Valet i Venezuela.

18
2526

Denna artikeln ”Nya ledamöter …. ” (se nedan) har skrivits av Latinamerikaexperten Dick Emanuelsson i Honduras. Efter en ingress av mig.

Redaktörens ingress: Vi har tidigare skrivit om tidigare val i Venezuela – se artiklar under ”Relaterat”. I en av artiklarna rapporteras om bl.a. presidentvalet 2018 ”I. Venezuela har haft över 20 fria val på 20 år – betydligt fler än t.ex. Sverige där 85 % uppger att de saknar politiskt inflytande mellan valen enligt Demokratiutredningen. “Maduro omvaldes som president i Venezuela söndagen den 20 maj. Han fick 5,8 miljoner av de 8,6 miljoner avlagda rösterna (67%), vid ett valdeltagande på 46 procent. Hans närmaste utmanare, Henri Falcon, fick 1,8 miljoner röster. Processen övervakades av ca 200 internationella valobservatörer från ett 30-tal länder. Bland observatörerna fanns Spaniens tidigare premiärminister Zapatero, som kommenterade: ”Jag hyser inga tvivel om valprocessen. Det är ett avancerat och automatiserat valsystem.” En annan observatör var Ecuadors förre president Rafael Correa som skrev: ”De venezolanska valen fortskrider fullt normalt.”
Margot Wallströms på offensiv för demokratin och mot demokratiskt valde Maduro i Venezuela. Hyckleri i kvadrat? Se även en artikel då valobservatörer bemöter EU:s kritik av tidigare val.

Naturligtvis är det låga valdeltagandet nu en svaghet. Beror inte minst på att delar av opinionen bojkottade valet.

Extremhögern, med självutnämnde presidenten Guaido, ställde inte upp. Det efter instruktioner från USA. Det betyder att Guaido nu mister sin plats i Nationalförsamlingen och också den enda politiska plattform han hade. Svensk-kubanska föreningen.

Nathan Schackar har skrivit en hatfylld artikel med diverse påståenden utan belägg i artikeln. Nathan Shachar: Maduros män har redan dödat fler civila än Chiles militärdiktatur. Jag fann anledning att kommentera ”Inte ett ord om USA:s olagliga sanktioner. Enligt en rapport från Center for Economic and Policy Research (CEPR) våren 2019 har de ekonomiska sanktioner som Trump-administrationen har genomfört mot Venezuela från och med 2017 medfört att tiotusentals människor förlorar sina liv.Rapporten. Rapporten är skriven av ekonomerna Mark Weisbrot och Jeffrey Sachs.

Den sistnämnde blev världsberömd som ung ekonom som hjälpte till med den snabba, skadliga övergången från socialism till kapitalism i Ryssland en gång i tiden.

Ingen diskussion om USA:s statskuppsförsök eller stödet från USA, Sverige och övriga EU till den självutnämnde Guaidó i stället för den valde presidenten Maduro, i bra val enligt valobservatörer. Centret finansieras av stora fackföreningar i USA, som AFL-CIO och United Steelworkers. Men tar också emot pengar från stiftelser som Ford Foundation, Rockefeller Family Fund och Kellogg Foundation.

“Sanktionerna berövar venezuelaner livräddande läkemedel, medicinsk utrustning, mat och annan viktig import”, säger Mark Weisbrot. “Detta är olagligt enligt lagar i USA och enligt internationell rätt och avtal som Förenta staterna har undertecknat. Kongressen bör svara och stoppa detta. “Ansvaret för Venezuelas kris läggs rutinmässigt på Venezuela”, säger Jeffrey Sachs.

 


Nya ledamöter i Venezuelas Nationalförsamling efter gårdagens val

Spaniens före detta regeringspresident RODRIGO ZAPATERO uppmanar EU att inte lägga sig inför USA:s kriminella politik visavi Venezuela.

Regeringskoalitionen ”Gran Polo Patriotico” (GPP) stod som segrare efter gårdagens parlamentsval i Venezuela som registrerade ett lågt valdeltagande på drygt 31 procent. GPP fick 67,6 procent av de drygt fem miljonerna avlagda rösterna medan oppositionskoalitionen AD/COPEI/CMC/AP/El Cambio fick knappt 18 procent eller mindre än en miljon röster. Kommunistpartiet och en fraktion av vänsterpartiet PPT fick 143.000 röster eller 2,73 procent.

FÅ LÄNDER OCH REGERINGAR har fått utstå en krigföring på alla fronter som i fallet Venezuela. Bara en militär invasion återstod. Landet har släckts ned via cyberkrigföring. Legoknekttrupper har landsatts. Presidenten har utsatts för avancerade mordförsök från drönare med bomber i en plan som tränades i grannlandet Colombia. Landet är i praktiken avskuret från alla ekonomiska transaktioner via bankväsendet som till stor del har paralyserats efter Vita Husets utpressningspolitik mot världens banker och finansorgan.

Denna direkta folkmordspolitik orsakade mellan augusti 2017-2018 över 40.000 döda i landet, enligt en rapport verkställd av MARK WEISBROT och JEFFREY SACHS från The Centre for Economic Policy Research i Washington.
Redaktören. Rapporterat här.

Men under 2019-2020 har USA-regeringens blockad förstärkts till en ekonomisk och social brutal strypsnara som fått förödande konsekvenser för hela det venezuelanska samhällslivet.

Vita Huset, under Donald Trumps ledning har återupplivat Monroedoktrinen och värre än Adolf Hitlers påstående om att en ras skulle stå över alla andras har Trump och USA-regeringens politik krävt en total underkastelse av Venezuela för att häva blockaden som inneburit en skamlös stöld av venezuelansk egendom. Att EU, och därmed svenska regeringen lägger sig som en dörrmatta för denna skamlösa imperialism är obegripligt. Var finns Olof Palmes doktrin om ”försvar av de små ländernas nationella suveränitet och oberoende”?

Det är en del av bakgrunden till det låga valdeltagandet.

ANDRA FAKTORER ÄR extremhögerns och den del av oppositionen som bara ser en lösning på den politiska krisen i landet; en USA-invasion som den påstår ska vara ”humanitär” men som vi vet ALLTID är dramatisk och innebär miljoner döda, som i fallet i Mellanöstern där USA sedan två decennium har försökt rita om kartan och stycka upp länderna likt fallet i Jugoslavien för att sedan plockas upp som enkla munsbitar för de transnationella USA-företagen och Pentagon geostrategiska planer för planeten.

I valet i Venezuela igår deltog faktiskt 87 politiska partier och 14.000 kandidater. Många med sina rötter i de olika delstaterna i landet. Den stora oppositionskoalitionen som bestod av de klassiska historiska partierna, så som kristliga Copei och socialdemokratiska Accion Democratica, AD uppmanade venezuelanerna att gå till valurnorna.

Må vara att dessa partier har splittrats från trycket av både Trump och den egna venezuelanska befolkningen som är utled på Trumps marionett Juan Guaidó och den fosterlandsförrädiska politik som handlar om att det är inte venezuelanerna som ska avgöra sin framtid utan Vita Huset.

WASHINGTON OCH BRYSSEL anser dessa två imperialistiska block ska utgöra att den verkliga Valtribunalen som ska reglera valprocessen för att välja ledamöter till den venezuelanska Nationalförsamlingen. För så opererade USA och EU inför valet igår. Obegripligt, ansåg Spaniens förre regeringspresident RODRIGO ZAPATERO som deltog i valet som internationell observatör tillsammans med 1500 andra observatörer från 34 länder.

– Detta är början på slutet för dessa fruktansvärda sanktioner som Venezuela har stått emot. Jag är inte överens med Donald Trump-regeringen om dessa sanktioner som har utfärdats mot detta land, underströk Zapatero.

DET ÄR SAMMA ZAPATERO som i början av 2017 i Dominikanska Republiken utarbetade en gemensam överenskommelse mellan HELA OPPOSITIONEN och regeringen Maduro. När överenskommelsen skulle undertecknas av bägge parter fick oppositionens chefsförhandlare Julio Borges ett telefonsamtal av dåvarande USA:s utrikesminister Rex Tillerson från Bogota, Colombia. Borges dök aldrig upp i presidentpalatset inför världspressen som väntade på att han skulle sätta sin namnunderskrift på överenskommelsen som innebar ett nytt datum och val till presidentposten.

I stället intensifierade USA sin krigföring och ”Slutliga Offensiv” mot Venezuela och den del av oppositionen som inför valet igår uppmanade till bojkott. Försöken med en militärkupp 30 april 2019 i form av «Operación Libertad», mord på president och hela statsledningen (4 augusti 2019) och att svälta venezuelanerna till underkastelse i likhet med USA:s blodiga krig via `Contras´ i Nicaragua under 1980-talet. Det kriget slutade med att USA:s kandidat i presidentvalet 1990, Violetta Chamorro, vann valet.

Nicaraguas mödrar ville inte se sina söner och döttrar dö mot en militär fiende som utgick från baser på honduranskt territorium där de militära rådgivarna kom från USA och den argentinska militärdiktaturens blodbesudlade militärer.

Nicaraguas ekonomi hade slagits i spillror efter tio års utnötningskrig från USA. Femtio procent av budgeten gick till att försvara landets nationella oberoende mot Folkmordsstaten i Norr. Likheterna med USA:s operationer mot Venezuela är slående.

– Jag vill att EU ska göra en eftertanke efter dessa val, utvärdera vad sanktionspolitiken (mot Venezuela) har inneburit, sa Zapatero och fortsatte med anledning av att USA och EU har underkänt valets legitimitet:

– Jag förstår inte hur de bedömer valsystemet om de inte är här på plats.

ZAPATERO MENAR ATT valprocessen har gått helt korrekt till. Tio oppositionspartier med tusentals kandidater deltog.

– Jag vet att det i denna valprocess finns oppositionspartier, mer än 10, som har beslutat att delta i dessa val (…) det finns också oppositionspartier, oppositionsledare, som har beslutat att inte delta i valet, sa Zapatero som insisterade i valets mångfald.

Han fick indirekt stöd av oppositionsledaren ENRIQUE OCHOA ANTICH, som å sin sida påpekade att valfusk under de senaste 20 åren INTE har förekommit.

”Hur skulle vi annars kunna förklara oppositionens valsegrar? Om du stöder oppositionen och har beslutat att avstå och inte rösta i tron att du inte röstar, kom ned från din piedestal för varje valbojkott är en röst som reduceras för oppositionen och som samtidigt automatiskt blir en röst till (regeringspartiet) PSUV. Varje valbojkott är i verkligheten en röst för regeringen”, skrev Ochoa på sitt Twitterkonto.

DET ÄR INTE FÖRSTA gången oppositionen bojkottar ett parlamentsval i Venezuela. Det gjorde den 2005 och blev isolerad från stora delar av den venezuelanska politikens framtid, dåligt ledd av Vita Huset som hade misslyckat i sitt statskuppförsök i april 2002 och i det gigantiska sabotaget från de avskedade direktörerna i det statliga oljebolaget PDVSA, december 2002-februari 2003, en lockout som kostade Venezuela 20 miljarder dollar i de ekonomiska skador som denna opposition och deras allierade i dessa PDVSA-direktörer, som sparkades efter försöket att slå sönder landets viktigaste och mest strategiska företag hade verkställts, allt med målet att störta den folkvalde president Hugo Chavez från presidentposten.

VENEZUELA STÅR INFÖR NYA HOT och de två imperialistiska blocken USA och EU erkänner en figur, en pajas, en Duttig Idiot som agerar mot sitt eget folks intressen. Denne venezuelanske Quisling, Juan Guaidó är inte helt uträknad i omvärlden ska fortsätta vara ett billigt verktyg i händerna på dem som drömmer om att återigen ta kontrollen över Venezuelas oljekällor, dess ädelmetaller och planetens 8:e viktigaste sötvattenkällor.

Kampen går in i en ny fas och om det finns någon som helst rim och reson i den nya Bidenadministrationen i Vita Huset bör denna lyssna på Rodrigo Zapatero som uppmanar venezuelanerna till en dialog. Inga krig kan lösa den politiska krisen i Venezuela. Det är en suverän uppgift för venezuelanerna.

Relaterat.
FN-rapportör: Sanktionerna mot Venezuela dödar människor och förstör ekonomin.
SvT:s Agenda
Valobservatörer: EU:s kritik av bra presidentval i Venezuela är falsk.
Margot Wallströms på offensiv för demokratin och mot demokratiskt valde Maduro i Venezuela. Hyckleri i kvadrat?
Stor valseger för Maduro i valet i Venezuela. Vad skriver media?
Val i Venezuela och USA.

Föregående artikel”Avslagsmaskinen” – Hur kunde vi hamna i den här situationen?
Nästa artikelUppror på Kuba?

18 KOMMENTARER

 1. Många ord för att dölja att bara 31% ansåg det lönt att rösta. Och av de som röstade tillhörde troligtvis de hungriga eftersom Nr 2 i Venezuela Diosdado Cabello hotat med att ”den som inte röstar skall inte heller äta”.
  https://youtu.be/AOsxyYo6bZQ
  Jag har nog aldrig förr hört något så cyniskt, att hota ett hungrande folk med svält om de inte röstar. Det är bara att konstatera att både Trump och Maduro använder hungern som vapen.
  Dicks ställningstagande är också intressant eftersom det är ett ställningstagande för Maduros korrupta elit mot Venezuelas Kommunistparti och dess valallians APR som anklagat regeringen Maduro för sabotage av valet.
  http://proletaren.se/artikel/regeringen-har-lamnat-chavez-revolutionara-vag
  Zapatero som nämns i artikeln är nog ett unikum som valobservatör som ber EU erkänna valet innan det genomförts. Normalt brukar valobservatörer först lämna sitt utllåtande efter att de observerat valet.

  • @Sven Andersson 8 december, 2020 At 16:02
   ”Och av de som röstade tillhörde troligtvis de hungriga eftersom Nr 2 i Venezuela Diosdado Cabello hotat med att “den som inte röstar skall inte heller äta”.”

   Jag uppfattade som ett skämt!!

 2. Det viktigaste är att imperielakejerna inte har en plats i parlamentet. Sedan så att folk blir trötta på den politiska lek som går under namnet demokrati är förståeligt. Det är givet dock att imperielakejerna med Guaido i spetsen kommer att skrika 31%, 31 % året ut. Västmedia också kommer att bedöva oss med ”folkomröstningen” som imperielakejerna har aviserat. Regeringen i Venezuela borde lära från Kina – se till att alla lakejer haffas och dömas till långa fängelsestraff. Börja med quislingen, Juan Guaidó. Vore det upp till folket i Venezuela skulle denne dingla. Men, men …

 3. Det är inte folket som hänger oppositionella i socialistiska paradis, utan regimen. Folket tvingas titta på, för att lära sig lyda. Syrien, Nordkorea, Venezuela, Kuba; dess folk lider under självutnämnda diktatorer.

 4. Jag ger mig inte in i leken ”välj mellan pest och kolera”. S.k demokratiska regimer och diktaturer har det gemensamt att de har en korrupt elit som gör sig rika på krig. För mig så måste varje människa med åtminstone ett minimum med känsla för rättvisa och humanism ta avstånd från både pest och kolera. Att alla inte är lika stora hot samtidigt är en sak och att man koncentrerar krafterna mot de största hoten är bra och självklart men att gå i försvar för förtryckar regimer är aldrig försvarligt. Jag bor ju tillsammans med offren för Maduros regim så det är omöjligt för mig att se på problemen i Venezuela från något teoretiskt utkikstorn.

 5. Undrar hur stort utrymme klimatdebatten får i venezolansk politik under socialisten Maduro?
  Förmodligen ingen alls.
  Lika lite som i det kommuniststyrda jättelandet Kina.
  Men västvärldens socialister blåser upp klimatdebatten till jätteballong.
  Så även webbsidan Global Politics.
  Det ger skäl och undra varför socialister aldrig tar upp koldioxidutsläpp i Venezuela och Kina?
  Svaret tror jag är att problemet egentligen handlar om motviljan till västvärldens politiskt/ekonomiska system.
  Den mycket växtvänliga gasen koldioxid är bara ett svepskäl för att dölja en egentlig samhällsomstörtande verksamhet.
  För det just det saken handlar om.
  Den efterlängtade revolutionen mot kapitalismen.
  Som på några decennier ändrat karaktär från blodigt våld till omsorg om moder Jord.

  • Det förklarar inte bankmaffians fulmediers enorma repetition av klimatalarmismen inför den lydigt bänkade arbetarklassen. Klimatalarmismen verkar vara en avledningsmanöver, d.v.s. ett välkänt sätt att ljuga och hjärnförsmutsa, som avleder från att fokusera på det som är viktigt, ex. ägarförhållanden, fred, ekologisk hållbarhet och nivån av jämlikhet vårt samhälle, d.v.s. sådant som monopolkapitalet inte vill belysa, eftersom det går emot deras kortsiktiga korkade girigbuks-intresse av världsherravälde.

   • Om det är någon som är för globalismen så är det väl ändå det du kallar för ”bankmaffian”?
    Jag vill mena att klimatalarmismen även tillhör den internationalisering/globalisering som vänstern och kapitalister har gemensamt.
    Helt enkelt därför de tillsammans förfogar över det stora kapitalet dit skatter och investeringar tillhör.
    Det som skiljer socialism-inspirerade länder som t.ex. Venezuela att vara med i det här maktspelet är att de helt enkelt inte har råd.
    Vare sig ekonomiskt eller politiskt.
    Politiskt därför hur ska nomenklaturan klandra de som bär upp dem?
    I socialistländer är t.ex. fackföreningar förbjudna.
    Därför blir de lämnade utanför av globalismen.
    Kina skiljer sig lite därför de har råd ekonomiskt och blir därför ändå en makt att räknat med i den globala ekonomin.
    Det är inte alla i ett land som vill leva i ett utanförskap särskilt om globalism och omvärldens förändringar tränger sig på.
    Därför kan vi vänta oss omfattande politiska reformer i Vitryssland och framledes kanske även på Kuba?
    Det finns ett annat inlägg på den här sajten som antyder om något kan vara på gång där på Kuba. Eller i varje fall ett embryo.
    Vårt land Sverige gör ju precis tvärs om. Här vill regeringarna vara med på alla förändringar tlll olika samarbeten och gemenskaper.
    Men jag tycker det är en alltför djärv och våghalsig historia.
    Ser man sedan till resultaten är det lätt att uppleva någonting skrämmande.
    Men dessvärre brukar inte sådant vara något större problem för en progressiv regeringspolitik då just propaganda och förmågan att påverka människors hjärnor är en av dess starkaste sidor.

    • Har jag sagt något annat än att de som är för globalismen och frihandeln arbetar åt “bankmaffian”(medvetet och omedvetet) och att de som är för nationell självständighet arbetar för ekologisk hållbarhet och demokrati (medvetet och omedvetet)?

     Globalistisk kaviarvänster som vurmar för EU och frihandel är inte min vänster. Det är ingen riktig vänster i min mening, heller inga miljövänner.

     Jag har själv aldrig sett nyttan med facken, även noterat korruptionen med spykänslor, alltså trolöshet mot huvudman, samt sett en större nytta av låg arbetslöshet och nationers gränser, som gör att företagen konkurrerar med goda arbetsvillkor för arbetarna i nationen, samt skyddar företagen och arbetarna mot orättvis konkurrens utifrån.

     Jag lever själv i fattigt utanförskap mitt i globalismens och EU:s ”race to the bottom” och ser verkligen inte nyttan med det.

     Samarbeten och gemenskaper är det inget fel på, om det gynnar hela folket i nationen eller ev. i Norden, eftersom folket är för detta enl. Folkrörelsen Nej till EU, men EU och globalismen har jag missgynnats av.

     Dels blev jag av med jobbet när företaget sade upp folk och flyttade till Östeuropa och Kina och dels har jag därefter haft svårt att få jobb på en marknad med galet hög arbetslöshet. Det är helt enkelt för många sökandde på varje utannonserat arbete om jag är 48 år och följaktligen åldersdiskriminerad, kanske t.o.m. diskriminerad p.g.a. kön, hudfärg och nationalitet idag, som svensk vit man, eftersom vissa ska visa hur goda de är genom att anställa motsatsen.

    • ”Samarbeten och gemenskaper är det inget fel på, om det gynnar hela folket i nationen eller ev. i Norden, eftersom folket är för detta…”

     OK. Samarbeten och gemenskaper kan göra samhällen både mer effektiva och rationella, men märk väl även sårbara.
     För hur göra om det uppstår en pandemi som förhindrar eller försvårar både samarbetet och gemenskapen?
     På den punkten står lokalsamhället bättre skyddat som klarar isolation utan den stora sammanblandningen av människor som samarbetet och gemenskapen kräver.
     Jag vill påstå den postmoderna urbanisering vi just nu upplever långt ifrån bara är av godo.
     För närvarande pågår en icke uttalad debatt om vilket pandemin dödar flest.
     Nedstängning? Eller inte nedstängning?
     Det blir som valet mellan pest och kolera.
     Bästa valet är förstås ingen av dem.
     Coronaviruset måste bekämpas.
     Blunda för problemet är både fegt och ynkligt.
     Vaccin? Javisst, men då måste vi våga lita på det.
     Annars handlar vaccinet mer om att rädda samarbetet och gemenskapen än att rädda människors liv.
     De äldsta i samhällsgemenskapen är alldeles för mycket utsatta.
     Men ingen verkar bry sig om dem 🙁

 6. Venezuelan Gold Seized by the Bank of England: British Court Accepts Guaidó’s Appeal

  Torsdagen den 10 december godtog den brittiska högsta domstolen det överklagande som utfärdats av oppositionens advokater för att lämna vice Juan Guaidó och beslutade för att behandla hans överklagande angående kontrollen av Venezuelas guldreserver, värda till 1,3 miljarder dollar, deponerade i Bank of England. Guldet tillhör Venezuelas folk.

  ”Tillstånd att överklaga har beviljats på alla punkter,” sade en talesman för högsta domstolen till internationella medier.
  https://www.globalresearch.ca/venezuelan-gold-seized-bank-england-british-court-accepts-guaido-appeal/5732135

 7. Arbetarnostalgi från 1970-talet när efterkrigstidens oavbrutna ekonomiska tillväxtvåg plötsligt vände?
  Den närmast allenarådande socialdemokratin hade ingen lösning på problemen och dörren öppnades för en borgerlig regering. Men blev det så mycket bättre?

  https://www.tradera.com/item/344657/440036431/7-varvsskivan-radda-varven-radda-vara-jobb

  Det kanske är så att i de ekonomiska prövningarnas tid får de s.k. arbetarregeringarna bekänna färg.

  Jag måste tycka det är imponerande hur socialisten Nicolas Maduro ridit ut det ekonomiska kaoset i Venezuela.
  Frågan är bara hur?

 8. Med den där bortskämde snorvalpen, samt USA som vill massmörda sjuka och barn i landet, som fiender blir det nog lätt med sammanhållningen, även om deras beredskap var dålig p.g.a. att de hade lurats att göra sig beroende av omvärlden. Med kubanernas hjälp gick det sannolikt väldigt snabbt att ställa om, tror jag.

  Svårast var det nog för de dekadenta girigbukarna i städerna, tror jag.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here