Presidentvalet i USA. Demokratisk socialism. Har Bernie Sanders en chans?

22
1610
By Michael Vadon – US Senator of Vermont Bernie Sanders in Conway NH on August 24th 2015 by Michael Vadon, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43093772

DN skriver ”Bernie Sanders vann över 50 procent av latinamerikanska väljare i Nevada, enligt en mätning återgiven i New York Times. Han vann 66 procent av väljare under 30 år. Han dominerade bland både män och kvinnor, bland väljare med universitetsexamen och bland väljare utan högre utbildning. Han vann till och med 25 procent av demokratiska väljare som identifierar sig som moderata eller konservativa, enligt New York Times.” Björn af Kleen: Demokraterna måste inse att den 78-årige socialisten kan bli partiets kandidat.

Detta trots att säkerhetstjänst i USA påstår att Ryssland försöker få Bernie Sanders vald till president i USA ”Ryssland försöker hjälpa demokraten Bernie Sanders att bli vald till Demokraternas presidentkandidat. Det ska amerikanska underrättelsekällor ha berättat för Sanders”, skriver Washington Post.” … ”Uppgifterna som publicerades i Washington Post på fredagskvällen svensk tid är knapphändiga och Bernie Sanders har svarat att han inte bryr sig om vem Ryssland vill se som president i USA: ”Ska jag vara ärlig så bryr jag mig inte vem Putin vill se som president. Mitt budskap till Putin är tydligt: håll dig borta från amerikanska val, och när jag blir president så kommer jag att se till att han gör det.”

Men inte bara Sanders påstås vara föremål för denna uppmärksamhet utan även president Trump ”Samtidigt som de nya, vaga, uppgifterna kommer när det gäller Sanders publicerades tidigare i veckan uppgifter från en högt uppsatt amerikansk underrättelsekälla om att Ryssland åter försöker få president Donald Trump omvald. Ett uttalande som har irriterat Trump, skriver Washington Post, eftersom uppgiften anses kunna hjälpa Demokraterna.” Uppgifterna har DN hämtat från Washington Post.Washington Post

USA:s säkerhetstjänst är framstående då det gäller att lämna osakliga eller osäkra uppgifter. Se Russiagate. Högt tonläge under närmare 3 år – som slutade i en rapport om att man inte kunde finna belägg för ryska försök att påverka presidentvalet i USA.

Hela historien är påtagligt ”märklig”. Färsk intervju med visselblåsaren William Binney, teknisk direktör för NSA, om Russiagate, NSA, Assange, 9/11, FRA etc.
Russiagate: Stort fiasko för media och Demokraterna döljer brott och banar väg för Trump.

Bernie Sanders kallar sig ”demokratisk socialist”. Han är för en allmän sjukförsäkring som finns i alla i-länder utom USA. Vidare vill han motverka de ökade och stora socioekonomiska skillnaderna i USA, bland annat genom att öka skatterna för de rika, som nyligen fick stora skattesänkning av Donald Trump, vilket de fått 15 år tidigare av dåvarande presidenten GW Bush.

Vilka svenska riksdagspolitiker förutom några i V skulle säga följande ”Varför ser mainstream-medierna politik som underhållning och till stor del ignorerar de allvarliga kriser som vårt land står inför? Svaret ligger i det faktum att ”företagsmedier” ägs av stora multinationella företag.” HOW CORPORATE MEDIA THREATENS OUR DEMOCRACY.
Men det har Bernie Sanders sagt.

Hans utrikespolitiska profil avviker inte påtagligt från den imperialism som utmärkt USA:s utrikespolitik sedan länge. Spelar Berne Sanders proimperialism någon roll? Han var för att USA skulle flytta sin ambassad i Israel till Jerusalem.

Sanders kan besegra Trump.
Enligt en opinionsundersökning i maj 2016 om presidentvalet inför presidentvalet skulle Donald Trump vinna knappt, med 1 %, över Hillary Clinton. Trump fick klart flest delegater fast Clinton fick 3 miljoner fler röster. I USA gäller ju inte parollen ”en person – en röst”, som i Sverige och de allra flesta demokratier.

Men undersökningen visade att Bernie Sanders skulle vinna en jordskredsseger mot Donald Trump. Denna och andra opinionsundersökningar visade att Sanders skeulle vinna med 13 % över Trump! Trump Would Beat Clinton; Sanders Would Beat Trump

Om Sanders gör bra ifrån sig och blir nominerad tror jag att han har goda chanser att besegra Trump vid presidentvalet i november.

Den stora majoriteten i USA skulle vinna på en allmän hälsovårdsförsäkring och höjda skatter på de rika i USA, med dess väldiga budgetunderskott, många fattiga och socio-ekonomiska skillnader.

Stort stöd för socialism i USA?!

Jag nämner nedan ett antal opinionsundersökningar från de senaste 10 åren. Vissa är utförda då det var lågkonjunktur och vissa då det var högkonjunktur. Men bilden är entydig. Stödet för socialism är stort i USA, särskilt bland de unga. Det är självklart att olika personer har olika uppfattningar om vad socialism är.

* Hälften av invånarna i kapitalismens centrum, i USA,under 35 år säger att de föredrar att leva i ett socialistiskt samhälle enligt en opinionsundersökning 2019, som visar att 61% av amerikanerna under 24 år är för socialismen. Opinionsundersökning 2019.
Om inte de unga amerikanerna har ett lika tydligt förhållande till innehållet i villkoren som de norska kommentatorerna, så har de åtminstone förstklassig kunskap om livet i det kapitalistiska USA – och det suger.

* YouGov har genomfört opinionsundersökningar där man regelbundet frågat folk om deras uppfattning om socialism och kapitalism. Bland unga väljare (18-24 år) var det i januari 2016 43% som «såg positivt på socialismen» mot 26% som «såg negativt» på den.
YouGov skriver också ”Nearly half (48%) of all Americans have an unfavorable opinion of socialism, the poll finds. This is essentially unchanged from a survey conducted in May 2015, when 51% expressed negative feeling about the ideology. 29% now hold a favorable opinion of socialism, up only slightly from 26% over the same period”. https://today.yougov.com/news/2016/01/28/democrats-remain-divided-socialism/

* I en opinionsundersökning juni-oktober 2009 av BBC World Service med 29 000 svarande i 27 länder (BBC World Service. Poll. Wide dissatisfaction with capitalism – twenty years after fall of Berlin wall). Endast 11 % menade att kapitalismen fungerade väl och att ökad reglering inte var en bra idé. Dubbelt så många som 11 %, 23 %, menade att kapitalismen var fundamentalt bristfällig och att ett nytt ekonomiskt system ”a new economic system” behövdes. En majoritet, 67 %, menade för övrigt att regeringar borde fördela välstånd mera jämnt.
* En annan opinionsundersökning i USA 2009 fann att endast 53 % av de svarande ansåg att kapitalism var överlägset socialism. Bland dem som var under 30 år föredrog 37 % kapitalism medan 33 % föredrog socialism. (New Poll: Socialism is Gaining Popularity in America. Cleveland Leader, 9 april 2009.
* Man kan också notera att 45 % av de svarande i en opinionsundersökning i USA år 1987 trodde att det berömda uttrycket Karl Marx Kritik av Gotha-programmet (De tyska socialdemokraternas program 1875) ”från var och en efter dennes förmåga, till var och en efter behov” fanns inskrivna i USA:s författning. (Poll on Constitution Boston Globe Magazine 13 september 1987.
ALLTSÅ, en annan med demokratisk och mer jämlik värld är inte bara möjlig – den är nödvändig och den har stöd i människosläktets utveckling, och genetik (Se t.ex. Göran Greiders bok ”Den solidariska genen” som väl och balanserat sammanfattar kunskap om ”människans natur”).
Kapitalism is not working images
-I en frågeundersökning 2011 uppfattade 40 % av tillfrågade i ett representativt befolkningsurval i USA ordet ”capitalism” som negativt, medan 60 % såg negativt på ordet ”socialism (http://www.politico.com/news/stories/1211/70926.html).
-I representativ undersökning 2012 av Pew Research uppfattade 40 % i USA ordet ”capitalism” som negativt, medan 50 % såg det positivt. Sextio procent 60 % såg negativt på ordet ”socialism”. Två år tidigare var 37 % negativa till ”capitalism” medan 52 % var positiva. (”Capitalism is on the decline in America -at least the word is”).

Relaterat.
Går USA åt vänster?

Föregående artikelFlygintermezzot, Ryssland i farten? – ”Lite mer vardagshyckleri”
Nästa artikelInsider-från första dagen i den politiska rättegången mot Julian Assange.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

22 KOMMENTARER

  1. Tyvärr tror jag att Sanders chanser är sämre nu än 2016 då demokratbossarna såg till att han inte nominerades. Det skulle i så fall vara att coronaviruset är snöbollen som får ekonomin i gungning om spekulanternas marginaler är knappa.

    Bägge beskylls för att vara Rysslands kandidater. Alltså, Putin, bestäm dig nu för sjutton, du kan ju inte få dom båda ! Och på tal om Putins stöd, tar Trump det hela med ett skratt medan Sanders går upp i limningarna. Trump känner sig säker i sadeln och det ger extra skjuts. Sanders motarbetas fortsatt av sitt eget partis toppskikt och det försämrar hans chanser. Demokraternas donatorer föredrar Trumps ekonomiska politik framom Sanders.

    Det komiska med USA är att man lyckas måla in sig i hörn hela tiden. Ekonomen Krugman som stöder Sanders program uppmanar honom att sluta med talet om socialism, det är ett rött skynke för åtminstone äldre väljare. Den radikale ekonomen Richard Wolf är av motsatt åsikt.

    Utrikespolitiskt är Sanders blek som ett lärft. Både Obama och Trump vågade åtminstone i kampanjen tala om ”change”, även om det inte blev något i praktiken. Trots det kan väl Sanders knappast vara värre än Trump på den internationella arenan. Om denne återväljs kan det bli riktigt otäckt.

    • Intressant kommentar.
      Jag har heller inte hört något om Bernie Sanders utrikespolitiska ambitioner.
      För mig framstår Sanders mer som en inrikes president.
      Möjligen det som gör honom populär?
      Nordamerikaner som tycker välfärd i landet går före USA:s dominans i världen?

      Jag har full förståelse om Donald Trump nonchalerar Sanders och ser sig som överlägsen men lite orolig är nog Donald Trump ändå. Det konkurrerar delvis om samma väljare.
      Arbetarna.
      Det är bland arbetare och lägre medelklass Bernie Sanders har sin stora chans så Donald Trump ska nog inte vara för säker och inte heller det högerliberala toppskiktet i det Demokratiska Partiet.
      Det känns som det här blir ett spännande presidentval.
      Jag tror också det låga valdeltagandet kommer att öka.
      Om folket tillåts upptäcka att politik kan göra skillnad.

  2. Jag håller med om att det vore en lycka om de tankegångar som Bernie Sanders för till torgs segrade i USA. Han förefaller hederlig och har bra förslag, som gynnar de ”små” i samhället och sätter grimma på kapitalet. Men jag tycker ”bevisen” i artikeln för en omsvängning i den amerikanska väljarkåren är litet svaga, alla förefaller vara av gammalt datum. Och vad man då bortser ifrån är att Trump faktisk besegrade demokraterna förra gången (även om Hillary inte var ”världens bästa”!!). Dessutom går väl ekonomin bra i USA nu och då fordras det ju extra kraft för att sänka en sittande president. En intressant faktor är också stödet från den betydelsefulla judiska minoriteten, betydelsen av Sanders påbrå eller Trumps mäktiga stöd för Israel. Överhuvudtaget saknas en bra analys av nuläget i Anders artikel.

    • Artikeln är begränsad och utger sig inte för att vara en analys av nuläget. Observera dock att flera av de anförda undersökningarna är från senare år. Men betydande stöd för socialism har funnits i USA enligt dessa och andra opinionsundersökningar.

  3. Sanders fyller 80 år 2021 alltså det första året som en ev. president och efter ett omval 88 år när han slutar.Det är ett alldeles för stort vågspel med tanke på hans ålder.Inte bara att han riskera att dö under under presidentperioden.Han kan också utsättas för allehanda ålderssjukdomar som ofta är smygande och därmed påverkar hans omdöme.Ett välkänt exempel är Reagans sista år med en begynnande demens och då var han ”bara” 77 år 1988 fram till 20 Jan 89.Detta måste vara ett absolut rekord åldersmässigt sett.

    • Nu får jag väl på pälsen, men i USA har man respekt för äldre människor.
      Jag gillar det.
      Jag tror Sanders ålder är större problem i Sverige än i USA.
      I Sverige håller vi på att förlora respekten för det äldre.
      Det märks inte minst inom äldreomsorgen.
      Det gillar jag inte.
      Men å andra sidan har vi fått ett nytt parti som visar större respekt för de äldre.
      Coronaviruset slår hårdare mot äldre än yngre.
      För en stat och regering som har trängande behov att frigöra ekonomiska medel till omfördelning förstår jag tyvärr vad det här betyder.

  4. ”I USA gäller ju inte parollen “en person – en röst”, som i Sverige och de allra flesta demokratier.” USA är en federation och inte ett land. Jämför därför inte med Sverige utan med exempelvis EU. Hur väljs ledningen i EU? I Sverige får man för övrigt inte välja sin statsminister. Hur demokratiskt är det? En person – ingen röst.
    Sanders har många bra idéer men jag tror inte det är till hans fördel att han kallar sig socialist. Socialist är för många ett negativt laddat ord och tyvärr tror jag att Trumpenissen skulle göra slarvsylta av honom för det och vinna valet om Sanders blir demokraternas kandidat. Alla demokrater kommer att rösta på den som slutligen blir deras presidentkandidat. Det gäller att få republikaner att rösta på den demokratiske kandidaten och få av dessa skulle rösta på någon som kallar sig socialist
    @Jan N. OM nu Ryssland skulle tycka det vara intressant att stödja Trumpenissen vore det helt logiskt att stödja den demokratiske kandidat som bedöms vara enklast att besegra.

  5. Vi vet att den amerikanska valkampanjen kommer att styras av individer som Sheldon Adelson,Haim Saban och George Soros.Dessutom kommer AIPAC att stödja och hylla den kandidat som lovar mest till Israel.Hela valet är en enda illusion och inget kommer att förändras till det bättre för medelamerikanen utan tvärtemot.Vi ser hur medelklass blir underklass och förvandlas till strukturell hemlöshet vilket innebär människor utan drog eller alkoholproblematik hamnar på gatan.När man betänker att den stora skattebetalande massan ska betala alla krig och ockupationer samt byggandet av oändliga militära anläggningar avsedda för ytterligare krig.Då förstår man att folket i USA har tappat alla illusioner om ett bättre liv.Jippot kring valet kan få många på bättre humör men sedan glider allt ner i sin gråtrista vardag utan hopp om en bättre framtid eller ens bättre tandvård.

    • Att USA skulle vara en dystopi som du verkar göra gällande får du lura i någon annan än mig.
      Den beskrivningen köper jag inte. USA har defekter men är ändå en av världens främsta länder.
      På de flesta sätt.
      Och inte minst militärt som du säger.
      Vad som fascinerar mig är att USA kan upprätthålla en sådan dyr militärutgift med så låga skatter.
      Sverige har bland de högsta skatterna i världen men har inte råd att hålla någon militär utan försöker smita undan den kostnaden genom samarbeten med andra länder och kanske allra helst NATO.
      Det är stor skillnad mellan att försörja sig på affärer än att leva på bidrag.
      Det är inte populärt här det vet jag. Men på sina områden hyser jag respekt för USA.
      USA har sedan födelsen förstått att livet är både en kamp och en strid.

        • Vart går gränsen till fattigdom?
          Fattigdom är ett relativt begrepp så det kan jag inte acceptera.
          Säg istället hur många (ärlig siffra) som lever på matkuponger i USA så blir mer accepterad av mig.
          I Sverige får man socialbidrag (utbetalning i kontanter) från samhället men i USA delas matkuponger ut istället för de som inte råd att köpa mat för dagen.
          Där någonstans går den absoluta fattigdomsgränsen för mig.
          Precis om som Marx sa: Mat på bordet och tak över huvudet till alla.
          Jag tror det också finns något grundskydd för sjukvård i USA.
          Ingen lämnas dö på gatan och vrida sig i plågor vad jag vet.

  6. Dick Erixon på Samtiden verkar ha bra koll på presidentvalet i USA.
    I de kommentarerna finns även det breda perspektivet jag gillar.
    Det blir så mycket trovärdigare då. Känslan av propaganda vittrar bort.
    Dick menar Sanders är en anti-etablissemangspolitiker likt Donald Trump fastän Dick inte gör den jämförelsen.
    Jag tror på det här. Man måste se fler dimensioner än vänster-höger och progressiv-konservativ.
    En alldeles ny politisk skiljefråga har uppstått genom de som är för och de som är mot samhällseliten. Som vi ser den elit genom journalister, experter, professorer, författare, kändisar m.m. Självklart finns även en elit genom ägande men det är inget agerande vi ser i mediaflödet.
    Jag tror det här förhållandet är mycket viktigt och inte går att bortse från.
    Därför det kan ge djupa avtryck i opinionsbildning och därmed också valresultaten.

    https://samtiden.nu/2020/02/partieliten-forbereder-kupp-mot-bernie-sanders/

    • Skiljelinjen mellan ”de som är för och de som är mot samhällseliten” har funnit i alla tider. Inte minst vänstern brukar framhäva det perspektivet.

    • Om tänker på alla dom som tältar på trottoarerna i ex.los Angeles eller San Fransisco så är det ett relativt nytt fenomen.Många fler bor nu också med hela familjer i skåpbilar vilket också är relativt nytt,men dom här grupperna osynliggörs medvetet då det är en skam för Washington.Visst arbetslösheten är ovanligt låg men den stora inkomstskillnaden gör att den sk.dolda fattigdomen ökar.Sen har vi städer som Detroit och Baltimore som avfolkas och har hela stadsdelar med rivningshus.Det är en stor förändring på gång i USA och statistik är lätt att manipulera med genom att välja att publicera den positiva och dölja mindre smickrande.

      • Utdrag ur purfärsk, uppdaterad utgåva av skrift ”USA som världspolis” ”Kapacitetsutnyttjande i industrin i USA ökade från 66 % år 2009 till 76 % två år senare, och låg på drygt 77 % hösen 2019. Antalet sysselsatta ökade och den officiella arbetslösheten minskade till c: a 4 %. Men den statistiska metodiken ändrades 1994 så att stora grupper arbetslösa försvann ur statistiken. När man tar hänsyn till de arbetare som ej sökt arbete och varit utanför arbetsmarknaden i mindre än ett år blir arbetslösheten i USA 8 %. (https://data.bls.gov/timeseries/LNS13327709). När man inräknar de som slutat söka arbete, eller som faller utanför statistiken av andra orsaker finner man en arbetslöshet på 21,7% i mars 2018 (Shadow Government Statistics). (https://steigan.no/2018/04/usas-imperium-synker-fort-2/).”

  7. Socialisten Bernie Sanders lyckades få en raketstart i sin kampanj att bli presidentkandidat för partiet Demokraterna. Men det var i början. Nu går det sämre. Både de s.k. ”svarta väljarna” och arbetarna överlag vänder socialisten Sanders ryggen. Och det i typiska arbetarområden som Michigan där USA:s vänsterikon Michael Moore började sin karriär.
    Vad kan nu det här bero på som talar mot sin egna logik?
    Kan det ha med Coronviruset Covid-19 att göra?
    Folk litar inte på vänsterregeringar klarar samhällskriser?

    Ja, personligen har jag förstått den uppfattningen kan vara motiverad.
    Vänstern är besatt av alla samhällsproblem beror på klass-skillnader och kan åtgärdas därefter med exempelvis omfördelning av resurser.
    Men om det skulle uppstå kriser av helt annan art som t.ex. ett hotande virus då står vänstern där med skägget i brevlådan och mest framstår som doktor Hjälplös.
    Jag är tveksam om Sanders har några trovärdiga svar om det människor mest oroar sig för just nu.

    En politisk ideologi som i sin grund bygger på möten och gemenskaper har ej för stunden nödvändiga isoleringar inom räckhåll.
    Då faller också trovärdigheten. I varje fall är det så för mig.

    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/analys-den-viktigaste-segern-gick-till-joe-biden

  8. ”Kina då?”

    Ja, många frågor reser sig plötsligt vad gäller Kina. Ingen transparens där precis.
    Jag kan bara hoppas.

    Högerbloggaren Thoralf gör en intressant reflektion.
    Man kan tycka vad man vill om Thoralf men han är absolut vaken.
    Tillhör inte det ”sovande folket” som många andra.
    Thoralf menar att temperaturen har betydelse.
    Viruset trivs inte i varmare länder därför klarar sig delar av Asien mycket bra.
    Även Afrika.
    Viruset trivs inte i Ryssland heller men där tror jag det är tack var Putin och Rysslands antiliberala och nationalistiska hållning. De har krafttagen i sin kultur och stänger ute smittan utan vidare väsen.
    Få ryssar är globetrotters.

    Jag gör jämförelsen med säsongsinfluensan som brukar drabba oss vinterhalvåret.
    Man kan drabbas av influensa på sommaren också men sällan som epidemier.
    Jag är klart orolig och besviken på vår regering som jag tycker är flata och möt virushotet mest med ängslan.
    I mina ögon är det ingen regering. För mycket samarbeten har gjort de tappat bort makten. Eller i varje fall förmågan att uttnyttja sin makt på ett effektivt sätt.
    Andra länder har visat sin makt bättre. Kanske Kina, det är svårt att veta med ett i det avseendet slutet land.
    Jag vet inte, men det känns som jag greppar ett halmstrå när jag tänker på våren, värmen och sommaren kan dämpa smittspridningen hos oss här i Sverige?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here