Svenska etablissemanget är splittrat om Huawei. Vem vinner – USA- eller svenska imperialismen?

9
2734

Jag har publicerat många artiklar om ”Huawei-affären” senast denna Nytt i Huawei-frågan: Vem vinner -Förutom sinofobin?: SÄPO, kammarrätten, PTS eller någon annan?

* Den 28 december sa Jakob Wallenberg, en av de mäktigaste i svenskt näringsliv att ”Det är angeläget att Huawei ges möjlighet att verka även i Sverige. Att stoppa dem är absolut inte bra.”Jacob Wallenberg: ”Att stoppa Huawei är absolut inte bra”

* 2 januari avslöjar SMS att ”Ericssons vd pressade regeringen att rädda Huawei. Ekholm antyder att Ericsson kan lämna Sverige om inte regeringen viker sig.”
”Jag försöker verkligen göra vad jag kan, Börje.”, svarar handelsminister Anna Hallberg. Ericsson har hela 10 procent av Kinas gigantiska 5G-marknad och är dessutom beroende av dess leverantörer.

Dagen efter behandlar DN-journalisterna Linas Larsson, Jonas Fröberg och Jonas Backlund  frågan över hela 6 sidor. De skriver inledningsvis ”Beslutet att stänga ute den kinesiska telekomjätten från framtidens 5G-nät kastade in Sverige i en konflikt mellan Kina och USA på högsta nivå.” ”DN kan nu berätta att högt uppsatta politiker på olika sätt fått påtryckni gar från USA. Så pekade Sverige ut Huawei som en spionorganisation.

Av artikeln framgår vidare att Australien, Japan och Storbritannien stoppar Huawei, att Tyskland går en balansgång men att Merkel troligen vill stoppa Huawei. Ingen överraskning – kniper det så väljer Merkel att underkasta sig USA.

Vidare, det går att förhindra avlyssning med end-to-end kryptering. Det är det enda säkra sättet och svårt eller omöjligt att knäcka. Vilket Huawei godtar som jag förstår det. här.

Vi ser här i Sverige en kamp mellan å ena sidan USA-imperialismen med sina stöttepelar i Sverige som SÄPO, FOI, försvarsminister Hultqvist, utrikesminister Linde och infrastrukturminister Ygeman och andra i regeringen och å andra sidan den svenska imperialismen. Vem kommer att vinna?

Vilka hotar Sverige? Kan vi lita på SÄPO:s bedömningar?

Spådom: Med all sannolikhet USA-imperialismen och dess svenska vasaller. Ericssons intressen kommer att offras.

Om bakgrunden till dagens situation kan man läsa exempelvis Nytt i Huawei-frågan: Vem vinner -Förutom sinofobin?: SÄPO, kammarrätten, PTS eller någon annan?

Se även under ”Relaterat”!

Relaterat
Spionage är den verkliga orsaken till Huawei-konflikten.
Undantagstillstånd i USA på grund av Huawei!
Spionen som åker ut i kylan.
Vilka hotar Sverige? Kan vi lita på SÄPO:s bedömningar?

Föregående artikelJournalister höjer rösten för Julian Assange
Nästa artikelStöd till Assange utanför domstolen. Se och lyssna nu!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

9 KOMMENTARER

 1. Jag vill fästa uppmärksamhet på en artikel i DN Debatt 24/11. Där står bl.a. ”Synen på Kina är i dag sämre i Sverige än i något annat europeiskt land. Dock har svenskar en positiv syn på kineser som lever, studerar och turistar i landet. Det framkommer i den rapport som Utrikespolitiska institutet publicerar i dag.” ”Det samlade forskningsläget tyder på att Sverige är ett av de länder i världen där synen på Kina har försämrats snabbast under de senaste åren.”

 2. Som vänsternationell så anser jag att Ericsson och andra svenska företag ska göra affärer i Sverige och Huawei i Kina, samt att vi bör hålla stenkoll på ägarförhållanden, så att fåtalet individer inte tillåts styra ländernas framtid.

  Det kulturella utbytet mellan Kina och Sverige bör ske genom egna resor, helst på järnväg via Sibirien och cykel naturligtvis. Det blir nog så jag kommer uppleva Kina och Ryssland, om jag gör det.

  Jag äger visserligen en Huawei-telefon, men hade hellre ägt en helt svensk Ericsson smartphone, men det finns inga eftersom globaliseringen har förstört den marknaden för Ericsson.

  • Så Ynkeman tror han kan hindra andra från att ta reda på hur ett annat land ska agera i frågan? Att karln är en obildad tölp utan utbildning är ju ingen hemlighet men detta måste ju vara frågan om ren idioti! Ibland undrar man hur uselt underlaget är i ett så pass stort parti som S är när dessa stolpskott ständigt återanvänds..Sossarna är som ett USA i miniatyr…att vaska fram vettiga kandidater för höga poster verkar fullständigt omöjligt!

 3. Fastställt: Huawei stängs ute från svenska 5G-licenserna
  Turerna har varit flera kring huruvida Huawei ska få delta i utbyggnaden av det nya svenska 5G-nätet för mobilkommunikation. Efter att Högsta förvaltningsdomstolen avvisat ett överklagande från företaget ser det ut som att licenserna kommer att auktioneras ut utan den kinesiska IT-jätten som misstänks spionera för sitt lands kommunistiska diktaturs räkning.
  Från Huawei uttrycker man missnöje över såväl Högsta förvaltningsdomstolens avvisande som PTS beslut. Man hänvisar också till att man inlett en rad andra rättsliga ärenden mot myndigheten som ännu inte är avgjorda, bland annat ett om att tills vidare stoppa 5G-auktionen.
  https://samnytt.se/budgivning-om-5g-licenserna-gar-vidare-utan-huawei-efter-domstolsbeslut/

  Men…i sista stund kommer krav från EU

  Krav från EU kan stoppa svenska 5G-auktionen
  Ett krav från EU-kommissionen kan stoppa den svenska 5G-auktionen då lagen som stoppade Huawei riskerar att ogiltigförklaras, skriver DI.
  Säpo och Försvarsmakten kunde stoppa den kinesiska telekomjätten genom ändringar i Lagen om elektronisk kommunikation.
  Men EU-kommissionens rättsavdelning har mejlat Sverige och begärt information om ”tekniska föreskrifter” i lagändringen, något medlemsländer är skyldiga att underrätta kommissionen om i de fall sådana förekommer. Annars blir bestämmelsen ogiltig.
  Enligt Regeringskansliet pågår inget arbete med att svara på EU:s mejl, skriver DI.
  På tisdag ska 5G-auktionen inledas.
  https://www.omni.se/krav-fran-eu-kan-stoppa-svenska-5gauktionen/a/weRMg5

 4. Förre Tele2-toppen: Sämre säkerhet i 5g om Huawei stängs ute

  ”Det blir absolut sämre”, vittnade Thomas Helbo, fram till nyligen teknikchef på Tele2, i förhandlingen mellan Huawei och Post- och telestyrelsen.
  Post- och telestyrelsens, PTS, beslut att av säkerhetsskäl portförbjuda Huawei som leverantör till de svenska 5g-näten riskerar att bli kontraproduktivt.
  Det var kontentan i det vittnesmål som Thomas Helbo – som fram till nyligen var teknikchef på Tele2 – gav i Förvaltningsrätten i Stockholm på torsdagen.
  Han har kallats som vittne av Huawei, och förklarade varför det är bättre att låta Huawei leverera utrustning till operatörerna.
  https://www.di.se/nyheter/forre-tele2-toppen-samre-sakerhet-i-5g-om-huawei-stangs-ute/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here