kulturetablissemang införlivat är det i princip omöjligt att ändra på.
    Jimmie Åkesson borde ta lärdom av USA och det senaste valet där för att förstå hur verkligheten ser ut.
    Visst, politik är visioner men tar visionerna överhanden så tynar verkligheten bort.
    Och efterhand förmodligen också väljarunderlaget.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here