Visselblåsaren som jobbat för Pentagon uppmanar Sverige att stå utanför Nato

31
1827

Denna analys av Daniel Ellsberg i DN 12 maj bör läsas av alla: Visselblåsaren som jobbat för Pentagon uppmanar Sverige att stå utanför Nato

Jag tar mig därför att återpublicera den några dagar efter första publicering.

Visselblåsaren som jobbat för Pentagon uppmanar Sverige att stå utanför Nato

I sin ungdom var Daniel Ellsberg republikan och en riktig ”stridis” – han gjorde tre år i marinkåren och skickades bland annat till Suezkrisen 1956. Numera är han en lika inbiten agitator för fred och nedrustning. På bilden talar han vid ett fredsmöte i Berlin år 2019.
I sin ungdom var Daniel Ellsberg republikan och en riktig ”stridis” – han gjorde tre år i marinkåren och skickades bland annat till Suezkrisen 1956. Numera är han en lika inbiten agitator för fred och nedrustning. På bilden talar han vid ett fredsmöte i Berlin år 2019. Foto: Britta Pedersen/TT

För 60 år sedan arbetade Daniel Ellsberg för försvarshögkvarteret Pentagon. Han kalkylerade hur många hundra miljoner människor som skulle dö om USA anföll Moskva och Peking med kärnvapen.

Senare bytte Ellsberg sida. Bland annat läckte han hemliga dokument om Vietnamkriget. I dag är Daniel Ellsberg lidelsefull Natomotståndare. Hans budskap till Sverige är:

Håll er utanför! Alliansen är en självmordspakt.

– Men är medlemskap i Nato verkligen det enda sättet att möta hotet från Ryssland? Sverige behöver ju inte vara Natomedlem för att höja sitt försvarsanslag. Ni har ett långtgående partnerskap med Nato och ni kan söka bilaterala överenskommelser för att öka er försvarsförmåga.

Daniel Ellsberg låter uppriktigt ledsen och bekymrad där han sitter på långväga zoomavstånd i Kalifornien och resonerar kring den väntade svenska ansökan om att gå med i försvarsalliansen Nato. Som pratade han om en god vän på väg att fatta ett galet beslut.

– Svenskarna har hedrat mig med utmärkelser och jag har många vänner där. Jag beundrar Olof Palme och framför allt Greta Thunberg. Sverige skulle kunna återupprätta sitt anseende som en nation som står för nedrustning och avspänning. Ett slags global moralisk pelare. I stället är ni nu beredda att liera er med de mörka krafterna som sysslar med kapprustning och hotar att utplåna mänskligheten.

Daniel Ellsberg lämnar den federala domstolsbyggnaden i Boston den 28 juni 1971. Han har erkänt att han lämnat hemliga dokument om Vietnam till pressen. Nu riskerar han 115 års fängelse.
Daniel Ellsberg lämnar den federala domstolsbyggnaden i Boston den 28 juni 1971. Han har erkänt att han lämnat hemliga dokument om Vietnam till pressen. Nu riskerar han 115 års fängelse. Foto: AP

Den nu 91-årige Daniel Ellsberg är världens kanske mest kände visselblåsare, en person som använt sin insyn i maktens olika etablissemang för att avslöja oegentligheter och lögner.

Ellsbergs motvilja mot Nato går tillbaka till början av 1960-talet när han som gossedocent från elituniversitetet Harvard, inte ens 30 fyllda, landade ett toppjobb vid forskningsinstitutet Rand Corporation. Rand arbetade nära Vita huset och Pentagon. En av Daniel Ellsbergs uppgifter var att ta fram underlag till USA:s kärnvapenpolicy.

– Jag skickade en fråga till Joint Chiefs of Staff (den amerikanska försvarsledningen) på uppdrag av president John F Kennedy: ”Hur många människor skulle dö om USA genomförde en kärnvapenattack mot Sovjetunionen och Kina?” Svaret kom prompt: ungefär 600 miljoner. Cirka 325 miljoner av dem var ryssar och kineser, 100 miljoner västeuropéer, 100 miljoner i dåvarande östblocket…

Daniel Ellsberg berättar att han stirrade på de kalla siffrorna och tänkte: ”Är detta den mest ondskefulla planen i mänsklighetens historia?”.

– Att planera för 600 miljoner människors död, är det mer djävulskt än att döda sex miljoner judar, som Hitler gjorde? Hur graderar man ondska?

Daniel Ellsberg kallas ibland ”visselblåsarnas grand old man”. Han stöttar också andra visselblåsare, exempelvis underrättelseanalytikern Bradley Manning (numera Chelsea Manning) som i början av 2010 läckte hundratusentals försvarsdokument inklusive videofilmer till Wikileaks. Här talar Ellsberg vid ett opinionsmöte för Manning i Dumrfries i Virginia i mars 2011.
Daniel Ellsberg kallas ibland ”visselblåsarnas grand old man”. Han stöttar också andra visselblåsare, exempelvis underrättelseanalytikern Bradley Manning (numera Chelsea Manning) som i början av 2010 läckte hundratusentals försvarsdokument inklusive videofilmer till Wikileaks. Här talar Ellsberg vid ett opinionsmöte för Manning i Dumrfries i Virginia i mars 2011. Foto: Robert A. Martin/AP

Den krassa massdödskalkylen, levererad av USA:s generaler, fick Daniel Ellsberg att fundera över Natos kärnvapenpolitik, där möjligheten att slå till först, ”first use”, inte är utesluten. Termen används för att avskräcka en motståndare som är överlägsen i konventionell styrka från att gå till angrepp.

Men Ellsberg läser in en större farhåga i begreppet.

– Kärnvapen är ju hörnstenen i försvarsalliansen. Natos kärnvapendoktrin bygger på att slå till först, ”first use”. Trots vetskapen om att ett fullskaligt kärnvapenkrig skulle orsaka en nukleär vinter som skulle utrota den absoluta merparten av människosläktet. Det är en självmordspakt ni ansluter er till, ropar Daniel Ellsberg från Kalifornien, men rättar sig genast:

– Det rätta ordet är inte suicid (självmord), utan omnicid (allas död).

Era svenska försvarsindustrier är säkert nöjda med att ett Natomedlemskap närmar sig

Trots insikten om kärnvapenstrategin fortsatte Daniel Ellsberg att arbeta för Rand i ytterligare ett decennium innan hans samvete sade ifrån. Då det blev en sorti med besked.

År 1971 pågick Vietnamkriget för fullt. Som forskare vid Rand hade Daniel Ellsberg full insyn i hemligstämplat material om kriget. Och han blev alltmer frustrerad över att USA:s ledande försvarspolitiker och militärer sade en sak till den amerikanska allmänheten – att kriget kunde vinnas – och en helt annan sak internt: att krigföringen fastnat i ett till synes evigt dödläge.

Därför beslöt han att lämna ut högvis av skyddade dokument till amerikanska massmedier. Dokumentsamlingen, 7 000 sidor i 47 pärmar, kom att kallas The Pentagon Papers. Publiceringen orsakade en politisk jordbävning.

Daniel Ellsberg talar vid ett antikrigsmöte i Harrisburg i Pennsylvania i april 1972. Vid den tiden pågick fortfarande rättssaken om The Pentagon Papers.
Daniel Ellsberg talar vid ett antikrigsmöte i Harrisburg i Pennsylvania i april 1972. Vid den tiden pågick fortfarande rättssaken om The Pentagon Papers. Foto: Rusty Kennedy/AP

Den sittande presidenten Richard Nixon fick sin ställning underminerad och tvingades så småningom avgå. Antikrigsrörelsen i USA fick en rejäl skjuts. Daniel Ellsberg var hårsmånen från att dömas till 115 års fängelse för stöld av hemliga dokument.

Men när det uppdagades att Nixons administration försökt sätta dit Ellsberg med olagliga metoder lades rättegången ned. Bland annat planerade Nixons hantlangare att droga Ellsberg med LSD när han besökte Washington för att ta emot en utmärkelse från en fredsorganisation. Men komplotten gick om intet eftersom LSD-dosen levererades för sent.

The Pentagon Papers bidrog till att USA lämnade Vietnam 1975. Sedan dess har Daniel Ellsberg gått till storms i kärnvapenfrågan och mot militarismen i stort, i synnerhet krigsindustrin. Inte bara i ord: han har gripits ett 80-tal gånger.

– Era svenska försvarsindustrier är säkert nöjda med att ett Natomedlemskap närmar sig. Har inte kollat själv, men vet du hur mycket Saabs aktier gått upp sedan Ukrainakriget började?

President Richard Nixon organiserade en specialstyrka med uppgift att skandalisera, skada och stoppa Ellsberg. Här lämnar Ellsberg en domstol i Los Angeles sedan det avslöjats att två av Nixons män gjort inbrott hos Ellsbergs psykiater.
President Richard Nixon organiserade en specialstyrka med uppgift att skandalisera, skada och stoppa Ellsberg. Här lämnar Ellsberg en domstol i Los Angeles sedan det avslöjats att två av Nixons män gjort inbrott hos Ellsbergs psykiater. Foto: Wally Fong/AP

Jag blir Daniel Ellsberg svaret skyldig, men snabbgooglar: vid intervjutillfället hade Saabs B-aktie stigit med över 87 procent sedan Rysslands invasion den 24 februari.

– Det är ingen tvekan om att Putins uppenbara, brutala aggression har utlöst konflikten. Men jag tror inte västvärldens militärindustriella komplex är missnöjt. Inte så att de vill att anfallskriget mot Ukraina ska leda till en kärnvapenkonflikt. Men de är beredda att chansa, att dansa på vulkanens rand. Därför att de tjänar en massa pengar på kriget.

– Jag är säker på att de svenska och finska industrimännen lobbat hårt för att deras länder ska gå med i Nato, och det långt innan frågan hamnade överst på den politiska agendan, säger Daniel Ellsberg och tillägger:

– Jag läste förresten en intressant artikel i Financial Times häromdagen. Jacob Wallenberg (styrelseordförande i Investor, Saabs storägare) hade besökt Finland och träffat den finske presidenten Sauli Niinistö.

Kärnvapenhotet från Ryssland har ju avskräckt USA från att intervenera direkt i Ukraina

Du talar om Natos kärnvapenpolicy och kapacitet, men den enda som hotat med kärnvapen i Ukrainakriget är ju Rysslands president Vladimir Putin?

– Det är helt riktigt att Putin kommer med hot som är chockerande, ja, galna. Frågan är då: är den här mannen galen? Ja, men inte galnare än Eisenhower (USA:s president 1953-1961) när han hotade Kina med kärnvapen, eller Nixon, som riktade samma hot mot nordvietnameserna under Vietnamkriget.

– På sätt och vis har Putin redan använt kärnvapen i Ukrainakriget. Kärnvapenhotet från Ryssland har ju avskräckt USA från att intervenera direkt i Ukraina. Men det är ett farligt spel, där övriga världen hålls som gisslan.

”USA har ett stort behov av statstjänstemän med civilkurage, som kan ge oss sanningen innan nästa krig bryter ut.” Ellsberg håller tal i New Jersey i november 2005, där han uppmanar andra amerikaner att blåsa i visselpipan.
”USA har ett stort behov av statstjänstemän med civilkurage, som kan ge oss sanningen innan nästa krig bryter ut.” Ellsberg håller tal i New Jersey i november 2005, där han uppmanar andra amerikaner att blåsa i visselpipan. Foto: Jose F. Moreno/AP

Att intervjua Daniel Ellsberg är en säregen upplevelse. Han börjar med att säga att han hör dåligt, så frågorna måste ställas med hög och tydlig röst.

Sedan talar han oavbrutet i över två timmar. Intervjuaren blir mer en sufflör. Men när jag skriver ned det ganska ensidiga samtalet visar det sig att jag fått svar på alla frågor jag tänkt ställa, och mer därtill.

I slutet av intervjun frågar jag om Ellsberg kan se något ljus, någon öppning i det rådande läget. Han svarar genom att återge de ord som Axel Oxenstierna, kung Gustav II Adolfs rådgivare, yttrande till sin son Johan när denne skulle representera Sverige vid fredsförhandlingarna i Westfalen 1648: ”Vet du inte, min son, med hur litet förstånd världen styrs?”.

– Det är ett av mina favoritcitat, skrockar Daniel Ellsberg.

Guide: Sverige och Nato – det innebär ett medlemskap

Föregående artikelProtestera vid riksdagshuset kl 10 idag! Till Nato på falska premisser – maning till ökad kamp och mobilisering för fred och demokrati mot Nato och kuppartade beslut.
Nästa artikelSveriges Natobeslut är inte demokratiskt
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

31 KOMMENTARER

 1. Det är dags för er fascister att ge upp. Jag har varit mot ett svenskt Nato-medlemskap hela mitt liv men Putins fascism fick mig att ändra på det. Jag har varit naiv.

   • Fascism är det styrelseskick västvärldens lever under idag. Demokratin är död i Sverige och västvärlden. Numera är det governance som gäller, ett styrelseskick som i praktiken är snudd på synonymt med fascism.
    De största makthavarna är inte politikerna utan globalister och deras storföretag. Dessa agerar genom sina lobbyorganisationer som The World Economic Forum, Bilderberg Meeting, The Trilateral Commission, The Club of Rome, European Round Table of Industrialists m.f. I dessa organisationer samlas politiker och globalister för att konspirerar mot folket och bestämmer om vår framtid över våra huvuden.

  • Sven, du verkar inte förstå att det är bombliberalerna som styr i EU och USA som är fascister! Det räcker med att du skrapar lite på ytan på dessa ”liberaler” dyker fascisten upp och det är därför de känner sig hemma med Zelensky som i stort sett förbjudit all opposition…Han är t o m värre än Poroshenko när det gäller fascistoida influenser. Inte ens Poroshenko gick så långt att han förbjöd all opposition. Sven läser nog för mycket fulmedia….

  • Ni bör lära er att hålla isär begreppen. Fascismen var den italienska versionen av nazistisk diktatur. Ordet kommer från det italienska ordet ”fascio” som betyder ett sammanbundet knippe av käppar. Det var symbolen för romarrikets väktare, tillsammans med en yxa. Det symboliserar styrka och makt. Ordet kommer från latinets ”fasces” som betyder ”bunt”. Symbolen används ännu idag i svenska polisens emblem.
   https://cdn.britannica.com/24/107524-050-DD0AD2D1/Fasces.jpg

   Socialdemokrati, representativ demokrati, fascism och nazism har alla sina rötter i Sovjet diktaturen, som var en representativ demokrati med begränsat val. All makt förflyttas från folket till politikerna och byråkraterna. Folk tillåts att var fjärde år rösta på vilken diktatur man vill ha. Nazismen och Fascismen tillåter bara förutbestämt tillåtna val eller valen avskaffas helt, Ukraina är ett dagens exempel, alla andra icke nazistiska partier och media samt alla språk utom ukrainska är förbjudna. I länder som Sverige tillåts inte folket välja representanter, dom utses av Partierna.

   I samtliga fall, inklusive Sverige, tillåts inget folkinflytande på besluten eller politiken. NATO är ett dagens exempel. Folket får endast rösta på Partier, som utser representanter, politiker och dikterar enväldigt politiken utan folkinflytande, och valen styrs med ”propaganda”, ett system för påverkan och styre som Romarna uppfann och som de tyska nazisterna fulländade, och som är flitigt i bruk i dagens Sverige. Jag kan inte så mycket om rysk politik, men vad jag förstår är Putin personligen vald med stor marginal, och under valperioden har hans stöd ökat markant.

   Kina har utvecklat en mycket avancerad direktdemokrati och folkstyre, tydligen så avancerad att svenskt normalt IQ är otillräckligt att förstå den. Svensk IQ nivå har sjunkit från just över 100 till 96, och minskar. Vid IQ av 90 upphör demokrati att fungera. Kinas IQ är idag 108. Ett IQ under 70 anses vara en intellektuellt handikapp. Mild intellektuellt funktionsnedsättning har ökat 600% i Sverige. Källa Psykologtidningen.
   https://samnytt.se/antalet-som-far-diagnosen-intellektuell-funktionsnedsattning-skenar/
   https://freewestmedia.com/2022/05/11/sweden-large-increase-in-individuals-with-intellectual-disabilities/

   • Genetiska/etniska skillnader är säkerligen en faktor men jag skulle gärna vilja se en undersökning på etniska svenskar också, en snabb jämförelse mellan mediainnehållet nu och och för trettio år sedan ger ju en fingervisning. Det görs också teknologiska framsteg inom idiotiseringssektorn, här ett dokument om kognitiv krigföring från NATOs innovation hub.

    https://www.voltairenet.org/IMG/pdf/20210122_cognitive_warfare.pdf

    ”Cognitive Warfare causes an insidious challenge. It disrupts the ordinary understandings and reactions to events in a gradual and subtle way, but with significant harmful effects over time.
    Cognitive warfare has universal reach, from the individual to states and multinational organisations. It feeds on the techniques of disinformation and propaganda aimed at psychologically exhausting the receptors of information.

    As defined by Clint Watts, cognitive Warfare opposes the capacities to know and to produce, it actively thwarts knowledge.

    Since the early 1990s, this capability has tended to be applied to the political, economic, cultural and societal fields.

    The instruments of information warfare, along with the addition of “neuro-weapons” adds to future technological perspectives, suggesting that the cognitive field will be one of tomorrow’s battlefields. This perspective is further strengthened in by the rapid advances of NBICs (Nanotechnology, Biotechnology, Information Technology and Cognitive Sciences) and the understanding of the brain. NATO’s adversaries are already investing heavily in these new technologies.

    The most striking shift of this practice from the military, to the civilian, world is the pervasiveness of CW activities across everyday life that sit outside the normal peace-crisis-conflict construct (with harmful effects). Even if a cognitive war could be conducted to complement to a military conflict, it can also be conducted alone, without any link to an engagement of the armed forces. Moreover, cognitive warfare is potentially endless since there can be no peace treaty or surrender for this type of conflict.”

    Detta går förstås hand i hand med WEF’s vision om 4IR (Fourth Industrial Revolution) där ”you are the product”.

    Följande artikel handlar om menticid och innehåller bl.a en intressant intervju med Mattias Desmet som beskriver Hannah Arendts begrepp ”mass formation”, smalt fokus -> låg funktionell IQ.

    https://margaretannaalice.substack.com/p/letter-to-the-menticided-a-12-step?s=r

 2. Putin hit och Putin dit?Jag förundras över att så många är okunniga om Usa ledda kärnvapen alliansen Nato. Vi vill ha nedrustning,det är ju det rätta och korrekta av så MÅNGA olika orsaker och anledningar.Vi vill inte ha Nato aktiviteter och kärnvapen i Norden. Vi vill inte att Östersjön militäriseras mer än det redan gjort på detta KORKADE sätt. Detta handlar inte om bara Ryssland och Putin,som propagandan ständigt hänvisar till. Nedrustning av alla slag både hos oss i Norden och övriga EU GENAST. Nedrustning av Östersjön GENAST och inte tvärtom. Hur kan man ärligt talat ens gilla Usa ledda kärnvapen alliansen Nato med dess ständiga upprustning över vårat heliga Europa,och nu även direkta hem Norden och Sverige? Hur och på vilket sätt är Nato bra för oss Sverige?Nato är ju världens farligaste organisation och i främsta ledet för jordens undergång så småningom. Finns INGET i närheten av detta KORKADE livsfarliga Nato. Man spelar rysk roulette med våra barn och barnbarns liv för generationer framåt

 3. Putin är en klockren fascist, den som inte ser det är blind. Antidemokraten, machobeteende, förakt för svaghet, homosexuella, nationalismen, historieförfalskning osv, osv.
  Och inte ett kritiskt ord från dig. Skamligt!

  • Som aktiv i Sveriges fredsråd och som enskild person har jag tagit avstånd från angreppet på Ukraina. Putin är vald i val 2018 bland flera kandidater och fick då 51 % av de röstberättigas röster, medan Trump fick 26 5 och Biden knappt 40 %. Legitimietsfråga? Ja nu har åsiktsfriheten stramats åt – liksom i Ukraina där 11 oppotitionspartier förbjudits. Erinrar mig USA:s hårda förföljelse av visselblåsare Assange, med stor svensk hjälp. USA är överlägsen då det gäller statskupper mot demokratier.

   Några statskuppsinsatser av USA sedan Biden blev senator:
   – 1983 USA Bishopregeringen i Grenada
   – 2002-2019 USA statskuppsförsök i Venezuela
   – 2014 Aristide i Haiti.
   – 2009 Zelaya i Honduras
   – 2013 Morsi i Egypten
   – 2014 Janukovitj, som fick 69 % i lovordat presidentval (OSSE) 2010
   – 2019 Morales i Bolivia.
   – 2000-talet Venezuela. Stöd till upprepade försök till statskupp mot presidenterna Chavez och Maduro.

   Angående historieförfalskning bevittnar vi en grandios historieförfalskning i dessa dagar av statsminister Andersson och hennes regering. Betydligt mer bekymmersamt.
   Försök och se åt båda håll.

   • Så du tror på ryska valresultat. Ja, jösses. Då är det ingen idé att diskutera.

    ——————————————————————————————-

    ”Vald bland flera kandidater”. Hur naiv får man bli. Och om du tror att du kan rättfärdiga rysk fascism genom simpel whataboutism tror du fel. Man kan ogilla USA men se fascismen hos den ryska regimen ändå.

    • Tror Sven på svenska valresultat? Eller de i Frankrike och USA? Nu senast i Frankrike såg vi ett fuskval utan dess like fullt med manipulerande och fulmedias propaganda. I USA vågade man inte ens räkna om rösterna färdigt manuellt när man såg vart det lutade i de delstater man började omräkningen! Var är den ryska fascismen om man får fråga? Det är ju nazism och fascism som Ryssland bekämpar i Ukraina t ex, du har nog missuppfattat alltihop! Och nog finns det mer och riktig opposition i Ryssland än det finns i Sverige som i stort sett har 8 partier med exakt samma sosse-politik och mikroskopiska skillnader oavsett vem som sitter som statsminister…

   • ”Vald bland flera kandidater”. Hur naiv får man bli. Och om du tror att du kan rättfärdiga rysk fascism genom simpel whataboutism tror du fel. Man kan ogilla USA men se fascismen hos den ryska regimen ändå.

    • Ja men vad då? Om nu fascism är så illa så har ju vi Global Politics-anhängare rätt när vi ser USA som det stora aggresiva svinet i världspolitiken. USA är ju ett typiskt exempel på fascism-stat. Politik och storföretag är sammanväxta.
     Ena dagen sitter en person i ett eller flera storföretags styrelser, nästa dag är han politiker och beslutar om statliga investeringar som gynnar det storföretag han var styrelseledamot i, nästa dag är han åter styrelseledamot i storföretaget.
     Ett annat fint exempel är att det är tillåtet att muta presidentkandidater. Storföretagen garderar sig och mutar båda kandidaterna.
     Dessutom är USA världsmästare, både idag och historiskt, när det gäller expansionism och imperialism. Och bakom detta ligger förstås storföretagens intressen för naturresurser och ökade marknader.

     Vid en jämförelse med Ryssland och Putin så förstår jag inte ens varför man ägnar tid och energi på att gälla över dessa. Varför inte lägga tid och energi på att kritisera och opinionsbilda mot den ojämförligt största och värsta fascistiska skurkstaten?

    • Skriver man som du gör ’sven’, så måste ditt namn vara ett annat. Du är inget annat än antisvensk och antieurope’, men säkert pro eu, fn, jodå o natofjantet med dess plastsoldater.

    • Sven.
     Jag tror inte att moralisk indignation är till någon större hjälp här.

     Det här handlar om geopolitik. USA:s hegemoni över världen hotas nu av Kina och Ryssland och USA vill försvara och bevara den.

     Hökarna i USA vet att dom inte kan attackera varken Ryssland eller Kina direkt utan att bli till en rykande radioaktiv askhög själva. Därför behövs en annan infallsvinkel.
     Två alternativ blir uppenbara. Det ena är att skapa motsättningar mellan Ryssland/Kina och andra länder och låta deras unga män dö i USA:s krig. Det andra är ekonomisk krigföring.

     USA verkar ha valt en kombination av dom båda.
     USA provocerade fram konflikten i Ukraina via NATO och använder Ukrainas folkn för att föra sitt krig mot Ryssland. Ett liknande scenario är under uppsegling i Taiwan.
     När Putin svalde betet och invaderade kunde dom drakoniska sanktionerna legitimeras.
     Kanske kalkylerar USA också med att om kriget kan förlängas så kan Ryssland bli så utmattat så att ett fullskaligt stormaktskrig kan vinnas.

     Notera att det hela tiden är USA som har intresse av krig och motsättningar. Ryssland och Kina har mycket större intresse i fredliga handelsförbindelser med världens länder.

     USA:s strävan att upprätthålla sin hegemoni är den enskilt största källan till krig och instabilitet i världen och NATO är ett av deras viktigaste redskap.
     Om NATO hade verkat för fred så hade dom vänt ut och in på sig själva för att släppa in Ryssland efter Sovjetunionens kollaps, men dom gjorde precis tvärtom.
     Orsaken är att USA inte hade något att vinna på att Ryssland skulle få utvecklas i fred och kanske bli en ekonomisk utmanare.
     Detta beskrivs i den sk. Wolfowitzdoktrinen.

     Med Kina gäller samma sak. USA försöker på alla sätt att provocera Kina till att anfalla Taiwan och köra ett Ukraina i repris.

     Sveriges rent fascinerande efterblivna politiker har nu valt att liera sig med krigsanstiftaren USA. Ett mer folkfientligt beslut går inte att föreställa sig.
     Nu gör dom vårt eget land till en av dom mest framskjutna måltavlorna i ett eventuellt riktigt krig mellan stormakterna. Det är t.om. sannolikt att Sverige och Finland i det här spända läget kan trigga igång det tredje världskriget med sina vanvettiga beslut.

     • Anders Åberg skriver: ”När Putin svalde betet och invaderade”.

      Det som förundrar mig är att all ni som anser att Putins och hans regim är så överlägsen alla andra, så intelligent, så strategist, samtidigt hävdar att han skulle ha lurats till att invadera. Hur går detta ihop?
      Jag har läst samma sak i många kommentarer att Nato, USA, EU, m.fl skulle ha lurat Putin till att anfalla Ukraina.

      Låter på mig som att Putin kan man lura vart man vill, eller?

     • Anders
      Det som förundrar mig är hur ni som försvarar västvärlden alltid hittar på saker om alla andra.
      Har ni verkligen inte ett enda sakligt argument att komma med?

      Jag tror inte jag någonsin har läst ett enda inlägg någonstans som påstår det du har inbillat dig.

     • Vad som också står i Wolfowitzdoktinen är att Europa hör till listan av potentiella utmanare att kuva. Den kommande deindustrialiseringen och tyska uppmaningen till befolkningen att frysa i solidaritet med självbestraffande sanktioner är ett exempel, Irakkriget och Saddams försök att sälja olja i euro ett annat. Så medan vi skickar hjälp till nazisterna i Ukraina och snart ställer upp som kanonföda i ett krig vi inte begriper och saknar intressen i går Europa under, mission accomplished.

     • Har man som ”Anders” inga sakliga argument att komma med så viftar man alltid till med Putin som fascist, kommunist, diktator och andra epitet för det har ”Anders” minsann läst i DN och då är det ju alldeles på gränsen till att vara ”sanning”! ”Anders” har aldrig funderat på att Putins agerande helt enkelt beror på att hans land faktiskt ÄR hotat och att ryssar faktiskt mördas i Ukraina? Det låter ju som en trolig anledning, eller hur? USA har som exempel startat krig för att de utan bevis påstod att Bin Laden var i Afghanistan vilket ju var en ren lögn som lätt kunde avslöjas! Att 14.000 ryssar dött i Ukraina är dock ingen lögn vilket ”Anders” mycket väl vet!

  • Sven
   Zelensky är en klockren fascist, den som inte ser det är blind. Antidemokraten, krighetsaren för Nato, förakt för oppostionen och fria media, ryssar, historieförfalskning om Azov, Maidan osv, osv.
   Och inte ett kritiskt ord från dig. Skamligt!

   • Zelensky genomför just nu samma åtgärder som Hitler gjorde. Totalitär kontroll av information, media, yttrandefrihet, censur, propaganda, förbud mot partier, osv.

 4. Vad spelar det för roll vad Putin är både hit och dit ärligt talat. Putin kommer inte sitta för evigt. Han är äldre nu och 70år. Men Nato är inte ens Nato”frågan”det ÄR Nato FRÅGORNA ju och MYCKET större än bara Putin hit och dit. Som skrev ovan är detta ju långt större än bara Putin. Kan passa på och även säga att Putin inte är perfekt,men han är bättre än många av våra EU ledare. Ryssland är inte perfekt.Men vilket EU land är perfekt ärligt talat. Nato FRÅGORNA är ju LÅNGT STÖRRE än bara Putin hit och Putin dit. Se på hela bilden här,och inte bara propagandan för då är det ju TVÄR KÖRT samma SEKUND. Blir förvånad och har svårt att tro på dej när du säger att du jämt varit Nato motståndare,MEN Putin är enda anledningen nu till att du ändrat dej. Detta betyder helt klart att du bara ser detta som en enkel”Nato frågan”då. Du har självfallet rätt till din åsikt. Men ber dej bara att utbredda din syn vad gäller Nato frågorna, och se helheten noggrannare här, när gäller Usa ledda kärnvapen alliansen Nato. Du blir förvånad då. Vill vi ha denna onödiga VIDRIGA och farliga upprustningen som fortsätter pågå,när det borde vara tvärtom. Nu gäller detta direkt på hemmaplan också och hela Norden är helt sluten nu,ihop med Östersjön dessutom. På vilket sätt är kärnvapen alliansen Nato ens bra för oss Sverige. Är det detta HELT KORKADE vi vill lämna till våra barn och barnbarn för generationer framåt,där utvecklingen blir rysk roulette för dom att hantera

 5. GO, Erdo , GO ! Man kan inte få allt lilla fredliga Sverige, så var det före den 15 maj, och det gick bra länge och väl, men ” Våra gärningar följa oss ! ” som det står på Börshuset. Särskilt när sossarna, för maktens skull i vintras, jobbade mot den väl egentligen tappra, PeshMerga flickan Amine, i riksdagen. Det var då det. Men man får inte bli osams med alla. Djävulen bor i detaljerna.

  Inte vill Turkiet hänga med Sverige, som har PKK medlemmar nära högsta statsledningen, Sverige har tydligen inte fattat vad utrikespolitiken kräver, lite dimmiga föreställningar om vad som går an.

  F.ö.:” Fienden lägger pussel – behåll din bit !” 1950talets kalla kallakrigsmörker sänker sig över oss, och det visar ju sig idag att alla svenskar låter väldigt osäkra, politikerpolitrukerna pekar med hela handen givetvis, men låter inte övertygande, nånting säjer oss att detta var spiken i kistan för Sverige, någon entusiasm kan man inte spåra, någonstans. Eftertankens kranka blekhet”: Men gå ut och stupa , det skulle se bra ut ! Sa man redan 1939/40. Allt snack om Gotland är bara kompensation, och bravado. Finnarna kommer att ta över Sverige, det som är kvar. Tiderna är hårda men moderna, men ett för stort spel, för ett litet land.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here