Ta hem de svenska soldaterna i Irak

3
1574
Irak. Soldater från PFM-milisen, som har avancerad utrustning.

 

En artikel med ovanstående titel har nyligen publicerats i Uppsala Nya Tidning. Den är skriven av Lars-Gunnar Liljestrand, medutgivare av Alliansfriheten.se och flitig skribent där.

Jag återger inledande 2/3 av artikeln. Andra artiklar om Irak finns under ”Relaterat.”


Ta hem de svenska soldaterna i Irak

Sverige deltar sedan 2015 med militär styrka (upp till 70 soldater) i den USA-ledda koalitionen Operation Inherent Resolve (OIR) i Irak. Styrkan skall kunna verka från alla baser i Irak med tillägget ”där säkerheten så medger”. Den förutsättningen finns knappast idag.

Efter att USA dragit sig ur överenskommelsen 2018 om Irans kärnenergiprogram som enhälligt beslutades av FN:s säkerhetsråd har spänningen mellan Iran och USA ökat dramatiskt. Situationen förvärrades då USA 2018 trappade upp sin kampanj med ”maximalt tryck” mot Iran och genomförde den 3 januari 2020 den utomlagliga avrättningen av den högt uppsatte iranske generalen Qasem Soleimani genom en drönarattack på irakiskt territorium

Iran å sin sida stöder olika miliser i Irak som genomför attacker mot utländska trupper. Attackerna har intensifierats sedan avrättningen av Soleimani.

Situationen i Irak oroar många länder i regionen och i Europa. Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian uppmanade den 16 juli, efter ett möte med den irakiska utrikesministern Fuad Hussein, Iraks regering att ”frigöra sig” från ”kokande regionala spänningar” och markerade därmed att Frankrike motsätter sig Irans och USA:s självsvåldiga attacker på irakiskt territorium.

Sedan flera år har Irak balanserat mellan sina två allierade i Tehran och Washington.

Det har i sin tur lett till att flera länder som ingår i den USA-ledda koalition Operation Inherent Response (OIR), där även Sverige deltar, dragit sig tillbaka från flera baser och också övervägt att helt lämna Irak.

Medlemmar i koalitionen som Frankrike, Storbritannien och Tjeckien meddelade i slutet av mars att man lämnar Irak delvis på grund av coronakrisen men även på grund av de ökade attackerna mot koalitionen.

Efter avrättningen av Soleimani kom även svenska soldater under beskjutning med raketer mot basen Taji, den senaste i mars 2020.

De utländska soldaterna i OIR sitter som fångna i baserna då konflikten trappas upp. Aftenposten kunde den 14 mars meddela att norrmännen fått ”portförbud” och order att hålla sig inne på sin bas. Likadant var det för de svenska soldaterna.

Befälhavaren för den norska styrkan beskrev situationen under attackerna som rent ”surrealistisk” och menade att man varit utsatt för det största konventionella missilangreppet som genomförts mot någon västlig styrka i modern tid.

Attackerna mot OIR:s baser har gjort att USA stärkt försvaret med Patriotmissiler utan officiellt godkännande från Iraks regering. Därmed riskeras fortsatt militär konfrontation med alltmer avancerade vapen och motvapen.

Inget tyder på att säkerhetssituationen i Irak kommer att förbättras så länge konflikten mellan USA och Iran består.

Opinionen i Irak är delad i synen på närvaron av de utländska styrkorna men en majoritet i parlamentet kräver att den USA-ledda koalitionen lämnar landet.

Iraks regering gav den 9:e maj 2020 tillåtelse till Nato att fortsätta utbildningsinsatsen för den irakiska armén. Nato har sedan ett par år haft en mindre styrka i landet men skall nu utöka och stationera sig på ytterligare tre baser och sedan steg för steg ta över soldater från koalitionen. Danmark kommer att ta över ledningen för styrkan 2021 från Kanada.

Relaterat.
Tolv sätt som USA:s invasion av Irak skadar än idag – USA vill trappa upp sitt angreppskrig!
Irak ger USA, Sverige och andra stater order att genast lämna Irak. Vad kommer att hända?
USA vill bryta sönder Irak och skapa en “sunnistat”.
Ingen grund för svensk trupp i Irak!
Att förvänta sig att USA frivilligt lämnar Irak är önsketänkande.

Föregående artikelErdogan och Löfven – bort med tassarna från Syrien!
Nästa artikelAmazon-chefen Jeff Bezos äter lagerarbetarens tid.

3 KOMMENTARER

  1. ”..en majoritet i parlamentet kräver att den USA-ledda koalitionen lämnar landet.”
    Omröstningen genomfördes väl enbart med shiamuslimska delegater närvarande? Vilket gör utfallet ganska tvivelaktigt.

  2. Svenska soldater i Irak ska tas hem – av flera anledningar. Den främsta är att de ökar risken för terrorhandlingar i Sverige. Då
    Iraks söner dödas av ockupanter blir nära släktingar känsomässigt benägna att hämnas,. Och de har omgivningens och religionens stöd. Bara att svenskar fraterniserar med USA är sannolikt tillräckligt för många…
    Grabbarna borde skämmas. De har hamnat i dåligt sällskap och måste åka hem!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here