Greta Thunberg på hal is?

72
4727

Greta Thunberg har haft en väldig och positiv betydelse för opinionsarbetet mot försämring av klimatet. Detta innebär inte att allt hon gör eller säger är rätt.

Har berört frågan om Gretas ställningstagande i ett par artiklar: Till försvar av Greta Thunberg, men inte av stödet till krigs- och oljehöken Biden mot krigs- och oljehöken Trump och i Greta Thunbergs seglats via klimatförstörande miljonärer och PR-jippo.

Vad sägs om korrespondensen nedan?

Relaterat
Amnestys samvetsfånge Navalny: “Muslimer är kackerlackor”
“Putins palats”.
Vladimir Putin – tidernas dumskalle?
Ny sanktionsdriven EU-allians med Navalny påminner om hur västerländsk nykolonialism hjälpte till att förstöra Ryssland på 1990-talet.
Vad tycker Rysslands utrikesminister idag om Navalny och Ukraina – mycket öppenhjärtig intervju.
Gav Tysklands försvarsministerium hotfull order till svenska laboratoriet att hitta Novichok i Navalnys kropssvätskor?
Ryssland tillbakavisar hot om sanktioner och söker samarbete med Tyskland om Navalny-fallet.
Denna artikel i Anti-Spiegel OPCW-rapporten ger ingen bekräftelse på Navalny-förgiftning.
Gav Tysklands försvarsministerium hotfull order till svenska laboratoriet att hitta Novichok i Navalnys kropssvätskor?
Det magiska Novichok – eller Navalny för “dummies”.
Amnesty anser inte att Julian Assange är en politisk fånge! Är Amnesty språkrör för USA – visselblåsares fiende?
Hemlig SÄPO-agent bestämmer Sveriges och Amnestys inställning i Assange-fallet. Varning för infiltration!
Amnesty: Osakliga, dåliga rapporter om Syrien. Förintande kritik.
Storbritanniens Syriensambassadör anser att är Amnesty-rapporten ohållbar.

Föregående artikelLeninpriset 2021 till Nina Björk
Nästa artikelNytt Öppet brev: Stödjer ”Forum för Levande historia” Israels ockupation av palestinska områden och apartheidpolitik?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

72 KOMMENTARER

 1. Vad säger korrespondensen?

  Jo, jag tolkar det som Greta Thunberg främst är klimataktivist.
  Men inte Sovjetunion-romantiker eller för den delen maoist-leninist.
  Du måste förstå att Greta Thunberg tillhör en annan generation än din egen.

  Jag inser marxismens idéer kan uppstå igen men inte tillnärmelsevis på det sättet mänskligheten tidigare erfarit.
  Du måste också inse att en sådan förhoppning är lönlös.
  Vill du själv till exempel mötas av tomma hyllor när du går in i närmaste butik?
  Eller inte få säga det du tycker och tänker?

  Jag tittade på den här videon för en stund sedan.
  Jag tolkar den som en framtidsvision av idag.
  Jag har upptäckt att kapitalismen har utvecklat all kommunikation i ett allt snabbare tempo.
  Därför kan stora sociala förändringar gå så mycket snabbare idag och i framtiden än det vi sett historiskt.
  Så en framtidsvision av idag kan faktiskt bli något som både du och jag får uppleva.
  Tja, vad ska man säga?
  Rys eller njut kanske?

  https://www.youtube.com/watch?v=2gzerqqHHDg&feature=emb_logo

  Vid sidan om…
  Jag gillar ordet ”aktivist”
  Det är faktiskt mycket användbart i en politisk argumentation.

 2. Nu har miljö-Greta omvandlats från att vara en förgrundsgestalt i miljöfrågor till en propagandamaskin för Väst i sitt stöd för Navalny
  Nu är hon inte längre en ofarlig miljöaktivist, utan med den enorma mängd följare, som hon har och som inte tänker självständigt utan tror blint på henne är hon nu super farlig person, som kan användas i många politiska syften. Vet hon överhuvudtaget att Navalny sitter i fängelse för att avtjäna ett straff för bedrägeri. Att han brutit mot borgen förbindelserna, att han borde åkt tillbaka till Ryssland när hans skrevs ut från sjukhuset men istället stannade i Tyskland. Vad tror egentligen Greta det händer med personer som bryter med borgensförbindelser i USA?
  Kommentatorn “M” har kommenterat på Putins palats följande, jag har kopierat.
  Alexej Navalny och hans team stannade här i Black Forest Studios, som bara öppnade i november, för att filma hans avslöjande film ”A Palace for Putin”. Berättelsen om den största bestickningen ”. Innan dess hade han tillbringat några veckor avkoppling i Schwarzwald-staden Ibach nära Waldshut-Tiengen.
  …/Studion hyrdes faktiskt bara i knappt en vecka, men filmskaparna tyckte om platsen med dess atmosfär och filmmöjligheter så mycket att inspelningen utvidgades till totalt två veckor och delar av det 20-personers internationella besättningen från Berlin, där faktiskt en sista inspelning var planerad innan flygningen till Moskva.
  https://www.stuttgarter-zeitung.de/inhalt.enthuellungsfilm-zu-putin-produzierte-nawalny-in-kirchzarten-nawalnys-film-entstand-im-schwarzwald.e4a6c12f-b1ad-4c21-a9fe-5647557f9db8.html
  Det börjar bli ett mönster hos Greta, där jag först upptäckte på en utländsk blogg misstänksamhet mot henne för att hon skulle ha samröre med Soros genom två kvinnliga tyska miljöaktivister som fick stöd av Soros.
  Sedan skriver Greta på sin twitter om två modiga miljöaktivister strider för miljön trots de problem som de fått med sina länder alltså “Kina” och “Ryssland”. Det finns många miljöaktivister som fått problem i Tyskland också men det tog hon inte upp i detta sammanhang, det verkar vara ett politiskt medvetet val.
  Sedan tar hon ställning för Biden i USA politiken, vilket hon inte heller borde ha gjort.
  Trump agiterade för att hans anhängare skulle protestera för honom utanför Capitolium, och det innebar att det krävdes att han skulle ställas inför riksrätt.
  Navalny har uppmanat till protester i hela Ryssland, som medfört att människor blivit misshandlade av hans anhängare som inte alls var de fredliga demonstranter, som några kanske trodde. Den största delen av hans anhängare är ju supernationalister och extrema anti-migranter, vana med nationalistiska tåg i Ryssland.
  Vad känner Greta till om Navalnys grovt rasistiska och nationalistiska budskap, som han inte tagit avstånd ifrån i en artikel i “The Guardian” 2017.Nedan utdrag från artikeln.
  Several years ago, he released a number of disturbing videos, including one in which he is dressed as a dentist, complaining that tooth cavities ruin healthy teeth, as clips of migrant workers are shown. In another video, he speaks out in favour of relaxing gun controls, in a monologue that appears to compare migrants to cockroaches.
  I ask him if he regrets those videos now, and he’s unapologetic. He sees it as a strength that he can speak to both liberals and nationalists. But comparing migrants to cockroaches? “That was artistic license,” he says. So there’s nothing at all from those videos or that period that he regrets? “No,” he says again, firmly.” .

  • ”Det börjar bli ett mönster hos Greta, där jag först upptäckte på en utländsk blogg misstänksamhet mot henne för att hon skulle ha samröre med Soros genom två kvinnliga tyska miljöaktivister som fick stöd av Soros.”

   Redan tidigt sade den nyligen bortgångne historikern Anders Persson till mig vid ett samtal per telefon ”Jag tror hon är på väg att bli sorosian”. Jag var tveksam, men han var övertygad.

  • Likheten mellan GT och Navalny är att båda vänder sig med sin propaganda till unga och mycket unga människor (barn) som inte kan skilja mellan rätt och fel.

   I Gretas fall var det mycket väl planerad att involvera ”unga männniskor”! ”Bakom skolstrejken och allt annat” var experter och finansierer.
   https://standpointmag.co.uk/gretas-very-corporate-childrens-crusade/

   Greta uppmannar FB till censur, kritiserar att de tillåter hets mot folkgrupp och att de accepterar inblandning i demokratiska val…
   ”I am, like many others, questioning whether I should keep using Facebook or not. Allowing hate speech, the lack of fact checking and of course the issues of interfering with democracy…are among many, many other things that are very upsetting. The constant lies and conspiracy theories about me and countless of others of course result in hate, death threats and ultimately violence. This could easily be stopped if Facebook wanted to.
   I find the lack of taking responsibility very disturbing. But I’m sure that if they are challenged and if enough of us demand change – then change will come.”
   https://www.facebook.com/gretathunbergsweden/posts/955223411512146?_fb_noscript=1

   SVT nobbade tv-serie om Greta Thunberg
   Familjen Thunberg-Ernman kommenterar avslaget i sin bok ”Scener ur hjärtat”:
   ”Vi vet ju förstås hur svårflörtade SVT är när det gäller program om klimatet. // Vi har själva försökt att sälja in olika programidéer, men inte ens uppbackade av Sveriges mest namnkunniga och framgångsrika tv-producent har det funnits något intresse”.
   https://www.expressen.se/nyheter/klimat/svt-nobbade-tv-serie-om-greta-thunberg/

   • Absolut. Jag tror det finns en ”Greta” i många unga tjejer.
    Särskilt bland dem med studietradition och intresse för människor och samhället.
    En social rörelse som vi ”lite äldre” inte vare sig är invigda eller har någon större kännedom om.
    En del av en nyordnad politisk vänsterrörelse som särskilt den nya framodlade åsiktsbildaren journalistkåren tillsammans med en borgerligt kulturell och framförallt en stadsorienterad akademisk elit gör sitt bästa för att utveckla.

    Med internationell spridning, ”världsforum”, konferenser och dylikt är nog chansen stor att den rörelsen kommer lyckas.
    Faktiskt kan man nog göra vissa jämförelser med Internationalen och Komintern som på sin tid också högst märkbart förändrade världspolitiken.

    Nu har även USA:s ”vänsterrörelse” kommit i maktposition igen vilket medfört att USA ämnar återgå till Klimatavtalet som är en betydande del av den här klimatrörelsen och som den (blonda svenska) unga tjejen Greta Thunberg gett ett ansikte till.

    Du kan förstå den rödgröna regeringen känner sig belåten.
    Sverige, deras vision och skapelse, är på fortsatt väg till världen ”humanitära stormakt”.
    Något att vara stolt över.
    Något värt all ära och berömmelse.

 3. Hur skulle en mycket ung, och mycket empatisk dam kunna motstå trycket från alla ”tyck synd om Navalny”-skriverier? Hur skulle hon ha hunnit, eller orkat lära sig om den nu allt skarpare kampen som framför allt USA bedriver för att få behålla sitt dominerande grepp om jorden? Vem skulle ha kunnat få henne att läsa globalpolitics.se, steigan.no, informationclearing house, thegreyzone.com och så vidare? Sveriges vänstraste parti i riksdagen vet hur man gör, men bryr sig ändå inte. Vem skulle kunna tänkas vägleda en ung engagerad dam? Någon guru kanske?
  Vägledning behöver vi alla. Ibland funderar jag ”Tänk om jag bara hade SMP eller DN, eller SvD, eller The Guardian eller NYT, eller svenska public service, eller bara alla dessa för att orientera mig i det som händer i Sverige och världen! Hemska tanke!”

  • Jag har informerat henne via hennes officiella mail om Globalpolitics.se, om artiklarna om militärens klimatpåverkan och sänt ”USA som världspolis”. Utan tecken på framgång.

   • I så fall Anders, ännu en ung människa som valt reaktionens väg. Men det finns många, många ungdomar och många av dem kommer att lära sig stå stadigt på den miljardhövdade massans sida i kampen mot den ynka procentandel som visserligen äger jorden, men som inte är en del av dess framtid; hoppas jag. För egen del kunde jag nog inte räknas som ungdom när jag ”lärde mig stå stadigt på…”. För att ta ett skämt från ett 80-årskalas i början av januari förra året:
    En kusin till 80-åringen kramade om honom och sade ”Tänk, vi två har nog aldrig varit ovänner”. Svaret kom blixtsnabbt. ”Åja, det är inte försent än”.

 4. Ett avslöjande magplask, om något!

  Det säger en hel del om förmågan till källkritik i familjen Thunberg.
  Förutom om dess prioriteringar.

  Att överfakturera Yves Rocher är helt i sin ordning (det är ju inte något anglosaxiskt företag) och att strunta i förutsättningarna för att ha beviljats en villkorlig dom förtjänar världsvid stöd,
  medan att avslöja grova krigsbrott och annan mycket tung brottslighet (Assange, Manning, m.fl.) förtjänar noll stöd från vår tids Savonarola. https://sv.wikipedia.org/wiki/Girolamo_Savonarola

  Att en bedragerska stödjer en bedragare är annars fullt logiskt.

  Annars, vad gäller gas, en rolig (dock inte för Litauens gaskonsumenter) anmärkning:
  https://www.stalkerzone.org/lithuania-decided-to-get-off-the-gas-needle-of-gazprom-and-receives-liquefied-gas-from-russia
  Lithuania Decided To Get off the Gas Needle of Gazprom, and Receives Liquefied Gas From… Russia
  By Pervy Novostnoy (Zen Yandex) January 8, 2021

 5. Uppriktigt sagt, vi kan inte begära allt av Greta! Hon är mycket kunnig när det gäller klimatet, och har tät kontakt med klimatforskare för att veta att det hon säger är riktigt. I dessa tider, med de medier vi har, så är det banne mig inte så lätt för alla människor att orientera sig när det ex gäller Navalnyj. Hela dagarna pumpas det ut nyheter om honom som om han vore en stor frihetshjälte, och inte en simpel karriärist och populist som i början av sin karriär kallade muslimer för kackerlackor (det finns en video som visar det) innan han bytte spår och försökte bli mer rumsren. Greta har och har haft enormt stor betydelse för klimatrörelsen, och vi som är insatta i de politiska sammanhangen får hjälpas åt, att få henne och de unga att förstå dem. Genom att delta i klimatrörelsen och på sociala medier, och hela tiden försöka berätta sanningen.

  • Det man kan begära av Greta, är att hon inte borde lägga sig i internationell politik och ta ställning i frågor som hon inte har kunskap om.
   Du säger att hon haft stor kontakt med klimatforskare för att hon vill veta om det hon säger är riktigt. Hon borde då också förstå att det är lika komplicerat om inte mer med politik, och hon bör hålla sig borta från att sprida politiska budskap till sina följare, Det hon nu gör ser jag som ytterst farligt och skrämmande, och blir beklämd över dessa som skall beskydda henne till varje pris oavsett vilka dumheter som hon gör.
   Jag hörde hennes pappa hålla ett tal på en miljökonferens och blev förundrad över att det var exakt samma ord och meningsuppbyggnad som Greta och undrade stillsamt om det verkligen var så att han kopierade hennes tal, eller tvärtom.
   I ena stunden får jag höra hur mogen, duktig och kunnig hon är.
   I andra stunden när det passar bättre säger samma personer att hon är så ung, och kan omöjligt kunna allt om politik. ,
   Jag kopierar en kommentar som du själv skrivit tidigare i en artikel om Greta:
   ”jag tycker Greta säger väldigt bra saker, och visst kan man säga att det “kunde vilken politiker eller ledare sagt “, men nu är det Greta som säger det, och man litar på att det hon säger är sant.”
   Här bevisar du själv hur farlig hon blir när hon ger sig ut på områden som hon inte är tillräckligt insatt i. Det är problemet att man litar på att det hon säger är sant.
   Innan han bytte spår skriver du, hur vet du om han har bytt spår?
   Han har själv inte offentligt tagit avstånd från sina extrema nationalistiska åsikter, många anser att de finns där och att han blivit instruerad vad han bör säga till media i väst.
   Dessutom att de som är hans supportrar är extrema anti-migranter och nationalister och att han inte vill förlora deras stöd, vilket han sa till ”The Guardian” i intervjun att han inte ville ta avstånd från de rasistiska videorna där han liknade migranter med kackerlackor som bör skjutas. För han anser att han tilltalar både liberaler och nationalister. Till saken hör att det liberala parti som finns i Ryssland slängde ut honom p.g.a. hans rasistiska åsikter.

   • Vivianne, jag menade bara att vi “kunde lita på Greta när det gäller klimatet”, eftersom jag läst någonstans att hon var väldigt noga med att prata med forskare innan hon skulle hålla offentliga tal. När jag skrev att “Navalnyj har bytt spår” så avsåg jag att “som den populist han är så byter han spår för att få med sig folk”, en riktigt farlig typ med andra ord.
    Greta har mer än en gång visat att hon inte förstår sig på de politiska sammanhangen i vårt samhälle, men jag tycker inte att det är så konstigt, var skulle hon kunnat lära sig det? Jag litar på att Gretas och de andra ungas engagemang är oerhört seriöst, och att de därför kommer att vara mycket mottagliga för våra argument, och då gäller det för oss att ha en öppen attityd mot dem så att vi inte stöter bort dem. En liten liknelse, för att du ska förstå hur jag tänker, Greta och de andra unga befinner sig än så länge på krypstadiet i förståelsen för politik, vi vuxna slår inte och klagar på det barn som än så länge bara kan krypa, vi tar det i hand när det reser sig för att gå, och uppmuntrar och stöder det, eller hur?

    • Tror du verkligen på det själv?? Att hennes följare gör skillnad på om hon talar om politik eller klimatet, hon är deras idol och de litar på henne att det hon säger är välunderbyggt, det är det som jag säger är farligt.
     Efter 30 år i socialtjänsten som socialsekreterare, så vet jag att man skall vara tydlig med barn, och tala om att detta är inte okej.. Jag har sett så många avarter när man inte klarat att tydligt säga ifrån felaktigt beteende. Det lilla barnet förstår oftast inte om inte röstläget stämmer in på budskapet,
     Jag skulle verkligen inte vilja jämföra Greta med det lilla blöjbarnet, hon är mer vuxen än så, och borde förstå att hon inte skall dra sig in i och bli en propagandist för politisk agenda.
     Undra hur det skulle kännas för henne om hon skulle förstå att hon varit en del av att krossa Syrien, det är vad jag tror detta handlar om.
     Biden sa att det första han skulle göra när han kom till makten det är att slutföra det som inte Trump klarat av i Syrien. CIA är inga dumbommar de är djävulusiskt smarta, planen måste vara så att ingen misstänker hur den fungerar. Vad hindrar USA från att krossa Syrien?, Jo Ryssland. Vad skall man göra för att oskadliggöra hindret?, Jo, destabilisera Ryssland att de får så mycket problem i landet att de inte får samma möjlighet att skydda Syrien. Vad är Navalnys budskap till sina supportrar ? Jo, vi måste bort från Syrien och använda våra pengar till att laga de trasiga gatorna i våra städer.. Denna stora kampanj för Navalny står ju USA och EU för, dessa länder, som stått för bombningarna av Syrien. Alla dessa ledare som mobiliserar massorna för att man skall tycka synd om en kriminell bedragare, medan en poet som skrivit en dikt om kvinnors rättigheter sitter fängslad i Saudiarabien och dömd till 1000 piskrapp, varav en del redan avtjänats. Ingen politiker höjer ögonbrynen för poeten och mobiliserar massorna till att demonstrera för honom..
     Det är otroligt svårt att förstå hur djävulusisk planen är, men det finns skäl att misstänka att när Turkiet gick in och plågade och mördade kurderna i Syrien och snabbt drog sig därifrån, att det fanns med i planen, Varför? Jo, det fick kurderna att acceptera USA som deras beskyddare, och USA har nu byggt en av sina största baser i Irak vid Erbil i kurdiskt område. dessutom kommer de bli accepterade av kurderna som deras beskyddare och därmed fått en befästning inför uppdelningen av Irak, som kommer påbörjas.. Vet genom min kurdiska vän att planen har varit känd bland kurderna i Irak under flera år, dessutom verkar nu USA smöra för kurderna väldigt mycket för att ha dem på sin sida när uppdelningen sker, och det har fungerat.
     Det största hindret för deras plan är Ryssland, som därför måste instabiliseras, och bli svaga. Sedan är det fritt fram för Saudiarabien och bygga sina oljeledningar över syrisk mark som var ursprungsplanen när kriget började.

     • Ja, Vivianne, jag är fullständigt övertygad om att du har rätt i allt du skriver om Navalnyj, USA och EU osv… men nu gäller det hur vi ska agera rent taktiskt.  Jag tror  att de ungas materiella verklighet (dvs hela deras framtid är hotad) kommer att göra att dom i varje läge är på jakt efter sanningen. Nu existerar i Sverige bara en enda sanning, den som Greta har lyssnat på. Hur ska vi få henne och dom andra unga att lyssna på oss? 
      Om vi uttrycker oss som du gör  med orden ” miljö-Greta, omvandlats till propagandamaskin ..inte längre ofarlig miljöaktivist….. superfarlig person”- visserligen tagna ur sina sammanhang- så tror jag att det är lätt hänt att unga människor inte bryr sig om att läsa det du skriver, för dom tänker att ”här har vi ännu en av alla dom som vill smutskasta Greta”. 
      Självklart ska vi berätta sanningen, om Navalnyj  etc…men vår grundinställning måste vara att vi utgår ifrån, och litar på att Greta kommer att förstå den, om hon bara får den presenterad för sig. Hon har ju vid många andra tillfällen visat sig vara en enastående duktig och rakryggad ung människa.  

  • Bra Catarina. Ett konstruktivt sätt att se på alla som inte har tid eller kraft att avslöja den massiva propagandan från väst och krigsindustrin. Vi måste helt enkelt jobba vidare utan att idiotförklara alla som inte håller med oss.

   För dom som är intresserade av propagandakampanjen om Navalnyj så pågår det nu ett mindre krig i DN:s kommentarsfält om detta.

   • @catarina Östlund 4 februari, 2021 At 11:02
    ”Nu existerar i Sverige bara en enda sanning, den som Greta har lyssnat på.”

    Kan du dokumentera ditt påstående? Är du företrädare för hela svenska folket?
    Det finns gott om folk som misstror puppet-Greta!!

  • Jag har för många år sedan sett gamla videor på tuben där Navalny talat till hoper av skränande nynazister som gör Hitler-hälsning, numera omsorgsfullt censurerade och borttagna från Youtube! Man undrar ju varifrån ordern kommit att radera dessa för Navalny inte så smickrande videoklipp? Synd att man inte sparade dessa klipp men man trodde väl aldrig att censuren skulle slå till och trodde de skulle finnas kvar…Men detta var långt innan Navalny blev en nyttig idiot för globalisternas agenda!

 6. Jag tycker folk i allmänhet är naiva.
  Lite tycker jag att det enda land folk har en sund inställning till är Ryssland.
  Enligt mig är ALLA stater värdelösa och finns i huvudsak till för att förtrycka och hålla koll på människor.
  Skulle vara mycket bättre om ALLA stater behandlades som Ryssland, med Förakt och misstänksamhet.
  Alla stater är dåliga, det är deras uppgift

  • Håller med. Man ser resultatet av Greta kulturen på denna blogg och det är en trist erfarenhet. Gretas fan-club börjar likna människorna i Pink Floyds musik ”The Wall”. Skrämmande!
   När min dotter läste pedagogik för doktorander, skrev hon en väldigt fin loggbok om föreläsningarna, som var så bra att pedagogikprofessorn bad att få kopiera upp hela loggboken och dela ut till övriga studenter. Hon skrev på prosa och några rader i den kan passa in här:
   Att vara fången i ett sätt
   kan aldrig vara rätt
   Att tänka fritt
   är att aldrig vara mätt.

 7. Mutade tror jag inte på. Det är väl uppenbart varför de här demonstranterna inte hjälper Julian Assange. De tror ju bergfast, likt helt vanliga sekterister, på Globalisternas världsbild som repeteras till leda i fulmedierna och där är ju Assange förtalad som en våldtäktsman, fastän det hela, enligt evidensen, med all sannolikhet är ytterligare en CIA-operation utförd av folkförrädare som arbetar åt främmande makt.

  Demonstranterna ser nog inte sambandet mellan Wikileaks avslöjande av globalistmaffians miljöförstörande verksamheter, korruption och krigsförbrytelser, med klimatet. Varför inte? Fulmedia gör nämligen inte den kopplingen.

  Skulle demonstranterna göra den kopplingen så lär det bli väldigt tyst i fulmedia om deras demonstrationer på gator och torg, tror jag. Det kan möjligtvis vara så demonstranterna är ”mutade”, men jag kallar det i så fall för utpressning och deras val för dumgirig feghet och är det något jag föraktar så är det just dumgirighet och feghet. De tjänar ju inte alls på det egentligen.

  Men varför inte dyka upp och göra kopplingen ändå på nya positiva plakat som talar om världsfred och befrielse? Det skulle i vart fall skapa diskussion, ev. konflikt, och fulmedia och deras ägare lever ju på konflikt, så kanske vore det ett sätt att ändå få uppmärksamhet? Bara en tanke. Vill någon vara med i Växjö för sådana världsfred-aktioner så kontakta mig via Vetenskapliga partiet!

 8. Tror man inte på klimatfaran kan man f.ö. demonstrera för ekologisk hållbarhet, som av en ren händelse sänker CO2, men ekologisk hållbarhet är inte i globalismens intresse av frihandel som transporterar allsköns skit enorma sträckor. Den ekologiska hållbarheten uppmanar oss till demokratiska nationella, regionala och lokala lösningar på planetens problem, inte globala/imperialistiska.

  • Det var ett bra tips, tack!
   Trist, däremot, att ens värsta aningar inte nådde till den sorgliga verkligheten.

   https://landdestroyer.blogspot.com/2019/09/greta-thunberg-and-big-biz-climate.html
   Greta Thunberg and Big-Biz’ Climate Charade
   September 28, 2019 (Tony Cartalucci – NEO) –
   A 16 year old girl is obviously not behind a ”global movement” demanding ”climate action” from governments.

   Tony Cartalucci bjuder på mer info om ”mönsterdemokratin”s torpedverksamheten:

   https://www.youtube.com/watch?v=YPGkWVdU5Wc&list=PLkhlYgGXRhhzM8KwnLM7GS1XdpGfcdFqC&index=1
   Surprise! Far-Right “Proud Boys” Leader an FBI Informant | 01/28/2021 Review 4 feb. On YouTube 20214 feb. 2021
   References for Today’s Review:
   Guardian – Proud Boys leader Enrique Tarrio was an FBI informant
   New York Times (published in The Baltimore Sun) – Informer claims FBI called off plan to foil trade center bombing in New York:
   LD – FBI Entrapment Fuels Terror, Not Stops It
   https://landdestroyer.blogspot.com/20…​

   Where to find Land Destroyer Videos if YouTube Deletes this Account:
   Odyssey: https://odysee.com/@LandDestroyer:8​
   Bitchute: https://www.bitchute.com/channel/p1PHLxwo22S3

  • M har skickat en intressant artikel, som finns på länken i kommentaren.
   Den är skriven av Tony Cartalucci, Bangkok-baserad geopolitisk forskare och författare,
   Några utdrag ur artikeln, rekommenderas att läsa hela artikeln..
   Information som jag aldrig tidigare sett, men ”friday for future” är väl en skyddad organisation, som ser till att denna information inte når offentligheten, de låter bara kritiker som är ofarliga höras och som lätt kan avfärdas. Bakom denna rörelse finns en myriad av av företag stiftelser – ökända för deras stöd för regimförändringar runt om i världen,
   Precis som kriget mot terrorn, där USA beväpnar och finansierar de terrorister som de skall bekämpa, så stöds ”friday for future” av de värsta miljö förbrytarna på jorden. Deras egen webbplats innehåller en lista över webbplatser som utgör deras nätverk. Varje sida innehåller School Strike 4 Climate (SS4C) logotypen. De innehåller länkar till olika supportrar och medlemsförbund.
   En som dyker upp flera gånger är 350.org, som har publicerat ”Klimatmotståndshandboken” Handboken i sig listar noll relevanta problem eller åtgärder angående faktiska miljöfrågor och är istället en upprepning av välbekanta CIA-finslipade metoder som används av USA vid sina s.k. ”färgrevolutioner” runt om i världen.
   Handboken citerar t.o.m. USA:s störtande av Serbien och Ukraina som exempel för miljöaktivister att följa.
   I handboken ”En grupp ungdomar i Serbien kämpade våldsamt mot sin kraftfulla, hänsynslösa diktator i Serbien.”.
   Serbien är inte mer ”fritt” eller ”demokratiskt” i dag än under Milosevic. Den enda förändringen har varit att dra nationen bort från dess traditionella band till Ryssland. I verkligheten drogs Serbiens ungdomar in som ovetande deltagare i att utvidga den amerikanska hegemonin utan att främja ”demokrati”.
   Pengar som vi vet tar sina snåriga vägar, för att man inte skall veta varifrån de egentligen kommer. Därför kan man börja med att undersöka vem som finansierar 350.org, eftersom de har skrivit handboken som ”Fridays for future” följer. Det är en lång lista i artikeln, och man kan där hitta Soros.
   Petroleumbaserade transporter har en direkt och obestridlig inverkan på människors hälsa som måste minskas om de inte helt elimineras. m.fl. andra miljöbrott. Om ”Friday for future” ville rädda jorden skulle de samlas utanför huvudkontoret för de företag som ansvarar för dessa brott.
   Tony Cartalucci menar att de verkliga miljöaktivisterna marginaliseras, censureras och attackeras, då kamerorna enbart riktas mot de för storföretagen ofarliga ”Fridays for future” rörelsen..

   • Med andra ord, Vivianne Månsson, det du säger är att bakom Greta finns en stor maffia som vill störta världen i fördärv, och att vi inte alls ska tro på Greta när hon går ut med sina viktigaste budskap som säger ”Lyssna på forskarna” , ”vi måste få politikerna att inse att vi befinner oss i ett klimatnödläge”. Är det det du vill säga med ditt inlägg?

  • I länken ovan som ”M” har lagt in, är en artikel av en geo-politisk forskare Tony Cartalucci, från den 28 september 2019. Då förutsåg han vad som händer nu, men det är väl meningen med forskning att göra det.
   En indisk klimataktivist Disha Ravi 22 år är huvudpersonen i rörelsen ”Friday for future” i Indien, och har arresterats för en protest mot regeringen i Indien. Hon hade fått en verktygslåda av Greta Thunberg, verktyg för ”colour revolution” regimförändring. Lee Brown i videon på länken nedan är väldigt bekymrad över denna vändning som ”Friday for Future” tagit . Verktygslådan innehåller väldigt detaljerat hur man skall skapa instabilitet i ett självständig land. Hur man aktivt skall medverka till att våld skall eskalera i landet och man tillhandahåller teknik och metoder för att verkställa det.
   Lee Brown uppmanar Greta: Skicka inte ut meddelande för att skapa instabilitet i ett land.
   Meddelandet skulle egentligen bara gått ut privat till Disha Ravi, men av misstag offentliggjorde Greta det så det gick ut till hennes 4,9 miljoner följare. Disha kontaktade Greta och bad henne att omedelbart radera meddelandet, men då hade redan många tagit en skärmdump av meddelandet.
   Disha Ravi riskera flera år i fängelse för verktygslådan för regimförändring.
   Det finns en rimlig anledning och undra hur detta är organiserat, en dold agenda och en offentlig. Den offentliga för att följarna skall förstå att Greta står bakom, och en dold med verktygslåda som går till kontaktpersoner i respektive länder där man får instruktioner hur man aktivt skall gå tillväga för att skapa instabilitet i landet. Jag kan tycka att det var bra att hon gjorde misstaget så vi kan se vad som annars sker i hemlighet, att det blev avslöjat.
   De senaste demonstrationerna för Navalny i Moskva, rapporterades ovanligt många fler unga och mer våldsamma demonstrationer. Greta har ju nämnt på facebook någon som hon nämner som modig person i Ryssland med namn, kanske han fick hennes hemliga verktygslåda som stöd till att organisera protester. Rysk underrättelsetjänst borde hacka hans konto och även Gretas twitter för att se vilka verktygslådor som hon skickar ut, för att skapa instabilitet i länder. Så mer blir offentligt och förhoppningsvis ett stopp.
   https://www.youtube.com/watch?v=Z5wmGHEj6ow&feature=emb_title

   (Den som är i videon och talar är Alex Christoforou, och Lee Brown är den som skrivit artikeln som han hänvisar till och kommenterar.)

 9. Nu har Greta Thunberg get sig in i indiska farmarnas protester:
  On Tuesday night, Thunberg extended her support to farmers protesting in India on the micro-blogging site Twitter, saying ”We stand in solidarity with the #FarmersProtest in India”. Thousands of farmers are protesting on the outskirts of Delhi against three farm laws.
  Enligt polisen har Thunberg bokats enligt avsnitt 153 A (främjande av fiendskap mellan olika grupper) och 120 B (kriminell konspiration) i den indiska strafflagen.
  Några minuter efter att polisen i Delhi registrerat ärendet, tog Thunberg till Twitter för att fördubbla sin ståndpunkt i frågan.
  Jag är fortfarande #StandWithFarmers och stöder deras fredliga protest.
  Ingen mängd hat, hot eller kränkningar av de mänskliga rättigheterna kommer någonsin att förändra det. #FarmersProtest
  – Greta Thunberg (@GretaThunberg) 4 februari 2021
  https://sputniknews.com/india/202102041081977961-delhi-police-register-case-against-greta-thunberg-over-tweets-on-farmers-protest/

  • Även i Kina diskuteras nu att man skall väcka åtal mot journalister, även de som inte är närvarande i landet, för gränsöverskridande kriminalitet i frågor som att sprida falska rykten, uppvigling, främjande av fiendskap mellan olika grupper och kriminell konspiration. Kina, Polen, Ungern, Turkiet och Iran har kommit lång. Iran har återbördat en journalister som orsakade 25 människors död och avrättat honom, Turkiet har begärt en journalist utlämnad som gömmer sig i Tyskland, vi kan inte låta aktivister och terrorister som maskerar sig som journalister fortsätta att upprepa vad som hände 1933 i Tyskland. Vi behöver nya lagar och inrätta en Mediabrottsmyndighet, likt Ekobrottsmyndigheten, som övervakar media och journalister.

  • I länken som M lagt med i sin kommentar finns kritik från det officiella Indien över att Greta lägger sig i deras politik.
   Nu har även Damian Wilson en brittisk journalist, och politisk kommunikatör, kritiserat Greta för hennes stöd till en bonde protest med länkar till en självständighetskampanj för Punjab. Hennes stöd för sikh separatism, anser Damian visar hennes naivitet och urholkar hennes trovärdighet. Det är tydligt att hon har ett allvarligt behov av vägledning.
   Han anser att Greta måste ta avstånd från denna aktivitet vid sidan om klimatfrågan, punkt slut.
   För vad har sikh-separatism att göra med klimatförändringar, för den delen?
   Indiska tjänstemän tror att Dhaliwals Skyrocket- -företag betalade Rihanna 2,5 miljoner dollar för att lägga upp sitt stöd för jordbrukarnas protest tidigare i veckan. De kan inte se att Greta har fått några pengar.
   Damian slutar sin artikel med : Greta ger oss mycket att tänka på även om vi inte är överens med henne, men klimatförändringar är hennes specialitet och inte indisk nationalism.
   Så nu på väldigt kort tid har Greta lagt sig i Ryssland och Indiens politik, så nu väntar jag på vad kommer härnäst?

   • Jag håller med Damian Wilson en brittisk journalist, och politisk kommunikatör, kritiserat Greta för hennes stöd till en bonde protest med länkar till en självständighetskampanj för Punjab.
    Jag håller också med Tony Cartalucci, Bangkok-baserad geopolitisk forskare och författare, som granskar rörelsen ”Fridays for future” och menar att kamerorna enbart riktas mot de för storföretagen ofarliga rörelsen. Det måste upphöra att Greta går ut till sina följare med utrikespolitik, som hon omöjligt själv kan vara insatt i.

 10. Både Iran och Turkiet förföljer sin diaspora utomlands, det är vad som gömmer sig bakom språkfelet ”Iran har återbördat en journalist som orsakade 25 människors död och avrättat honom”. Om tex Sverige tvingat en exiliranier till Iran, där ayatollorna sen avrättat honom, då hade det hetat ”återbörda”. Om Iran lurar eller utpressar en exiliranier att återvända hem för att avrättas, då kallas de kidnappning eller utpressning, Iran äger inte makt eller rätt att återbörda från svensk jord. Har Kålle använt google translate ? Det blir allt tydligare kinesfascistisk ton i hens meddelanden.

  • USA ligger långt framme. Visselblåsaren Snowden måste fly till Ryssland. Assange försmäktae under hårva villkor på hårt fängelse utanför Lond, med risk för utlämning till USA och 175 års fängelse. Har avsslöjat USA:s krigsbrott.

  • Oberoende vilket språkbruk du vill tillämpa, Ett flertal nationer har börjat agera mot denna ökande gränsöverskridande kriminalitet. När det gäller just detta fall arresterades han i Turkiet som utelämnade honom till Iran. Även Turkiet har en utlämningsbegäran mot en av deras kriminella som gömmer sig i Tyskland. Indien har startat en polisutredning och öppnat ett åtal mot Greta Thunberg för ”att sprida social disharmoni”, ”skapa uppror”, och ”konspiration”. Även Kina har samma lagar, man tillåter inte att uppvigla olika grupper mot varandra. Denna uppvigling över gränserna börjar bli ett allvarligt problem, och andra exempel är USAs och UKs försök i Hong Kong, Tibet, eller Xinjiang, för att inte nämna USAs verksamhet i Mellanöstern. Även Kina bevakat kriminella och terrorister på rymmen utomlands varav flera gömmer sig i Sverige och Sverige skyddar som som ”flyktingar”. Propaganda kallar sedan övervakningen ”spioneri”. I den svenska lagen kallas detta för högmålsbrott och kan ge livstids fängelse. När kommer någon att börja tillämpa den för att rensa upp i det svenska träsket. Sverige är dock mycket väl skyddade genom sin otroligt effektiva massövervakning och diktatoriska kontrollsystem kopplat med statlig kontroll av media.

 11. Därför är det farligt att elda på i Navalny kampanjen
  Vice amiralen Charles Richard, chef för USA:s strategiska kommando varnar nu i februari för att ett kärnvapenkrig med Ryssland eller Kina är en verklig möjlighet.
  Förmodligen blir det Ryssland de siktar in sig på i första läget, de har för mycket ekonomiska transaktioner med Kina, dessutom som vi sett det land som det är lättast att skapa ett kaos i.
  Efter att ha lyssnat på alla dessa erfarna militära ledare som varit i krig under nästan hela sitt yrkesliv, så vet man att en stormakt som USA vill inte gå i krig med en annan stormakt om de inte är säkra på att själv få minimala förluster, så att vinsten blir avgörande.
  För att USA skall slippa få för stora förluster måste ju Ryssland först instabiliseras, vilket har påbörjats nu, genom Navalny kampanjen. Beroende på hur den utlöper kommer USA, ta beslutet.
  Den f.d. vapeninspektören Scott Ritter säger till RT, att dessa krigsförklarande uttalanden om kärnvapenkrig är farligare än vad man kan tro. USA har inte byggt upp sin konventionella militära styrkor i den utsträckning att de kan garantera en seger över Ryssland eller Kina, så det troligaste är att Washington kommer att använda kärnvapen i ett krig mot någon av dessa länder. Ryssland har inget annat val än att svara på en sådan attack med kärnvapen.
  If there is a nuclear war between the US and Russia, it will be a general nuclear war, which means not only will both nations be annihilated, but the world will also be destroyed as we currently know it.

  • Dessutom är USA säkert kusligt väl medvetna om att denna gång blir det USAs eget territorium som blir krigsskådeplat. Deras försvar har visat sig värdelöst mot både Rysslands och Kinas teknologi som dels kan slå ut det amerikanska attacksystemen, dels inte har en chans att toppa de nya höghastighetsvapnen som har en träffsäkerhet på 30 meter. USAs hela flotta kan teoretiskt förintas inom tio minuter. Den gruppering som dominerar USAs näringsliv, som media, rustningsindustrin, livsmedel, läkemedel, Sverige dominerar nu även regeringen. Det är nu tydligt hur Biden lägger i brasklappar i sina uttalanden. Den styrande klicken i USA vill inte riskera en förintelse.

 12. Ja, exakt Vivanne Månsson det är farligt att elda på i Navalny kampanjen, och eftersom MSM inklusive Public Service gör det, och Greta litar på att dom har rätt, hur ska vi då bära oss åt för att Greta ska ska förstå hela sammanhanget.
  Jag har ett förslag, skulle inte du som är bra på det, skriva ett upprop, ex ”Vi hundra mor- och farföräldrar som orooar oss mycket för våra barnbarns framtid, och alla barns framtid, vill vädja till dig Greta, som har så många miljoner unga människors öra, att vara försiktig när du gör politiska uttalanden…och så berättar du i korta ordalag det du skrev ovanför, så ska jag hjälpa till att samla ihop många namnunderskrifter på Facebook! Och så skickar vi det till Greta. Och visar det på Facebook! Hälsningar! Catarina
  PS Man kan byta ut far-och morföräldrar mot något annat…

  • Låter som en mycket idé, formulera det tydligt och rakt på sak, men det kan mycket väl i närtid sluta med att Greta hamnar i fängelse i något land. Kanske vore det ett bra sätt att få henne och andra gelikar att förstå att inte hetsa till upplopp och i förlängningen krig. Kanske vore det en bra läxa att skicka henne mitt in i de upplopp hon själv arbetar på att uppvigla till. Att konfronteras med verkligheten är ofta ett rått och obekvämt uppvaknande.

 13. Och sluta nu, alla ni klimatrealitetsförnekare Karl W och Ivan tex med ert snack om dessa ”forskare som är avlönade av djupa staten”och ”Någon vuxen person borde uppmana Greta Thunberg att studera “Klimatets ständiga förändringar över tiden”.”..Ni visar bara att ni inte har fattat ett dyft vad vetenskaplig koncensus betyder och dessutom visar ni båda bara förakt för ungdomen när ni skriver : ”någon vuxen borde tala om” och ”omogna tonåringar som ”forskar” på webben från sovrummet”…ingen tar er längre på allvar, och det är snubblande nära att man tänker ”En känslomässig störning som har slagit sig på förnuftet!” (Kristina Lugns uttryck)

  • ”…/eftersom MSM inklusive Public Service gör det, och Greta litar på att dom har rätt”
   Det bevisar att Greta T saknar eget omdöme

   • Greta är dessutom fumlig när hon ska posta på Twitter! Hon lyckades skicka fel meddelande som avslöjade personerna bakom Greta och deras instruktioner till henne! Hon raderade snabbt sitt misstag men det var för sent och vi som kände på oss att Greta fjärrstyrs av andra fick våra misstankar bekräftade!

    • Det här visar hur farligt det är med personkulter, nu krackelerar försvaret ordentligt för Greta. De som försvarat henne med att hon är utsatt för den masspropaganda i samhället för Navalny, måste nu inse att det är inte den hon är utsatt för utan det är starkare krafter som styr henne. Hon har vägledning, det finns röster som hon lyssnar på, som är viktigare och starkare för henne än andra röster som är obetydliga för henne. Frågan är vilka är de som väljer åt henne? Några av svaren får man i artikeln nedan av Tony Cartalucci.a
     Vill man lyssna på forskare, bör man lyssna på många forskare, vi har ju sett under Covid-19, så har välutbildade professorer och forskare dragit helt olika slutsatser, så det är viktigt att lyssna på flera.
     När det gäller rörelsen ”Friday for future” så analyserar geopolitiska forskaren Tony Cartalucci, denna rörelse grundligt och visar på vilka snåriga vägar pengarna till rörelsen tar och vilka som är bidragsgivarna.
     Han berättar bl.a. i sin artikel som jag bifogat som länk, mycket läsvärd.
     https://landdestroyer.blogspot.com/2019/09/greta-thunberg-and-big-biz-climate.html
     Det finns en handbok och verktygslåda, för ”Friday for future” rörelsen ,där man visar hur framgångsrikt det varit genom tiderna att använda ungdomar som en kraft för regimförändringar.
     I handboken berättas hur man använt ungdomar för att störta Milosevic, och han säger att Serbien är inte mer ”fritt” eller ”demokratiskt” i dag än under Milosevic. Den enda verkliga förändringen har varit att dra Serbien bort från deras traditionella band till Ryssland och västerut in i Washington och NATO:s band. Serbien ungdomar drogs in som ovetande deltagare i att utvidga den amerikanska hegemonin utan att främja ”demokratin”.
     Detta beskriver även den världsberömda pianisten Ruslana Boshirova, att Ukraina har samma korrupta makthavare som de hade innan kuppen 2014, den enda förändringen är att presidenten riktar sitt ansikte mot USA, istället för den tidigare presidenten som lutade sig mot Ryssland. Dessutom har nynazisterna blivit rumsrena och deras arme Azovbataljonen ingår i Ukrainas reguljära arme. Dessutom stängde de ned tre tv-stationer i Ukraina som var kritiska till regeringen pro NATO-attityd, så var är demokratin?
     Tony Cartalucci säger: miljön behöver räddas, men inte genom storföretagens ”Friday for future”, han menar om de verkligen ville ”rädda jorden” så bör de samlas utanför huvudkontoren för de företag som ansvarar för de värsta miljöbrotten
     .
     De kan ju börja med att varje fredag sätta sig utanför Chevrons huvudkontor i USA. De kan demonstrera utanför USA: s ambassad i hela världen mot att människorättsadvokaten Steven Donzinger har fängslats utan rättegång, han är satt i husarrest och blivit fråntagen sin advokatlicens, blivit förklarad som fiende till USA, och hot mot den allmänna ordningen. Han har hjälpt ursprungsbefolkningen i Ecuador i ett miljöbrottsmål där tusentals människor har dött av förgiftning, ett mål mot Chevron på 9,5 billioner dollar. Han är fråntagen sin mobil och dator, och har varit i husarrest i 1,5 år. Han anklagas för mutbrott och förfalskade vetenskapliga studier för att bevisa miljöbrott.
     Lyssna på Steven Donzinger innan han sattes i husarrest, han önskar att man lyssnar på honom.

     https://twitter.com/SDonziger/status/1357157947114094593

     Utdrag ur artikeln som Benny hänvisar till med en länk:
     ”Greta Thunberg delat ett detaljerat dokument om sätt att intensifiera uppståndelsen. Den 18-åriga aktivisten som kallade det som en ” verktygslåda ” som sköt till berömmelse med sin ” Fredagar för framtiden ” -rörelsen 2018 uppmanade folk att hänvisa till nämnda ” verktygslåda ” om de ville ” hjälpa ” till bönderna ” agitation. Dokumentet med titeln – Fråga Indien varför – består av detaljerade instruktioner för att rikta den indiska regeringen och några indiska företagsföretag, i klädsel av böndernas protest. Efter att tweeten och dess innehåll lyftes fram av Republic Media Network kl 20:04 på onsdagen raderade Thunberg den kl 21:27 samma dag”
     Den hemliga verktygslådan talar även Tony Cartalucci om i sin artikel, som avslöjar ”Friday for future” rörelsen. Att Greta raderar det är skrämmande, vad har mer raderats, verktygslådan för demonstrationer för Navalny, kanske?

 14. Vad tror sig catarina Östlund veta om vetenskaplig konsensus och känslomässiga störningar?
  Vetenskaplig koncensus kan innebär att de flesta deltagare i en debatt är överens i en fråga.
  Men nästan inga experimentella resultat eller andra observationer är entydiga till sin innebörd.
  Innan vetenskapen kan sägas veta vad de betyder krävs därför diskussion bland kunniga forskare, upprepade experiment och kanske kompletterande observationer.
  Om vi inte är övertygade om att en enskild läkare gjort en vettig bedömning, då vänder vi oss till en annan, lika välutbildad person för en förnyad undersökning.
  Detsamma gäller vetenskaplig forskning. Det finns inte längre några forskningsområden där en person kan kliva in utan minsta specialistkunskaper och genast börja leverera värdefulla bidrag. Vetenskaplig kompetens skaffar man sig genom lång utbildning och träning.

 15. Ivan, du har ju rätt att tro vad du vill, som sagt en del människor tror ju fortfarande inte på att jorden är rund, eller på att evolutionsteorin stämmer, så du är alltså inte ensam i ditt trossamfund. Men det här är vetenskaplig konsensus: ”Konsensus om en vetenskaplig fråga uppstår inte på en dag. Som exemplet med plattektoniken visar så kan det krävas decennier av vetenskapligt arbete för ett konsensus att växa fram, allt eftersom nya metoder utvecklas och förfinas, nya evidens (bevis) blir tillgängliga och teorierna utvecklas. Konsensus eftersträvas inte som ett självändamål, utan uppstår ur en gemensam strävan att förstå hur naturen fungerar. För vetenskap är ett kollektivt företag, där olika forskare bidrar med olika bitar, och där man bygger vidare på vad andra forskare har funnit. En del bitar kanske inte passar ihop (och då kan det gå hett till), och en del bitar kanske visar sig vara fel, men en del kommer att visa sig hålla över tiden, och blir till en del av ett konsensus.

  Konsensus uppstår alltså som en konsekvens av klara evidens. Därför är konsensus en indikation på vartåt evidensen pekar. Hade evidensen i stället pekat åt olika håll, så hade vi förmodligen funnit många forskare med avvikande uppfattningar. Konsensus innebär visserligen inte att frågan är 100% avgjord: det kan i princip framkomma nya evidens och nya teorier som bättre förklarar dem. Men att så sker är ovanligt.

  Det är möjligheten att komma överens om vad evidensen innebär som gör vetenskapliga framsteg möjliga. Hade så inte varit fallet, så hade forskarna fortfarande argumenterat om huruvida jorden är rund eller platt. I ett universum som vore för kaotiskt för att man skulle kunna urskilja några regelbundenheter (eller om vi människor vore för dumma för att kunna urskilja regelbundenheter, eller om universum såg helt annorlunda ut för olika observatörer) så skulle konsensus inte kunna uppstå, och vetenskap vore omöjlig. Dessbättre så är vårt universum så regelbundet att det går att studera vetenskapligt, och konsensus går att uppnå om i alla fall en del saker. Konsensus är alltså lika viktigt som nytänkande för att vetenskapen ska kunna göra framsteg, precis som man måste både sätta ner vardera foten och lyfta den för att kunna gå.

  Teorin om växthusgasernas påverkan på klimatet har en ännu längre historia än plattektoniken. Den går tillbaka till mitten av 1800-talet, och är alltså jämngammal med evolutionsteorin (en annan teori som fortfarande möter motstånd inom vissa kretsar). Spencer Wearts utmärkta online-bok The Discovery of Global Warming beskriver hur vetenskapen om växthusgaserna och andra aspekter av klimatet utvecklades, från Tyndall och Arrhenius till IPCC. Weart har också en 10-minuters sammanfattning för den som inte har ork och/eller tid att läsa igenom en hel bok.” Lars Karlsson, Upssalainitiativet

  • Catarina Östlund.. Nedanstående studie smäller nog högre än kunskapsnivån hos både Lars Karlsson och Uppsalainitiativet.
   Klimatlarmisterna kommer att få spasmer nu när det är dokumenterat att jorden värms upp när den konstgjorda ekonomiska aktiviteten minskade. Detta står i strid med deras påståenden om att människans aktivitet och ökad industriell aktivitet är orsaken till global uppvärmning.
   https://www.technocracy.news/oopsie-earth-heats-up-due-to-clean-air-during-economic-lockdown/

   Jorden spetsade lite feber 2020, delvis på grund av renare luft från pandemilåsningen, fann en ny studie.
   Under en kort tid var temperaturen på vissa ställen i östra USA, Ryssland och Kina så mycket som hälften till två tredjedelar av en grad (0,3 till .37 grader Celsius) varmare. Det beror på mindre sot- och sulfatpartiklar från bilavgaser och brinnande kol, som normalt kyler atmosfären tillfälligt genom att reflektera solens värme, rapporterade tisdagens studie i tidskriften Geophysical Research Letters.

   ”COVID-19-pandemin förändrade utsläppen av gaser och partiklar. Dessa gaser och partiklar påverkar klimatet. I allmänhet kyler mänskliga utsläpp av partiklar planeten genom att sprida bort solljus på den klara himlen och genom att göra molnen ljusare för att reflektera solljuset bort från jorden.
   Denna uppsats fokuserar på att förstå hur förändringar av utsläpp av partiklar (aerosoler) påverkar klimatet. Vi använder uppskattningar av utsläppsförändringar för 2020 i två klimatmodeller för att simulera effekterna av COVID-19-inducerade utsläppsförändringar.
   Vi begränsar modellerna tätt genom att tvinga vindarna att matcha observerade vindar för 2020. COVID-19-inducerade låsning ledde till minskningar av aerosol- och föregångarutsläpp, främst sot eller svart kol och sulfat (SO4). Detta har visat sig minska den mänskliga aerosolkylningen: skapar en liten nettouppvärmningseffekt på jorden våren 2020.
   Förändringarna i molnegenskaperna är mindre än de observerade förändringarna under 2020. Effekterna av dessa förändringar på den regionala temperaturen på markytan är små. Effekterna av aerosolförändringar på den globala yttemperaturen är mycket små och varar i flera år. Aerosolförändringarna är emellertid det största bidraget till COVID-19-påverkade utsläpp som orsakats av strålning och temperaturförändringar, större än ozon-, CO2- och contraileffekter.

   Sammantaget var planeten ungefär 0,05 grader (0,03 grader Celsius) varmare för året eftersom luften hade färre kyla aerosoler, vilket, till skillnad från koldioxid, är föroreningar du kan se, fann studien.

   ”Att städa upp luften kan faktiskt värma planeten eftersom den (sot och sulfat) föroreningar resulterar i kylning” som klimatforskare länge har känt, säger studieförfattare Andrew Gettelman, en atmosfärforskare vid National Center for Atmospheric Research. Hans beräkningar kommer från att jämföra väder 2020 med datormodeller som simulerade ett år 2020 utan att föroreningarna minskade från pandemistängningar.

   Denna tillfälliga uppvärmningseffekt från färre partiklar var starkare 2020 än effekten av minskade utsläpp av koldioxidutsläpp, säger Gettelman. Det beror på att kol stannar i atmosfären i mer än ett sekel med långvariga effekter, medan aerosoler förblir i luften ungefär en vecka.

   • Varför förstår ni inte vad vetenskapen säger?
    Det som sker idag beror på vad vi gjorde på 90-talet.
    Det tar cirka 30 år för Co2 att ta sig ut i atmosfären.
    Att påpeka arr förändringar idag inte leder till förändringar är som att säga, ”jag fattar ingenting vad händer”
    Om vi slutar med alla utsläpp idag kommer vi att märka det 2050.
    Det är väldigt långsamma förändringar inom klimatet.
    Vad är svårt att förstå?
    Däremot kommer detta faktum att försvåra arbetet med att minska Antrpocens påverkan oerhört.
    Jag ser oerhörda svårigheter med att få människor att acceptera försakelser när inget blivit bättre efter 20-30 år.
    Jag tvivlar på att mänskligheten är förmögen att hantera dessa tidsperspektiv.
    Jag har mer eller mindre resignerat och tänker nu att detta är mänskligheten inte redo att möta.
    Vi får ge upp, finns inget att göra.
    Vi är inte redo att hantera tidsperspektiven.

    • Vad spelar det för roll hur mycket CO2 som släpptes ut på 90-talet? CO2 har ingen som helst påverkan på klimatet utan det är solens instrålning och mängden vattenånga som styr det hela! Vanvettigt trams att skylla på CO2 men när det finns pengar att hämta för skattehöjarpolitiker då kan vilka lögner som helst torgföras!

     • Ja, Benny, som sagt, du är inte ensam om att inte lita på vetenskaplig konsensus, dina likar finns bland dom som också tycker att det är ”vanvettigt trams” att påstå att jorden är rund.

     • Catarina, inom vetenskapen finns inget som heter konsensus…Du måste läsa på om hur vetenskapliga teorier läggs fram och testas! CO2-hypotesen har inte kunnat beläggas med forskningsresultat och är därmed falsk…

     • Konsensus om vad? Då är det knappast vetenskap det är frågan om i så fall! Man kan göra uttalanden om vad som helst men det är verkligheten som gäller oavsett om människans hybris!

  • @ Catarina Dels avgränsar du inte vad som du påstår att det råder konsensus om,
   dels är det uppenbart att konsensus INTE råder på ett antal punkter. Det skulle annars inte existera någon kontrovers.

   När jag började kolla upptäckte jag att en en lång rad välmeriterade professorer i relevanta ämnen hade/har inbördes motstridiga uppfattningar. Forskning pågår.
   Exempel, med de två som fick mig att fundera:
   https://www.youtube.com/watch?time_continue=22&v=iK3G8wqqp_k [59:08]
   François Gervais – L’urgence climatique est un leurre
   François Gervais, professeur émérite de l’université François Rabelais de Tours

   https://www.tdg.ch/monde/trois-theses-discutables-giec/story/19645621
   Les trois thèses discutables du GIEC
   *Jean-Claude Pont professeur honoraire Université de Genève, 12.10.2018
   * Auteur de «Le vrai, le faux et l’incertain dans les thèses du réchauffement climatique» La thèse du réchauffement climatique anthropique par l’émission du CO2 n’a aucune base de réalité. (TDG)

   Exempel på den rådande oförskämd gängse vardags lögnen finns i en ledare av Roger Bydler i Miljömagasinets nummer 3/2021:
   ” … De senaste sex åren är de varmaste som har uppmätts och de senaste tio åren är det varmaste decennium som har uppmätts.” …
   Med reservation för att Bydler inte preciserar vad han menar med ”uppmätts” är det uppenbart att han bortser från merparten av jordens historia, precis som alla som vägrar att befatta sig med tiden före 1850 (IPCCs studiefält begränsar sig till enkom tiden efter början på industriåldern, vilket är legitimt men inte räcker för långt gående slutsatser avseende framtiden) när de dryftar klimatet. ”Skeptikerna”, däremot, bryr sig allt som oftast inte om 1850, utan blickar bakåt i tiden, gärna mycket långt bakåt. Ju längre tidsperiod, ju bättre vad gäller framtagning och kalibrering av en modell, eller utvärdering av en åtgärd (exempel: antibiotika gör susen… tills patogener blir resistenta av missbruket).
   Den här bilden skulle ge Bydler (och Catarina) rätt http://www.longrangeweather.com/global_temperatures.htm men bara om man inte tittar längre bakåt i tiden, ty ”Sverige” då var ömsom tidvis täckt med is, ömsom mycket varmare än nu. Detta i tider när människorna var mycket få.
   http://www.longrangeweather.com/Long-Range-Weather-Trends.htm

   Det går inte att bortse från de senaste tusentals åren om man vill förstå mänsklighetens historia, som är starkt kopplad till klimatväxlingarna i olikt långa cykler.
   Torkperioder och kyla sammanfaller exempelvis med krig och revolutioner i cykler på 100, 170 och 510 år, fann Raymond Holder Wheeler, som byggde på Tjijevskis arbeten.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Chizhevsky
   https://fr.wikipedia.org/wiki/Alexandre_Tchijevski
   https://cyclesresearchinstitute.org/cycles-research/general/chizhevsky
   https://transhumanism.fandom.com/wiki/Alexander_Chizhevsky
   https://xantor.webblogg.se/tempusfugit/2009/february/den-ryska-kosmismen.html
   Raymond Wheeler and Edward R. Dewey i USA forskade vidare i hans material. Själv blev han skickad till Gulag eftersom han upptäckte att ryska revolutionen inföll på ett solfläcksmaximum.

   https://fr.wikipedia.org/wiki/Raymond_Holder_Wheeler Raymond Holder Wheeler.
   https://fr.wikipedia.org/wiki/Cycles_Wheeler
   http://cyclesresearchinstitute.org/cycles-research/weather/wheeler
   Cycles Research Institute For the Interdisciplinary Study of Cycles

   Historiker brukar traditionellt inte väva in klimatet i sina redovisningar, i motsats till Tjijevski och Wheeler; exempel härom: http://peterturchin.com/cliodynamica/correlation-between-crisis-periods-and-epidemics
   Correlation between Crisis Periods and Epidemics
   by Peter Turchin April 15, 2020

   Klimatförklaringar duger dock inte alltid. Ett exempel är byxans segertåg, som är kopplad till kavalleriet, men inte har någon koppling till klimatet alls, enligt samme Peter Turchin.

   Hur mycket människan förmår att påverka naturliga händelser lär man dividera om ett bra tag framöver, tror jag.

 16. Greta Thunberg skriver på Twitter
  Science and democracy are strongly interlinked – as they are both built on freedom of speech, independence, facts and transparency.
  If you don’t respect democracy then you probably won’t respect science. And if you don’t respect science then you probably won’t respect democracy.

  Jag svarade på engelska ungefär ”Remember that the main aggressors in wars and attempts to regime change are democraties like the US and Great Britain. And neither democraties nor dictatorships make sufficient attempts to counter climate change according to IPCC judgements”

 17. Det finns naturligtvis konsensus om vad som har hänt, men däremot inte om vad som ska hända. Den som försöker framtvinga konsensus om vad som ska hända måste förtrycka de hädare som inte håller med. Där står vi, överhetens klimatkompensation med varsin jumbojet, och sen vi som ska betala fantasierna. Det handlar naturligtvis inte om vetenskap, det handlar om vem som bestämmer, och vem som betalar. Att lura in vänstern på projektet att tvinga de fattiga att betala verkar inte ha varit svårt. Den som vill bli lurad, blir lurad.

  • Det är naturligtvis svårare att veta vad som ska hända. Uppfattar att IPCC:s försiktiga framtidsscenarier under åren har stämt ganska bra.

   • IPCC är den politiska grenen av klimatmodellerna som en del forskare förser med data om utvecklingen! Du kan väl nämna vilken av dessa ”förutsägelser” som stämt? Per Holmberg sa ju t ex att barnen i södra Sverige på 2020-talet inte skulle få leka i snön och han använde IPCC:s som källa? Har du kollat ut genom fönstret? Klimathysterin är bara humbug och jag rekommenderar verkligen att ni läser mer på Klimatsans eller Klimatupplysningen. Man ska nog vara väldigt försiktig i hur man tolkar IPCC:s modeller och tro att de har något med verkligheten att göra! Per Holmberg och Rockström är för övrigt påfallande tysta om nya tvärsäkra ”profetior” om framtida klimat…

   • Hej Anders
    IPCC bildades 1988 och första rapporten kom 1990 som följts av ytterligare fem varav den senaste 2018.
    Det blir alltså en referensperiod på 28 år.
    Du tycker möjligen inte att en period på 28 år är för liten för att konstatera förändringar i klimatet?

    Jag konstaterar i varje fall vi fått en ovanligt kall vinter.
    Med perioder av ihållande kyla.
    Jag märker också frånvaron av bakgrundssorlet till budskap om förhöjda medeltemperaturer.
    Det känns också som Greta Thunberg i sammanhanget blivit ”arbetslös” och fått aktivera sig för ”fattiga” bönder i Indien som inte längre ska vara garanterade avsättning till av staten fastställda priser.
    Nu ska marknaden för brödsäd avregleras i Indien och ersättas med marknadspriser.
    Det är väl det som vi idag får betrakta som det normala?
    För Greta Thunberg blev det dessvärre ingen segerparad och sola sig i rampljuset den här gången då regeringsvänliga aktivister satte bilder på hennes ansikte lågor på offentliga demonstrationer.
    Jag tänkte genast, varför lägga sig i det man inte har med och göra?

   • @Anders Romelsjö (red) 7 februari, 2021 At 13:26
    A Climate Modeller Spills the Beans
    The IPCC in its third report (2001) conceded
    In climate research and modelling, we should recognize that we are dealing with a coupled non-linear chaotic system, and therefore that the long-term prediction of future climate states is not possible.
    (Chapter 14, Section 14.2.2.2. )]
    Somehow that official warning was deep-sixed by the alarmists. Now Nakamura has found it again, further accusing the orthodox scientists of “data falsification” by adjusting previous temperature data to increase apparent warming “The global surface mean temperature-change data no longer have any scientific value and are nothing except a propaganda tool to the public,” he writes. Läs hela artikeln
    https://quadrant.org.au/opinion/doomed-planet/2019/09/a-climate-modeller-spills-the-beans/

  • Nej, inte någon kan i längden lura in vänstern på projekt att tvinga ” de fattiga att betala”, men högern är skräckslagen för att det ska gå upp för vänstern att frågan om klimatet aldrig kan lösas i ett kapitalistiskt system. ”Klimatet är en ”trojansk häst med socialism” uttryckte en klarsynt borgare i en högertidning för något år sedan)…Undrar om man inte redan kan börja se det i USA.

 18. Hahaha… tänk att detta tolkningsföreträde lever och har hälsan!

  ”Gå upp för vänstern att frågan om klimatet aldrig kan lösas i ett kapitalistiskt system”. Frontbyggarstrunt, alla fel av alla möjliga. ”Högern” (arbetare) är inte rädd, ingenting går någonsin upp för ”vänstern”(kontorsadministratörer), frågan om ”klimatet” är en rad fantasier där människan inget kan göra och ”socialism” löser aldrig någonsin några problem, vare sig påhittade eller verkliga. Återstår att förklara varför en förvirrad vänsterövervintrare talar om ”klarsynt borgare”, såna finns väl inte… ?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here