Pandora Papers avslöjar den ukrainske presidentens och hans inre krets förmögenheter i skatteparadis

4
2482

Källa: Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) 2021. https://www.occrp.org/en/the-pandora-papers/pandora-papers-reveal-offshore-holdings-of-ukrainian-president-and-his-inner-circle och https://steigan.no/2022/12/pandora-papers-avslorer-offshoreformuen-til-den-ukrainske-presidenten-og-hans-indre-krets/?utm_source=substack&utm_medium=email

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som kan ha visst intresse.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky kom till makten på löften om att städa upp i landets korruption, men Pandora Papers avslöjade att han och hans inre krets var inblandade i ett nätverk av offshore-företag, inklusive några som ägde dyr egendom i London.

De viktigaste fynden

• Ukrainas president Volodymyr Zelensky och hans komediproduktionspartners ägde ett nätverk av offshoreföretag kopplade till deras verksamhet och som var baserat på Brittiska Jungfruöarna, Cypern och Belize.
• Zelenskys nuvarande chefsassistent, Serhiy Shefir, samt chefen för landets säkerhetstjänst, var en del av offshore-nätverket.
• Offshorebolag användes av Shefir och en annan affärspartner för att köpa dyra fastigheter i London.
• Runt tiden för valet 2019 överlämnade Zelensky sina aktier i ett viktigt offshorebolag till Shefir, men de två verkar ha utarbetat ett arrangemang för att Zelenskys familj ska fortsätta att ta emot pengar från offshore.

Skådespelaren Volodymyr Zelensky seglade in i det ukrainska presidentskapet 2019 på en våg av allmänt raseri mot landets politiska klass, inklusive tidigare ledare, som använde hemliga företag för att dölja sina rikedomar utomlands.

Nu läckta dokument bevisar att Zelensky och hans inre krets hade ett eget nätverk av offshoreföretag. Två som tillhörde presidentens partners användes för att köpa dyra fastigheter i London.

Avslöjandena kommer från dokument i Pandora Papers, miljontals filer från 14 offshore-tjänsteleverantörer som läckt till International Consortium of Investigative Journalists och delat med partners runt om i världen, inklusive OCCRP.

Dokumenten visar att Zelensky och hans partners i ett TV-produktionsbolag, Kvartal 95, skapade ett nätverk av offshoreföretag som går tillbaka till åtminstone 2012, året då företaget började skapa regelbundet innehåll för TV-stationer som ägs av Ihor Kolomoisky, en oligark som som anklagats för bedrägeri omfattande flera miljarder dollar. Offshores användes också av Zelensky-medarbetare för att köpa och äga tre förstklassiga fastigheter i centrala London.

Dokumenten visar också att han strax innan han valdes gav han sin andel i ett viktigt offshorebolag, de Brittiska Jungfruöarna-registrerade Maltex Multicapital Corp., till sin affärspartner – som senare blev hans främsta assistent. Och trots att han gav upp aktierna visar dokumenten att ett arrangemang snart gjordes som skulle göra det möjligt för offshorebolaget att fortsätta betala utdelningar till ett företag som nu ägs av hans fru.

Tjänstemän och oligarker har omdirigerat mycket av det ekonomiska stöd som skickats till Kiev utomlands, skriver Iain Muir.
här.

Monacobataljonen

Medan Ukraina har genomgått en allmän mobilisering som involverar alla män under 60 år, har många tidigare och nuvarande högt uppsatta tjänstemän, politiker, affärsmän och oligarker flyttat till säkerhet utomlands – främst till EU.

Den ukrainska elitens massflykt började redan före den väpnade konflikten. Den 14 februari 2022 försvann plötsligt 37 av de deputerade från den ukrainske presidentens parlamentariska fraktion (Folkets tjänare). Hade inte riksdagsledamöter blivit förbjudna att lämna landet redan dagen efter hade andra definitivt anslutit sig till dem. Under tiden åtnjöt tidigare tjänstemän och oligarker större rörelsefrihet. Enligt den italienska tidningen La Repubblica lyfte också 20 affärsjetplan från Boryspols flygplats i Kiev den 14.

Magnaterna stod först i kön. Entreprenören och parlamentsledamoten Vadim Novinsky, affärsmännen Vasily Khmelnitsky och Vadim Stolar, Vadim Nesterenko och Andrey Stavnitzer lämnade alla landet med charterflyg. Miljonärpolitikern Igor Abramovich bokade ett privatflyg till Österrike för 50 personer – och fick med sig släktingar, affärspartners och partikollegor. Oligarkerna flög från Kiev till Nice, München, Wien, Cypern och andra EU-destinationer.

En hel koloni av ukrainska oligarker har tydligen bosatt sig i den franska elitkommunen Cap-Ferrat. Fastighetsutvecklaren Vadim Solar, oligarkerna Dmitrij Firtash, Vitaly Khomutynnik och Sergey Lovochkin är bland dem som njuter av det goda livet mitt under kriget. Cap-Ferrat-villan, som en gång tillhörde kung Leopold II av Belgien, köptes av den rikaste ukrainska oligarken Rinat Akhmetov. Hans grannar är Alexander Davtyan, ordförande för Investment Group DAD LLC, och Vladislav Gelzin, en tidigare suppleant i Donetsks regionala råd.

Tidigare inrikesminister Arsen Avakov, chefen för presidentens kansli, Andrey Yermak, Ukrainas andra president, Leonid Kutjma, före detta premiärminister Arseny Yatseniuk och många andra tog alla med sina familjer och förmögenheter, som uppskattas till cirka en miljard dollar, ut ur landet, för att inte tala om de många politiskt anknutna oligarkerna.

Bedragare av mindre storlek kan också ”enskilt gå med i EU”. Ett system med mutor tillåter män i militär ålder att lämna landet. Enligt Izvestia ligger avgiften för närvarande på mellan 8 000 och 10 000 dollar. Ukrainska medier rapporterar också aktivt om människor som betalar för att korsa gränsen.

Vart tar all militär och humanitär hjälp vägen?

Vissa västerländska välgörare har nyligen noterat att det mesta militära och humanitära biståndet aldrig når Ukrainas armé eller vanliga medborgare.

I en originaldokumentär rapporterade CBS* att cirka 70 % av det militära biståndet inte hittar vägen till de avsedda mottagarna, och givarländerna kan ofta inte kontrollera dess avsedda användning. Enligt skaparna av rapporten säljs en del av vapnen på den svarta marknaden. Som US Marine Corps veteran Andy Milburn sa: ”Jag kan utan tvekan säga er att dessa transporter inte når frontlinjen. Drönare, Switchblades, IFAK. De gör det bara inte, okej. Kroppsskydd, hjälmar, you name it.”

Är våra politiker korrupta eller är de bara gränslöst naiva?

Vi måste ju ställa frågan: Läser de inte tidningar? Följer de inte med på lektionerna? Vet de inte att mycket av det västerländska biståndet knappt når Ukraina innan det hamnar i skatteparadis? Är också de korrupta, eller är de bara kriminellt okunniga och oinformerade?

Relaterat

Zelensky hyr ut sin italienska lyxvilla dyrt till ryssar enligt italienska tidningarPandora Pampers – det stinker lång väg – Avslöjanden som passar Biden & Co…
Pandoras ask: Miljoner dokument avslöjar makthavare som använder skatteparadis – men ”glömmer” delvis de i USA.

Föregående artikelSvar på kritiken av Anders Romelsjö i statliga rapporten ”Demokrativillkor – Kvinnor för fred”.
Nästa artikelPalestinademonstration Odenplan lördag 13 januari kl 13. Kom!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

    • Svaret är nog att västpolitikerna är med på förskingringen av skattebetalarnas pengar. Pengar som kommer från de ukrainska oligarkerna som i sin tur stjäl och säljer vapnen och det ekonomiska stödet från väst till Ukraina. Allt detta möjliggörs av Zelensky och hans nazi-kumpaner. En guldgruva för korrupta politiker…Det gäller bara för dem att hålla kriget på en lagom nivå så att inte Ryssland härsknar till och skickar en missil på deras huvudstäder.

  1. Vara politiker både korrupta och fega! Svårt att tro att de har inte hört att Zelenskij förföljer och utrotar oppositionen.
    Häromdagen president Volodymyr Zelensky berövade ukrainskt medborgarskap av fyra oppositionsdeputerade i Verkhovna Rada:
    Andrei Derkache, Taras Kozak, Renata Kuzmina och Viktor Medvedchuk.
    Genom att beröva parlamentariker medborgarskap genom sitt dekret är Zelensky engagerad i godtycke, eftersom sådana beslut, såväl som systemet för deras antagande, klart strider mot konstitutionen.

  2. Våra politiker är ynkryggar och medhjälpare till detta. Man är så renodlade ryssofober att man låter ALLT passera. Dessa lögnare och ynkryggar till politiker. De kvittar att Zelenski stulit allt makten i landet, stulit hur mycket pengar som helst, begått krigsbrott, förföljt all oppositionen till fotknölarna och både fängslat och direkt portat dessa. Förvandlat alla större fria medierna till statliga. Listan är lång på vad denna tiggare och skådespelare kommer och kommit undan med. Utöver detta tillåter EJ någon som helst MINSTA lilla fred i över 20mån medans Ryssland tvärtom HELT hållt dörren öppen för detta ALLA dessa över 20mån. När dessa Pandoras ask kom ut hör man våra journalister säga (Låt inte detta spela Putin i händerna) Så korkade är man. Fan pratar dom om? Så de HELT okey att Zelenski stjäl med andra ord. ALLT är okej. Så blir de när man styrs av okunniga ryssofober till fotknölarna. Vilka ynkryggar allt i sitt gemensamma hat mot Ryssland som pågått senaste decenniet.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here