Alltför mesig riksrätt? Alltför dålig demokrati i USA? Från mina inlägg i DN.

6
1699

Frågan om demokratin i USA är aktuell nu i samband med presidentvalet. Det finns sedan tidigare många exempel på brister i denna.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som nu blivit litet extra aktuell. Som framgår under ”Relaterat” finns många andra exempel.


Alltför mesig riksrätt? Alltför dålig demokrati i USA? Från mina inlägg i DN.

DN publicerade nyligen artikeln DN: 700 historiker uttalar stöd för riksrätt mot Trump. och jag inleder med utdrag från artikeln:

”Inför onsdagens omröstning om riksrätten mot Donald Trump har 700 amerikanska historiker skrivit under ett gemensamt upprop i stöd för att åtala presidenten. Men många av dem är kritiska till Demokraternas hantering av processen.

I en opinionsmätning av Fox News den här veckan säger 50 procent att Trump bör ställas inför riksrätt och avsättas, medan 41 procent är emot riksrätten.
Bland USA:s ledande historiker råder däremot enighet. I ett gemensamt upprop skriver 700 amerikanska historiker att Donald Trump bör ställas inför riksrätt och avsättas som president.

”President Trumps frekventa och uppenbara maktmissbruk är precis det grundlagsfäderna hade i åtanke som skäl för riksrätt”, skriver historikerna i uppropet.

– Det mest uppenbara skälet till riksrätt ingår inte i demokraternas anklagelser: hans brott mot konstitutionens ”ersättningsklausul”, som förbjuder presidenten att ta emot gåvor från främmande länder. Hans kränkningar av denna klausul, i form av den affärsverksamhet han utfört med utländska regeringar för sina hotell, är uppenbara och pågående. ” (Slut på utdraget).

Tankeväckande eller hur? Man blir frestad att granska eventuell grund för riksrätt mot de senaaste decenniernas presidenter, men detta kan inte ske nu.

I stället vill jag för kännedom och begrundan återge två inlägg av mig under ”Ifrågasätt”, som DN publicerade. De återger mycket allvarliga begräsningar av demokratin i USA, begränsningar som sällan eller aldrig diskuteras.


Alltför dålig demokrati i USA?

Den första kommentaren till artikeln i DN av mig och överhuvud: ”Demokratin har försämrats alltmer (eller upphört, expresident Carter) i USA. I den första vetenskapliga studien baserad på multivariat analys av över 700 policyfrågor av 2 ansedda professorer blev slutsatsen: Trots det till synes starka empiriska stödet i tidigare studier för teorier om majoritetsvalsystem ( Majoritarian democracy) tyder våra analyser på att majoriteten av den amerikanska allmänheten faktiskt har litet inflytande över den politik som vår regering för. Amerikanerna åtnjuter många funktioner som är centrala för demokratisk styrning, till exempel regelbundna val, yttrandefrihet och föreningsfrihet och vida spridda (om än ifrågasatta) medborgarrätt.
Men vi tror att om beslutsfattandet domineras av mäktiga affärsorganisationer och ett litet antal välmående amerikaner, så har man all rätt att ifrågasätta påståendet att USA är ett demokratiskt samhälle. här.

En brist är att det fordras tillgång till hundratals miljoner för att kunna slutföra en presidentvalskampanj. Man talar om att ”dollarocracy” eller ”plutokrati” har ersatt demokrati. Även vid kongressval fordras tillgång till stora summor. Detta innebär en urholkning av demokrati, ja närmast en inbyggd risk för korruption. Och 26 % av röstberättigade stödde Trump – dolt legitimitetsproblem.”

Kommentar av annan läsare:
USA the land of the free and its president the leader of the free world. Jaha ja.

Freedom Score freedomhouse.org
United States: 86/100
Sweden: 100/100
Freedom in the World 2019 – https://freedomhouse.org/report/freedom-world/2019/united-states
Freedom House – https://sv.wikipedia.org/wiki/Freedom_House

Min andra kommentar i DN:

Vill påminna om att Freedom House inte är någon objektiv, oberoende instans ”Freedom House omsatte 29 miljoner US-dollar under räkenskapsåret 2016[3], vilket till 86% finansierades med anslag från federala amerikanska myndigheter. ” (Freedom House – https://sv.wikipedia.org/wiki/Freedom_House)

Man behandlar knappast den mycket allvarliga kritiken mot mot försämringar av demokratin i USA, som fått expresident Carter att offentligt påstå för några år sedan (före Trump) att demokratin försvunnit i USA:

Man måste ha tillgång till hundratals miljoner för att kunna fullfölja presidentkandidat – mycket få kan delta pga ekonomiska obegränsade möjligheter att påverka valet. Däri ligger en inbyggd korruption.

Vi har ”Gerrymandering kallas förändringar i valkretsindelning som görs enbart för att gynna ett visst parti eller en viss kandidat. Begreppet används framför allt i USA.” (Wikipedia).

Lågt valdeltagande: Trump fick stöd av 26 % av valmanskåren, Obama 31 % som mest (och Putin 51 %). Detta ger legitimitetsproblem som knappast diskuteras.

Vidare missgynnas fattiga av hårda krav på legitimation (DN-artikel i november 2012).

Fångar (USA har flest fångar i världen) får ej rösta. Betalda TV-inslag med smutskastning av motståndare har alltför mycket fått ersätta debatt enligt kritiker.

Utvandrade som har suttit i fängelse för grova brott får ej rösta (6 miljoner) och ej 8 % av afroamerikaner.

Relaterat.
Åtta sätt som gör USA:s valsystem odemokratiskt.
I USA gäller inte en grund för demokrati: En person- en röst!? Va!
Demokratin fungerar dåligt i USA enligt första vetenskapliga studien.
USA:s odemokratiska val.
Demokratin i USA fungerar dåligt enligt den första vetenskapliga studien.
Jimmy Carter säger till Oprah Winfrey att USA inte längre är en demokrati
Vet Radions “Konflikt” vad demokrati är? Om demokratin i Ryssland, Sverige och USA.
Dollarocracy – Hur pengar har förstört USA:s en gång ganska demkratiska valsystem
Korruption i USA:s politiska ledning
USA: Ekonomisk manipulation och korruption
Korruptionen i Ryssland och i andra länder

Föregående artikelBekämpa kapitalismen – inte tiggeriet!?
Nästa artikelMiljardärernas plan för kapitalets ålderdom
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

6 KOMMENTARER

 1. https://off-guardian.org/2019/12/18/nsa-whistleblower-mueller-report-based-on-fabricated-evidence/

  Personligen hyser jag ingen sympati alls för Trump. Men skall man åtala någon bör det ske i lagens anda, vilken bör tillämpas konsekvent med tidigare prejudikat som riktmärken. Det kan inte vara så att illegala angreppskrig passerar utan att leda till åtal medan en påstådd påtryckning mot annat lands statschef, som visade sig inte ens vara någon påtryckning, skulle leda till riksrättsåtal.

  I länken ovan sammanfattar Bill Binney sina tekniska utredningar kring det sk. RussiaGate och visar att CIA har hållit i trådarna. En kuppaktivitet pågår mot Trump som inleddes av Obama tillsammans med CIA och FBI. Det amerikanska rättssystemet har kollapsat och en rad personer knutna till Trump har lockats i juridiska fällor varefter de tilldömts helt sanslösa domar, genral Flynn m.fl.

  Trump snodde demokraterna på valsegern och utsikterna för dem är dåliga inför nästa val. Återstår således att rasera vad som finns kvar av demokrati och rättsstatlighet. Tulsi Gabbard var enda demokrat som lade ned sin röst i drevet därför att hon anser att det bara ökar polariseringen i USA.

  De flesta historiker i USA är demokrater så uppropet förvånar inte. Även forskningen i USA har fått en ideologisk slagsida som skadar dess trovärdighet. Men bland undertecknarna finns knappast Stephen F. Cohen, historikernas grand old man, som även röstat för demokraterna åtminstone fram till Hillary Clinton.

  • Glöm inte att lagen är även den skapad av den djupa staten för att gynna den djupa staten. Trump försöker i alla fall, men inte alltid på det mest framstegsvänliga sättet. Han arbetar typiskt en amerikansk affärsman, impulsivt och reagerar på händelser, utan strategiskt plan. I kamp mellan en irrationell affärsman och en rationell vinner den irrationella. Det är Trump, men det fungerar inte i politik.

   • Och ändå har han stort stöd av befolkningen i USA… Och gamila allierare i Europa håller tyst eller protesterar lamt.

 2. Donald Trump är främst företagare och affärsman. Trump är ägare av en hotellkedja.
  Sedan blev han USA:s president.
  Frågan jag ställer är om det kan vara rimligt att han avkrävs upphöra med sina engagemang i nationell och internationell affärsverksamhet i ett så ultrakapitalistiskt land som USA?
  Jag finner frågan motstridig och tror Donald Trump kommer gå vinnande ur den här striden.
  (Också.)

 3. Kolla in Jimmy Dore’s senaste youtube videos och hans intervju med Tulsi Gabbard om Pelosi och DNC gängets oseriösa impeachment bluff.
  Tulsi mot hela horden.

  Pelosi gäng som samtidigt som man påstår att DT är en rysk förrädare som bör avsättas GM riksrätt, ger honom en utökad militärbudget och pengar till Rymdkrig (just vad världen behöver), rätt till utökad övervakning av folket och godkänner hans förslag till domare.

  Hmm, låter rimligt eller? Riksrätten är en gigantisk bluff som Tulsi inte köpt, och oj vilken hatstorm hon fått mot sig av fårhorden av demokrater. Jimmy Dore brinner av rättmätig vrede och är i gammal god högform.

  Tulsi röstade Present och föreslog en Censure av Trump för hans verkliga brott, som stödet av Saudis krig i Yemen och stödet till Al Qaeda i Syrien m. m.
  Hon vill inte att Impeachment verktyget missbrukas för partistrategiskt missnöje av valresultatet 2016, och att man ist. besegrar Trump vid valurnorna 2020.

  Men, Pelosi och hennes hord av får har väl nu garanterat Donald segern 2020 samt möjligen också att Kongressen blir röd även den. Fast, kanske var det det som var meningen hela tiden?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here