Nytt Öppet brev: Stödjer ”Forum för Levande historia” Israels ockupation av palestinska områden och apartheidpolitik?

21
3047

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad. Tag del av diskussionen om Israels vaccinpoliy för palestinier. Kommer inom kort.


Detta öppna brev sändes 27/1 2020 till Ingrid Lomfors vid Forum för Levande Historia – dvs. just innan Trumps ”fredsplan” offentliggjordes.

Liksom föregående Öppna brev i detta ärende, publicerat här 31/12 2019, är detta skrivet av Jan-Erik Gustafsson. Öppet brev till Forum för Levande historia – Den israeliska ockupationen av palestinska områden.
Han är docent i vattenhushållning vid Kungliga Tekniska Högskolan och koordinator för ett Sidafinansierat lärar- och studentutbyte mellan KTH och Al Quds University Jerusalem 2013-2017. Jan-Erik är med i Aktionsgruppen på KTH Bojkott av Israel.Psabi.

”Forum för levande historia är en myndighet under Kulturdepartementet. Vårt uppdrag är att vara ett nationellt forum som ska främja arbete med demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen. Myndigheten har särskilt till uppgift att:
informera om Förintelsen och kommunistiska regimers brott mot mänskligheten
sträva efter att stärka människors vilja att aktivt verka för alla människors lika värde
​Beslutet att inrätta en myndighet med det här uppdraget har sin bakgrund i att Sverige år 2000 anslöt sig till Stockholmsdeklarationen. Den antogs av 51 stater som deltog i en konferens i Stockholm samma år.” Forum för levande historia.

I uppdraget ingår tydligen inte att informera om Väststaternas mycket omfattande brott mot mänskligheten. Tjugo miljoner minst har dödats i USA-krig i 37 länder efter Andra Världskriget, och 3 miljoner detta millenium, med bland annat stöd till terrorister. Se under ”Relaterat.”


Nytt ”Öppet brev till Forum för Levande historia” – Den israeliska ockupationen av palestinska områden.

Jag skrev till dig 11 december med ett antal frågor om den israeliska ockupationen av palestinska områden. I ett mejlsvar från er 13 december framgår att ni väljer att inte kommentera sionistiska terroristers etniska rensning/fördrivning av palestinier 1947-48( Al Nakba) från vad som idag är staten Israel till Gaza och flyktingläger på Västbanken, Jordanien, Syrien, Libanon (www.psabi.nu).

Ni svarar inte heller på frågan om myndigheten kommer att bedriva något upplysningsarbete om konsekvenser för palestinier som bor i Israel ang. den diskriminerande ”Basic Law” som Knesset har antagit eller om konsekvenser av Israels illegala ockupation av palestinska områden. Den enda ni tycks ha gjort är att dela ut Per Angerpriset 2016 till en syrisk-palestinsk människorättsaktivist verksam i Syrien, som inte på något sätt kritiserar den israeliska ockupations- och bosättningspolitiken.

Det framgår också av ert mejl att Forum för Levande Historia verkar vara helt styrt av ”uppdrag av regeringen i instruktion, regleringsbrev och särskilda uppdrag”. Myndigheten genomför således (okritiskt?) politiska krav och önskemål från främst regeringen. Det framgår att myndigheten ska bistå genomförandet av regeringens Internationella Forum för Hågkomst av Förintelsen och Bekämpande av Antisemitism i Malmö i oktober.

Både du och statsminister Stefan Löfven deltog 23 januari World Holocaust Forum 2020 på Minnes- och forskningscentret Yad Vashem i Jerusalem. Jag antar att du var där som representant för IHRA (International Holocaust Remebrance Allaince), en organisation som med starkt svenskt politiskt stöd antog en definition av antisemitism, som i praktiken betraktar t.o.m. kritik av staten Israel och dess institutioner, som anti-semitism. Jag hörde dig kort i ett Studio Ett inslag att du framförde viss kritik av att denna definition är för långtgående.

Svenska Dagbladet visar 14 januari en bild på Stefan Löfven från ett tal i Malmö Synagoga med en israeliska kippa (judisk kalott för att visa vördnad för Gud) på huvudet. Utrikesminister Ann Linde deklarerar ju att Sverige har lika goda förbindelser med det ockuperade Palestina som med Israel, men jag har aldrig sett Stefan Löfven bära en traditionell Palestinasjal.

Istället verkar det som i en artikel i Svenska Dagbladet 24 januari att Stefan Löfven efter påverkan Anti-Defamation League (ASL) anser att Palestinska myndighetens (PA) läroböcker är
anti-semitiska. ”Det är inte acceptabelt att stödja något som uppmanar till våld eller antisemitism. Just därför gör EU en granskning nu av de här läroböckerna”.

Vad jag vet framförde Löfven inte någon kritik av den Israeliska ockupationspolitiken, och vad jag vet har Löfven aldrig förslagit någon kritik av sionistiska läroböcker. Det verkar som det i Löfvens (och regeringens) föreställningsvärld inte förekommer några palestinier.
Löfven berömmer sig för att ”ADL och andra judiska organisationer” är mycket positiva till Hågkomstkonferensen i Malmö i höst. Löfven säger: ”De tycker att det är oerhört bra att vi tar det här initiativet. Det de tycker är speciellt bra är upplägget, att det nu inte bara handlar om att hålla tal och få till en deklaration. Vi har Stockholmsdeklarationen från 2000 redan. Nu får man göra åtaganden, att alla länder berättar hur de tänker göra för att bekämpa antisemitismen”.

I SvT-Morgon TV 26 januari förtydligar Stefan Löfven att konferensen i Malmö skall dels handla om Hågkomsten av förintelsen och dels om utbildning i antisemitism. Han säger tydligt: ”Sverige ställer upp för Israel som land. Vissa stater kritiserar Israel?” Vad menar han med detta?

Han omfattar tydligen IHRA definitionen, och är det bl.a. Palestinska staten som Sverige erkände som Löfven avser? I så fall borde väl regeringen dra tillbaka erkännandet av Palestina? Både du och Stefan Löfven – din uppdragsgivare- vet vilka som står bakom World Holocaust Forum i Jerusalem (varför anordnades denna hågkomst i Israel och inte i Tyskland?). På sin blog, If Americans Knews Blog, skriver Alison Weir 24 januari att den rysk-israeliske oligarken Viatcheslav Moshe Kantor, som gjorde sig till flerfaldig miljardär under de första åren av Rysslands ”nya kapitalism” i början av 90-talet är ordförande för World Holocaust Forum, ordförande för European Jewish Congress (EJC), ordförande för European Jewish Fund, en av grundarna och ordförande för European Council on Tolerance and Reconciliation ECTR), vice ordförande för Euro-Asian Jewish Congress, tidigare ordförande för Russian Jewish Congress för att nämna några av hans åtaganden.

Inför mötet i Yad Vashem EJC (den regionala delen av World Jewish Congress) en världsomfattande social mediakampanj (Stop This Story) för vad som kallas ”antisemitism”. EJC
betraktar anti-zionism som en form av antisemitism och använder sig av en nyligen skapad definition av antisemitism i vilken vissa typer av uttalanden om Israel påstås vara antisemitiska.

Det innebär att ECJs motstånd mot antisemitism ofta består av att censurera information som visar på Israels våldförande på palestinska folkets mänskliga rättigheter.
Kantor är också aktiv i en kampanj att sprida en Israel-centrerad definition av antisemitism till Europeiska regeringar och institutioner. Kantor menar att definitionen måste klarläggas, och
hävdar ”nya former av antisemitism” härstammar från pro-palestinier.

Kantor säger att BDS (Bojkott, Avinvestering, Sanktioner), den internationella av palestinier ledda bojkott kampanjen mot Israels våldsamma brott mot palestiniers mänskliga rättigheter är antisemitism. BDS verkar för att upprätthålla den självklara principen att palestinier har rätt till samma rättigheter som resten av mänskligheten.

Kantor förfäktar också den obehagliga åsikten att europeiska regeringar skall straffa antisemiter lika hårt som man straffar terrorister, och han arbetar för att övertyga europeiska regeringar att anta ett bisarrt Orwellskt 13-punktsprogram för ”konkreta och lagförande skyldigheter som försäkrar tolerans och slår ut intolerans”.

Detta program främjas av ECTR, och kan komma bli verklighet. Programmet stöds av Storbritanniens tidigare premiärminister Tony Blair och ECTRs ordförande den franske filosofen Bernard-Henri Lévy. Enligt ECTRs hemsida har ECTR bildat en arbetsgrupp med Europeiska Rådet (i vilket Stefan Löfven ingår) för att genomföra programmet i Europa.

Fler än 45 statsöverhuvuden deltog i World Holocaust Forum påkostade hågkomstanläggning i Yad Vashem den 23 januari. Statsöverhuvudena kunde från anläggningen bisarrt nog se mot en
av de utplånade landmärkena som tömts på dess människor: ett nästan tomt markområde där den tidigare palestinska byn Deir Yassin förut låg. Den 9 april 1948 mördade systematisk
sionistiska terrorister 110 män, kvinnor, och barn i en plan för att göra slut på den muslimska och kristna befolkningen för att bereda vägen för den Judiska Staten.

Nabka Day

Detta av bara en av 16 sådana sionistiska massakrer som ägde rum före den officiella starten av Israels grundarkrig av etnisk rensning, och mer än en månad före en enda arabisk armé gick in i konflikten. I kontrast till Yad Vashem’s alla minnesmärken har Deir Yassin inte någonting.

Forum för Levande Historia har fått regeringsuppdrag att delta i, organisera, och genomföra Hågkomstkonferensen i Malmö i oktober. Stefan Löfven berömmer sig i Svenska Dagbladet för att ”ADL och andra judiska organisationer” är mycket positiva till initiativet.

Med anledning av vad som framförts vill jag ställa följande frågor:
A. Du deltog som företrädare för IHRA i Hågkomstkonferensen i Yad Vashem. Har Forum för Levande Historia fått regeringens uppdrag att understödja European Jewish Congress
sociala mediakampanj för vad den kallar ”antisemitism”? Kommer EJC att inbjudas till Hågkomstkonferensen i Malmö?

B. World Holcaust Forum leds av den rysk-israeliske oligarken och miljardären Moshe Kantor som är inblandad i ett stort antal anti-palestinska verksamheter. Har Forum för Levande
Historia fått regeringsuppdrag att samverka med World Holcaust Forum? Vad är i så fall motivet för detta?

C. Moshe Kantor och EJC är också inblandat i en global kampanj för en ännu mera omfattande definition av antisemitism än den kontroversiella av IHRA, bl.a. bannlysa det palestinska
initiativet BDS. Kantor har bl.a. arbetat för att övertyga europeiska regeringar att anta ett bisarrt 13punkts-program med denna inriktning, och organisationen ECTR har bildat en arbetsgrupp
med Europeiska Rådet (där Stefan Löven ingår) för genomföra programmet. Har Forum för Levande Historia fått något regeringsuppdrag eller instruktion för att understödja denna
från demokratiska och mänskliga rättigheter utgångspunkter ytterst tvivelaktiga verksamhet?

D. I ett TV-inslag på Förintelsedagen den 27 januari hörde jag dig uttrycka den stora vikten av ”människors lika värde”. Förintelsen ägde rum på europeiska mark under andra världskriget med Fördrivningen (Al Naqba) ägde rum (med bl.a. massakern i Deir Yassin) inför och efter Israels grundande 1948. Anser Forum för Levande Historia att en palestinier har samma
människovärde som en israelisk-judisk medborgare?
Jag vill påminna om att Forum för Levande Historia som en myndighet under Kulturdepartementet är skyldig att besvara de frågor jag ställt.

Relaterat.
Förintelsen – och andra förintelser!
USA:s krig har dödat mer än 20 miljoner i 37 länder sedan 1945, och miljoner i andra länder.
Irak – ett krig byggd på lögner, med 2,4 miljoner döda.
200 000 döda på grund av USA-stödda angreppskriget mot Jemen!
Utrikesminister Pompeo: “Vi har inget att skämmas för i Mellanöstern” (Fast vi dödat miljoner människor och förstört flera länder)
Times of Israel: Sweden to host international conference against anti-Semitism.

Föregående artikelGreta Thunberg på hal is?
Nästa artikel”Dialogens kraft” Fredsmöte 5 februari i Delsbo. Rysslands ambassadör, Gudrun Schyman och musik.
Jan-Erik Gustafsson
Jan-Erik Gustafsson, Styrelsemedlem och tidigare under många år ordförande i Folkrörelsen Nej till EU.

21 KOMMENTARER

 1. Nu har jag ju inte läst ”Om detta må ni berätta” eller tagit del av myndigheten Forum för levande historia och dess folkbildande uppgifter. Berättar myndigheten om de europeiska ungdomar som under två världskrig gödslat Europas jordar med sitt blod? Eller tillhörande europeisk förkrigshistoria inkluderande ”Ryska revolutionen” och judarnas krigsförklaring mot Tyskland 1933?
  Jag läste i MSM nyligen att kriget i Ukraina startade med Rysslands annektering av Krim. Statskuppen i Kiev med USA:s och EU:s öppna stöd och massmorden i Odessa försvann behändigt ur vår egen nutidshistoria.
  När politiska dagsländor talar om för folket vad som ska berättas är det dags att medborgarna börjar intressera sig för vad som inte ska berättas.

  • Som vanligt slirar signaturen Gösta Lilja och väljer ut ord och fraser som passar hans/hennes syfte. Låt mig klarlägga:

   – Den 30 januari 1933 utnämndes Hitler till rikskansler.
   – I februari/april startade en kampanj för att bojkotta judiska butiker och näringsidkare. ”Kauft nicht bei Juden!”
   – Som en följd av detta hölls ett antal massmöten och sammankomster i USA som resulterade i ett upprop för att bojkotta tyska varor. Detta resulterade i bland annat följande rubrik i den brittiska tidningen Daily Express ”Judea Declares War on Germany”. Ett utmärkt exempel på hur tabloidpressens rubriksättning för att locka läsare. Lite som nutida rubriker på FaceBook för att locka till många klick.

   Så jag är ledsen Gösta Lilja, att du inte gjort en mer utförlig undersökning av ”judarnas krigsförklaring mot Tyskland”.

   • Jag undrar om det inte var judarna själva som stod för krigsrubrikerna i Daily Express år 1933? Det är förstås möjligt att Forum för levande historia gjort en noggrannare undersökning av bakgrunden till krigsrubrikerna? Hoppas det. Att jag kommenterar konflikten i Mellanöstern beror bland annat på på att vi i Sverige saknar en myndighet som berättar om palestiniernas nu sjuttioåriga tillvaro vid sidan av alla rättssystem. När Förintelsen kan användas för att legitimera övergrepp mot ett annat folk på en annan kontinent i en annan tid får vi förstås den värld vi kan se omkring oss idag. Det finns skrivningar om folkrätt, mänskliga rättigheter och rätten till egendom. Varför inte arbeta för att dessa rättigheter gäller också palestinier?

 2. Utan förintelsen – Ingen juudisk stat.
  Det vet judar. De hyser och sprider hat mot nazister, men de är medvetna om att Hitler var ett straff för att de inte följt de heliga skrifternss påbud. Vi kan förstå detta om vi inser att deras gud är den mäktigaste i himlen och som därför kan straffa sitt ”egendomsfolk” på detta indirekta sätt. Vi kan konstatera att det gått väldigt bra för dem sedan dess.
  Har de lärt av historien.?
  Eller gör de samma misstag igen?

 3. Denna grupp upphöjer sig själva och föraktar alla andra,särskilt skattebetalarna som står för fiolerna.Etnocentrismen är så stark att man försöker krimminalisera alla andra som har synpunkter på denna grupp(Thou shalt not speak its name).Genom att bredda definitionen för antisemitism i små steg så slutar det kanske med dödsstraff så som bolsjevikerna införde som första lag.

  * Vill tillägga Att det är sionisterna i första hand jag menar med “denna grupp” och inte specifikt alla andra.

 4. Kommentaren är ett svar till Andersl 5 feb 2020 at 17:36

  Den här artikelns rubrik är:

  Nytt öppet brev; Stödjer Forum för levande historia” Israels ockupation av palestinska områden och apartheidpolitik?

  Myndighetens uppgift är att ”behandla frågor som rör demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen”. Ja, i det här fallet är uppgiften på god väg att lyckas, det är inte mycket som återstår av Palestina. Eller vad tycker du?

  Metapedias artikel i ämnet är mer informativ än Wikipedias. Wikipedia liksom MSM utelämnar ibland viktig information. Samma skillnad finns mellan MSM och många bloggar som arbetar i folkbildningens tjänst.

  • Jag håller med dig om att Metapedia är en väldigt informativ på ett objektivts sätt till skillnad från Wikipedia.Sen spelar det ingen roll om det är Musse Pigg som startat den.

  • Vad menar du med förintelseförnekare? Metapedia är inte ett forum för de som förnekar Palestiniernas förintelse.

   • ”Metapedia är ett nätbaserat uppslagsverk med högerextremistisk och åtminstone bitvis antisemitisk och nynazistisk profil som använder sig av wikiteknik.[2][3][4] Metapedia, som 2009 fanns i 13 språkversioner, beskriver sig självt som ”ett alternativt uppslagsverk om kultur, filosofi, vetenskap och politik”[5] som vill informera om ämnen som är ”tabubelagda eller medvetet bortglömda” till följd av politisk korrekthet.[6]

    Till skillnad från exempelvis Wikipedia tillåter Metapedia endast registrerade användare att redigera på wikin, och konton tilldelas efter ansökan per e-post.” Det skriver Wikipedia.

    • Kan även notera att domänen metapedia.org är registrerad av företaget NFSE Media AB. Den som är intresserad kan kolla på nätet vad detta är för ett förlag. Speciellt om ni är intresserade av litteratur som hyllar Hitler och andra i samma klass.

     • Hade inte hört talas om Metapedia och tänker förstås hålla mig borta från Metapedia.

     • Speciellt lurigt om någon länkar till en webbplats som metapedia då detta kan användas som ”reklam” av webbplatsen för att visa att den är betydelsefull som källhänvisning.

     • Nordfront och andra sjukliga judehatare hänvisar ofta till metapedia, eftersom plattformen stöder historierevisionism. Därefter har vissa palestinaaktivister börjat länka till den också.

      Metapedia är rent och direkt ljug i en särskild politisk riktning som kan kallas höger eller vänster, men går egentligen ut på traditionellt judehat. Metapedia är en bubbla, och man kan utgå från att informationen som sprids där är falsk, i både huvudsak och detalj. Metapedia är aldrig informativ.

  • Överhuvudtaget har det gått inflation i alla dessa Wiki-någonting. Dom har blivit maskerade propagandakanaler. Det inkluderar Wikipedia, som var den första. Wikispooks har blivit ett uppslagsverk för konspirationsteorier. Det går inte att lita på någonting längre. CIA sägs ha hundratals personer som bara har till uppgift att lägga information tillrätta på främst Wikipedia så den stöder det amerikanska sidan och propagandan. Kunskapen om Kina i väst är nästan obefintlig, och här tar man chansen att skapa den grymt falska bild av Kina som främst USA och Storbritannien vill etablera. Wikipedia är blockerad i Kina, och Wikipedia har blockerat oss i Kina från att rätta eller redigera sidor. Som sagt. ”Den bästa propagandan är den som fungerar osynligt, tränger igenom hela livet utan att allmänheten har någon kunskap om det propagandistiska initiativet.” – Josef Goebbels. Wiki-allihopa ett lysande exempel.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here