Ska man lyckas knäcka Julian Assange? Öka protesterna i solidaritet, och för stöd för yttrandefrihet och demokrati

3
1036
Bild i The Indicter.

Denna inledning på en artikel i Sputniknews har jag fått som kommentar, översatt av läsaren ”M”. Den kommenterar den viktiga nya domstolsförhandlingen som inleddes igår i London. ”M” skriver som egen kommentar ”Det ser inte bra ut för Assange”. Tyvärr saknar jag starka motargument.

https://sputniknews.com/uk/202108111083583106-uk-high-court-rules-us-appeal-can-proceed-after-lawyers-claim-assange-healthy-enough-for/


”I januari beslutade brittiska distriktsdomaren Vanessa Baraitser att Wikileaks -grundaren inte kunde utlämnas till USA för åtal för spionageavgifterna mot honom, med hänvisning till hans dåliga hälsa och risken att han kan försöka ta sitt liv i ett amerikanskt fängelse .

Advokater som representerar USA: s regering har vunnit rätten att utmana den psykiatriska rapporten som försvaret använde för att övertyga domare Baraitser att hindra Julian Assange från att utlämnas till USA på grund av att han har ”verklig risk för självmord”.

I ett beslut igår 11/8 tillät två domare från Londons högsta domstol amerikanska advokater att fortsätta överklagandet av Baraitsers dom och hävdade att den ursprungliga psykiatriska rapporten ”vilseled” distriktsdomaren.

Den nya domen kommer att göra det möjligt för advokater att argumentera för avfärdandet av vittnesbördet från psykiater Michael Kopelman, vilket visade sig vara centralt för Baraitsers beslut i januari, på grundval av att psykologspecialisten hade ”dolt” den verkliga naturen i Assanges förhållande till sin partner, Stella Moris.”

I en intervju i RT med framkommer att

”Journalisten Richard Medhurst hävdar att han inledningsvis inte kände igen Julian Assange, som såg ”hemsk och sjuk ut”, när WikiLeaks -grundaren framträdde i Londons högsta domstol medan USA pressar på att få honom utlämnad.

”Jag kunde inte inse att det var Assange, han såg extremt gammal ut,” förklarade Medhurst och tillade att WikiLeaks -grundaren såg så ”hemsk och sjuk ut” att det tog honom en ”minut” att inse att det var Assange som medicinska vittnen vittnade om hans ”hälsa har försämrats och han har torterats” medan han sitter häktad.”
Länk till hela intervjun

Relaterat.
Assange-skandalen 10 och 2 år. Sverige och Väst bedriver psykisk tortyr mot visselblåsare! Enligt FN-rapport.
Assange Defense Organisation
Nytt om Julian Assange. Se och lyssna!
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Ögonvittnesrapport av mig och andra från solidaritetsmanifestationer för Julian Assange och yttrandefrihet i London.
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa.
Pen International och Svenska Pen: Julian Assange bör inte utlämnas till USA.
INTERNATIONELLT Staty rest i Berlin över demokratiska visselblåsarna Edward Snowden, Julian Assange och Chelsea Manning!
Frige Julian Assange! Öppet brev från två riksdagsledamöter till Europarådet.
Gör som 225 000 andra vänner av yttrandefrihet – skriv på detta upprop till stöd för Julian Assange.
Gula Västarna stödjer Assange. Vad gör svenska journalister?

Fångarna visar större mod och kampinsats för Assange och yttrandefrihet än hela Västvärlden!

På solidaritetsmöte för Julian Assange i London, och vid Belmarsh. Vad säger förre ambassadören Craig Murray?
Craig Murray: Insider-från första dagen i den politiska rättegången mot Julian Assange.
Vår artikel i Aftonbladet “Regeringen, kräv att Julian Assange friges.”
Internationell manifestation för Assange – Soltorget Stockholm 22 februari. Kom, kom!
Sveriges Radio: “Läkare: Behandlingen av Assange liknar tortyr”. Kollegor – skriv på uppropet!
FN-utredare: hög svensk polis fabricerade bevis mot Julian Assange. Sveriges största rättsskandal?
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa.
Föregående artikelKrisen i Tunisien förvärras av IMF:s krav
Nästa artikelMånga fler världsledare besöker Kina än USA
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Man vill se Julian Assange död, det borde ha varit klart redan under hans isolering på ambassaden. Alla som medverkat i jakten med början från svenska myndigheter har andel i skulden. Endast en folklig stormning av Bastiljen d.v.s. Belmarsh kunde ändra på den saken och någon sådan är knappast att vänta.

  Julian Assange var politiskt mycket mer medveten än Edward Snowden som med osannolik tur lyckades komma undan den kula som fanns i beredskap för honom. Och en av dem som bidrog till hans räddning var just den förstnämnde.

  Hur smakar Bordeaux-vinet, Jan Guillou, eller är det Bourgogne som föredras ?

 2. Att Kronvittnet redan från början var en lögnare, bedragare, svindlare måste varit ett hårt slag för Assange.

  Att Svenskt rättsväsende medverkat med egen rättsröta, Åklagare Ny drivit ett ickemål om påstådd våldtäkt in absurdum, dvs aktivt, medvetet hållit det från avgörande, nedläggelse en andra gång, ser också ut som medvetet vald tortyr. De olagliga krigen, krigsbrotten kräver det. Allmänheten kan ju inte få förvissas om att US krigsbrott, massakrer är lika verkliga som de i Vietnam med omnejd. Att Amerikanska staten & militären fortfarande ljuger om sina krig trots att nästan 50 år gått sedan media lade korten på bordet om Vietnam.

  Det är signifikant och skandalöst att Sverige deltagit i tortyren. Vägrar fullfölja FN speciella utredare om Tortyr förfrågan och kritik mot vårt lands brist på respekt för både lag och mänskliga rättigheter. Åklagare Hillergren lägger ut kartan som motsäger allt det officiella Sverige som rättsstat tillsammans med media förtiger, döljer förvrider.

  https://www.dagensjuridik.se/nyheter/fel-avskrivningsgrund-om-julian-assange-aklagaren-vill-dolja-sina-tillkortakommanden/

  https://www.dagensjuridik.se/nyheter/aklagaren-i-assange-fallet/

  Eva Finné tog direkt krysset i den fyrkantiga papperskorgen pressen Åklagare M. Ny gjort allt för att dölja skrynklorna i. Inte ens en kondom, trasig, fattig på någon inblandads DNA fick sin chans till fentom minuters glans i verkligheten.
  https://www.aklagare.se/nyheter-press/pressmeddelanden/2010/augusti/uttalande-av-chefsaklagare-eva-finne/

  Jag är alltså blockad av Mårten Schultz för att jag ifrågasatt både misstankar & kondom, men finner ständigt nöje i att Dagens Juridik inte satt Hillegrens nogsamma redogörelse av rättssystemets isdans vara en tiopoängare i hyckleri, bakom betalvägg.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here