Russiagate: Stort fiasko för media och Demokraterna döljer brott och banar väg för Trump

3
1411
Russiagate – berget som födde en mus. Eller att koka stor soppa på liten, liten spik. Bild från Shutterstock.

Här och på Jinge.se har publicerats många artiklar om Russiagate, om dess osaklighet, kontrasten mellan djärva anklagelser i media och frånvaron av bevis.

3 april publicerade Aftonbladet en utmärkt artikel i frågan av Per Shapiro, radiojournalist, främst för Kaliber, Ekot och P1 dokumentär. Honom ska vi följa! Nedan utdrag ur artikeln:

Aftonbladet: Nu har Donald Trump chans att bli omvald Per Shapiro om ett journalistiskt och politiskt fiasko.

* Så kom till sist Muellers rapport och spräckte den ballong som det mediala etablissemanget blåst upp under två och ett halvt år. De journalister som vågat ställa kritiska frågor har varit få.

* Den dollardränkta demokratiska partieliten är … ett parti som övergivit arbetarklassen, fredsrörelsen och frågorna om social rättvisa och ekologisk hållbarhet. Ett parti som, förenklat, sålt sin själ till Wall street och förlorat sin väljarbas. I stället för självrannsakan valde man alltså att lägga skulden för valförlusten i knäet på Putin.

* Det blev en sorts medial masspsykos där i princip vilka påståenden som helst gällande Ryssland kunde föras fram utan belägg.

* Besattheten av Russiagate har skymt sikten för de verkliga brotten som nuvarande administration har begått och för den verklighet som de flesta amerikaner lever i.

* Medierna har ignorerat de växande ekonomiska och sociala klyftorna och lidandet i ett land där halva befolkningen lever i fattigdom och de demokratiska institutionerna har kollapsat. Journalistiken tycks ha missat att det var dessa enorma problem – inte rysk manipulation – som fått arga och förtvivlade amerikaner att välja en demagog som åtminstone häcklade eliterna, inklusive elitjournalisterna i de stora mediehusen.

* Konspirationstänkandet har också banat vägen för en ny sorts McCarthyism, där progressiva politiker systematiskt misstänkliggörs. Senast i raden att pekas ut som rysk propagandamaskin är Tulsi Gabbard, krigsveteranen från Hawaii som meddelat att hon kandiderar till presidentvalet 2020.

* Smutskastningen riktas även mot de få journalister, med Glenn Greenwald i spetsen, som ifrågasatt Russiagate och tagit på sig rollen som djävulens advokat. Plötsligt blev alla de stämplade som förrädare som inte okritiskt köpte de ”läckor” som levererades av CIA, FBI och NSA – samma underrättelsetjänster som ljugit nationen in i krig och svurit inför kongressen att man inte spionerar på amerikanska medborgare.

* Washington Post gick så långt som att publicera en svartlista över 200 webbsidor – tillhandahållna från den obskyra researchgruppen PropOrNot – som utan förklaring påstods ha spridit rysk propaganda. Tittar man på listan finner man många progressiva sajter, exempelvis Truthdig, Counterpunch, Black Agenda Report.

* Det underliggande målet är, enligt framlidne journalisten Robert Parry, att förstärka Washingtons grupptänkande genom att skapa ett system som stänger ner eller marginaliserar avvikande åsikter och rubricerar obekväma uppfattningar – oavsett hur välresearchade de är – som klassade som falska av mainstreams ”faktagranskande” organ.

* Efter artikeln i Washington Post följde en våg av censur. För att blidka en hotfull amerikansk kongress inledde Facebooks vd Mark Zuckerberg ett samarbete med Natonära tankesmedjan Atlantic Council, som numera hjälper Facebook att hålla rent från ”fake news”. Här behöver man inte vara Einstein för att inse att sajter kritiska till amerikansk imperialism och det militärindustriella komplexet (som vid sidan av amerikanska staten är en av huvudsponsorerna till Atlantic Council) riskerar att uppfylla kriterierna för falska nyheter.

* Facebook plockade snart bort sajterna Venezuelanalysis, Haiti analysis och Telesur english, men fick backa efter protester. Man försökte även ta bort sajter som berättade om USA:s roll i hungersnöden i Jemen. I oktober 2018 plockade Facebook bort 800 alternativa mediesajter och konton – exempelvis The free thought project och The anti-media – med tiotals miljoner följare sammanlagt.

* Hela spektaklet med Muellers rapport visade sig vara FAKE NEWS, som Trump tweetat så många gånger med stora bokstäver. I stället för att krossa den sittande presidenten har Muellers utredning åstadkommit motsatsen.

* Rysslandsdrevet mot Trump kan komma att bli ett av de mest kontraproduktiva projekten någonsin. Vi har att göra med en president som kraftigt har försämrat chanserna för livets framtid på jorden. Trumps administration består av en samling klimatförnekare, krigshetsare och krigsförbrytare som har fått USA att lämna Parisavtalet, dra sig ur kärnenergiavtalet med Iran och det historiska nedrustningsavtalet INF med Ryssland.

* Chris Hedges, tidigare mångårig utrikeskorrespondent för New York Times, skrev nyligen: ”Det är inte bara Trump som har utplånat gränsen mellan fakta och fiktion. Det har även journalistiken gjort. Genom att rapportera och trissa upp anklagelser man aldrig undersökt eller bekräftat har man begått självmord. Ett land som saknar en fungerande journalistik övergår i tyranni. Det är inte Trumps fel utan vårt eget.”

Relaterat.
Hur USA:s “bästa” media fuskade bort Russiagate från början till slutet.
Russiagate friar Trump och Ryssland och riktar fokus på USA:s olagliga inblandning i olika val – och medias fiasko.
Russiagate läggs ned? Den skakiga berättelsen om att Ryssland manipulerade sociala media i presidentvalet i USA.
Demokratiska val i USA och Venezuela?
Russiagate: Inga bevis för att ryssarna hackade Demokraterna i USA.
Nytt om Russiagate. Obamamedarbetare deltog.Artiklar om inskränkning i yttrandefrihet.

* Universitetslektor avstängd för kritik av angreppskrig & Israels övergrepp! Nytt exempel på angrepp på yttrandefriheten.
* Facebook leder arbetet för minskad yttrandefrihet på nätet
* Google vill bli sannings-ägare men inte sannings-sägare.
* 14/11 2016. De spionerar på dig också via internet!
* Hur hemliga agenter infiltrerar Internet för att manipulera, lura och förstöra ditt rykte.
* False flag förleder, förvanskar fakta, förfärligt fult.

* Hur USA ska censurera internet
* USA vill upphäva fria internet – ett av flera ingrepp mot yttrandefriheten
* Ökad censur i USA
Tyskland styrker yttrandefrihet i grundlagen
* Facebook får filter för falska nyheter i Tyskland
* Facebook stänger Palestinas största nyhetssite, och stryker konton på uppdrag av USA & Israel
* Den nya McCarthyismen
* Konflikt om konflikt om Ryssland, och PK
* Även Danmark vill minska yttrandefriheten
* EU vill censurerar Bonnierägd tidning i Tyskland
* Europaparlamentet stoppar film som rentvår Rysslands regering.
* Google hyr 10 000 personer för att censurera Youtube
* Yttrandefriheten inskränks också i USA – ny McCarthyism
* Minskad frihet på nätet i Tyskland
* Macron inskränker yttrandefriheten i Frankrike
* Köpta journalister igen

Förhållanden i Sverige.

* Fri lejd och frihet för Julian Assange! Försvara yttrandefriheten! Från manifestation i Stockholm
* Räcker det med dumheter nu, Fridolin?
* Jonas Gardell föreslår nätcensur och kulturministern är förstående
* Jan Myrdal: Paradoxal tankefrihet och mina svenska erfarenheter
* Läs Folket i Bild Kulturfront – ”militant röst för fred, yttrandefrihet och folkets kultur”, som går framåt
* Konflikt om ”Konflikt” om Ryssland och PK.
* Vet Radions “Konflikt” vad demokrati är? Om demokratin i Ryssland, Sverige och USA.
* Fortsatt debatt med Ivar Ekman, Konflikt, Sveriges Radio om USA, Ryssland, media mm.
* Censurerat om massakern i Odessa

* Inte bara Svenska Institutet – flera tecknen på kommande censur i Sverige?
* Det behövs en ny fredsrörelse Del 3 – yttrandefrihet
* Debatt med DN:s Erik Helmerson om yttrandefriheten i Ryssland

* Principiellt om tryckfrihet 20/10
* Debatt om yttrandefrihet: Nya Tider, DN och nazism 25/10Jan Myrdal vs. Margareta Zetterström – fortsatt debatt 25/10
* Om Åsa Linderborg, Jan Myrdal, Nya Tider och rasister. Gästblogginlägg 28/10
* Jan Myrdal – Var står fienden? 28/10
* Debatten om yttrandefriheten rasar vidare 16/11
* Yttrandefrihetens brister: ABF, Ukraina
* Öppet brev till SVT om ukrainska organisationers försök att påverka sändningen av dokumentären Ukraina – revolutionens mörka sida.

Föregående artikelNewsvoice: Höger och/eller vänster? Replik till Raphael Mabo: NewsVoice förblir oberoende trots smutskastning.
Nästa artikelSwedish Doctors for Human Rights (SWEDHR): Uttalande om Julian Assanges situation – Statement about Julian Assange
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Trumps valseger var så osannolik att han knappt själv trodde på den förrän i sluskedet. Chocken för den korrumperade demokratiska apparaten var total och man behövde snabbt trumma upp en undanmanöver för att undvika att bli offentligt uthängd och förnedrad för att man så komplett underskattat väljarnas avsky för etablissemanget i Washington. För detta syfte skapades RussiaGate som lyckades över alla förväntningar.

  Hittills vill säga. Nu kommer räkningen. Den består i att man riskerar att upprepa fiaskot 2016 med ett nytt fiasko 2020. Man har försett Trump med det perfekta vapnet som han kan hålla framme och förlöjliga sina motståndare med. Hans chanser ser betydligt bättre ut nu än då.

  Mediernas uppgift är att generera vinst åt sina aktieägare. Om det sker genom hittepåhistorier kan det kvitta. Däremot står det klart att ett omfattande myndighetsmissbruk förekommit. FBI, Justitiedepartementet, specialdomstolen FISA, NSA osv. har alla frångått kravet om neutralitet och i stället medverkat i ett drev där man överträtt sina befogenheter. De har bl.a. lutat sig mot en rapport som beställts av demokraterna och som verkställts av en fd. brittisk spion där sakunderlaget från början aldrig verifierats. Likaledes har man inte fram till denna dag undersökt den dataserver som Ryssland påstodas ha hackat utan nöjt sig med demokraternas egna påståenden. Det hävdas tom. att förre presidenten Obama varit inblandad. I vilket fall borde åtal vänta en rad centrala beslutsfattare från dessa myndigheter. Om Trump agerar smart blir utredningen ett drama som får Watergateskandalen att framstå som ett pojkstreck.

 2. Jag skrev nedanstående kommentar till en bra artikel i SvD om Russiagate. SvD

  ”Uppslutningen av SvD och etablerade media, och bland etablerade politiker, bakom påståendena om samarbete mellan Trump och Putin är en stor skandal. Man saknar basal källkritisk ansats – liksom i fallet med Skripal, MH17. Man vägrar publicera om att en statskupp skedde i Kiev 22/2 2014 mot folkvald president, i av OSSE lovordade. Svenska media tiger om alla fakta från politiker och generaler i USA, och från press som BBC, Newsweek och Ny Times om USA:s mycket väl belagda stöd till terrorismen.

  Avsaknad av basal källkritik och utelämnade av viktiga fakta gör att medborgarna inte har skäl att särskilt tro på SvD och de flesta etablerade medias utrikespolitik.

  Besattheten av Russiagate har också skymt sikten för de verkliga brotten som nuvarande administration har begått och för den verklighet som de flesta amerikaner lever i. Och medier har bortsett från de växande ekonomiska och sociala klyftorna och lidandet i USA där en stor andel av befolkningen lever i fattigdom och de demokratiska institutionerna har kollapsat. Journalistiken tycks ha missat att det var dessa enorma problem – inte rysk manipulation – som fått arga och förtvivlade amerikaner att välja demagogen Trump som åtminstone häcklade eliterna, inklusive elitjournalisterna i de stora mediehusen.

  * Konspirationstänkandet har också banat vägen för en ny sorts McCarthyism, där progressiva politiker misstänkliggörs. Gäller bland andra Tulsi Gabbard, krigsveteranen från Hawaii som meddelat att hon kandiderar till presidentvalet 2020.”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here