Stöd Syriens kamp mot terrorism och imperialism! Kom till Soltorget idag kl 12!

134
2591

Idag lördag ordnar föreningen Syrien-solidaritet en liten manifestation på Soltorget nära Sergels torg kl 12. Kom dit!

Bland annat ska ett flygblad delas ut med text enligt nedan:


Turkiet, USA och terrorister – ut ur Syrien!

Turkiet har åter i strid med folkrätt anfallit Syrien för att stödja terroristerna i Idlib som har ungefär samma ideologi som IS. Detta sedan Syrien har inlett en framgångsrik offensiv i Idlib mot den största samlade terroristgruppen i världen, Hayat Tahir al-Sham, som stöds av Väst, Turkiet, Saudiarabien och Israel.
Vidare ockuperar USA 25 % av Syrien i samarbete med kurdiska SDF, har illegala militärbaser och utvinner olja där.

Kampen mot terrorismen leds av Syriens armé i samarbete med Ryssland, Iran och Hizbollah. Legalt enligt FN-stadgan, godkänt av regeringen i Syrien som faktiskt tagit viktiga steg mot demokrati och har flera partier i parlamentet.

Kriget i Syrien är inte ett inbördeskrig utan ett angreppskrig, planerat av USA sedan 2001 enligt Wesley Clark, f.d. Nato-ÖB och presidentkandidat. Och angriparna har ansvaret för 400 000 döda, fler skadade och på flykt!

USA har från början stött terrorister med pengar, vapen, utbildning och transporter enligt ledande politiker och militärer samt etablerad press i USA.
USA bedriver ett lågintensivt, högljutt krig mot IS för att motivera sin närvaro.

Enligt FN drabbas Syrien hårt av de olagliga sanktionerna från EU med Sverige.
Barn och vuxna dör i Syrien pga. sanktionerna och Väststödda terrorister!

  Föreningen Syriensolidaritet:

Facebook-adress.

Föregående artikelNationell Klimatstrejk
Nästa artikelLäs senaste Förr och Nu!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

134 KOMMENTARER

 1. Syrien örfilar Erdogan, Trump och barnamördaren Benjamin Mileikowsky o Netanyahu. Som vanligt varje gång Syriens armé besegrar jihadister, så blir det en kakofoni i västs sionist media. ISIS flygvapen (Israel) bombar Damaskus från sin bas i Hell Aviv och Amnesty skräddar sin penna och anklagar ”regimen” vilket får medhåll från det svenska utrikesministeriet, beläget i New York eller Hell Aviv. Ja, mönstret känns igen ..

  Spännande video här.
  http://thesaker.is/adventures-of-idlib-hipsters-american-waterloo-in-khirbat-amu/

 2. De som orskat det största lidandet genom bombningar, terror och massflykt är uppenbarligen Assad och Ryssland. Naturligtvis är IS den värsta boven men Assad och Putin slår dem snart i illdåd.

  • I ett försvarskrig mot angripare, i detta fall främst Väst-stödda terrorister dödas många civila, liksom under de senaste 200 årens krig.
   Ska man jämställa försvararna, t.ex av Frankrike och Sovjet med nazisterna med angriparna under Andra världskriget?

   Eller är det bättre att acceptera terrorismen, kvinnoförtryckande antidemokratiska sekterister som makthavare vilandes på våld? FN har sagt Nej till detta. Syriens och Rysslands kamp mot terrporistem är helt i linje med detta.

  • Syrien är angripen och har all rätt att förgöra dessa Saudi/Qatar finansierade, tränade av bland annat USA, Frankrike och UK samt vårdade av israel. Ryssland, Iran och Hezbollah ska ha all heder för att de är med på Syriens sida i vår tids största antiterror krig. Skam Sverige som stödjer terroristerna!

  • Bo
   Om du håller med om att terrorismen måste bekämpas så berätta gärna för oss hur det kan göras på ett humant sätt. Jag tror inte det finns något sådant sätt, så valet står då mellan att låta terroristerna ta över landet eller att Syrien hävdar sin nationella suveränitet med våld.

   Sedan är det inte alls uppenbart vem som orsakar det största lidandet. Turkiets roll kan antagligen knappast underskattas och dom övriga länder i väst som stöder och beväpnar terroristerna bär en oerhörd skuldbörda. Media i väst låter dock dom verkliga skurkarna slippa undan och lägger all skuld på Assad och Ryssland. Vi däremot borde göra tvärtom.

   • Visst måste terrorism bekjämpas. Frågan är ju bara vilka ni kallar terrorister. Jag håller med om att Turkiet har ingenting i Syrien att göra. Så även Iran, USA och Ryssland. Att kalla kurder och lokal rebeller terrorister är att göra våld historien om Assads blodiga och odemokratiska styre. Förmodligen hade det fallit om inte Ryssland och Iran backat upp Assad. Nej Assad till hör de verkliga skurkarna och i detta fall också Putin som hämningslöst vräker bomber och artillerield över civilbefolkningen. Nästan 1 miljon befinner sig ju i det nu omstridda området. Och hur många syrier har inte redan flytt Assads våld?! Han har väl inte kvar mer än än bråkdel av den ursprungliga befolkningen.
    Du frågade om hur bekämpar ”terrorism” om vi nu talar efter IS så kallar jag det mer adekvat för uppror. Jo rebellerna har krävt redan 2011 en mer demokratisk statsledning och Mänskliga Rättigheter, Men det slog Assad ner med sina säkerhetsstyrkor mycket blodigt. Med rebeller måste man förhandla. Om Högerstyret i Sverige inte gett efter för arbetarrörelsen krav vid ryska revolutionen så hade vi till vänster också blivit terrorister med ditt språkbruk. Och även här använde man ju militären mot arbetarna även om det skedde i minimal skall jämfört med i Syrien.
    Visst finns det andra skurkar i den här soppan. Men man kan ju inte glömma ursprunget till varför det blivit som det blivit. Vi borde inte alls demonstrera för Assad däremot är jag illa berörd av hur syriska folket lider och demonstrerar gärna för folkets rätt till självbestämmande. Det sistnämnda kommer inte inträffa så länge Assad sitter vid makten.
    Vi borde inte alls göra tvärtom utan istället demonstrera mot Assad och Putin (möjligen också Erdogan)

    • Jag glömde bort att säga att anledningen att Putin kom in i elden berodde på att Putin vill sätta emot Usa inflytande i regionen. Att Putin medverkat med avancerad och omfattande flygstyrka samt modernt artilleri har också medfört att stora delar av Syrien består numera av ruiner, bitar av Syrien ser ut som krigsbilder från Dresden. Så Asaad har också förstört och ruinerat sitt land hellre än att ge dess invånare demokrati och Mänskliga Rättigheter. Föreningen Syriensolidaritet tycks missvisande och stå mer för Assad-solidaritet

     • Kampen mot terrorism är hård. USA la storstaden Mosul i Irak helt i ruiner för ett par år sedan. Du skuldbelägger en ledare och ett land som leder kampen mot utlandsstödd terrorismen med starkt stöd i befolkningen enligt olika signaler.

    • Den centrala ”jihadistgruppen” HTS i Idlib, som främst utgick från al-Qaida i Syrien då den bildades 2017, är generellt klassifierad som en terroristgrupp efter vad jag vet.

    • Bo
     Nu undviker du att analysera USA:s mellanösternpolitik och resonerar känslomässigt. Du utgår också från att propagandabilden i väst stämmer.
     Jag tror att den bilden är ren lögn. USA har medvetet förstört mellanöstern sedan 1953 då dom genomförde statskuppen i Iran, operation Ajax, https://sv.wikipedia.org/wiki/Operation_Ajax.
     1971 överger Nixon guldmyntfoten, skickar Kissinger till Saudiarabien och fixar en deal där Saudi förbinder sig att alltid sälja sin olja i dollar. Sedan dess hänger dollarns värde helt på att alla länder måste ha mängder av dollar i sin valutareserv för att kunna köpa olja. Efter den dagen blir arabisk enighet och självständighet ett hot mot USA. En enad fredlig och självständig arabvärld skulle ju kunna få för sig att börja sälja oljan i t.ex. Euro istället, för att minska USA:s inflytande. Saddam och Khadaffi tänkte i dom banorna och vad hände?. Splittring. krig och kaos i arabvärlden gynnar däremot USA:s politik och så har det också sett ut så länge vi minns. Metoden har varit dels direkta blodiga krig och stöd till Israel, Saudi och diverse terroristgrupper som hjälpredor att upprätthålla kaos.

     Till Idlib har terrorister bussats från andra krigshärjade delar av Syrien och dom som styr där nu är knappast bara ”kurder och lokal rebeller”. Det förefaller istället vara det största terroristfästet i världen idag och Syrien har all rätt att bekämpa dom. Kurderna har gjort en del mycket dåliga val och lierat sig med främmande makt som vill slå sönder landet. Sådant kommer man inte undan med någonstans i världen.

     Bilden av Assad som en blodig skurk förefaller vara en ren propagandakonstruktion. Syrien var innan kriget ett relativt välmående land, med en sekulär regering. Assad har säkert aldrig varit någon demokrat enligt västerländsk standard, men han har, precis som ledningen i Iran heller aldrig startat blodiga erövringskrig runt om i världen som USA har gjort.

     Du måste inse att USA är den värsta massmördarnationen sedan WWII. Dom har mördat tiotals miljoner människor i fattiga länder, krigat, förstört och fixat statskupper varje dag sedan dess. Putin värjer sig och sitt land så gott han kan mot USA:s utbredning och jag tror att hans stöd till Syrien är en helt nödvändig handling om det någonsin skall bli fred i den delen av världen.

     USA är dagens Nazityskland Bo och dessvärre hamnar du i deras ledband och sprider deras propaganda.

     • Det är riktigt att Syrien innan IS var ett relativt välmående land. Men Assads säkerhetsstyrkor utövade förtryck mot alla som motsatte sig hans maktutövning. Jag vet att USA utfört en rad krigsbrott men att kalla USA för dagens Nazityskland, då har du lämnat all saklig diskussion, vilket föder misstro mot allt du säger p.g.a. den orimliga överdriften; jag är 80 år och minns att USA hjälpte oss i Europa mot nazisterna och sedan också var med att bygga upp det det grusade Europa med Marschall-HJÄLPEN. Och i Asien så besegrade man med oerhörda insatser av människoliv och materiel det makthungriga Japan. Jag har ingalunda oreserverad tilltro till USA men det finns proportioner på allt. Jag håller med att Putin inte är någon fara för oss i Sverige och har anledning att resa ragg när NATO placerar militära enheter ut med hela Europagränsen. Å andra sidan förstår jag inte varför Putin är i Syrien, där han har lika litet att göra som Turkiet, USA och Iran. När du säger att jag går i USAs ledband så intar du en von oben – inställning som är helt omotiverad och brister i saklighet.

     • Jag har i alla fall inte kallat USA för dagens Nazityskland. USA:s insatser i Andra världskriget var mycket mindre än Sovjetunionens. Drygt 300 000 dödade, mot 20+ miljoner i Sovjet, minst 60 gånger fler för att ta en relevant uppgift. USA väntade i 2 år för att se hur det skulle gå i kampen mellan Tyskland och Sovjet, som president Truman sa i ett bekant uttalande. Men visst bidrog USA till att besegra nazisterna. Marshallhjälpen var bra för Europa och inte minst USA, som fick allierade och marknader. USA stod med oskadad produktionsapparat 1945 och svarade för ungefär hälften av industriproduktionen i världen. I kampen mot Japan spelade motståndsrörelser i bl.a. Kina och Korea en viktig roll.
      Även Sovjet gjorde en viktig insats då man gick in med en miljon soldater 1945 i enlighet med löften till USA och Storbritannien. Jag påminner om Atombomberna onödiga i Andra världskriget enligt ledande USA-generalerna. och Los Angeles Times: Bombing Hiroshima changed the world, but it didn’t end WWII ”Truman exulted in the obliteration of Hiroshima, calling it “the greatest thing in history.” America’s military leaders didn’t share his exuberance. Seven of America’s eight five-star officers in 1945 — Gens. Dwight Eisenhower, Douglas MacArthur and Henry Arnold, and Adms. William Leahy, Chester Nimitz, Ernest King and William Halsey — later called the atomic bombings either militarily unnecessary, morally reprehensible, or both. Nor did the bombs succeed in their collateral purpose: cowing the Soviets.

      Leahy, who was Truman’s personal chief of staff, wrote in his memoir that the “Japanese were already defeated and ready to surrender…. The use of this barbarous weapon at Hiroshima and Nagasaki was of no material assistance in our war against Japan.” MacArthur went further. He told former President Hoover that if the United States had assured the Japanese that they could keep the emperor they would have gladly surrendered in late May.”

     • Bo
      ”en rad krigsbrott”!! Att mörda tiotals miljoner oskyldiga människor kan bara jämföras med Nazityskland. Inget annat land kommer ens i närheten. Den orimliga överdriften var nog ditt eget påstående om att jämförelsen var en orimlig överdrift.

      Sedan satte jag min referenspunkt till tiden efter WWII och du försöker motbevisa det genom exempel före den tidpunkten. Knappast seriöst Bo.

      Marschallhjälpen var inte mycket till hjälp, den var mycket tydligt villkorad och snarare ett sätt att motverka kommunismen med ekonomisk krigföring. Om något land verkligen förtjänade hjälp efter kriget så var det naturligtvis Sovjetunionen, som gjorde nästan hela jobbet på egen hand. USA förlorade ungefär lika många soldater i hela kriget som Sovjetunionen gjorde enbart vid erövringen av Berlin.

      Putin är i Syrien för att han är inbjuden och för att han som en tänkande människa inser att USA och NATO har utsett hans land till sin stora fiende och nu håller på att ringa in Ryssland i förberedelse för ett möjligt storkrig. Ryssland har ett strategiskt intresse av att stoppa USA:s expansion och alla fredsälskande människor borde stödja den ambitionen.

      När jag säger att du går i USA:s ledband så är det för att du ställer dig på deras sida i Syrienkonflikten och förmedlar deras propagandabild av Assad och Ryssland. Knappast osakligt eller omotiverat således.

     • Kanske bör jag tillägga att när jag säger dagens Nazityskland om USA så menar jag vad dom har för sig runt om i världen, inte hur det fungerar på hemmaplan. USA är inte ett nazistiskt land, men deras blodtörst och hänsynslöshet i fattiga länder gör att den enda rimliga jämförelsen blir med just Nazityskland.

  • Vad säger du om Macron regimen som i över ett har slagit till med våld på fransmännen som demonstrerar fredlig? Diktator Macron? Nja, tveksamt. En propaganda förblindad Bo Widegren har knappast ögon för att se Macron regimens diktatoriska fasoner mot Gula Västarna. Macron håller på att ruinera sitt land men en Bo Widegren har inte ögon för att se det.

   Precis som Dresden var ett verk av USA och Britannien så ska förstörelsen av Syriens städer (Aleppo, Idleb, Homa, mm) läggas på USA, Saudi, Israel Frankrike, Britannien och co.

   Vill du verkligen veta vilka terroristerna är @Bo? Kolla på detta

   https://www.globalresearch.ca/teaching-voices-syria-unit-one/5694311

 3. Vad pratar du om? IS+ ELLER VAD ? Nej de som nu är lokala rebeller mot Assads diktatoriska regim och kurder. Dessa är inga terrorister. De enda som bedriver terror är Assad armé och ryskenheter främst flyg genom att massabomba civilbefolkningen. Anders, du vill väl inte påstå att de miljoner som flyr är terrorister FN har inte alls sagt nej till dessa lokal rebeller eller kurderna. Inte heller har man kunnat säga nå¨got om Assads tdiktatur då Ryssland och Iran hållit dem om ryggen. Att jämställa rebellerna och kurderna, som alltså bor där de strider, med nazisternas anfall på Frankrike och Sovjet är bara så korkat att m,an tar sig för pannan.

 4. DETTA VERKAR HELT FÖRVIRRAT! ” Syrien örfilar Erdogan, Trump och barnamördaren Benjamin Mileikowsky o Netanyahu. Som vanligt varje gång Syriens armé besegrar jihadister, så blir det en kakofoni i västs sionist media. ISIS flygvapen (Israel) bombar Damaskus från sin bas i Hell Aviv och Amnesty skräddar sin penna och anklagar “regimen” vilket får medhåll från det svenska utrikesministeriet, beläget i New York eller Hell Aviv.” Och du Anders spär på med att påstå att de lokal rebellerna Idlib är jämförbara med nazisternas intåg i Frankrike! Nej det här är sjukt. Assad har en lång historia med inblandning i andra stater, bl.a. i Libanon och Irak, och har uteslutits ur Arabförbundet. Syrien har p.g.a bristen ifråga om demokrati och mänskliga rättigheter sedan länge varit föremål för sanktioner. Ursprunget till kriget förutom IS har varit rebellgruppers motstånd mot den auktoritäre diktatorn (i linje med strömningarna i det som kallats den arabiska våren) som numera stöds av Ryssland och Iran. Konflikten med Israel är också långvarig ; Assad har förklarat sig anti-Isarael och anti-Väst. Jag undrar vad den här Föreningen Syriensolidaritet egentligen är för något.

  • Nej jag påstår INTE att ”de lokal rebellerna Idlib är jämförbara med nazisternas intåg i Frankrike!”. Jag menar att det finns likheter mellan Syriens kamp för att bevara sin självständighet och få kontroll över sitt territorium och andra länders kamp för detta i andra krig. Jämförelser haltar i vissa avseenden. Man kan jämföra det också med Vietnams kamp för sin självständighet i kriget mot USA och dessa marionettregering i Saigon 1960-75.

   Syrien har knappast blandat sig i Iraks angelägenheter – det är angriparen USA som gjort det.

   Ja, det finns brister i demokrati i Syrien, men viktiga steg mot ökad demokrati har tagits. USA har däremot varit ledande då det gäller statskupper eller stöd till statskupper mot demokratiska länder (se nedan). Syriens brister i demokrati motiverar inte sanktioner enligt FN-stadga. Du har fel i din beskrivning av krigets start. Det är ett sedan länge (åtminstone sedan 2001) planerat anfallskrig av USA, enligt bl.a. förra presidentkandidaten Wesley Clark (Democracy Now i mars 2007).Jag beskriver krigets start här.

   Ja Syrien uteslöts ur Arabförbundet då de av Saudiarabien och Qatar m. fl stödda terroristerna hade framgångar, men sedan ett par år finns signaler om medlemskap där igen.

   Ledande politiker och militärer i USA bekräftar USA:s stöd till terrorister. Några uppgifter bland flera finns. Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal?

   Några USA-stödda statskupper mot demokratiskt valda regeringar.

   Det finns inget land som stött så många militärkupper mot även demokratiska regeringar som USA. Utrikespolitiskt är USA inte för demokrati. Man kan kritisera och angripa diktaturer som står självständiga i förhållande till USA, som Irak, Libyen och Syrien men inte andra.

   – 1953 Mossadeq i Iran 1953
   – 1954 Arbenz i Guatemala
   – 1960 USA-stödda mordet på premiärminister Lumumba i Kongo inleder kaoset
   – 1965 Sukarno i Indonesien
   – 1973 Allende i Chile
   – 1970 Sihanouk i Kambodja
   – 1983 USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i Grenada
   – 2002-2019 USA stödjer statskuppsförsök i Venezuela
   – 2014 I Haiti kidnappas valde presidenten Aristide och skickas till Afrika i en USA-stödd statskupp – 2009 Zelaya i Honduras
   – 2014 Stödet till statskuppen i Ukraina i februari
   -2018-2019: Statskuppsförsök i Venezuela.
   -2019 Stödet till statskuppen i Bolivia

  • Bevisligen är din kunskap om MÖ väldig begränsad och dessutom helt i linje propaganda bilderna som västs regimer ständig målar med ord som ”de nye Hitler”, ”diktatorn”, ”regimen”, mm. Guy Coste rådde dig att att läsa på – gör det och bygga din egen uppfattning istället för att framstå som en förvirrad ekokammare av Nato-propaganda.

 5. En helt annan sak är att USA blandat sig och stöttat kurderna med vapen och annan militär utrustning, vilka bl.a. var de mest framgångsrika mot IS och Al-kaida. Assad har däremot med ryssarna hjälp lyckats få stora delar av Syriens befolkning drivna på flykt och saklöst utsatt civilbefolkningen för bomber och artillerield. Även om jag tycker det är fel både av Turkiet, USA och Ryssland att använda Syrien som spelplan, så är Assad och hans familj (och hans styre) en blodbesudlade.

  • FN har uttalat sig dels för kamp mot terrorismen och dels för Syriens oberoende och kontroll över sitt territorium. Syriens kamp mot den största anhopningen av terrorister i världen, med hjälp av Ryssland och Iran, är därför utmärkt för all världens folk. Kurderna har också gjort en insats mot terrorister. Men de har upplåtit en del av det område de kontrollerat till militärbaser för angriparen och terroriststödjaren USA.

 6. @ Bo Widegren
  Det enda man kan göra är att be dig att läsa på, ty du är så uppenbart hjärntvättat av NATO-propagandan att inga sakliga argument biter på dig.
  Börja med att läsa FN-stadgan.
  Kolla sen, om du kan franska, vad franska generaler skriver om dessa OLAGLIGA angreppskrig på sina bloggar. Mycket mer finns tillgängligt på engelska.

  Annars bara två påpekanden:

  – långt före de första demonstrationerna i södra Syrien 2011 hade vapen lagrats i moskén i Dara; det var arabiska oljemonarkier, alltså de välkända ”mönsterdemokratierna” som var i farten. De har till och med erkänt senare att uppgiften är korrekt.
  Nästan hela försvars och säkerhets ledningen mördades i ett attentat vid ett möte, men Syrien kämpade vidare i flera år innan Ryssland ingrep.
  Cyniskt kan man anta att ryssarna ville rädda sin enda flottbas med tillgång till Medelhavet, och /eller att Ryssland fortsatte i Sovjetunionens spår i regionen. Inga vindföljen där, inte!

  – Libanon-Syrien-Turkiet, och därmed Irak, behövs som nyckellänkar i nya sidenvägen, förutom som transitländer för gas och olja från Persiska viken och Centralasien. Att säkra kontrollen av regionen är absolut nödvändigt för anglosaxiskt världsherravälde. Det har inte ett piss med demokrati att göra, annars hade de feodala herrarna störtats för årtionden sen, i stället för att vara nyckelallierade (och stora vapenköpare) till NATO.
  Av en händelse har Kina försett Syrien med avancerad radar som klarar att spåra de ”osynliga” stridsplan som NATO-blockets kunder har börjat att använda i regionen. Annat stöd är lika diskret som ekonomiskt avgörande. Sidenvägen, alltså.

  Att NATO krigar mot Kina i Syrien och Irak är alltså inte en speciellt långsökt teori.

 7. Jag håller på och läser om inbördeskriget i Syrien på Wikipedia.
  Mycket intressant.
  Men jag är ingen snabbläsare så det tar lite tid och gå igenom det här.
  Kriget har historiska anor. Det måste man beakta.
  Västvärlden verkar inte fri från skuld.
  Men jag får återkomma när jag läst färdigt och gått igenom saken.
  Det är en hel del man måste få grepp om.
  Men intressant verkar det vara när man sätter sig in i det.
  Inbördeskriget började 2011 med uppror mot regimen Assad.
  Som svarade direkt med militära medel.

  • Läs artiklarna på Globalpolitics i stället. Angreppskriget mot Syrien började inte med uppror mot Assad.

   • Hej Anders
    Det kan jag göra senare men för mig blir det fel att börja där.
    Först måste jag få ett sammanhang jag kan greppa.
    Det jag minns av början på inbördeskriget i Syrien var just ett uppror.
    På den tiden läste jag kommunistbloggen Kildén & Åsman.
    Jag vet inte om den bloggen finns längre?
    Hur som helst tog bloggen ställning för de här upprorsmakarna eller vad vi nu ska kalla dem.
    Det blev senare lite problem för den bloggen då upproret visade sig stödjas av USA.
    Men, men.. Wikipedia först. Jag tror det är bästa källan för att få en någorlunda saklig upplysning för att få bilden i sin helhet klar för sig.

 8. Är det USA-propaganda att f.n. ca 800000 tusen civila är hopträngda av syriska armén och att ryssarna bombar från luften. En läkare rapporterade på Nyheterna att man t.o.m. bombat ut sjukhus. Jag tycker att – när gäller syrienfrågan – så är Globalpolitics hel i händerna på föreningen Syriensolidaritet som uppenbarligen är Assads förlänga arm. Istället gäller det precis som ”arbetarklass” att skaffa sig fler källor. En bra utgångspunkt är faktiskt svenska mainstreammedia bara man kollar upp så det inte spelar några fula USA-spratt. Men att falla för Putin och Assad är att ge sig hän åt fantasterier. Ta Guy Coste som påstår att jag är hjärnbtvättad av Nato-propaganda, när jag på min bloggklart visat att jag är motståndare till NATO medlemskap ”värdlandsprojektet” samt framhållit att det inte är underligt att putin drar öronen åt sig när NATO punktmarkerar hela europeiska gränser med baser samt att Putin är ofarlig för oss varför vi bör avrusta och istället skaffa terrorist- och katastrofstyrka, se Varför anser politiker Putin var större fara än brandrisker och naturkatastrofer? http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1754&blogg=72620. Ibland är det skit med argumenten n är man måste börja kleta ner den andre. Jag vill vara kvar på Globalpolitics men jag konsumerar allt med viss skepticism oc h kunskap som jag förvärva<t under mina 80 levnadsår.

  • Vi vet inte hur många som är påp flykt under striderna. Detta är osäkra skattningar, där det finns ett intresse för Väst, som de facto inte motarbetar terroristerna i Syrien att ange höga tal.
   Varje större kamp mot en ansamling av tusentals terrorister innebär att massor av människor drivs på flykt.

   Föreningen Syriensolidaritet (FSS) är inte alls Assads förlängda arm. FSS menar frågan om Syriens styre är en fråga för folket i Syrien, medan USA menat att ”Assad måste bort” sedan 2011. Detta blev genast Sverige åsikt. FSS syn är i linje med demokrati och respekt för nationellt självbestämmanderätt, medan USA & Co inkl Sverige företräder en proimperialistisk, icke-demokratisk linje.

   Hur ska du kolla upp att MSM-media ”inte spelar några fula USA-spratt.” Jag har i flera artiklar analyserat i svenska medier. De återger väsentligen USA:s syn på kriget. FSS publicerade en vitbok om detta på 50 sidor för några år sedan. Om du vill läsa den kan jag skicka den. Innehåller mycket fakta och utdrag från svensk press. Här en artikel. DN:s Peter Wolodarski desinformerar grovt.

   Du skriver ”Men att falla för Putin och Assad är att ge sig hän åt fantasterier.” Påståendet är meningslöst, inget är konkret.

   • När det gäller meningslösa påståenden så är dina egna i denna sak okonkreta. Att man lyckats leta upp en skribent som talar väl om Assad och kallar rebeller för ”råttor” och Al-Qaida utan grund är inget mer konkret. Jag läser gärna din bok och andra böcker men jag tror inte blint på vad som kommit i text och läser och lyssnar därför på flera källor. Wolodarski är inte en man jag förlitar mig på, men jag tror inte att han när det gäller syriens inbördeskrig desinformerar grovt. bevisen för desinformationen är ju i hög grad material producerat och hopsamlat av egen journalistik. Jag ser att PW och i denna fråga tycks ha flera gemensamma nedslagspunkter så vi är väl båda då ”råttornas” vänner och falska i princip bara därför att vi inte tror på Assad och ryssarna i Syrien eller deras helgonförklarare.

    • Jag har inte kunnat ”lyckats leta upp en skribent som talar väl om Assad och kallar rebeller för “råttor” och Al-Qaida”. Dominerande terroristorganisationen HTS uppstod vid en allians mellan just al-Qaida i Syrien (al-Nusra) och andra terroristorganisationer.

     Jag kan skicka ””Vitbok om Syrien. Inom kort kommer en uppdaterad ny version av ”USA som världspolis” på knappt 100 sidor. Mycket allsidig och aktuell. Boken 2013 såldes snabbt slut efter fina recensioner.

     Vitbok om Syrien:

     Återkom med adress via mail.

     Innehållsförteckning Sida
     Förord och sammanfattning 3
     De politiska partiernas syn på Syrien-kriget 4
     – Riksdagsmän skriver brev till Putin 6
     – Socialdemokraternas uppfattning år 2016 7
     – Vänsterpartiets uppfattning 13
     – Miljöpartiet 18
     – De borgerliga riksdagspartierna
     Sanktionerna 20
     Massmediarapportering: Massmedias roll, ägande,
     CIA:s infiltrering, inbäddade journalister mm 23
     Massmediarapportering i Sverige vid Syrien-krigets start 29
     Massmediarapporteringen 2016 31
     – Boston Globe: Media desinformerar allmänheten 31
     – US Peace Council: USA-propaganda styr Väst syn på kriget 33
     Några artiklar om Syrien i svensk press 2016 34
     – Dagens Nyheter: Tjänsten som världspolis är vakant 34
     – Dagens Nyheter: Jihadismen är grunden för vår tids krig 36
     – Amnesty och Aftonbladet 39
     – Aftonbladet. Kriget i Syrien på två minuter 42
     – Aftonbladet. Värsta terroristen härjar i Damaskus 44
     – Flamman. Ryssland och Syrien hindrar eldupphör 44
     – ETC. Vad skriver ETC om Syrien 46
     – Exempel på artikel som sänts in för publicering, men avvisats 47

  • @ Bo W
   – Du verkar ta för givet att alla känner till din blogg. Jag hade inte det ringaste aning om att den -och du- alls existerar.

   – Att man är motståndare till än A, än B betyder inte att man nödvändigtvis är immun mot desinformation från både A och B.
   Det fick jag bittert erfara på 90-talet, när NATO våldförde sig på Jugoslavien. Jag hade i alla år litat på så-kallade ”seriösa” medier, och på diverse ”vänster”-blaskor, och organisationer men fann senare att jag hade blivit grundlurad under merparten av mitt liv.
   Värre, jag hade i viss mån deltagit i vidarespridningen av viss desinformation. Mea culpa!

   Arbetade man heltid under ogynnsamma förhållanden hade man, då, begränsade möjligheter till att gräva sig förbi desinformationen, i synnerhet om man var mer intresserad av friluftsliv, dans, språk, arbetsmiljö, teknik och energifrågor, m. m. än partipolitik. På den tiden ansåg jag dessuttom att Sverige inte tillhörde politiken utan psykiatrin till, ty ett kvävande självförtryck präglade allt (det skall ha varit värre i Finland, fick jag höra 1973 av en finska i Kuopio, i samband med en esperantokongress).

   Internet och pensionering ändrade villkoren radikalt, samtidigt som fler skeenden på världsarenan avslöjade allt fler desinformationskanaler (jag har till och med börjat att smått undra om exempelvis Jonas Sjöstedt står på CIAs lönelista, med tanke på hans offentlig inställning till Syrien).

   Uppstyckningen av Jugoslavien (planerat 10 år tidigare enligt senare franska uppgifter) blev en vattendelare i Frankrike. Folk som hade tigit om andra världskriget började att berätta och skriva, berättade min omskakad gamla mor.
   På motståndsmuseet i Le Teil fick jag exempelvis så sent som i höstas läsa att USAFs bombningar av infrastrukturen i slutet av kriget dödade fler – i huvudsak civila – i mina hemtrakter (i den så-kallade fria zonen) än vad ockupationsmakten haft ihjäl (mest motståndsfolk och partisaner) under hela kriget.
   Dessutom öppnades vissa arkiv som hade förseglats för 50 år framåt och historikerna kunde börja att gräva i dom (vissa dokument är fortsatt förseglade ty de hemligstämplades för 75, respektive 150 år framåt).
   Det numera, för mig, ser allt mer ut som om A. Hiltler och hans parti var det anglosaxiska kapitalets så-kallade ”nyttiga idioter”. Dagens ”nyttiga idioter” är islamisterna, men metoden är densamma. Jfr. det klena artikeln https://sv.wikipedia.org/wiki/Geopolitik och den utförligare https://en.wikipedia.org/wiki/Geopolitics
   Halford Mackinders ”kärnlandsteori” https://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%A4rnlandsteorin ”som i korthet går ut på att kontrollen över Eurasien är nyckeln till världsherravälde” lever än, tillämpad av Henry Kissinger och Zbigniew Brzezinski https://en.wikipedia.org/wiki/Geopolitics#Kissinger,_Brzezinski_and_the_Grand_Chessboard .

   Dagens dominerande imperialism är den anglosaxiska. Det gör inte de andra imperialisterna till änglar men det måste tas med i beräkningen när andra stater stretar emot eller, rent av, som exempelvis den syriska sekulära republiken, försöker rädda sitt skinn.
   Jag råkar vara världsmedborgare, republikan och sekularist, därav drivkraften för mina försök till att förstå vad som händer och varför.

 9. Det är klart att Ryssland spelade en viktig roll i att sätta stopp till det av USAs/Saudis/Israels planerade ”Syrian regime change project.” Ryssland beklagar att terroristerna fick nytt liv i Idlib genom att utnyttja vapenvilan. Nu lovar Ryssland att den är med.- Det lär blir en strid ström av krokodil tårar över Idlib i västmedier. Vi kommer att höra om sjukhuset som bombades för femtioelfte gången och kanske även falska kemattacker regiserade ”Vita hjälmar”. Och så kommer HRW eller Amnesty att anklaga ”Syriens regime” för allt möjligt. Vi känner igen mönstret vid det här laget. Efter rensningen i Idleb så riktas allt mot östra Syrien, med uppgift att begrava Trump(etens) invasionsstyrkor i deras hålor och göra rent för gott.

  https://www.strategic-culture.org/news/2020/02/15/its-time-to-reclaim-syrias-road-to-recovery/

  https://www.rt.com/news/481016-russia-support-syria-idlib/

  och

  https://www.strategic-culture.org/news/2020/02/15/its-time-to-reclaim-syrias-road-to-recovery/

 10. Ja, det som ni kallar ”råttrensning” får nu ca 800000 civila utstå och i dag sa SVT reportern att ännu ett sjukhus bombats och att Assad och ryssflyget vägrat att göra vapenvila så civila kunde tranporteras bort. Och allt detta kallar ni krokodiltårar. Men vi som inte prisar Assad och ryssbombflyget glömmer inte vad ni säger. ”Råttrensning” – civila ”råttor” är lätta att skjuta, bomba och terrorisera?! Vad är ni för ena, egentligen?

  • Västmedia spinner om ”800,000” på flykt. Var det inte samma siffra då Aleppo befriades? Vem vet kanske är det t o m ”sex miljoner” som är på flykt? Och precis som mönstret så rapporterar västmedier om ”bombades sjukhus” Om vi lämnar detta därhän så är det följande som vi vet för säkert.
   1. Aleppo regionen är fritt från terrorister. Syriens industriella nav är säkrad
   2. Syriens armé befinner sig på 10 km från Darat Izzah, terroristerna och turkiska invasionsstyrkornas tillförsels station/ort. Precisions bombningar av terroristnästen och vapendepåer i staden är igång. Tack Ryssland för det!
   3. Det pågår samtal om vapenvila och för att öppna korridorer för civila att lämna områden kontrollerade av de av terrorråttorna. Vi vet sedan tidigare att terroristerna använder civila som sköldar. De kan välja mellan att förintas eller lägga ner sina vapen – vem vet kanske tar israel emot de för deras förtjänster.

   https://www.moonofalabama.org/2020/02/syria-aleppo-is-fully-liberated-but-the-war-will-continue.html#more

   Angående Erdogans hot om att attackera Syrien, så har Syriens president Bashar al Assad sagd att ”Syriens armé kommer att fortsätta befria Syrien oavsett de tomma orden från orr” (#Syria ‘s Assad on his northern adversary Erdogan”

   The battle to liberate the countryside of #Aleppo & #Idleb will continue regardless of some empty sound bubbles coming from the north.) Vidare har ”body bags have already been sent to Turkey and there are unconfirmed figures of how many Turkish soldiers have been killed defending Al-Nusra fighters.”

   http://thesaker.is/erdogans-long-coming-reality-check/

  • Vadå ”ni”?
   En debattör skriver någonting, och stå för det själv. Jag skulle inte förolämpa råttor, som är intelligenta djur, genom att jämföra dom med (dåligt betalda) yrkesterrorister.

   Att flera här hävdar att kriget i Syrien inte är ett inbördeskrig, utan ett angreppskrig, betyder inte att alla dessa är en grupp som torgför samma åsikter. Jag har exempelvis aldrig – mig veterligen – träffat någon, eller ens haft privatkorrespondens med någon av ”ni”. Gruppen existerar inte, vad jag vet.
   Däremot finns väl välbelagda fakta (varav tagna från officiella dokument) att läsa om man ids läsa någonting annat än vad NATOs megafoner hävdar och blajar om.
   Exempelvis att det muslimska brödraskapet försökte ta över Syrien redan 1982, och att det visst blev blodigt. Eller att ”Väst” har intervenerat i Syrien nästan kontinuerligt sedan självständigheten, bla. a. genom ett antal statskupper, precis som nästan var som helst annars i världen (till och med ”allierad” president de Gaule har jänkarna försökt mörda ett antal gånger).

 11. Det är inbördeskrig i Syrien. Det sägs att inbördeskrig ofta är väldigt grymma.
  Regeringssidan Assad förväntas ”vinna” kriget?
  Då förhoppningsvis grymheterna upphör?

 12. Jag avslotar för min del denna diskussion och vill inte ge mig in i en värdering av gammal tid utan nöjer med att bedömma läget nu. Och det har säkert begåtts en massa fel under årens lopp och jag sätter inte gloria på någon. Men nu gäller vanliga nyheter och lyssnar man till ett antal olika media så får man definitivt em mer rättvisande bild om Syrien än den här på Global politics. Jag glömmer inte i första taget att ni i Syriensolidaritet mfl har utgångspunkten att civila flyktingar är”råttor” som skall rensas ut tillsammans med att bebyggelsen bombas och skjuts sönder med artilleri. Finns ens halva landets befolkning kvar i diktatorns Syrien, det dom en gång var så välmående. Hej då!

  • Fullständigt fel, Bo. Föreningen Syriensolidaritet har aldrig kallat civila flyktingar eller använt annat nedsättande omdöme.
   En kommentator med okänt namn använder ibland detta begrepp om terrorister.

   Jag sätter yttrandefrihet högt och släpper fram kommentarer som använder ord som jag aldrig själv skulle använda. Men jag bör kanske vara mer restriktiv eller kontrollera ordval bättre.

  • Jag vidhåller att terroristerna kan kallas råttor som inte har en uns av humanitet. De har begått ofattbara grymheter. Dina krokodiltårar om ”civila flyktingar” går jag inte bet på. Se detta på och återkom sedan i fall du fortfarande tycker att det är ”civila flyktingar” det handlar om.

   https://www.youtube.com/watch?v=Qtx7hiYWwYY

   • Du menar på fullt allvar att dessa mördare är samma personer som de civila flyktingar som nu finns i Syrien? Jag tror att många med mig är intresserade av att få en inblick i hur du kommit fram till denna slutsats och på vilka bevis grundar du den.

    Jag har alltid tyckt att du varit en mycket liten människa med mycket obehagliga åsikter men detta tar nog priset, att beteckna dessa civila flyktingar för ”råttor”.

    • Det är råttorna i ISIS vi pratar om och de består av bestar. Resten av världen anser att de förtjänar att förintas. Så låt Syriens armé, Iran, Hizbollah och Ryssland göra jobbet.

    • Pajkastning undanbedes @andersl. Pajkastning är ingen ersättning för FAKTA, välgrundade ARGUMENT eller logiska RESONEMANG.

     • Det är något som du själv bör ta till dig. Jag har aldrig läst vare sig fakta, välgrundade argument eller logiska resonemang från dig.

    • @andersl hävdar att han älskar fakta och hänvisat till Talmud för att legitimera marktjuvarnas stöld av hus, hem, egendom och land från Palestinier. Är man dränkt i illusioner om vad en fastighetsmäklar-gud lovade och inte lovade till hör häpna några så kallade ”utvalda” eller var det invalda, hur som helst finns det inget utrymme för FAKTA, välgrundade ARGUMENT och logiska RESONEMANG. Finns inget bot för tyvärr…

 13. Jag vill uttala mitt stöd för den här lärorika sajten och för Anders sätt att redigera den där, som jag uppfattar det, alla röster släpps fram och där hans ton och ordval alltid är korrekt och respektfullt. Apropå de 800 000 flyktingarna såg jag igår på Steigan att korridorer för flykt öppnats.
  https://steigan.no/2020/02/syrias-haer-apner-nye-humanitaere-korridorer-i-idlib/
  Man kan möjligen fundera på varför de flyr mot Turkiska gränsen och inte mot den Syriska arméns, men det finns väl någon förklaring på det från läsekretsen.

  • Rolf, det är nog så att bland de som flyr mot Turkiet finns de som inte har rent mjöl i påsen utan varit inblandade i de övergrepp mot civilbefolkningen som IS-terroristerna gjort sig kända för sen tidigare. Vanligt folk har nog inget att frukta från den syriska militären vilket erfarenheterna från Aleppo och andra befriade områden visat.

 14. Nu tror jag att jag kommer ihåg hur inbördeskriget i Syrien startade.
  Det uppstod en protestvåg i Mellanöstern som kallades Arabiska våren.
  Arabiska våren började i Tunisien med omfattande protester mot regimen där och spred sig vidare och drabbade länderna olika.
  Arabiska våren var en form av ”demokratirörelse” och mot fundamentalism kan jag tänka?
  I Egypten trycktes den Arabiska våren tillbaka av en resolut militär men i Syrien slutade det tyvärr med ett inbördeskrig.
  Samma elände fick landet Libyen genomlida och som fortfarande inte är stabiliserat.

  Jag tycker man även borde kunna innefatta socialism som en form av fundamentalism.
  Dogmatisk tro.

 15. Citat ur SvD idag: ’Men Assadregimen och dess allierade för även krig mot civilbefolkningen. Ryska och syriska flyg bombar sjukhus, bagerier, marknader och bostadshus för att driva befolkningen på flykt. Därefter är det lätt att ta över städer och byar. Det är därför över 800 000 människor har flytt sina hem de senaste två månaderna.’
  Verkar som en bra sammanfattning av situationen i Idlib och de pågående ryska och syriska krigsbrotten.

  • En osaklig, usel ”sammanfattning”.

   -Inget nämns om angriparen USA+terrorister;
   -Inga belägg finns för att Assads regering för krig mot civilbefolkningen, man har i år öppnat 5 humanitära korridorer. Men civilbefolkningen drabbas som i andra krig, te.x. vid befrielsen av länder från anz-Tyskland.
   -Inga belägg för att ”Ryska och syriska flyg bombar sjukhus, bagerier, marknader och bostadshus för att driva befolkningen på flykt” presenteras.
   -Inga belägg för siffran 800 000 har mig veterligen presenteras.

   Jag vågar lugnt påstå att du får en mycket bättre sammanfattning av artiklarna på denna blogg. Är du fastlåst i dina föreställningar.

   • Håller med Anders, en ren propagandasammanfattning skulle jag kalla den.
    Nu väntar vi bara på det obligatoriska påhittet om gasattacker. Hittills har det kommit varje gång USA:s terroristkompisar varit på väg att förlora ett större slag och aldrig har det kunnat beläggas.

    Den rimligaste hållningen, baserat på tidigare erfarenheter av USA propagandan, är att inte tro på ett endaste ord som sägs i etablerade, läs USA kontrollerade, västmedia om kriget i Syrien.

   • Ja, Anders. Du är verkligen i underläge.
    Även om inte random medias uppgifter är fullt korrekta så är de lätta att ta till sig när det gäller händelser på tillräckligt avstånd.
    Jag märker det själv.

    Ska man lyckas anamma dina uppgifter måste man ha en förutfattad övertygelse.
    Därefter vända på varenda sten för att söka bevis och belägg.

    Herregud, vem orkar?
    När det finns så mycket enklare, klarare uppgifter och förklaringar och ta till sig.
    Sedan är det bekymret löst och man kan ägna sig åt något roligare eller viktigare för en själv.

    Ni kommunister är i en helt hopplös situation.
    Där ni genom alternativa förklaringar marginaliserar er själva.

    Alternativ till gällande makt kan fungera.
    Men då måste den ha ett visst intresse och stöd hos folkmassan.
    Några enstaka entusiaster räcker inte.
    De kan makten (Ann Linde) ta med en klackspark.

    • ”Ska man lyckas anamma dina uppgifter måste man ha en förutfattad övertygelse.” Inte alls. Sök fakta, använd skallen, och ha FN-stadga och folkrätt som värderingsmässigt underlag. Det räcker.

     Har du efter tusentalet kommentarer ändrat åsikt väsentligt i någon fråga? Varför (inte) i så fall?

     • Jag är ingen fena på FN-stadga och folkrätt.
      Måste man vara det för att skapa sig en rättvisande bild?

      Det händer jag ändrar åsikt men inte jämt och hela tiden.
      Jag har till exempel gått från icke kommunist till kommunist och icke kommunist igen.
      Kommunist (och vänster) verkar det som man kan bli om man börjar intressera sig för och studerar samhället.
      Många slutar vara kommunist och kanske radikal vänster på äldre dar.
      Tröttnar dom eller ett uppvaknande?

      Jag har just snabbläst en tydlig och berättande artikel om Syrienkriget i Expressen.
      I slutet berättas om USA:s roll i Syrienkriget.
      Tidningen vill tona ned USA:s betydelse i kriget.
      Det är en tydlig tendens jag ser.
      Du vill precis tvärs om.
      Sanningen ligger nånstans däremellan?

      https://www.expressen.se/geo/mats-larsson/vi-forklarar-kriget-i-syrien–de-krigar–darfor-krigar-de–sa-manga-har-dott/

  • Det är marktjuvarnas sammanslutningen israel som är vida känd för att föra krig mot barn, mot kvinnor och oskyldiga civila. @åkerbalds ”omsorg” avslöjas just i det att han aldrig ojar sig över israels otaliga brott. @åkerbalds och kumpanen @andersls krokodiltårar lurar ingen.

   James O’Neill gör som vanlig en ypperlig analys av lögnerna som västmedier och regeringar fabricerar och som spirds vidare av duo @åkerblad och @andersl.

   https://journal-neo.org/2020/02/19/emerging-evidence-on-continuing-allied-lies-about-the-war-in-syria/

  • Det är en tidskrift. I USA finns massor av tidningar och internetsiter, med sinsemellan mycket olika uppfattningar om kriget i Syrien.

   Detsamma torde gälla för tidskrifter och internetsiter i Ryssland. I sig säger uppgiften föga. Bättre att ge synpunkter på relevant publikation.

  • Bo
   Du verkar uppfatta att du själv har tillförlitligare källor. Med tanke på att USA, NATO och väl i princip hela västvärlden och alla dess mediaimperier stöder dom sk. rebellerna i Syrien så undrar jag var du har hittat källor som inte kommer från direkt eller indirekt krigförande stater?

  • Jaha, Bo och MSM, vilka du tycks tro på, har sina ägare i västvärlden och USA alltså de krigförande länderna i Syrien! En del går tydligen på löjlig USA-propaganda!

   • Bäste Benny, jag bara vidarebefordrade vad som står på deras hemsida. Och när det gäller din pik mot mig så finns i väst som ju är demokratier en åtskilligt större skala av kunskapskällor.

  • Och NYT och WaPo har sina säten i New York respektive Washington, USA som ju är ett av de länder som ligger bakom terrorkriget mot Syrien. Då är det jämt kanske t o m fördel terrorangriparnas media

 16. Arbetarklass: Jag har läs din länk till Expressen och liksom i SVT:s rapportering så blir man inte klokare. Den komplexa bakgrunden förklaras inte utan man bar relaterar vad som ytligt sett händer, men inte bakgrund och motiv. Skulle man göra det skulle man nämligen vara tvungen att redogöra för USA:s politik alltsedan WW2 och dessutom redogöra för vad folkrätten säger. Man skulle också tvingas att analysera Israels roll och sionismens historia, de sionistiska lobbygrupperna påverkan på USA:s utrikespolitik osv. Det sker inte i SVT och sker inte i Expressen eller i andra borgerliga media. Glöm inte att den svenska borgerligheten också stödjer Israel i vått och torrt. Man måste gå till alternativa media, som den här utmärkta bloggen är ett exempel på. Det blir som ett slags underjordiskt universitet som leder till att man börjar förstå vad som händer och varför. Så upplever jag det och jag läser många olika alternativa nyhetskällor.

  • Vill du ha en mer djuplodande beskrivning av inbördeskriget i Syrien med bakgrund och orsaker kan du läsa här:
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Syriska_inb%C3%B6rdeskriget

   Artikeln i Expressen såg jag mer som en ”grundkurs”.
   Det är egentligen där jag ska börja.
   Grundkurser är ytliga annars är de inga grundkurser.
   Sedan förstår jag att en liberal tidning står på USA:s sida men det påpekade jag också i kommentaren.

   Vill man sedan ha kritik kan man titta in i bloggosfären och absolut på Global Politics som engagerat sig i frågan.

   ”Det blir som ett slags underjordiskt universitet som leder till att man börjar förstå vad som händer och varför.”
   Det där lät inte alls bra i mina öron. Det får mig att tänka på tidiga förra seklets konstnärsmänniskor som samlades i Stockholm för att senare bege sig till kaféerna i Paris för att intaga droger som skulle ge dem upplevelser och inspiration för sina författarskap, artisteri eller vad det nu var.
   I mitt enkla arbetarliv finns inte något sådant ens på kartan.
   Ljusår från akademiker i underjordiska universitet.
   Men vi har samma rösträtt. Absolut något att tänka på.

   • Vill man inte ha en bra eller djuplodande ”beskrivning av inbördeskriget i Syrien” så kan man läsa artikeln i Wikipedia. Det skulle inte skada om du för en mer konkret diskussion.

    • Wikipedia bygger på konsensus så jag tror att man åtminstone kan lita något på vad som står där.
     Jag tror heller inte vem som helst redigerar på Wikipedia. Som regel är det experter vilket jag kan se på sådant som gäller tekniska saker.
     Vad gäller inbördeskriget i Syrien och orsaker så går man långt tillbaka i historien och berättar och förklarar vilket för mig är mycket bra. I nyhetsartiklar saknas så gott som alltid bakgrunder.
     Västvärlden har en historisk skuld till situationen i Mellanöstern vilket även påpekas där i Wikipedia artikeln.

     Till sist måste vi klargöra att Wikipedia är ett internetlexikon och inte en propagandacentral med kraftig tendens i allt vad som påstås.

     Syftet med Wikipedia är att upplysa och inte att förändra världen.

     Men… Jag får väl försöka leta upp något Wänsterpedia så kanske det passar bättre?

     • Artiklar på Wikipedia är av varierande kvalitet. Konsensus borgar inte för saklighet eller god kvalitet. Försök i stället att konkret diskutera och gärna kritisera artiklar jag publicerar, eller ta fram något från Wikipedia och diskutera runt det.

      Det har funnits konsensus i ”Värlfärdssamhället” 2012- att Assad måste bort, att tiga om statskuppen mot Ukraina 2014, att tiga om USA:s och andra staters stöd till terrorism – brott mot folkrätt och FN-stadga.

     • Jag har upptäckt att det kan vara stor skillnad i omfattning av innehåll med samma sökord på svenska och engelska wikipedia. mer omfattande info i engelskspråkliga upplagan.

   • Nu tänkte jag snarare på Nelson Mandela och hans medfångar på Robben Island än ett absintpimplande konstnärsgäng i Paris vid sekelskiftet.
    Det jag vill ha sagt är, att om man får sin världsbild från skolans läroböcker, lokaltidningen och SVT, så blir man vilseförd eftersom så mycket utelämnas. Wikipedia och alla de här oberoende bloggarna, som i sin tur bjuder på analyser och fakta från många källor, vidgar ens vetande. De har iallafall vidgat mitt!

 17. Moon of Alabama erbjuder senaste nytt om kriget i Idleb. Västmedier har höjt antalet människor på flykt till en miljon. Det vi vet är att totalt hade Idleb en befolkning på 1, 5 miljoner före terrorkrigets början mot Syrien (år 2011). Många hade flytt under de senaste 8-9 åren. Varifrån ”de en miljon på flykt” kommer är det ingen som ve.

  https://www.moonofalabama.org

  • Det finns ett gammal utryck här i Sverige som lyder:
   Alla små bäckar blir till slut en stor å.

   Det är så det fungerar.
   Människor sluter upp och går samman.
   För trygghetens skull.
   Djuren gör likadant.
   I flocken är de trygga men enskilda blir de ett lätt byte.

   Vid en sådan här fullskalig attack kan jag inte se siffran en miljon på flykt som något orimligt alls.

 18. https://mediabiasfactcheck.com/moon-of-alabama/ även artikeln i global politics (med Anders som redaktör) säger ingenting mer tuill mig om detta fall eftersom jag redan har denna kunskap när jag försiktigt väger olika nyheter. När det gäller siffran på civila i Idlib är den inte för stor eftersom syriska armén och ryssarnas bombningar drivit flyktingar framför sig som nu inte har någonstans att ta vägen eftersom Erdogen spärrat gränsen. Det har även dragits in Israels roll i detta, kanske motiverat p.g.a dess attacker mot Assads flygvapen, Hizbollas trupper i Syrien och även Irans. När det gäller värderingarna kring Israel är jag en gammal Israelvän som blivit tvungen att revidera min uppfattning p.g.a. beteendet mot palestinierna, jfr Netanyahu går till val på att göra Israel även officiellt till en marktjuv och internationell förbrytarstat. Och Rapport mörkar http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1754&blogg=72520.

  • Beskrivningen av MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap är grundfalsk, (och gammal). Inget om USA:s och Västs strävan till statskupp eller stöd till terrorister.

  • Bo
   Är det inte lite onödigt att du sprider den amerikanska propagandan om Syrien här. Vi får den ju nerkörd i halsen i varenda nyhetssändning. Den lurar uppenbarligen dig, men kanske inte så många på den här bloggen. Om du istället för att sprida massmördarnas propaganda ägnade dig åt att studera och analysera USA:s agerande i arabvärlden så kanske du kan lära dig ett och annat. Varför genomförde USA statskuppen mot Mossadeq? Varför lierade dom sig med Saudi? Varför startade dom krigen i Afghanistan, Irak och Libyen och varför stöder dom terroristerna i Syrien?

   • Det är för många komplicerade frågor på en gång för en som är vana att upprepa MSM propaganda som sin ”egen” åsikt – vilket tydligen han är inte ensam om i Sverige eller västvärlden för den delen. Hellre hålla fast vid sina illusioner än höra sanningen är livsmottot för vissa …

  • FN är partisk i denna fråga. Det är tveklöst ett angreppskrig av USA och med stöd till terrorister som utför kampen mot Syriens legitima regering i USA:s intresse.

  • Kan du förtydliga vilka sjukhus det var? Var det samma sjukhus som bombades för femtioelfte gången sedan 2015? Kan du ta fram bilder på sönder bombade sjukvårdsenheter med röda korsets emblem? Alltså, det är ett typexempel på ”hunden som inte skällde” fall, som du kanske förstår @åkerblad. Exempelvis brukar det finnas massvis med bilder på alla de sjukhus, vårdinrättningar och enheter som tex IDF – marktjuvarnas och tillika barnamördarnas armé – bombar och jämnar med marken nästan varje dag. Att ta fram det ger trovärdighet som du kanske förstår @åkerblad. Bespara oss hörsägnerna, tack!

  • Tyvärr har utvecklingen blivit att NATO:s och USA:s folkrättsbrott inte uppmärksammas, medan motsatsen gäller Ryssland och Syrien. Jag har skrivit till SVT och undrat över varför de aldrig gör kopplingar till folkrätten, men de väljer att inte besvara den sortens frågor.
   Samma gäller åtal i krigsförbrytardomstolar. Bara afrikaner och serber kommer ifråga. https://sv.wikipedia.org/wiki/Internationella_brottmålsdomstolen#Struktur_och_makt
   USA, Ryssland och Kina har inte ratificerat liksom Israel.
   Se också Romstadgan,https://sv.wikipedia.org/wiki/Romstadgan_för_Internationella_brottmålsdomstolen

 19. Konservativa Strategic Culture Foundation konstaterar att västmedier förvränger kraftig ”konflikten” i
  Syrien. I klarspråk: västmedier spinner stora lögner om Syrien, anförda av bland annat NYT som fabulerar om ”900,000 civila på flykt”, under det att de ”moderata rebeller” (egentligen halshuggare) står emot ”regimens angrepp”.

  Konservativa Strategic Culture Foundation anger två viktiga händelser som slår hål i västmediers spinn om än 800,000 än 900,000 än 1, 5 miljoner ”civila på flykt” och annat propaganda 1. Segern firas i Aleppo och 2. Aleppos flygplats öppnades. Det är tydliga tecken på återgång till normal tillvaro än flykt. Precis som år 2016 då det firades stort eftersom Aleppo befriades från halshugga bokstavskombination terrorister (det västmedier inklusive svenska kallar för moderat rebeller), ignoreras även nu segern av de ”fria” västmedierna som ju ska upplysa oss opartisk och objektivt (exemplevis DNs egen marknadsföring).

  https://www.strategic-culture.org/news/2020/02/21/as-usual-western-media-grossly-distort-syrias-conflict/

  Om det sista sjukhuset som bombades för femtioelfte gången i Syrien redan under 2019 och som nu upprepas av allehanda låtsas förstå-sig-si påare från Sverige kan man läsa här

  https://www.syrianews.cc/un-in-hospitals-bombing-psywar-to-save-natos-last-stronghold-in-idlib/ eftersom

 20. Mailkommentar från Guy Coste:

  ”@ Bo med flera
  Nedan titlarna på de dokument som lägger ut Rumsfeld-Cebrowski angrepps- och styckningsplan. Kartorna finns i flera artiklar på Voltairenet, varav denna
  https://www.voltairenet.org/article209223.html 18 FEBRUARY 2020
  …/…
  ”Since 2001 – and this is one of the main reasons for the 9/11 attacks – the United States has secretly adopted the strategy outlined by Donald Rumsfeld and Admiral Arthur Cebrowski. This strategy was mentioned in the Army Review by Colonel Ralf Peters two days after the attacks [1] and confirmed five years later by the publication of the staff map of the new Middle East [2]. It was detailed by Admiral Cebrowski’s assistant, Thomas Barnett, in a popular book The Pentagon’s New Map [3].”
  …/…
  [1] “Stability, America’s Ennemy”, Ralph Peters, Parameters, Winter 2001-02, pp. 5-20. Reproduced in Beyond Terror : Strategy in a Changing World, Stackpole Books.

  [2] “Blood borders – How a better Middle East would look”, Colonel Ralph Peters, Armed Forces Journal, June 2006.

  [3] The Pentagon’s New Map, Thomas P.M. Barnett, Putnam Publishing Group, 2004. ”

 21. Det är anmärkningsvärt att alla dessa som slår sig om bröstet för civilas umbäranden brydde sig inte att oja över exempelvis USAs brutala bombning av Raqqa. Var befann sig @Bo, @åkerblad & co? Man värnar selektivt om rättigheter och skyldigheter. Exemplevis blundar man för israels otaliga brott men skriker högst om det är nåt som rör Syrien eller Iran. Vidare ojar sig @Bo, @åkerblad & co endast då det handlar om imperiets utpekade fiender, aldrig annars. @Bo, @åkerblad & co är krokodiltårarnas mästare …

  ”Den bistra sanningen är att terroristfristaden i Idlib förmodligen aldrig hade uppkommit om inte Turkiet och ett antal gulfstater och västländer öst in vapen och sett mellan fingrarna när utländska jihadister flödade in i Syrien.” Tidskriften Proletären skriver som det är om Syrien: http://proletaren.se/artikel/det-ar-al-qaidaterrorister-som-ar-maltavlan-offensiven-i-idlib

 22. Anders du ägnar dig åt en säregen debatteknik för att man inte yttrat sig om en händelse innebär det ju inte att man inte kan yttra sig om annan liknande händelse. Dessutom är Idlib inte Raqqa, vilket sistnämnda var ett huvudfäste för IS. När du pratar Al-Qaida terrorister i Idlib så är det ju så¨att både IS och Al-Qaida är slagit i spillror och i Idlib finns en från båda dessa fristående rebellorganisation; Det du anför är Assad/Rysslands propaganda. Såvitt jag vet har Paulov inte intervjuat några i Idlib dessutom är hans generella slutsatser inte oemotsagd sanning. Det finns flera röster – och det kan vara av värde att lyssna till alla – se bl.a. https://www.dagensarena.se/innehall/mordade-av-regimen-vittnen-berattar/ och det av mig tidigare citerade http://pejl.svt.se/syrien200/sv/stories och https://www.sakerhetspolitik.se/Konflikter/Syrien/Fordjupning-Syrien/?fbclid=IwAR2zwbmzFPFKDV5l1FuF56fMZnQAl6grqhZGgqqRV-N4592No_-kky5v1v4. Jag menar nu inte att dessa av mig citerade ger hela sanningen utan jag lyssnar också till exempelvis Paulov men jag noterar hans skolning och var han citeras så ”bibeln” för Syrien. Man måste ju också se till att de miljoner flyktingar från och inom Syrien måste ha flytt från något mer än ”rebeller” och den kraft som verkat med stor förstörelseenergi är ju då Assad och Ryssland. Förnekar man detta så förnekar m,an ju dagens verklighet. Och vad jag förstår så är det där skiljelinjen mellan dig, Anders och dina meddebattörer, och mig finns.

  • Förstår inte första meningen. al-Qaida i Syrien, al-Nusra var den viktigaste gruppen då HTS bildades och HTS är inte alls slaget i spillror. Ja, i Idlib finns andra terroristorganisationer som även DN skriver.
   Människor flyr där nog främst i hopp om att överleva, vad de än tycker om Syriens regering och HTS. Flera intervjuer av människor i Idlib är kända och de rapporterar om olika inte sällan hemska upplevelser, som väntat.

 23. GLÄDJEN I ALEPPO https://www.aljazeera.com/news/2017/11/destroyed-east-aleppo-year-battle-171117080601775.html och här är väl en som ”förefaller prata rent strunt” https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/GGn6ax/oklart-om-nagon-vagar-lamna-belagrad-enklav Är du helt faktaresisatent? Det är naturligtvis så att sanningen är att söka mittemellan på så sätt att olika källor stöter på olika fakta i detta stora land med många miljoner invånare ( även om åtskilliga numera befinner sig utan för Syrien p.g.a. Syrisk armén och dess bombande bundsförvant Ryssland)

  • Bo
   Du vägrar fortfarande konsekvent att analysera USA:s agerande i arabvärlden och fortsätter stapla den imperialistiska propagandans påhitt i stora högar. Högens höjd har inget med dess bevisvärde att göra, speciellt inte när allt kommer från samma USA styrda media som det gör i ditt senaste inlägg.

   När ett krig väl har startat, så startar också ett antal processer som leder till övergrepp från båda sidor. Vi vet att det går till på det viset. Vi vet också att båda sidor förstorar upp den andra sidans övergrepp i sin propaganda. Sannolikt drar sig heller ingen av sidorna för att hitta på rena lögner om motståndaren.
   Sanningen om ett krig hittar man troligtvis inte i propagandan, utan den kräver en mer ingående analys av det som händer, vilka krafter som agerar och vilka tänkbara bevekelsegrunder dom kan ha.
   Du har valt att sprida imperialisternas och terroristernas propaganda och den här bloggen har valt att sprida antiimperialismens och terroristbekämparnas variant. Antagligen innehåller ingen av dom hela sanningen, men den här bloggen försöker iallafall analysera frågan på ett självständigt sätt.
   Det är där du brister Bo, i det självständiga tänkandet. Du verkar drivas av någon slags naiv barnatro på att västvärldens media är sanningssägare, grävande journalister och oberoende försvarare av frihet och demokrati. Du kanske istället borde ta dig en funderare på vilka som äger och kontrollerar dessa media och vilken politisk inriktning dom kan tänkas ha.

   Historiskt har vi gamla Pravda i Sovjetunionen som varnande exempel. Där spreds den sovjetiska överhetens världsbild okritiskt ut till folket. Jag hävdar att västvärldens stora mediaimperier, public service inräknade, gör precis samma sak. Överhetens och den djupa statens, dvs. till stor del den amerikanska och västliga krigsindustrins intressen är det som förmedlas i dagens media och som du sedan för vidare utan djupare analys. Det ställer dig och ditt parti socialdemokraterna på samma sida som krigets och massmördarnas krafter i dagens värld. Vi som vill fred och demokrati måste gå emot och avslöja detta med all kraft.

   • Anders Åberg – Så döda barn och sprängda hus är inte döda barn och sprängda hus ifall informationen kommer från fel avsändare? Känns inte som en logisk slutsats.

    • Thomas
     Kanske det sämsta svar jag någonsin fått på ett inlägg. Har du läst det? Du verkar ointresserad av logiska slutsatser Thomas. Varför då prata om sådant?

     • Thomas och Bo.
      Ni skämmer ut er med en låg debattnivå, och visar inte intresse för logik eller sanning.

      Okritiskt spridande av imperialismens propaganda är nu inget unikt i vår värld och vi ser i artikeln om Patrik Oksanen hur ogrundade påståenden verkar vara själva arbetsmetoden hos denna beklämmande samling. Seriös diskussion och kritiskt granskande finns inte ens på kartan. Dessa medvetna bedragare vet mycket väl att dom alltid kommer att framstå som okunniga stackare i sådan verksamhet.

      För oss som vill fred och demokrati är dock detta ganska lärorikt. Vi måste lära oss skilja på vän och fiende och vara förberedda på imperialistkramarnas bedrägeriförsök. Att Bo dessutom tillhör samma parti som Hultqvist och Ann Linde är kanske ingen tillfällighet.
      Socialdemokratiska partiet går numera helt i krigsindustrins ledband och har i princip sålt ut vårt land till Pentagon.

 24. Något som inte diskuteras här alls är Rysslands roll i Syrienkriget. För Rysslands del är ju detta ”Det perfekta kriget”. Ett krig som gärna får fortsätta så länge som möjligt.
  Man ingrep först 2015 när Al’ Assad verkade förlora och då ingrep man främst för att rädda sin baser. Det finns inga ryska, reguljära trupper i hotade positioner utan krigföringen på marken överlåts till den reguljära syriska armén och värvade shiitiska miliser från Libanon, Irak, Afghanistan eller Pakistan. Dessa miliser används främst som kanonmat. Ryssarna kan då ägna sig åt flygbombning och artilleribeskjutning från säkert avstånd. Detta är ju oerhört värdefull träning – att kunna skjuta och öva mot riktiga mål som dör och blöder utan att man själv är utsatt för fara. Fast Turkiet och Syrien har ju dock skjutit ner flyg och förorsakat ryska dödsfall.
  Dessutom får man omsättning på sina bomblager vilket är värdefullt. Bomber kan bli instabila ifall de är gamla. Syrien är ju dessutom ett skyltfönster för den ryska vapenindustrin. T ex besköt man mål med kryssningsrobotar från Svarta Havet för att visa att det inte bara är Tomahawk som fungerar för sådant. Bra marknadsföring. Man har även demo-flugit nya SU-57 över Syrien för att visa vad den går för – något egendomligt att använda en 5-generations stridsflyg gentemot motståndare med AK47:or. Observera att motståndarna inte har något luftvärn – inga MANPADs som Stinger vilka USA delade ut under Afghanistankriget.
  Det dör dock en del ryska soldater, men det är legosoldater från ryska Wagner-group och deras ankomst i zinkkistor till Moskva är ingenting som Putin behöver bry sig om.
  För varje dag som går sitter Al’ Asad allt djupare i den ryska skuldfällan. De ryska baserna kan utvidgas och leasas sannolikt på 99 år utan kostnad. När det blir läge för infrastrukturprojekt efter att kriget är över kommer förmodligen ryska firmor att bli rikligt belönade.
  Så ryssarna har verkligen uppfunnit ”Det perfekta kriget”.

  • Ryssland är i Syrien på INBJUDAN av den legitima regeringen i Syrien och dess ledare Dr. Bashar al Assad. Ryssland vet att kriget mot Syrien som förs av imperiets legosoldater, d v s halshugga-terroristerna som ju finansieras, tränas, vårds och stöttas av Saudi/Qatar, USA och israel, så öppnas vägen för att föra kriget vidare och närmare fastlandet. Alltså angrep Ryssland inte frö att rädda sina baser så som@åkerblad påstår. Vidare vet vi för säkert att Ryssar har dött i kriget mot jihadister-för-israel i Syrien, men @åkerblad sin vana trogen spinner om att ”det finns inga ryska, reguljära trupper i hotade positioner ”. Han kom på sig senare och ändrare detta till följande ”Det dör dock en del ryska soldater, men det är legosoldater från ryska Wagner-group och deras ankomst i zinkkistor till Moskva är ingenting som Putin behöver bry sig om.” Lägger @åkerblad fram några bevis? Ja, bevisligen INGET. NADA! Detta är också ett av hans knep på den här bloggen.

   @Åkerblad låter bli att nämna exempelvis hur vapen för 785 miljoner dollar (även bekräftad av Pentagon) som hamnade i halshugga-terroristernas händer. Men det som tar priset är att @åkerblad felaktigt skriver att halshuggar-terroristerna ”inte har något luftvärn – inga MANPADs som Stinger vilka USA delade ut under Afghanistankriget.” Men som brittiska The Telegraph rapporterade som sent som den 20 februari i år, så använder dessa halshugga-terrorister MANPADs andra sofistikerade luftvärn vapen. https://www.telegraph.co.uk/news/2020/02/13/syrian-rebels-used-sophisticated-surface-to-air-missile-shoot/

   Vi kan berömma Ryssland för följande:
   1. Ryssland visade hur man rensar terroristråttor med precision bombningar snabbt och effektivt (att jämföra med USAs tomma tal i åratal om att kriga mot ISIS)
   2. Ryssland visade att Ryska vapen är de bästa (de missar inte målet med en mil som t ex USAs)
   3. Ryska luftvärn begränsade avsevärt ISIS flygvapens (israels flygvapen) anfall mot Syrien

   Alltså, @åkerblads ojande är egentligen just för att Syriens seger innebär slutet på den sionistiska våtdrömmen Oded Yinon planen har gått i graven tack vare Rysslands terrorist-rensning i Syrien. Därmed har även Ryssland också bidragit till att stärka det anti-sionistiska motståndet. Detta gör att vartenda sionist blir utom sig. Vi andra njuter.

  • Tio goda skäl varför personer av Thomas Åkerblads kaliber älskar att hata Putin..Men Ryssarna älskar honom.
   ttps://russia-insider.com/en/ten-good-reasons-hate-putin/ri3794

   Trots en utbredd tro på de servila västerländska medierna om att Putin är ”isolerad” vill så många länder gärna inbjuda honom till besök.
   Men frågar den förbryllade New York Times-läsaren, varför gillar ryssarna gilla Putin? De skulle göra det också, om de hade ett ledarskapsteam som var så lika effektivt.
   Putin är macho. När han tar med sig sin fotograf i sina ”privata” ögonblick är det för att visa honom brottande tigrar, klappa på leoparder, landa stora fiskar, ha på sig tuffa huvudbonader, kasta människor runt på judomattan. Vad gör våra ledare i sina fotograferade ”privata” stunder? Golf.
   Till och med de falska rykten om honom är macho . Affärer med vackra unga kvinnor, inte pedofili eller hemlig homosexualitet.
   Han har en riktig armé . Med luftförsvar, jaktplan, moderna stridsvagnar, tuffa specialstyrkor. Så en rolig liten luftkampanj kommer inte att vara möjlig. Han har nukes. Dessutom har Ryssland inte förlorat många krig, eller hur? Och de ger aldrig upp; fråga bara mongolerna.
   Han är rysk. Och ryssarna är alla hemska. Förutom Pussy Riot. Putin visar varje dag att han är smartare än vår president (Trump).
   Du kan inte mobba honom. Han kommer inte flytta någonstans. Han stannar i Ryssland. Och att det för de geografiskt utmanade är ett stort stort land.
   Och ett bonusskäl. Han vet att guld är en bättre investering än de amerikanska statskassorna .
   Och bara ett till. Ryska brudar säger att de gillar honom. Föreställ dig kampanjerna (”Babes för din trötta ledare)”. Tror inte att du kan föreställa dig det utan att känna dig lite illamående.

   • Jag hatar inte Putin. Jag bara konstaterade att Ryssland tjänar på konflikten i Syrien. Snarare tycker jag att det är skickligt skött av Putin. Han har verkligen fixat sitt ”perfekta krig”. Han klarar sig (nästan) utan förluster och kostnaden för krigsäventyret kommer Syrien att få betala dyrt och länge efteråt. Att ha en rysk marionett i Damaskus kommer säkert att betala sig.

  • ”Så ryssarna har verkligen uppfunnit “Det perfekta kriget” Visst Thomas, på samma sätt som dom allierade ”uppfann” andra världskriget.
   Att länder tar ställning i konflikter betyder inte att dom med självklarhet har uppfunnit konflikten. Ditt inlägg saknar analys och logik, något som för övrigt tycks vara genomgående i alla dina skriverier. Du letar febrilt efter något negativt att skriva om Ryssland, precis så som man kan förvänta sig av en simpel propagandist utan minsta intresse för sanningen.

   Rysslands engagemang i Syrien innebär militärt motstånd mot mot västimperialismen och den muslimska terrorismen. Ett klart bidrag till freden och friheten i världen således. Dina pinsamma skriverier kan däremot enbart tolkas som stöd för imperialism, terrorism, krig och massmord. Vad jag tycker om sådana som dig lämpar sig inte i tryck, så därför slipper du dom tillmälena.

   • Anders – jag får väl tacka för ynnesten att slippa dina värsta tillmälen. Uppskattas! Medger att mina inlägg kanske saknar DIN logik, men det är något helt annat. Jag resonerar bara lugnt och logiskt om de ryska krigsmålen.
    Ryssarna ingriper först när Assad – och därmed de ryska baserna – verkar falla. Man ingriper mot den sunnimuslimska terrorn men låter Iran hållas – fast man tillåter Israel att med jämna mellanrum utplåna iranska tillgångar. Kanske ett sätt att visa att man egentligen inte är förtjusta i Iran heller? Tanken på den shiiamuslimska halvmånen Beirut-Teheran kanske inte heller känns så lockande.
    Visst är kriget ett utmärkt tillfälle att testa vapen och imponera på utländska köpare – den ryska ekonomin behöver utländska vapenkontrakt.

    • Thomas
     Du resonerar inte alls lugnt och logiskt om dom ryska krigsmålen. Istället är du förblindad av motvilja mot allt som Ryssland företar sig. Dom mest uppenbara krigsmålen, som att stoppa USA:s och NATO:s expansion, stoppa terrorismen och etablera fred och fungerande relationer i sin närregion, utesluter du helt i ditt resonemang. Varför undrar man? Ja, en förklaring är att du är en ren propagandaspridare och då helt enkelt väljer bort sådant som inte passar dina syften. Det i sin tur ger oss raka motsatsen till en lugn och logisk bild av skeendet.

 25. DN fabulerar om 3 miljoner inklämda. Var DN på plats och kom farm till det? Tveksamt. Däremot är det väldigt intressant att västmediers sifferlek börjar närma sig den magiska siffran ”sex miljoner.” Först var det 800,000 som snart blev 900,000 som snart blev 1 miljon och nu är det 3 miljoner ”civila” på flykt, inklämda eller i umbäranden. Siffer inflation exercisen från västmedia är helt enligt hitta på mönstret som vi känner igen sedan tidigare dels från självaste Syrien men även Libyen, Irak och Afghanistan – vilka alla är imperiets måltavlor. Liknande siffer excercis har vi också sett vad det gäller ”läger” i Kina, antalet i ”regime change” demonstrationer, allehanda färgrevolution anhängare, ”arabiska våren”, mm. Trots att det hart visat sig att allt det västmedier skrev om dessa händelser varit FEJKADE, PÅHITTADE saker, så sorgligt nog finns de som fortfarande går bet på. Borde inte detta åkomman ”lättduperad” listas som en av de obotliga sjukdomar som drabbar människor?

  https://swprs.org/der-propaganda-multiplikator/

 26. Anders Åberg har verkligen lätt till skällsord och elaka benämningar, såsom imperalist mm ”saknar logik”, ”simpel propagandist”. Det betyder väl att han är renons på fakta. Ett exempel på fake news är när han klumpar ihop mig med Hultqvist och det militära komplexet utan att ta reda på var jag står där, se exempelvis Varför anser politiker Putin var större fara än brandrisker och naturkatastrofer? http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1754&blogg=72620 och En förändring: ”försvars”politik blir fredspolitik! http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1754&blogg=72575. Detta är från min Socialdemokratiska blogg. Inom det parti jag är med i finns inga politiska kommissarier som godkänner mina ställningstaganden utan vi möts i en sakdiskussion med högt i tak, på sätt viss något av demokratins vagga. Men det är tydligen inte målsättningen på denna site där respekten för deltagare med andra åsikter närmar sig bottenträsket.

  • Bo Widegren har helt rätt, respekten för deltagare med andra åsikter är låg på denna blogg. Jag vet det av egen erfarenhet; ”Bagdad Bob” fick jag t ex heta för några år sedan. Jag får väl sälla mig till Bo Widegren och Thomas Åkerblad, och det är symptomatiskt att vi skriver under våra fulla och korrekta namn, i motsats till en massa andra var åsikter sammanfaller med blogginnehavarens, men som skriver under diverse märkliga och påhittade namn. Yttrandefriheten i all ära, men att inte våga stå för sina åsikter genom att inte skriva under med sitt korrekta och fulla namn imponerar inte på mig (i sanning ska tilläggas att det finns ett par skribenter som skriver under sitt full namn, t ex Anders Åberg och Jan Nybondas).

   • Sätter yttrandefriheten högt. Vissa debattörer skriver under pseudonym och det har jag respekterat. Kan informera om att jag rensar bort nedsättande ord i kommentarer från mer än en kommmentatorn i linje med kommentatorsregler – om inlägget i övrigt kan publiceras. Får då och då höra att det är högt i tak på bloggen.

    Jag accepterar ibland – kanske alltför lätt – inlägg som ligger ganska långt från en artikels innehåll.

   • Det är vad som skrivs som är intressant inte namnet. Om sanningen få sägas säger mig ditt namn Mats Larsson inget heller. Det är hur många Mats Larsson som helst i Sverige.

    • Jag är den Mats Larsson vars frus farbror deltog i Röda arméns Voronezj-front under Nikolaj Vatutin i det största slag som någonsin utkämpats – slaget vid Kursk 1943, den definitiva vändpunkten i det stora fosterländska kriget. Voronezj-fronten försvarade den södra Kursk-bågen, där Hitlertyskland anföll med sex av sina främsta pansardivisioner under den mycket erfarne Hermann Hoth.

  • Bo, du säger ju själv var du står när du sprider imperialismens propaganda om Syrien och då hamnar du på samma sida som Hultqvist och det militära komplexet. Hur solklart som helst. Att du inte ser det själv bekräftar min tes om bristande logik.

   Sedan tar jag mig friheten att betvivla det höga taket inom S. Åsikter som går emot kopplingen till USA och det militära komplexet är nog knappast välkomna. Alla sossar man hör verkar lydigt ha rättat in sig i pentagons led och hela partiet, inklusive dig, tycks idag arbeta för främmande makt.

   • Är du någon slags domare i detta om logik? Och jag har då aldrig haft svårigheter med detta . Och du vet uppenbarligen inte vad du pratar om när du uttalar dig om vad som gäller i S. Däremot märker jag ju hur hårt ni ansätter dem som har minsta avvikelse från den röda bibeln.

    • Bo
     ”domare i logik” Ja så klart är jag domare i logik, precis som du. Det brukar vara ett vanligt inslag i en diskussion att man ifrågasätter varandras ståndpunkter.

     När det gäller S så har jag ögon att se med och öron att höra med. Bägge dessa sinnesorgan förmedlar samma budskap, nämligen att S numera går i USA-imperialismens och krigsindustrins ledband. Ministrarna gör heller ingen hemlighet av sina band med USA.

     Du klagar återigen över att du kritiseras från vänster. Försök att bemöta argumenten i sak.

     Den röda bibeln är ingen bok jag bekänner mig till, men jag blir inte direkt förvånad över att kommunistanklagelsen kommer nu när du inte har några sakliga argument att ta till.

  • Håller med dig, Bo. Vi har olika åsikter på många områden men i det här fallet – om debattnivån – delar jag helt och hållet dina synpunkter. Det viktigaste är det demokratiska samtalet.

   • Debattnivån? Häromdan bad jag dig att presentera bilder på ”sjukhus som bombades” i Syrien. Vad gör du? Struntar i det och så låtsas som om det regnar. Att försvara barnamördare tillhör inte till det demokratiska samtalet, utan till det rasistiska.

   • Thomas
    Och i det demokratiska samtalet försvarar man hellre sina ståndpunkter och fokuserar inte på eventuella pseudonymer eller gråter över att ha blivit kritiserad. Det här offerkoftebeteendet känns igen från dom högerpopulistiska bloggarna där dom hållbara argumenten för det mesta saknas helt.

    Det lugna och logiska resonemanget du pratar om väntar vi fortfarande på från dig Thomas. Har du sakliga argument så kom med dom.

    • Ni två – @åkerblad och @andersl – stödjer en rasistisk stat, som dessutom viftar öppet med det. Ni har inte det minsta susning om vad ”demokratisk samtal” är. Ni två försvarar barnamördare. Fy!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here