Nato: Hur kunde det gå så fort att svänga helt om?

13
1566

Ulf Karlströms anförande vid manifestationen 21 maj 2022 i Norrköping i ”Kampanjen Nej till svenskt Natomedlemskap”.

Hur kunde det gå så fort att svänga helt om?

Eisenhower.

I samband med att president Eisenhower i USA avgick 17 januari 1961 varnade den f d generalen och överbefälhavaren i sitt avskedstal för inflytandet från det allt starkare militär-industriella komplexet:
”Kombinationen av en väldig militärapparat och en vapenindustri är en ny företeelse i den amerikanska historien… I regeringskontoren måste vi skydda oss mot omotiverat inflytande, oavsett om det eftersträvas eller ej, från det militärindustriella komplexet. Möjligheten för den katastrofala styrkan hos en malplacerad makt existerar, och fortsätter att existera”.

Trots att presidenten var f d general, eller skall vi säga, tack vare det, så hade han djup kunskap om denna icke-valda, starka makt, baserad enbart på partsintressen, och dess enorma lobbyverksamhet. Frågan uppkommer osökt i och med att regeringen lämnat in ansökan om att bli medlem i NATO – Finns det ett militärindustriellt komplex även i Sverige?

Det har gått mycket fort från riksdagsbeslutet i maj 2016 om Värdlandsavtalet till dagens ansökan om medlemskap i krigsorganisationen NATO. Säg att processen pågått i drygt 10 år. Det är ändå en kort tid.

Hur skall man förklara den totala omsvängningen i partiernas och statsmaktens syn på NATO? Den enda rimliga förklaringen är att ”manegen krattats” under lång tid, i vissa fall mer än 10 år. Och vilka har krattat manegen? Är det ett svenska militär-industriellt komplex? Ja, det är det, men bilden handlar mer om en kombination av militär-industriell och ideologisk verksamhet. Låt oss gå igenom de som aktivt krattat manegen för Nato-ansökan.

I fem punkter i det följande summerar jag de starka krafter vilka drivit Nato-medlemskapet och vars åsikter totalt kommit att dominera media.
1) Svenska Freds anger att det 2021 fanns det 331 företag i Sverige inom krigsmaterielbranschen, varav 69 företag exporterade krigsmateriel. Och 15 av den är större företag, flera av dem utlandsägda; SAAB i många versioner,BAE Systems Bofors och Hägglunds, ägda av engelskt moderbolag, Försvarets materielverk, Nammo Sweden AB, norskägt, Scania CV, Eurenco Bofors ett dotterbolag till Eurenco med huvudkontor i Frankrike.
2) Organisationer med givet intresse av Nato-medlemskap: Försvarets Radioanstalt, FRA, med signalspaning, Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI, Försvarshögskolan, och självklart Svenska Försvaret, med många anställda. Här återfinns många kolportörer av Nato
3) Lobbyverksamhet. Den mest offentliga är Folk och Försvar. Med sina årliga konferenser i Sälen har den alltmer utvecklats till ren propagandaverksamhet för NATO. Utrikespolitiska Institutet har ett bredare fält än försvars- & säkerhetsfrågor, men när de lyfter dessa frågor, så är det i stort alltid Pro-Nato och Anti-Ryssland (långt före Rysslands anfall på Ukraina). Det finns ett antal tankesmedjor som direkt kan sägas vara organ för NATO, framför allt Atlantic Council.
4) Enskilda aktörer. Industrin, organisationer och lobbyverksamheten är ett stort fält. Därför finns det ett antal skribenter och journalister, vilka inte sällan benämns experter, på tvivelaktiga grunder. De lever på lobbyverksamheten. En slugger som Patrik Oksanen är exempel på detta. Det finns ofta ett skimmer av att dessa lobbyister är ”oberoende”. De behöver inte vara avlönade, men på generösa föreläsnings- och artikelarvoden kan man leva väl.

Patrik Oksanen Fri värld

5) Liberalerna och moderaterna är de partier som längst, i olika former, drivit närmandet och anslutningen till NATO. KD, C och SD har anslutit sig senare. Riksdagen förvandlades successivt, och framför allt de senaste två åren till en megafon för NATO. Efter den 24 februari i år skruvades volymen upp så det dånade.

Rysslands anfall på Ukraina gjordes ögonblickligen om till krav på NATO-anslutning, som s k skydd! Ryssland skulle nämligen anfalla Gotland löd propagandan. Det var riktigt att peka ut Ryssland som anfallare och fördöma detta, men snabbt knöts fördömandet ihop med förordandet av medlemskap i NATO. De två frågorna har inte ett smack att göra med varandra – ur svenskt perspektiv. Solidaritet med Ukraina förklarades – helt osammanhängande – även handla om devot underkastelse under krigsorganisationen NATO.

Det ena argumentet, tokigare än det andra fördes fram, utan att bemötas av media:
– Vi skall kroka arm med Finland som om det handlade om pardans, och inte krigspolitik!
– Försvarsminister Hultqvist slog som vanligt rekordet genom att säga att om vi inte går med i NATO, så riskerar välfärden i Sverige att skäras ned. Motsatsen är väl det troliga.

Nu är snart medlemskapet ett faktum, det är trist och tragiskt, men vi skall fortsätta att kämpa –

Vi säger:
Nej till Nato
Nato ut ur Sverige

Föregående artikelUkraina är en kvarnsten runt Europas nacke. Vad anser Kissinger, USA:s kanske mest inflytelserika utlandsexpert sedan 50 år?
Nästa artikelTorterar och dödar Azovbataljonen fångar?
Ulf Karlström
Ulf Karlström var för omkring 50 år sedan ordförande i DFFG, De Förenade FNL-Grupperna, en av Europas då starkaste antiimperialistiska rörelser. Han har varit med i styrelsen för Folkrörelsen Nej till EU. Han är filosofie doktor i limnologi och driver Macoma miljöutredningar. Ulf spelar teater och tävlar som historieberättare.

13 KOMMENTARER

 1. Ta tillbaka den förnedrande ansökan som de blivit.Den borde ALDRIG ens skickats in.Nu blir vi hela månaden förnedrade av Turkiet mitt framför öppen ridå.Ta tillbaka den korkade idiotiska ansökan,som från början ALDRIG borde skickats in,herregud alltså

 2. Vem är det som har förmågan att dra tillbaka ansökan? Endast Riksdagen? Kan man få domstol att agera på att ett referendum nekas folket? Att ge sin röst till ett parti som lovat en neutral linje och som sedan blåser sina väljare på det här sättet kanske inte är olagligt, men det borde vara det. Hade man i partiet svängt i frågan hade väl det rimliga varit att yttra sig om saken och sedan lova Socialdemokratiskt stöd för NATO efter nästa val.
  Tänker på den gamla kängan ”Här har man gått och varit ointresserad av politik i bara 30 år, och så händer DET HÄR!?”
  Man lär sig åtminstone…

  • Finlands anslutning till Nato gör Finland till en ”vasall” av USA.
   Ryssland har ännu inte hotat Finland på något sätt, men när det senare går med i Nato kommer situationen att förändras , eftersom den kommer att ge upp sin suveränitet till USA och kommer att tvingas följa deras instruktioner.
   De långa åren av fred och goda grannskap mellan Ryssland och Finland kommer suddas bort genom dess inträde i alliansen. Ryssland och Finland har levt i fred och harmoni i 70 år.
   När Finland går med i Nato kommer situationen att förvärras, finska fabriker i Ryssland stänger redan, och det finns allt färre livsmedelsföretag. Under press från USA har Finland valt sin utvecklingsväg.
   Finland deklarerar nu högljutt att det inte kommer att tillåta utländska vapen och trupper att finnas på dess territorium. Men det inte kommer att spela någon roll i framtiden.
   Efter att Finland blivit medlem i NATO kommer ingen att vara intresserad av Finlands åsikt Finland måste lydigt följa order från Washington, vars ”vasall” det kommer att bli.
   https://www.pravda.ru/news/world/1714321-finljandija/

  • Demokrati betyder folkmakt. Det består av tre grundläggande element.
   1. Rätt till korrekt och fullständig information.
   2. Rätt att styra makthavares beslut.
   3. Rätt att med omedelbar verkan avlägsna odugliga makthavare.
   4. Domstolar måste vara oberoende och kunna stoppa lagar och avlägsna korrumperade politiker

   Inget av dessa kriteria är uppfyllt i Sverige, alltså är Sverige inte en demokrati.

 3. Det här är den vänsterliberala politiken som jag får allt större avsky för.
  Den vänsterliberala politiken är transatlantisk till Nordamerika och Kanada men har sin östra gräns till Ryssland och söder över Mellanöstern.

  Konflikthärdar mellan politiska system, religioner etc. uppstår främst vid gränslinjerna och väster finns ingen sådan där det endast är hav.
  I öster finns däremot gränserna och som blivit både balkanländerna, Mellanöstern och nu Ukrainas tragiska öden.

  Vänsterliberalismens politik består av vackra ord och drömmar vars förverkligande leder till sociala kaos och brutala grymheter.

  Vad är det egentligen som driver Västerlandet till detta idiotiska system?
  Själv tycker jag istället hela Västerlandet inklusive USA skulle sluta upp bakom Ryssland, Kina, Indien och alla andra starka kulturländer och bygga upp samarbeten på ALLAS lika villkor.

  Jag har hört representanter för den socialdemokratiska vänsterregeringen här plädera för en ”Europeisk Säkerhetsordning”
  Jag bara undrar hur kan man tala om en sådan ”ordning” som exempelvis Ryssland och Belarus som delvis eller helt också är Europeiska länder?

  Jag vill påstå det inte är någon ”Europeisk Säkerhetsordning”
  Det är istället att exkludera och skapa konflikter som i slutänden kan leda till krig.

  Det är Västeuropa och USA som startat kriget i Ukraina.
  Absolut inte Ryssland.
  Rysslands roll är istället att avsluta kriget så snabbt som möjligt.
  Men ju mer och fler vapen USA och Västerlandet sänder till Ukraina desto längre och grymmare kommer kriget att bli.
  I värsta fall kan det bli så att Ryssland tvingas ockupera hela Ukraina för att få ett slut på kriget.
  Ingen önskvärd situation men det är USA och Västeuropa som tvingar.
  Jag håller absolut med Kina.
  Västerlandet har blod på sina fingrar.
  (Trots allt tomt prat om frihet, fred och mänskliga rättigheter)

  Helt ärligt alltså, jag vet inte vilket parti jag ska rösta på i året allmänna val.
  Har kommit till den uppfattningen att här i Sverige finns numera inga bra alternativ.

  • Det är USA som rustar för krig, precis som Hitler gjorde 1933. Rustnings industrin byggs, där Sverige är en del, och avsikten är densamma som under Hitler regimen, erövring, plundring och makt. Hitler drev expansionen med Blitzkrieg, USA driver samma projekt med NATO. Avsikten är uppenbar, att ta kontroll av alla länder med naturrikedomar för att plundra dom, dom två största idag är Ryssland och Kina. Detta är bara kolonisationen i en annan form. Kolonialmakterna plundrade ju som bekant hänsynslöst områden som Afrika, Indien, Mellanöstern, och till del Kina.

   Inga bra alternativ, systemet är som i Sovjet, du får rösta på vem du vill, men endast röster på godkända partier räknas i verkligheten.

 4. Man ansöker INTE till NATO, utan man blir inbjuden!!

  ARTIKEL 10
  ”Parterna kan, när de alla är överens, inbjuda alla varje annan europeisk stat, som kan främja principerna i denna pakt och bidra till säkerheten i det nordatlantiska området, att ansluta sig till denna pakt. Varje stat som inbjudits kan bli part i fördraget genom att deponera sitt anslutningsinstrument hos Amerikas förenta staters regering.”
  https://www.8dagar.se/2022/05/man-ansoker-inte-till-nato.html
  Är svenska politiker med Magga A i spetsen så inkompetenta?

  • Tråkigt att du inte kollade upp hur det förhåller sig.
   På Natos webbplats kan man läsa följande:
   ”Countries that have declared an interest in joining the Alliance are initially invited to engage in an intensified dialogue with NATO about their membership aspirations and related reforms.”

   D.v.s en stat som önskar bli medlem i Nato indikerar detta och blir då inbjuden till samtal. Konstigare är det inte och vare sig sveriges eller finlands företrädare har agerat på fel sätt.

   Läs själv på https://www.nato.int/cps/en/natolive/topics_49212.htm

  • M, Bara lek med ord. ”kan bli part i fördraget genom att deponera sitt anslutningsinstrument hos Amerikas förenta staters regering”. Precis, det är där både invitationerna och besluten verkligen fattas. NATO är USA diktaturen aggressiva krigsorganisation.

 5. Fel approach, det är Nato som skall vara
  tacksam för att vi de svenska skattebetal-arna skyddat, Natos östra flank, sedan 1949, (1945). Norge och Danmark, Finland
  kunde unna sig låga budgetar, vi betalade.

  Varför skulle Ryssland anfalla Norden, inte
  ens Finland, 1944/45, intog man, men Bornholm och Nordnorge, befriade Röda arm’en gratis från dåtidens tyska ASSov-ockupanter, 1946 drog man sig tillbaka. Det var ingen sovjetisk expansion, som alla borgare fantiserade om, men ryssarna fick inte ens tack, av etablissemanget, men vanligt folk förstod. Som idag.

  Ukrainarna som kommer hit, de tar chansen att komma utomlands, de har inte hört ett skott, och blir behandlade som kungligheter, så typiskt svenskt, som de 70.000 finska barnen, 1940-1944. Allt blir överdrivet, och snart har folk tröttnat,
  på dessa ukrainska ”flyktingar” de som måste fly, kan inte, sen har väl många ukrainare flytt från värnplikt, som kanon-mat, som Zelensky ställt till det.

  Sverige och Nato/EU utnyttjar Ukraina, för att kriga mot Ryssland, inte vill vi ha fred,
  med pansarskotten, utan gärna även
  utnyttja kolonialt, ukrainskor som surro-gatmammor, ej tillåtet i Sverige, den branschen tappar nu, och vetet blir
  kvar på åkrarna.

  Nytt torgnamn blir: ”Utnyttjade ukrainska surrogatmammors torg”, svensk femini-stisk utrikespolitik, den som köper bokstavligt, att EU/Tyskland, Holland, Frankrike har en allmän prostitution, bordeller, och von der Leyen, är en
  7 barnsmor, som behöver få svensk modern familjeplanering, hennes far säjs
  ha varit SD-man och med vid Babij Jar,
  Holocaust 1941, september i Kiev, kanske
  någon kan bekräfta… ni förstår vilka rymliga samveten dessa typer har.

  Vi hade 5e största flygvapnet, ca 1.000 plan, 100tals attackplan A32,Lansen J29 Tunnan, Stril60, J35 Draken, sen A37 Viggen, och idag har Sverige blivit ett kärringland, som förödmjukar och skäm-mer ut oss, i Europa, som kastar sig i Natos knä, förnedrande hela showen.

  Klart att militären inte klagade på ned-läggningar, på Reinfeldt & Borgs tid, de visste att det var en väg till Nato. Turkiet som sket på sig när de sköt ner ett
  ryskt stridsplan, över Syrien, och kallade in
  Nato för paragraf 5, 2015 ca, så kaxiga var
  dom, som nu skall pina Sverige, som backar upp kurdiska terrorister, PKK, YPG, och skriver avtal om detta, med statsmini-stern, vilket förfall, utan regering, hela hösten, 2018/2019, Sverige saknar karaktär.

  Och detta Natotjafs kunde inte alltså dessa på ytan tuffa politiker, egentligen genuina ”turncoats” (som vi fått för våra synder, som vi det vanliga menigs folket, aldrig ens begått) detta kunde inte reg-eringen förutse, allt kom som en blixt, Ukraina, Nato, de klarar ingenting av sina uppgifter, utan gör som Turkiet, en kärring som springer och skvallrar till Nato och USA, Sverige har ju blivit en paria, inte Ryssland, som ju har en uppfattning om saker och ting, dit har inte Sverige nått.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here