USA:s handelskrig mot Kina

5
1483
Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54557489

Den 7 februari sände Sveriges Radio P1 ut nyheten att USA:s justitieminister Raymond Barr vid en presskonferens meddelat att USA överväger att köpa en kontrollpost aktier i Ericson. Det var häpnadsväckande då USA anklagar Kina för att många av deras stora företag och banker finansieras med stöd av den kinesiska staten.
Samma ekon återfinns i EU:s kommentar till det gemensamma uttalandet förra året med Kina om ett partnerskapsavtal.

Vi erinrar oss också hur USA:s regering 2008, via FED, för miljardtals dollar gav krediter till USA:s bilproducenter, de två gigantiska företagen för fastighetsgarantier, försäkringsbolag och storbanker; det senare med ett undantag – Lehman Brothers.

Det handlar uppenbart inte om principer, eller blödigt tal om ”fair competion”, då USA själv har stått ned till armbågen ner i syltburken. Vad handlar det då om? Kokar vi ned spadet så är svaret: Ett led i det pågående handelskriget mot Kina. Och nu har kanske ytterligare en högre växel lagts in?

USA har under en längre tid varnat för det kinesiska hightech-företaget Huawei.

Uppenbarligen ligger det kinesiska företaget i spetsen för utvecklingen av det nya systemet för telekommunikation – kallat 5G. Framsteg för ett kinesiskt jätteföretag som Huawei oroar naturligtvis USA-imperialismens talesmän (& -kvinnor). Jag har inte kompetens att bedöma alla konsekvenser av det förestående 5G-genombrottet. Dock betecknar många kommentatorer det som revolutionerande, i den bemärkelsen av en mycket bred användning vid all samhällelig kommunikation.

Mot den bakgrunden har USA:s imperiella språkrör spridit ut – t ex med hjälp av Sveriges Radio – att det ”djävulska Huawei” lämnar ut känslig information direkt till Kinas regering (eller militären?), när företagets system väl köpts och installerats i olika EU-länder. Vissa länder har protesterat mot ukasen (läs; kejserligt dekret) från Big Brother, Over there, medan andra lojalt slutit upp inför USA-hoten.

Det är något oklart vad den svenska regeringen avser, men den säger att ”vid upphandlingarna [av 5G] skall leverantören kunna visa att Sveriges säkerhet garanteras”. Jaha, säger regeringen det också till Google, Facebook och allt vad Nätgiganterna heter – i Europa verksamma och skattfuskande?

De (Google, Facebook och andra nåtgiganter) är nämligen skyldiga – under stort pladder om kampen mot ”stora T” – att lämna information till National Security Agency (NSA) i USA. Ja, om det inte skulle räcka, så finns ECHELON, ett globalt spionnät över telekommunikationen i världen. Och med NSA:s personalstyrka på med uppskattningsvis 30 000 anställda så går trafiken i valda delar att granska och övervaka. Så, vad med nationell säkerhet – gäller det bara i vissa fall?

En aktieanalytiker intervjuades av P1 och sa att USA:s utspel inte är seriöst. ”Ingen köpare är så korkad att han innan ett stort köp annonserar det”.
Så det handlar troligtvis mest om hot från USA:s sida. ”Gör ni i Ericson några som helst avtal med Huawei så är ni borta från USA-marknaden”. Och just den marknaden tycks Ericson ha bespetsat sig på, då Huaweit – som en konsekvens av handelskriget – är handelspolitiskt portad där.

”Christer Gardell håller med och anser att ett ägande i Ericsson skulle kunna vara centralt för USA att trygga en hög säkerhetsnivå på landets 5G-infrastruktur” (SvD 9-2-202 ). Vad den ökände klipparen /finanskapitalisten/ Gardell säger är nog att – vid ett USA-köp – statlig eller privat – så gör jag med mitt 10-procentiga innehav en rejäl vinst. Och det är väl den enda moraliska kompass Gardell förfogar över?

Jag är inte man att göra bedömningen att USA-utspelet är en del i handelskriget mellan USA-Kina, en slags giganternas kamp.
Själv vill jag lägga till att kampen har eskalerat dramatiskt, och nu tycks handla om ekonomiskt liv eller död.

Det är en skrämmande framtid som avtecknar sig, med tanke på USA-imperialismens vapenövermakt, tillsammans med de knähundaktiga vasallerna i NATO: 16:1 till Rysland, och 4:1 til Kina (Sipri Yearbook 2019).

Kanske väljer hökarna i USA-adminstrationen att föreslå pajasen Trump att satsa på ”first strike”? Det är tyvärr inte långsökt, när man betänker att bokstavligen livsfarliga personer som t ex Bolton, fått springa runt i Vita Huset?

”Klaga månde Electra!”

Redaktörens tillägg: ”Klaga månde Elektra (originaltitel: Mourning Becomes Electra) är en teaterpjäs-trilogi av Eugene O’Neill, första gången uppsatt den 26 oktober 1931 i New York. Pjäsen filmatiserades 1947 av Dudley Nichols, och blev även opera – Mourning Becomes Electra – 1967 tonsatt av Marvin David Levy med världspremiär på Metropolitan i New York.” Wikipedia. Eugene O’Neill fick Nobelpriset i litteratur 1936.

Kommentar: I samma veva som artikeln skrevs meddelade Post och Telestyrelsen ”Inget förbud mot Huawei i svenska 5G-nät – auktion den 13 oktober 2020”. här.
Vidare har Storbritannien i slutet av januari beslutat att Huawei får bidra till utbyggnaden av 5-G-nätet. New York Times.

Relaterat.
Spionage är den verkliga orsaken till Huawei-konflikten
Undantagstillstånd i USA på grund av Huawei!
Ska Sverige stoppa Huawei av rädsla för USA?

Föregående artikelSverige bör utse Nancy Pelosi till president i USA!
Nästa artikelPulitzerprisvinnaren Chris Hedges: Utopisk social ingenjörskonst leder ofelbart till katastrof. Är det så?
Ulf Karlström
Ulf Karlström var för omkring 50 år sedan ordförande i DFFG, De Förenade FNL-Grupperna, en av Europas då starkaste antiimperialistiska rörelser. Han har varit med i styrelsen för Folkrörelsen Nej till EU. Han är filosofie doktor i limnologi och driver Macoma miljöutredningar. Ulf spelar teater och tävlar som historieberättare.

5 KOMMENTARER

 1. Klart det rör sig om handelskrig, men jag tycker även att ni ska syna de medicinska konsekvenserna av själva 5G- tekniken i sömmarna.

  • En Coronavirus-expert säger i en läckt analys: ”Detta är bara en allvarlig, lokaliserad förkylning”
   https://www.sott.net/article/429100-Coronavirus-Expert-in-Leaked-Analysis-This-is-Just-a-Severe-Localized-Common-Cold.
   Dödsfallen klättrar varje dag har rädsla och osäkerhet spridit sig längre och längre runt om i världen när coronavirus fortsätter att fängsla världens uppmärksamhet.
   Men John Nicholls, en patologiprofessor vid University of Hong Kong, säger att han vet när viruset kommer att bli inaktivt. I ett privat konferenssamtal som organiserades förra veckan av CLSA , ett mäklareföretag baserat i Hong Kong, hade investeringsanalytiker en chans att ställa Nicholls, en av världens främsta experter på ämnet, frågor om det nya coronavirus.
   News of the privata telefonkonferensen var först rapporterades av The Financial Times , och i dagarna sedan samtalet har mer information om Nicholls’ analys dykt upp på sociala medier och på annat håll online, inklusive ett transkript av samtalet .
   Transkriptionen av samtalet visade att Nicholls tror att väderförhållandena kommer att vara en nyckelfaktor i det nya coronaviruss bortfall . Med hänvisning till SARS-utbrottet från 2002 och 2003 sade Nicholls att han tror att liknande väderfaktorer också kommer att stänga spridningen av det nya coronavirus.

   ”Tre saker som viruset inte gillar: 1. solljus, 2. temperatur och 3. luftfuktighet,” sade Nicholls som svar på en fråga om när han tror att bekräftade fall kommer att nå topp, visade utskriften.
   ”Solljus kommer att skära virusets förmåga att växa i hälften så halveringstiden är 2,5 minuter och i mörkret är det cirka 13 till 20 [minuter],” sade Nicholls. ”Solljus är riktigt bra på att döda virus.”
   Av den anledningen tillade han också att han inte förväntar sig att områden som Australien, Afrika och södra halvklotet kommer att se höga infektionshastigheter eftersom de är i mitten av sommaren.

   Emellertid sade Nicholls också att han inte anser att SARS eller MERS, ett virus i Mellanöstern som spridits 2012, är en korrekt jämförelse för årets utbrott . Snarare är det nya coronavirus närmast relaterat till ett allvarligt fall av förkylning.
   ”Jämfört med SARS och MERS, vi talar om ett coronavirus som har en dödlighet på åtta till tio gånger mindre dödlig för SARS till MERS ,” citeras Nicholls som sagt på konferenssamtalet. ”Så en korrekt jämförelse är inte SARS eller MERS utan en svår förkylning . I grund och botten är detta en svår förkylningsform .”
   Liknar en vanlig förkylning,den omgivande miljön för utbrottet spelar en viktig roll för att bestämma virusets överlevnad och spridbarhet , fortsatte han. På grund av den förestående skiftningen i säsonger sade Nicholls att han förväntar sig att spridningen av viruset kommer att dämpas inom några månader.
   ”Jag tror att det kommer att bränna sig ut på cirka sex månader,” sade Nicholls.

   Om detta endast är en förkylningsliknande men mycket smittsam virussjukdom med lång inkubationstid – varför dessa avspärrningar, varför detta hemlighetsmakeri, varför så många döda i endast en stad, som fullständigt isolerats från omvärlden?
   Här är ett utdrag av en mycket tänkvärd kommentar av Peter Krabbe till hans senaste krönika: ”Detta är då min hypotes – naturligtvis en ren gissning: Att sprida ett dödligt, genmanipulerat virus över världen har två syften. Dels dör ett antal människor, vilket gör Gates glad, dels kräver det omfattande vaccinationer av mänskligheten. Med hjälp av dessa vaccinationer kan man injicera nanopartiklar i hjärnan som är verksamma inom begreppet Mind Control, att styra tankar och rektioner samt att via elektronisk märkning av partiklarna göra människan fysiskt spårbar med hjälp av 5G. Det förra är Church’s specialitet, det senare är Liebers specialitet.
   Wuhan lär vara den stad i Kina som har det bäst utbyggda 5G-nätet. Man kan tänka sig att detta varit optimalt för att göra en test i liten skala genom att släppa ut en liten mängd genmanipulerat virus, vaccinera befolkningen och sedan följa upp om spår- och påverkanssystemet fungerar.” Mikrovågsvapenexperten och fysikern Barrie Trower säger att 5G-antenner och WiFi-master har en förvånansvärt stor överkapacitet. Wuhan har världens bäst utbygda 5G-nät

 2. Framtiden finns i Shenzhen. Det förflutna ligger i Silicon valley. USA är en föredetting även när det gäller hög avancerad teknologi. Vad gäller det militära ligger Ryssland flera steg före. vad gäller civila så ligger Kina före. Kina och Ryssland har dessutom insett att de vinner på att ”gå samman”. Den synergin kan inte den glittrande men alltigenom rutten koloss USA att klara av. Definitivt inte med peruk, köttberg, dödens ängel plus den neokonservativa samling av rötägg. Enligt Johan Galtung, den norske forskaren som förutsåg Sovjets sammanbrott nästa på datumet, så kommer den glittrande men alltigenom rutten koloss USA att rämna anno 2025. Inbördeskrig kommer att bana vägen till USAs slutgiltiga undergång. Därefter kan inte USA ens längre hålla på med sitt favorit syssla – att vara sionisternas kamphund … skojigt va?

 3. Två saker:

  – All anglosaxisk programvara innehåller bakdörrar så att NSA m.fl. kan spionera bekvämt på hela världen.
  Oavsett om Huawei tillhandahåller bakdörrar till kinesiska myndigheter eller inte torde dessa eventuella bakdörrar inte vara tillgängliga för NSA, som därmed får något svårare att spionera. DÄR torde det egentliga problemet finnas vad gäller spioneri.
  Att USA därtill är sedan länge helt beroende av ”the brain drain” kan inte annat än att ge Kina det framtida övertaget, helt enkelt för att Kina kan utbilda fler specialister.

  – 5 G skall vi inte ha alls.
  Redan 4 G (och även 3G ?) dödar insekterna, inte bara honungsbina. Skall vi ha några pollinerare kvar i framtiden måste vansinnet stoppas NU.

  Ultrahögfrekvent mobiltekniken är inte bra för vara kroppar heller. Det gäller att ta paus tills nödvändig forskning kan ge tillförlitliga utfall.

  Låt oss bygg ut fibernäten i stället!

 4. Uppenbart är att USA inte klarar av att hänga med i konkurrensen! De kör med sina gamla beprövade knep att fuska sig fram och anklaga andra för skumrask vilket ju annars USA själva är bäst på. Finns inget land som stulit och spionerat mer under sin historia än USA, de är t o m värre än britterna.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here