Veteraner i USA:s säkerhetstjänst manar Biden att undvika krig i Ukraina

0
1914

Denna artikel har i morse publicerats Pål Steigans nättidning Etterretningsveteraner i USA til Biden: Unngå krig i Ukraina.


Veteraner i USA:s säkerhetstjänst till Biden: Undvik krig i Ukraina

Ukrainska nazister vill ha krig mot Ryssland. Amerikanska underrättelseveteraner uppmanar president Biden att förhindra ett sådant krig.
Styrgruppen för organisationen Veteran Intelligence Professionals for Sanity (VIPS) har skrivit ett memorandum till president Joe Biden där de starkt uppmanar honom att undvika krig i Ukraina. Bland undertecknarna finns för mig kända namn som William Binney, Philip Giraldi, John Kiriakou och Scott Ritter. Jag har tidigare publicerat andra uttalanden av VIPS och av Binney (längre intervju jag gjorde), Giraldi och Ritter.

MEMORANDUM TILL: Presidenten
FRÅN: Veteran Intelligence Professionals for Sanity (VIPS)
TEMA: Undvik krig i Ukraina

Bäste president Biden,

Vi kommunicerade senast med dig den 20 december 2020 då du valdes till president.

Vid den tiden varnade vi dig för farorna med att utforma en politik mot Ryssland baserat på hat mot Ryssland. Vi upprätthåller analysen i detta meddelande, men vänder oss nu till dig i ett mycket mer brådskande syfte.

Vi vill uppmärksamma dig på den farliga situation i Ukraina idag, där det finns en ökande risk för krig, såvida du inte vidtar åtgärder för att förhindra detta.

Nu påminns vi om två grundläggande verkligheter som behöver särskilt poängteras då det gäller den växande spänningen mellan Ukraina och Ryssland.

För det första, eftersom Ukraina inte är medlem i Nato, kommer naturligtvis artikel 5 i Natofördraget inte att gälla i händelse av en väpnad konflikt mellan Ukraina och Ryssland.

För det andra kan Ukrainas nuvarande militära hållning leda till fientligheter med Ryssland om Ukraina får vidta verkliga militära åtgärder.

Vi tycker att det är avgörande att din administration omedelbart försöker ta avstånd från varje ”lösning” på den nuvarande återvändsgränden som har en militär komponent. Kort sagt, det kan aldrig bli en militär lösning på detta problem.

Din nuvarande rådgivare i nationell säkerhetsstrategi indikerade att din administration skulle ”göra smarta och disciplinerade val angående vårt nationella försvar och en ansvarsfull användning av vår militär, samtidigt som diplomatin lyfts fram som vårt första verktyg.” Just nu är det perfekta tillfället att genomföra denna policy så att alla kan se det.

Vi rekommenderar starkt

Zelensky

1. Att det måste göras klart för Ukrainas president Zelensky att det inte kommer att finnas något militärt stöd varken från USA eller Nato om han inte håller tillbaka de ukrainska hökarna, som mycket väl kan förvänta sig att väst kommer Ukrainas hjälp i alla konflikter med Ryssland. (Fiaskot i augusti 2008 må inte upprepas när Republiken Georgien inledde offensiva militära operationer mot Sydossetien i felaktig tro att USA skulle komma till deras hjälp om Ryssland svarade militärt.)

2. Vi rekommenderar att du kontaktar Zelensky snabbt och insisterar på att Kiev stoppar sin nuvarande militära uppbyggnad i östra Ukraina. Ryska styrkor finns vid gränsen redo att reagera om Zelenskys lösa tal krig blir mer än bravado. Washington bör också upphöra med all militär träningsaktivitet som involverar amerikanska och Nato-trupper i regionen. Detta skulle minska risken att Ukraina skulle tolka denna militära utbildning som ett de facto tecken på stöd för ukrainska militära operationer för att återfå kontrollen över antingen Donbas eller Krim.

3. Det är lika viktigt att USA inleder diplomatiska samtal på hög nivå med Ryssland för att minska spänningarna i regionen och bromsa upp den militära konflikten. Att lösa det komplexa system av frågor som för närvarande ligger som en stor börda för förbindelserna mellan USA och Ryssland är en enorm uppgift som inte kommer att lösas under en natt. Detta skulle vara en lämplig tidpunkt för att arbeta mot ett gemensamt mål att förhindra väpnade fientligheter i Ukraina och ett mer omfattande krig.

Det finns såväl möjlighet som risk i den nuvarande konflikten i Ukraina. Denna kris ger din administration möjlighet att höja USA:s moraliska auktoritet i det internationella samfundets ögon. Att leda med diplomati kommer att förbättra USA: s position i världen avsevärt.

För styrgruppen, Veteran Intelligence Professionals for Sanity

William Binney, former Technical Director, World Geopolitical & Military Analysis, NSA; co-founder, SIGINT Automation Research Center (ret.)

Marshall Carter-Tripp, Foreign Service Officer & former Division Director in the State Department Bureau of Intelligence and Research (ret.)

Bogdan Dzakovic, former Team Leader of Federal Air Marshals and Red Team, FAA Security (ret.) (associate VIPS)

Graham E. Fuller, Vice-Chair, National Intelligence Council (ret.)

Robert M. Furukawa, Captain, Civil Engineer Corps, USNR (ret.)

Philip Giraldi, CIA, Operations Officer (ret.)

Mike Gravel, former Adjutant, top secret control officer, Communications Intelligence Service; special agent of the Counter Intelligence Corps and former United States Senator

John Kiriakou, former CIA Counterterrorism Officer and former Senior Investigator, Senate Foreign Relations Committee

Karen Kwiatkowski, former Lt. Col., US Air Force (ret.), at Office of Secretary of Defense watching the manufacture of lies on Iraq, 2001-2003

Edward Loomis, NSA Cryptologic Computer Scientist (ret.)

Ray McGovern, former US Army infantry/intelligence officer & CIA presidential briefer (ret.)

Elizabeth Murray, former Deputy National Intelligence Officer for the Near East & CIA political analyst (ret.)

Pedro Israel Orta, CIA Operations Officer & Analyst; Inspector with IG for the Intelligence Community (ret.)

Todd E. Pierce, MAJ, US Army Judge Advocate (ret.)

Scott Ritter, former MAJ., USMC, former UN Weapon Inspector, Iraq

Coleen Rowley, FBI Special Agent and former Minneapolis Division Legal Counsel (ret.)

Kirk Wiebe, former Senior Analyst, SIGINT Automation Research Center, NSA

Sarah G. Wilton, CDR, USNR, (ret.); Defense Intelligence Agency (ret.)

Robert Wing, US Department of State, Foreign Service Officer (former) (associate VIPS)

Ann Wright, US Army Reserve Colonel (ret) and former US Diplomat who resigned in 2003 in opposition to the Iraq War

Relaterat.
Intervju med visselblåsaren William Binney, teknisk direktör för NSA, om Russiagate, NSA, Assange, 9/11, FRA etc.
Russiagate friade faktiskt Trump och Ryssland och riktade fokus på USA:s olagliga inblandning i olika val – och medias fiasko.
Philip Giraldi: Goodbye Dollar!?
Scott Ritter: Om Biden är tuff mot Ryssland kan han finna att ’Putins bett är mycket värre än Bidens eget skällande’

Föregående artikelHur går vägen till jämlik vård? Digitalt möte idag är uppskjutet!
Nästa artikelHur fungerar den av Oksanen prisade regelbaserade internationella ordningen? Kritik av folkrättsjurist och av mig
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here