Putin ställer villkor för fredssamtal i Ukraina. Vilka och varför?

19
350

 

Putin vid presskonferensen 14 december 2023.

Putin ställer villkor för fredssamtal i Ukraina. Jag återger en artikel i och presenterar sedan några kommentarer från väst.
Ukraina måste dra tillbaka sina trupper från Rysslands nya regioner innan några meningsfulla fredssamtal kan inledas, säger president Vladimir Putin.

Moskva avvisar Kievs anspråk på suveränitet över fem tidigare ukrainska regioner, varav fyra har anslutit sig till Ryssland under de pågående fientligheterna. Invånarna i Folkrepublikerna Donetsk och Lugansk samt regionerna Kherson och Zaporozhye röstade för övergången i slutet av 2022, även om fientligheterna fortsätter i alla dessa regioner.

Ukrainska trupper måste avlägsnas från dessa territorier, sade Putin på fredagen vid ett möte med utrikesminister Sergej Lavrov och andra högt uppsatta ryska diplomater.

”Jag betonar: hela territoriet i dessa regioner enligt definitionen av deras administrativa gränser vid den tidpunkt då de anslöt sig till Ukraina [i augusti 1991]”, sade Putin.

”Vår sida kommer att beordra eldupphör och inleda förhandlingar så snart Kiev förklarar att man är beredd att fatta detta beslut och påbörjar det faktiska tillbakadragandet av trupper från dessa regioner, och även formellt informerar oss om att man inte längre planerar att gå med i NATO”, lovade den ryske ledaren.

Putin beskrev villkoren efter att ha fördömt Kievs västliga uppbackare för att de påstås hindra fredssamtal med Moskva samtidigt som man anklagade Ryssland för att avvisa förhandlingar.

”Vi räknar med att Kiev kommer att fatta ett sådant beslut om tillbakadragande, neutral status och dialog med Ryssland, som Ukrainas framtida existens är beroende av, oberoende baserat på den nuvarande verkligheten och styrt av det ukrainska folkets verkliga intressen och inte på order från väst”, sade Putin.

Vid denna tidpunkt kommer Moskva inte att acceptera en frusen konflikt, vilket skulle göra det möjligt för USA och dess allierade att återupprusta och återuppbygga den ukrainska militären, hävdade Putin.

Den fullständiga lösningen på frågan kommer att innebära att Kiev erkänner de fyra nya regionerna samt Krim som en del av Ryssland, insisterade han.

”I framtiden måste alla dessa grundläggande principiella ståndpunkter förankras i grundläggande internationella avtal. Detta inkluderar naturligtvis att alla västliga sanktioner mot Ryssland hävs”, sade Putin.

Genom att acceptera dessa villkor kommer alla inblandade att kunna vända blad och gradvis återuppbygga de skadade relationerna, sade presidenten. Så småningom kan ett paneuropeiskt säkerhetssystem som fungerar för alla nationer på kontinenten skapas, tillade Putin och noterade att Moskva har strävat efter detta resultat i flera år.

Den ryske presidentens huvudanförande kom inför ett toppmöte med schweiziskt värdskap som skulle främja freden i Ukraina. Kiev har insisterat på att Moskva inte kunde bjudas in till evenemanget eftersom de skulle försöka ”kapa” det genom att främja alternativ till den ”fredsformel” som den ukrainska regeringen driver.

Putin hävdade att evenemanget var avsett att distrahera den allmänna opinionen från konfliktens ”sanna rötter” och att Vladimir Zelenskyj har tillskansat sig makten i Ukraina efter att hans presidentperiod löpte ut förra månaden. Inget annat än demagogi och anklagelser mot Ryssland kan komma ut från den schweiziska sammankomsten, förutspådde han. https://www.rt.com/russia/599276-putin-names-conditions-peace-talks/

Ukrainas reaktion på Putins uttalande.
Kiev avvisade Rysslands president Vladimir Putins förslag om en fredlig lösning på den ukrainska konflikten. Mykhailo Podolyak, rådgivare till chefen för Ukrainas presidents kansli, och det ukrainska utrikesministeriet uttryckte tvivel om nyheten och uppriktigheten i Moskvas förslag.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj beskrev Vladimir Putins senaste förslag för att lösa konflikten i Ukraina som ett ultimatum. Den ukrainske chefen betonade att de nya villkoren inte skiljer sig från tidigare förslag.

DN kommenterar i artikeln Putins krav för fred – ”ett försök att underminera väst”

Representanter från över 90 länder väntas delta i helgens fredskonferens i schweiziska i Bürgenstock under lördag och söndag. Flera av dem kritiserar nu Putins ”fredsförslag”.

General Lloyd Austin. Bild från artikel av Caitline Johnstone..

– Putin kan inte diktera förutsättningar för Ukraina, säger USA:s försvarsminister Lloyd Austin, känd för sitt uttalande att USA:s mål är att försvaga Ryssland.

Det är ett sätt att försöka underminera västvärlden och Ukrainas försök att sätta agendan, säger analytikern Hugo von Essen… – Man har fortfarande diametralt motsatta utgångspunkter och mål, som för Ukrainas del bygger på att få existera som ett fritt självständigt land som inte tvingas leva under ryskt inflytande. Rysslands mål är tvärtom att Ukraina inte ska få existera som en självständig stat, … ”

– Jag skulle säga att den här fredskonferensen inte primärt handlar om att nå fram till en realistisk fred, utan att ena och skapa stöd globalt för en västerländsk syn på vad fred innebär.

En annan viktig aspekt är att inte lämna den internationella arenan tom på fredsinitiativ. Då riskerar aktörer som är mer förstående gentemot Ryssland kliva fram med egna fredsinitiativ, enligt von Essen.”

Hugo von Essen på Utrikespolitiska institutet.

Bild: Hugo von Essen.

Red: von Essen förespråkar ett dominerande synsätt hos väst. Man negligerar helt bakgrunden till kriget, Natos:s väldiga uppbyggnad i strid med löften, sveket av väst mot Minsk II, stödd av FN och Ryssland, som skulle ge Donbass ökad självständighet inom Ukraina. Och givetvis statskuppen i Kiev i februari 2014 mot folkvald president. Och förstås Rysslands krav på säkerhet i december 2021 i brev till Nato och USA, under åberopande av olika internationella överenskommelser. Varför inte garantera säkerhet för Ryssland – och Ukraina?

Vidare så har Ryssland vid flera tillfällen framfört att man är beredd att förhandla, senast 17 maj då Putin påminde om  att man var inte vägrade förhandlingar , till skillnad från Ukraina. Han sa att Ryssland kommer att utgå från verkligheten ”på marken” medan väst som stödjer Ukraina håller fast vid uppfattningen att ”besegra Ryssland på slagfältet och tillfoga det ett strategiskt nederlag.”

Den sista förhandlingsrundan ägde rum i Istanbul den 29 mars 2022. De varade i cirka tre timmar. Man var enligt uppgifter från fredsmäklare som Israels dåvarande premiärminister Bennet, Tysklands förre rikskansler Gerhard Schröder och Davyd Arakhamia, ordföranden i Zelenskys parti Folkets tjänare, ganska nära en överenskommelse. Då for Storbritanniens dåvarande premiärminister Boris Jonson till Kiev och fick Zelensky att dra tillbaka Ukraina från förhandlingarna. Den 4 oktober samma år beslöt Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsråd att man inte skulle förhandla med Ryssland så länge Putin var ledare där.

Relaterat
Ordföranden i Zelenskys parti ”Folkets tjänare” säger nu: Ukraina kunde ha accepterat Rysslands fredsplan våren 2022
Israels tidigare premiärminister säger att USA ”blockerade” hans försök till ett fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina.
Förhandlingsinvit från president Zelensky i mars 2022.
Lång artikel om Fred för Ukraina: Tysk general, ambassadör och f.d. biträdande FN-generalsekreterare.

Föregående artikelUSA:s utrikespolitik – en framgångssaga
Nästa artikelEn generaldirektör får svar av mig om Nato och Ryssland
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

19 KOMMENTARER

 1. Nog är jag mer orolig för Sverige än Ukrainas bottenlösa korruption praktiserad av skådespelaren Zelensky.
  Främsta skälet är Lloyd som med sitt planerade synsätt förefaller tillämpa Wermachts metoder med anfall mot Ryssland från norr och söder, dvs Sverige och Ukraina.

  Ännu har inte Sverige undertecknat det ödesdigra beslutet att förinta sitt land till förmån för de amerikanska bestarnas framfart.

 2. Hade inte situationen varit så tragisk med ett stundande världskrig och eventuellt kärnvapenkrig så hade våra så kallade experter och Rysslandskännare varit nästan komiska att titta på. De verkar ha en tävling om vem som kan babbla mest strunt och vinnaren blir Sveriges Bagdad Bob.

  Kvalifikationerna för att bli expert verkar inte vara högre än tycka illa om Ryssland allmänhet och i synnerhet Putin, samt att NATO och USA är svaret på all världens problem.

  Konferensen i Schweiz lär inte bli mer än en orgie i PR som okritiskt kablas ut av våra propagandaorgan så att befolkningen får sin dagliga dos av NATO propaganda.

  • Måste gå dåligt för Putin om han vill förhandla med en ”illegitim” president som Putin anser att Zelensky är.
   https://www.reuters.com/world/europe/putin-says-legitimacy-ukraines-zelenskiy-is-over-2024-05-24/

   Putins villkor för fredssamtal är att Ukraina retirerar från hela Donetsk, Luhans, Cherson och Zaporizjzjaregionerna. Det inkluderar att ge upp storstäderna Cherson, och även Zaporizjzja, som Ukraina kontrollerat hela tiden, samt resten av Donbas med Kramatorsk och Sloviansk, som Ryssland inte intagit.

   Verkligheten är att Ryssland och ryska armén är i allt djupare kris och kan inte uppnå några framgångar i kriget och utspelet är desperat från en desperat diktator. Den starkes rätt gäller inte längre, utan internationell rätt ska härska.

   • Det är sista chans för ukrozionazi att behålla Odessa. USA/Nato få gå på med nu annars blir det ” Bye, bye Odessa, Bye bye” – ajöss Odessa alltså 😂😂😂

   • Tänk vad många verkligheter det finns! Det skall verkligen bli intressant att se vilka som överlever krigsslutet i Ukraina.

   • Verkligheten är den att ”iron clad dipers” genocide Joe skiter på sig så pass att det stör ämbetets dagliga rutin. En gång på Vatikanen inför påven (vilken stank det blev).
    En annan verklighet är att idag jämkade Ryssland en ukrozionazi kommando central – hur många Usa/Nato ”rådgivare” som skickade till Lucifer vet ingen i nu läget. Det gäller att följa nekrofili sidorna på NYT

    • Eller så här
     ”A British newspaper made a startling discovery this week: it turns out that Russia has weapons capable of wreaking untold devastation upon its enemies.
     What got The Express’ knickers in a twist this time was the K-564 Arkhangelsk, a Yasen-M class nuclear-powered cruise missile submarine that recently underwent sea trials and is expected to enter service in December.
     While the newspaper fears that this submarine “could be undetectable by Western adversaries” and could pose a serious threat to “NATO military bases, naval convoys, and onshore critical infrastructure during a crisis,”

     https://sputnikglobe.com/20240616/why-new-stealthy-russian-nuclear-submarine-scares-west-so-much-1118989065.html

 3. Som jag har skrivit tidigare, segraren av ett krig fredsförhandlar aldrig. Segraren bestämmer fredsvillkor. Ingen förhandlade med tyskar i Versailles 1919. Zukov förhandlade inte med tyska generaler år 1945. Han sade till dem: ”Sitt ner och skriv under”.
  Redan i december 2021 erbjöd Putin säkerhetsgarantier, men Väst vägrade förhandla. Det första erbjudandet i Istanbul år 2022 var bra för Ukraina och Väst. Boris Johnson stoppade det. Nu fick de ett andra erbjudande, det är värre. Detta kommer inte att accepteras. USA vill att kriget fortsätter och helst eskalerar i hela Europa. Det tredje erbjudandet kommer att vara helt förödmjukande för den ”demokratiska” Väst. Ryssland kan inte kapitulera, Ryssland kan inte tillåta att NATO installerar sina missiler i närheten av ryska gränser. Ryssland måste inta Odesa och skära av resten av Ukraina av Svarta havet. Annars installerar USA ”fredsbevarande” styrkor i dessa områden. Jag tror att USA och Europa kommer att piska upp provokationer i Östersjö. Kaliningrad är svårt att försvara. Baltiska dvärgarna har redan börjat ”hota” Ryssland.
  Som Eric Lennartsson skriver, om inte situationen i Europa var så farlig skulle man kunna njuta av beteendet hos de desperata psykopaterna i Bryssel, USA och Lilla Pakistanien.

 4. Schweizkonferensen är mer en PR-konferens och en tävling i att vara enig subjektiv på en sida – men någon ”freds”-konferens kan den knappast kallas. I det avseendet är den ett intellektuellt bottennapp.

  Å andra sidan kräver Putinsidan det omöjliga. Inga internationella institutioner, inte FN och inga seriösa länder har någonsin erkänt de ”nya” ryska territorierna. De har inte minsta stöd i internationell lag och rättspraxis.

  Man skulle kunna hålla (i fredstid) objektiva och internationellt organiserade folkomröstningar i dessa regioner om vilket land de vill tillhöra och där ryska ockupationstrupper liksom ukrainska myndigheter inte får närvara, organisera eller påverka. Men detta blir en svår principfråga: få skulle vara beredda att ge sig in på detta tema, som då delvis skulle indirekt legitimera ryska anspråk på dessa regioner.

  I princip alla ukrainska inrikes- som utrikesflydda flyktingar kommer från östra Ukraina, de flesta har ryska som hushållsspråk (i princip alla vuxna ukrainare är tvåspråkiga). Jag har talat med en del av dessa flyktingar (lätt) och haft kontakt med andra på plats i Ukraina. Jag har till denna dag inte stött på en enda av dessa ukrainare från östra delen av landet som skulle ens i sin vildaste fantasi vilja leva under putinismens diktatur. Noll.

  I februari 2022 uttalade president Putin tydligt att det ryska landet hade inga som helst planer på att ockupera några som helst landområden i den då planerade kortvariga militära specialoperationen som nu utvecklats till ett långt, utdraget, helt oplanerat och extremt blödande krig för rysk del. Det bekräftar det klassiska uttalandet att Putin är en strategisk katastrof men en taktiskt extremt god spelare, som nu överlevt i 25 år i ett egetkonstruerat anti-politiskt system utan självkontroll – makt förändrar människor och total makt ändrar människor totalt; lika mycket som det ryska systemet och Putin själv nu är gisslan i sin egen labyrint. Och det är farligt i kärnvapenålderns epok.

  De uttalanden Putin gjorde såväl på 1990-talet och början på 00-talet gav närmast ett varningens tecken om ett ryskt samhälle som höll på slå in på en extremt nyliberal och extremekonomisk väg – Europa var då pressat mellan de två polerna med Bush junior-regimens fantasimänniskor i Washington och en ny alltmer tilltagande neoliberal regim i Moskva (det kom dock snart att förändras, vid makten förändras alla politikers personlighet).

  Maximalismens tid är dock förbi. Vill man ha fred räcker det inte med att babbla och repetera sin egen sidas argument i evig rörelse. Det löser ingenting.

  Låt folken som lever i dessa (för rysk del) omtalade ”nya” fyra territorierna (erkända av ingen) avgöra i en av FN organiserad folkomröstning vilket land och politiskt-ekonomiskt-rättsligt system de vill tillhöra: ett öppet, fritt, demokratiskt och på rättsstaten och internationell lag baserat samhällssystem eller det anti-politiska, numera helt rättslösa putinistiska kommandosystemet, som de facto lever ad hoc från dag till dag – och som ingen kan förutspå morgondagens planer för.

  Det är det FN egentligen är till för. Att lösa konflikter – inte förlänga dem.

  Ta gärna en titt på det av Al-Jazeera sända programmet från Washington Up Front med den alltid lika vasse, oberäkneliga(för den som utfrågas) och skarpe (och coole svarte) journalisten Marc Lamont Hill med en 30 minuter lång intervju med den lika skarpsynte och skicklige amerikanske statsvetaren (politologen) John Mearsheimer om multipolära världen och hur världen (från Washington) hypnotiserats av en totalitär Israellobby. Där finns många färska uttalanden från Mearsheimer om hur Ukraina förmodligen av väst idag låts knäckas.

  • Johan
   Att förespråka ett maniskt krigsparti i det kollektiva väst som inte tillåter Ukraina att följa ett ryskt fredsinitiativ är konstigt, enligt min logik, när dessa förespråkare påstår sig vara fredsälskare och antiimperialister.

   Sverige tillhör det maniska krigspartiet som EU- och NATO medlem och det maniska krigspartiet bryr sig inte det minsta om folket i Europa, Ukraina eller vilket land som helst i världen.

   Den västerländska ekonomin, särskilt EU:s sjunker långsamt ner i dyn och småfolket, löneslavar och låntagare, arbetslösa…ja de ekonomiskt obemedlade kvävs först…
   men, alla kommer vi att bli lidande på ett eller annat sätt, du med och jag med för sådan är kapitalismen.

   ”Det kollektiva västerlandet förlorar mer än att få från motståndet med Ryssland”
   – Medvedchuk

  • Johan säger: ”Jag har till denna dag inte stött på en enda av dessa ukrainare från östra delen av landet som skulle ens i sin vildaste fantasi vilja leva under putinismens diktatur. Noll.” Utan att betvivlar ditt påstående Johan så hävdar jag att östra Ukraina och Krim alltid röstat rakt motsatt mot västra Ukraina i alla viktiga frågor t.ex Nato, EU eller t.ex språkfrågan. De har helt enkelt röstat i linje med ryska intressen. Kriget kan ha förändrats detta mönster men jag tror inte det. Så därför håller jag helt med om dina ideèr om folkomröstning. Ett ryskt tillbakadragande utan att östra Ukraina och Krims befolkningar tillfrågas kan leda till nya blodbad när Ukrainas nazifierade trupper hämnas.

 5. Självklart är Putins fredsinitiativ det enda rätta för Ukrainas folk…

  MILITÄR OPERATION I UKRAINA
  16 JUN, 00:52
  Putins fredsinitiativ är sista chansen att rädda den ukrainska staten – politiker
  ”Fredsförslagen ger inte bara fred till Ukraina utan också rättigheter för ukrainska medborgare”, sa Viktor Medvedchuk

  Chef för ”Other Ukraine”-rörelsen Viktor Medvedchuk
  © Irina Yakovleva/ TASS
  MOSKVA, 16 juni /TASS/. Den ryske presidenten Vladimir Putins fredsinitiativ är sista chansen att bevara den ukrainska staten, sa Viktor Medvedchuk, den tidigare ledaren för partiet Opposition Platform-For Life som nu är förbjudet i Ukraina, till TASS i en intervju.

  ”Vladimir Putins nya fredsinitiativ är sista chansen att bevara den ukrainska staten. Ukraina för närvarande med dess olagliga president, regimens motståndare till folket, legal nihilism och den nazistiska statsideologin kan inte längre anses vara staten.” sa politikern. ”Vladimir Putin föreslår att staten ska återlämnas till ukrainarna, så att den blir neutral, suverän, demilitariserad och denazifierad”, sa Medvedchuk.

  ”Fredsförslagen återför inte bara freden till Ukraina utan också rättigheter för ukrainska medborgare som brottsligt omkullkastats av [Vladimir] Zelenskys regim”, betonade han.

  Ukraina kan för närvarande ”inte existera utan enorma externa lån. Detta är faktiskt ett bankrutt land, ett svart hål för den västerländska ekonomin”, noterade Medvedchuk. ”Detta är ett koncentrationsläger för det ukrainska folket, där alla vill fly utom gänget som regerar kriminellt”, tillade han.

  Den 14 juni nämnde Rysslands president Vladimir Putin villkoren för att lösa situationen i Ukraina, inklusive tillbakadragande av den ukrainska armén från Donbass och Novorossiya och vägran av Kiev att gå med i NATO.

  • Carina Lundström 16 juni, 2024 At 09:53
   Har du verkligen missat att Ryssland inte har kontroll över de formellt annekterade områdena. Känns som att den ursprungliga planen har misslyckats för Ryssarna, dvs bromsa NATOS utvidgning, avmilitarisera Ukraina, avnazifiera Ukraina (vad nu detta betyder).

   Ukrainas mål är ganska glasklart, de vill slänga ut Ryssland ur sitt land för gott och söka sig en framtid mot väst. Utrensningar av gamla monument från sovjettiden fortsätter i Kiev. Ukraina vill inte bli en slavstat under Ryssland.

   Svara på frågan istället: Varför trodde Putin och Kreml att delar av befolkningen i Ukraina skulle välkomna Ryssland?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here