Natos russofoba presschef Ben Nimmo blir chefs-övervakare på Facebook

6
2040
Facebook ser dig

Denna artikel är skriven av Alan MacLeod. Han publicerade artikeln i MintPress News. Efter sin doktorsexamen 2017 publicerade han två böcker: Bad News From Venezuela: Twenty Years of Fake News and Misreporting and Propaganda in the Information Age: Still Manufacturing Consent, samt ett antal akademiska artiklar. Han har också bidragit till FAIR.org, The Guardian, Salon, The Grayzone, Jacobin Magazine och Common Dreams.

I artikeln nämns Ben Nimmo och Nato-nära tankesmedjan Atlantic Council, vilken jag skrivit om bl.a. i denna artikel: Mäktigaste Nato-siten Atlantic Council uppmärksammar mig och min blogg. Smickrande?

Man frågar sig: Var går gränsen mellan olika delar etablissemanget?


Natos russofoba presschef Ben Nimmo blir chefs-övervakare på Facebook

Ben Nimmo, en tidigare Natos pressofficer och nuvarande seniorkollega vid Atlantic Council tankesmedja, har meddelat att Facebook har anställt honom för att leda den globala underrättelsesstrategin mot operationer av inflytande och ”nya hot.” Nimmo nämnde specifikt Ryssland, Iran och Kina som potentiella faror för plattformen.

Ben Nimmo. Bild: Atlantic Council.

Hans nya jobb välkomnades av flera Nato-tjänstemän, men inte av en del andras entusiasm. ”Mer censur på väg när Natos tidigare Natos pressofficer som blev en Pentagon-finansierad” vetenskapsman ” och som stämplade riktiga människor som ryska robotar och sprider desinformation för att länka Jeremy Corbyn till ryska aktiva åtgärder, övergår till de stora teknikföretagen,” svarade gräver journalisten Max Blumenthal.

Nimmos tvivelaktiga förflutna gör det helt aktuellt att fråga om anställningen av en sådan tjänsteman, som har ett betydande inflytande över vad 2,8 miljarder Facebook-användare världen över ser i sina nyhetsflöden, verkligen är ett positivt steg för gratis och öppet informationsutbyte.

“Desinformationsagenter”
Till exempel avslöjade brittiska Labour-ledaren Jeremy Corbyn 2019 hemliga dokument från konservativa partiet. Dokumenten visade förhandlingar som Tory-regeringen hade med USA om privatiseringen av Storbritanniens folkhälsosystem (NHS). Med bara några dagar kvar före det brittiska parlamentsvalet kunde skandalen ha störtat regeringen och överlämnat makten till den mest radikala antikrigs- och anti-etableringskontoret i landets historia. De stora medieföretagen använde sedan all sin makt för att bortförklara nyheterna. Nimmo var en viktig del av detta och förklarade omedelbart utan bevis att dokumenten ”liknar … en känd rysk operation.” Hans påstådda expertutlåtande gjorde det möjligt att presentera ärendet som ”Corbyns relationer med Ryssland” istället för ”The Tories privatiserar i hemlighet hälso- och sjukvårdssystemet.” Nimmos arbete hjälpte de konservativa till en seger och skickade Corbyn till skrothögen.

Detta var till stor lättnad för Nimmos Atlantic Council, som hade märkt ut Corbyn som ”Kremls trojanska häst” – en som sprider Moskvas agenda utomlands. En brittisk general var av samma åsikt och hävdade att om Corbyn skulle vinna valet, så skulle militären vidta åtgärder. Statssekreterare Mike Pompeo sa också att USA: s regering ”gjorde sitt bästa” för att hindra en radikal vänsterledare från att få makten i Storbritannien.

Nimmo har varit extremt generös i att stämpla människor som ryska desinformationsagenter. År 2018 identifierade hans forskning en Twitter-användare, @ Ian56789, som ett ”Kreml-troll.” I verkligheten var användaren, Ian Shilling, en brittisk pensionär, något Sky News lätt kunde bekräfta när de intervjuade honom och ställde den uppenbarligen absurda frågan om han faktiskt var en rysk automatiserad användare (bra) eller inte. Trots att han uppenbarligen var en man av kött och blod raderades Shillings konto senare ändå.

Tidigare insisterade Nimmo också på att Ruslana Boshirova var en inflytelserik rysk boter. I själva verket är hon en internationellt känd konsertpianist, som en Google-sökning skulle ha visat. Detta synsätt är inte bra för människor som är kritiska till den västerländska utrikespolitiken, som har utsatts för ständig trakasserier, avstängning eller direkta förbud från sociala medier.

En krigsliknande kupp

Atlantic Council startade som en avkomma till Nato och upprätthåller extremt nära band med militäralliansen. Det fortsätter att ta emot stora summor pengar från västliga regeringar och vapenproducenter. Styrelsen domineras av amerikanska ledare, såsom Colin Powell, Condoleezza Rice och Henry Kissinger. Styrelsen består av inte mindre än sju tidigare CIA-direktörer och ett antal toppgeneraler, såsom Jim ”Mad Dog” Mattis, Wesley Clark och David Petraeus.

Under de senaste åren har Atlantic Council-anställda trängt djupt in i stora teknikföretag och sociala medieföretag. År 2018 meddelade Atlantic Council att det hade samarbetat med Facebook för att hjälpa till med valet av Facebook-nyhetsflöden för användare runt om i världen, vilket gav det betydande makt över vilka typer av vyer att markera och vilka att prioritera. Ett år tidigare lämnade Jessica Ashooh sin ställning som tankesmedjans biträdande chef för Mellanösternstrategin för att börja sitt jobb som chef för Reddit, den åttonde mest besökta webbplatsen i USA, där hon ansvarar för riktlinjerna. Som med många underrättelsetjänster är det dock oklart om man någonsin ”lämnar” Atlanterådet.

Det är inte bara Ryssland som är i NATO: s kikarsikte. Förra veckan publicerade tankesmedjan en anonym rapport på 26 000 ord om att deras mål för Kina var en regimförändring och rådde president Biden att dra en serie ”röda linjer” runt om i landet. Om Kina gick över dem borde USA svara militärt. Under tiden skrev chefen för STRATCOM, amiral Charles A. Richard, att Förenta staterna måste förbereda sig för ett potentiellt kärnvapenkrig med Peking.

Redaktör Romelsjö: En artikel om rapporten: USA:s flotta agerar i Sydkinesiska sjön medan Atlantic Council tar fram rapport för kallare krig mot Kina.

Större kontroll

Den militära eskaleringen följs också av ett alltmer intensivt propagandakrig online, där USA har försökt att isolera Kina ekonomiskt och stoppa modern kinesisk teknik som Huaweis 5G-nätverk, mobiltelefon- och halvledartillverkaren Xiaomi och videodelningsappen TikTok. Nimmo har gjort sitt för att väcka misstankar om skrämmande kinesisk onlineaktivitet och hävdar att det finns ett omfattande Pekingvänligt botnätverk som uppmuntrar amerikaner att tro att Kina har hanterat COVID-19-pandemin mycket bättre än USA. Att amerikaner kan ha kommit till den slutsatsen på egen hand verkar inte ha beaktats.

En enorm statsansträngning pågår för att övertyga befolkningen om existensen av (främmande) staters ansträngningar att manipulera sina åsikter online. I en sådan massiv projektion pekar västerländska regeringsorganisationer på sina fiender, samtidigt som de säkerställer större tillgång och kontroll över kommunikationsmedlen själva, till den punkt där det nu är svårt att skilja var den djupa staten slutar och den fjärde statsmakten börjar. Nimmos övergång från Nato till en nära Nato tankesmedja och sedan över till Facebook är bara ett annat exempel på detta fenomen. Kanske anledningen till att Nimmo inte letar efter västerländska inflytandeoperationer online är att han är en del av en.

Relaterat.

Hemliga osynliga bevis för ryska hackingattacker är faktiskt inga bevis.i
Krig USA-Kina?

Föregående artikelDN Debatt. ”Varför har Sverige övergett sin politik för fred och avspänning?” – Finns ett svar?
Nästa artikelFolk och Freds konferens som skrämde Nato-entusiasterna: Tredje passet ”Kärnvapenförbud, vapenexport och civil beredskap”
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Ben Nimmo och hans gelikar borde vi vara mest rädda för nu, för de kontrollerar och styr hela världens opinion. Det borde finnas ett oberoende Wikipedia, för människor har trott att det varit ett bra sätt att undersöka om en person som uttalat något kan vara trovärdig. Det är väldigt skrämmande hur Wikipedia har utvecklats, för några år sedan så stod det mer neutral information, men nu hänger de ut journalister som icke trovärdiga om de har en annan politisk uppfattning om ex.Vita Hjälmarna. För några år sedan kunde jag hänvisa till Vanessa Beelay och Eva Bartlett eftersom de under många års tid studerat förhållanden i Syrien. Nu kan man inte hänvisa till dem för läser man på Wikipedia står det:
  Vanessa Beeley (born 1963/1964[1]) is a British activist and blogger.[2][3][4] She is known for sharing conspiracy theories[5] and disinformation[2][6] about the Syrian civil war and about the Syrian volunteer organisation the White Helmets.[3][5][7][6][8]
  Eva Karene Bartlett is a Canadian activist and blogger who is known for promoting conspiracy theories about Syria.[1][2] She writes op-eds for the television network RT.[3][4] Bartlett describes herself as an ”independent writer and rights activist.”[5] Critics contend that her advocacy amounts to support for the Assad regime, and she has promoted the falsehood that the White Helmets stage rescues and ”recycle” children in its videos
  Inte fullt så illa för Max Blumenthal, men de måste ändå förminska honom genom att skriva på synlig plats: Blumenthal is a regular contributor to Sputnik and RT
  In an interview with Tucker Carlson on Fox News in November 2017, Blumenthal defended RT against ”the charge that it’s Kremlin propaganda.”[3][18] He has also contributed on multiple occasions to Sputnik radio, as well as to Iran’s Press TV and China’s CGTN.[19][20] Blumenthal founded The Grayzone website a month after his visit to Moscow
  Detta som en uppmaning att vara uppmärksam och få honom mindre trovärdig.
  Nu måste man leta mycket längre för att hitta en journalist man kan hänvisa till, som inte andra betecknar som ett ryskt troll och inte trovärdig. Är det någon som haft modet och moralen att gå emot strömmen vid något tillfälle bör man bevara det, ex då ”The Guardian” hade en stor artikel om ungdoms lägren i Ukraina som påminde om nazisternas läger för barn. Där det fanns många nazistiska symboler och ledare som nynazistiska band, för ”The Guardian” litar gemene man på. Dessutom hade faktiskt BBC en dokumentär om hur nynazister växer i Ukraina, dock vägrade man att säga att de fanns med i kuppen, utan menar att de fått en betydande roll i efterhand. Detta är väl mer än vad svenska media i samma storleksordning klarat av att berätta

 2. Mer Russofobi.. Chefen för NJSC Naftogaz i Ukraina Andriy Kobolev anser att Nordstream 2 är ett verktyg för att göra Ukraina försvarslöst mot rysk militär i det av Ukraina påstådda pågående kriget mellan Ukraina och ch Ryssland. Därför har detta ekonomiskt memingslösa pojektet för honom en ganska påtaglig geopolitisk betydelse skrev han på Facebook . Enligt honom är ”att stoppa Nord Stream 2, utan överdrift, en fråga om liv eller död” för ukrainska medborgare.
  Den ryska vice utrikesministern Sergei Ryabkov förtroende för att gasledningen kommer att slutföras trots USA: s sanktioner. Berlin förklarar också att projektrestriktioner är oacceptabla. Tidigare i Vita huset rapporterades att den nya administrationens ståndpunkt angående SP-2 är oförändrad – Joe Biden anser att genomförandet av projektet är en ”dålig affär.”
  Den 17 februari blev det känt att de amerikanska kongressmedlemmarna skickade en begäran till den amerikanska utrikesministern Anthony Blinken med en begäran om information om ytterligare sanktioner mot Nord Stream 2-gasledningsprojektet .
  https://russian.rt.com/ussr/news/833658-kobolev-ostanovka-severnogo-potoka-2

  Den ryska vice utrikesministern Sergei Ryabkov förtroende för att gasledningen kommer att slutföras trots USA: s sanktioner. Berlin förklarar också att projektrestriktioner är oacceptabla. Tidigare i Vita huset rapporterades att den nya administrationens ståndpunkt angående SP-2 är oförändrad – Joe Biden anser att genomförandet av projektet är en ”dålig affär.”
  ”Vi måste ha detta i åtanke. Jag upprepar än en gång, det finns inget ovanligt här. Vi, enligt min mening, har iakttagit detta under lång tid, vi ser, men de senaste händelserna bekräftar helt enkelt tydligheten i våra åsikter och rättvisan i våra bedömningar”.
  På tröskeln till Vita husets pressekreterare sa Jen Psaki att USA:s ståndpunkt om Nord Stream 2 efter ankomsten av den nya administrationen inte har förändrats. Enligt henne anser Joe Biden att detta projekt är en ”dålig affär” eftersom det ”delar Europa” och ”gör länderna sårbara på kontinenten, inklusive Ukraina, för ”ryska manipulationer”. Hon noterade att Washington övervakar byggandet av gasledningen och diskuterar möjligheten att utvidga sanktionerna.
  ”Sanktioner är bara ett av många viktiga instrument för att säkerställa energisäkerhet. Naturligtvis kommer vi att göra allt detta i samordning med våra allierade och partners, men vår position har inte förändrats, sade hon.
  Dessutom rapporterade The Wall Street Journal, med hänvisning till källor, att USA hade inlett förhandlingar med FRG om Nord Stream 2.
  Berlin bekräftade kontakterna med den amerikanska sidan och betonade att innehållet i samtalen är konfidentiellt. Enligt biträdande representant för förbundsrepubliken Tysklands kabinett Ulrike Demmer avvisar Tyskland de amerikanska sanktionerna mot gasledningen och kommer att fortsätta att följa denna ståndpunkt.
  ”Vi har upprepade gånger sagt: vi avvisar de extraterritoriella sanktionerna som hotas och (som – RT ) har införts av USA i samband med genomförandet av Nord Stream 2″.
  Som den ryska biträdande utrikesministern Sergei Ryabkov sa, ”tappade Moskva räkningen” när de bedömde de anti-ryska sanktionerna från USA. Diplomaten uttryckte också förtroende för att Nord Stream 2 kommer att slutföras trots begränsningarna.
  Den politiska analytikern Vladislav Ganzhara konstaterade att USA fortsätter att göra några försök att hindra genomförandet av Nord Stream 2-projektet, eftersom det inte är intresserat av EU-ländernas energifrågor.
  ”Antalet sanktionsvågor närmar sig hundra. Men förändringen i vår kurs som USA söker sker inte. Tyvärr visar USA inte den minsta beredskapen, som de säger, att utforska alternativa sätt, att på något sätt förhandla. Troligtvis kommer de inte att fortsätta att göra detta, ”citerar RIA Novosti honom.
  ”USA kommer att använda alla de tryckinstrument som de bara har. Nu kan USA, trots alla deras handlingar och försök till tryck, inte påverka vare sig Tyskland eller Ryssland, ”förklarade RT-samtalspartnern.
  https://russian.rt.com/world/article/833415-putin-severnyi-potok-zapad-ukraina

 3. Ännu mer Russofobi.. .
  Moskva fortsätter att modernisera och distribuera missilvapen och ytterligare styrkor i västra riktningen, vilket ständigt ökar sin beredskap för en fullskalig konfrontation med Nato. Detta rapporteras i den estniska utrikesunderrättelsesdepartementets årsrapport.
  Författarna till rapporten varnar också för att Kina kommer att ta en allt mer aktiv del i gemensamma militära övningar med Ryssland, enligt ERR.
  Det finns inga tecken på en förändring av Ryssland i dess långsiktiga strategi ”att öka sin beredskap för en fullskalig konfrontation med Nato”. Det är fortfarande klart att det i detta område för Ryssland är av yttersta vikt att öka styrkornas regionala överlägsenhet när det gäller både närvaron av trupper och moderniseringen och utplaceringen av missilvapen”, säger rapporten.
  VLA noterar att ett nytt regemente skapades i Kaliningradregionen 2019 och förra året en ny motoriserad gevärsdelning, som blev den sjätte divisionen på sju år, skapad av Ryssland i västra riktningen. Samtidigt sätts Ball-kustmissilsystem med en räckvidd på 120 kilometer ut vid Finska viken. Dessutom pågår reformen av de luftburna trupperna (luftburna styrkor) i Ryssland, så att flygburna enheter i framtiden kommer att kunna utföra uppdrag över hela spektrumet av militära operationer – från lokala konflikter till storskaligt krig.
  Hittills har de ryska väpnade styrkorna betraktat överlägsenhet i kort- och medeldistansmissilsystem och fullständig överlägsenhet i taktiska kärnvapen som sin hörnsten.
  ”Ryssland försöker förhindra utplacering av amerikanska missilvapen i Europa och tillhörande maktparitet. Den ryska ledningen är fortfarande orolig för infrastrukturen i det amerikanska missilförsvarssystemet Aegis Ashore i Europa, för enligt Ryssland hindrar missilförsvaret det från att hota Nato med en kärnvapenattack , säger rapporten.
  Trots utländska politiska uttalanden fortsatte Ryssland förra året att genomföra övningar och spaningsflygningar i västra militärområdet på samma nivå. I år förväntas det också hålla nästa stora övningar i europeisk riktning ”West-2021″, som som regel utövar kriget med Nato i Östersjöregionen.
  ”Övningarna är viktiga ur Estlands och Natos synvinkel, för inom Ryssland kommer Ryssland att koncentrera tiotusentals trupper vid de baltiska ländernas gränser. Aktiviteten för den ryska militära luftfarten över Östersjön kommer att öka avsevärt och Ryssland kommer sannolikt att överföra ytterligare krigsfartyg hit från Svarta havet och norra flottorna.”, – noteras i årboken för Department of Foreign Intelligence.

  Enligt VLA kan Zapad-övningen i år äga rum i en ny miljö med hänsyn till situationen i Vitryssland och Kinas eventuella deltagande i dem. ” På grund av den nära integrationen av de vitryska väpnade styrkorna med de ryska väpnade styrkorna kan Vitryssland nu kallas Rysslands” vitryska militärområde ”. I händelse av en allvarlig fördjupning av den inre politiska krisen eller politiska reformer i Vitryssland kan det dock krävas justeringar i scenarierna för övningarna eller militära planer i riktning mot Nato, säger rapporten.
  Kina har deltagit i ryska strategiska övningar sedan 2018. ”Om Kina också bekräftar sitt deltagande i West 2021-övningen blir det extremt intressant att se hur de kinesiska väpnade styrkorna kommer att definiera sin roll i den anti-Nato-militära operationen i Europa, säger VLA-årsboken. Samtidigt noterade avdelningen att Ryssland och Kina inte kommer att ingå en militärallians inom en snar framtid, eftersom Peking inte är intresserad av detta.
  Publiceringsdatum 17 februari 2021.
  https://russian.rt.com/inotv/2021-02-18/ERR-vneshnyaya-razvedka-Estonii-preduprezhdaet

 4. Skrämmande man tillsätter mer och mer russofoba personer på tjänster som är viktiga och där allmänheten tror att dessa informationskällor skall vara pålitliga.
  Finns det någon som som står i centrum för hatkampanjen mot Ryssland mer än Patrik Oksanen? Nu har han sedan oktober 2020 blivit utsedd som redaktör för Säkerhetsrådet-FriVärld.
  I Säkerhetsrådet har vi bla Peter Hultqvist och Ann Linde, tidigare även Jonas Sjöstedt (i juni 2020) vet inte om Jonas Sjöstedt är kvar då han slutat som partiledare.
  På deras hemsida är en speciell sökknapp där det står : Russian activity tracker.
  Hur vet jag detta: Jo, jag hade berättat för en väninna, om Navalny och då fick jag tillbaka ett sms med början på en artikel av Patrik Oksanen, där han gick till angrepp på de som talar sanning om Navalny och påstår att det är en svartmålning av Navalny, för att man skall glömma bort att det egentligen handlar om att hålla Ryssland ansvarig för mänskliga rättigheter, upprätthålla iden om rättsstatsprincipen och försvara integriteten i FN:s förbud mot kemiska stridsmedel. Nu skall han visa för läsaren hur det går till. Helt otroligt hur den mannen kan fuska bort sanningen på ett tjusigt sätt som blir trovärdigt för läsarna.
  Finns det någon större förespråkare för NATO än Patrik Oksanen? Så kan Ann Linde stå och säga i SVT att vi skall inte gå med i NATO, är det en medveten lögn som gäller så länge som majoriteten av svenska folket inte är för ett NATO-medlemskap.
  Var är Patrik Oksanens bekymmer om mänskliga rättigheter vad gäller Saudiarabien, jag har aldrig hört honom gå ut kraftfullt och anklaga Sverige för vårt samröre och handel med Saudiarabien. Han kan väl ändå inte utan att ta på sig stora lögn apparaten påstå att de har mer mänskliga rättigheter i Saudiarabien än i Ryssland. Det är mitt bästa angrepp på Oksanen när personer kommer viftande med artiklar som han skrivit: Varför angriper han aldrig Saudiarabien? Varför säger han inte att vi borde avsluta kontakter och handel med Saudiarabien? Om det verkligen är mänskliga rättigheter som han värnar om.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here