”Världssamfundet” ”samarbetar”: Frankrike stoppar Corona-masker till Sverige. Medan USA snor Corona-masker från Frankrike och Tyskland

4
1763

I corona-pandemin är samarbete och hjälpsamhet honnörsord. Här föregår Kina, Ryssland Kuba som goda exempel.
Corona: Ryssland och Kina hjälper USA – trots USA:s sanktioner mot Ryssland och Kina. Hur länge ska vi låta oss luras.
Har Kuba en hjälp mot Coronasmittan?

Men inte vissa andra stater…, som politiskt står Sverige nära.

Göteborgsposten skriver på eftermiddagen 3/4 ”Fyra miljoner skyddsmasker som Mölnlycke importerat från Kina har stoppats i Frankrike. Den svenska regeringen överväger att anmäla ärendet till EU-kommissionen som ett regelbrott. – Det kan vara dags för det tunga artilleriet, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).”

Fortfarande har många länder exportrestriktioner av kritiskt sjukvårdsmaterial inom EU. Utrikesminister Ann Linde (S) och Anna Hallberg ser det som mycket allvarligt.”…
Men det finns också en möjlighet att anmäla det här som ett överträdelseärende. Det här är ett brott mot reglerna för den inre marknaden.
Det allvarliga består i, anser Hallberg, att om alla länder gör som Frankrike så innebär det problem för alla, det finns inget land som klarar att försörja sig självt med till exempel skyddsutrustning. – Det är extremt störande. Ingenting av det vi skickar in i Frankrike kan vi skicka ut ur landet, säger Mölnlyckes vd Richard Twomey till Ekot i Sveriges Radio.

En del av Mölnlyckes masker, som stoppades den 5 mars, skulle vidare till Italien och Spanien där coronaviruset har fått stor spridning. Men Frankrike införde bara ett par dagar tidigare en regel om att landet har rätt att beslagta produkter inom landet som kan användas i kampen mot coronaviruset.

* OBS P1 16.45-ekot meddelade 4/4 att Ann Linde gått ut med ett pressmeddelande där hon säger att Frankrike backat från konfiskationen av Mölnlyckes lager i Frankrike.

Det är dock inte bara i Frankrike som olika typer av restriktioner införs.

Det gäller enligt regeringen även Ungern, Tjeckien, Polen, Rumänien, Slovakien, Spanien och Italien”.

Medan Sverige hjälper Frankrike i dess tämligen imperialistiska krig i Frankrike. Oenighet bland riksdagspartierna om svensk militär insats i Mali.

GP: Sverige överväger anmäla Frankrike för masker.

Reuters rapporterar i samma veva att inköpschefsindex i Frankrike sjunkit från 52,5 i februari till rekordlåga 27,4 i mars.

Bild: Shutterstock.

USA visar sin ”hjälpsamhet” i praktiken.

DN och andra medier rapporterar ”Amerikanska aktörer, inklusive Vita huset, har på senare tid anklagats från flera håll att spela fult i konkurrensen om viktig smittskyddsutrustning. Paris-regionen Île-de-Frances president Valérie Pécresse sade till BFMTV på fredagen att det liknar en internationell skattjakt.

– Jag hittade ett tillgängligt lager av masker och amerikanerna – jag talar nu inte om regeringen – bjöd över oss. De erbjöd tre gånger över priset och att förskottsbetala, men det kan jag inte göra. Jag använder skattebetalares pengar och kan bara betala vid leverans efter att ha kontrollerat kvaliteten, sade Valérie Pécresse.

Närmast identiska påståenden har också yttrats av regionspresidenterna Rénaud Muselier och Jean Rottner från Provence-Alpes-Côte d’Azur respektive GrandEst. De amerikanska tilltagen uppges ske i sista stund på själva startbanan.” DN: USA anklagas för att roffa åt sig coronaskydd.

DN skriver ”Berlins inrikesminister Andreas Geisel sällar sig till skaran som anklagar USA för att köra över andra i kampen mot det nya coronaviruset. Han hävdar att tysk polis blivit berövad 200.000 professionella skyddsmasker. – Vi betraktar detta som ett slags modern piratverksamhet. Så beter man sig inte mot transatlantiska partner. Vilda västern-metoder ska inte tas till ens under globala kriser, säger Geisel i ett uttalande enligt Der Spiegel”…”Berlinska myndigheter hade beställt 200.000 så kallade N95-masker som är till för professionellt bruk, men på en flygplats i Bangkok ska leveransen ha omdirigerats till ett fraktplan med adress USA. Maskerna tillverkas i Kina av en underleverantör till amerikanska industrikoncernen 3M”. DN: USA anklagas för att roffa åt sig coronaskydd.
The Guardian rapporterar ungefär detsamma. US hijacking mask shipments in rush for coronavirus protection.

Tyskland har tidigare upplevt att president Trumpi USA har försökt att köpa upp CureVac som arbetar med vaccin mot koronaviruset och flytta deras forskningsavdelning till USA. Detta väckte raseri bland tyska politiker. ”Med sådana vänner behöver man inga fiender”, som Oscar Wilde sa Politico.

Föregående artikelNato: En olaglig organisation med allvarliga psykologiska problem.
Nästa artikelLitet om den ekonomiska krisen och förslag på ”lösningar” av Kajsa Ekis Ekman och andra
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

4 KOMMENTARER

  1. När ska korkade politiker i EU lära sig? Att lita på USA är som att lita på en huggorm…Notoriska lögnare, krigshetsare och avtalsbrytare befolkar Washington!

  2. https://thegrayzone.com/2020/04/03/un-narcotics-mob-treasury-running-mafia-venezuela/

    Apropå USA:s oförskämdhet något off-topic men en intervju som måste ses. Pino Arlacchi, en av Italiens främsta experter på maffian och sedermera vice FN-chef för bekämpning av droghandel i en festlig intervju med Grayzones Anya Parampil.

    Gubben Arlacchi är munter och fullkomligt orädd, han har sett det mesta. Han skrattar sig fördärvad åt USA:s senaste utspel att Venezuela skulle bedriva droghandel och skeppa drogerna till USA. Han har hållit på med denna spaning hela sin internationella yrkeskarriär och fastställt att Venezuela är en helt försumbar faktor. Drogerna till USA kommer från Colombia och i viss mån från andra länder i Colombias grannskap, men inte Venezuela. Och de skeppas till USA via Mexico och andra centralamerikanska länder i USA:s bakficka.

    Arlacchi nämner även hur FN förhandlade fram ett avtal med talibanerna om att stoppa odlingen av vallmo och att detta gav gott resultat men redan nästa höst, dvs. 2001, angreps Afghanistan av USA och dess vasaller med känt resultat. Droghandeln sköt i höjden.

    • Det är väl ingen större hemlighet att vissa falanger inom CIA är mycket behjälplig med drogsmugglingen från Colombia och Afghanistan med flygplan! Det är allom känt att dessa länder dessutom saknar den infrastruktur som behövs för en så omfattande knarksmuggling..Alltså måste någon med resurser ”hjälpa” dem!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here