Artikel 99 och den svenska moralens ändhållplats

14
1609

Eleanor Roosevelt håller upp FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.

Lagom till 75-årsdagen för FN:s Allmänna Deklaration om Mänskliga Rättigheter (10 december 1948) aktiverar FN:s generalsekreterare António Guterres deklarationens artikel 99. En sällan använd åtgärd som syftar till att ”uppmärksamma Säkerhetsrådet” på en situation som ”hotar bevarandet av internationell fred och säkerhet” – något som enligt Guterres är fallet i Gaza.

Ställd inför en resolution med krav på stopp för massdödandet i Gaza, humanitärt eld-upphör och förhandlingar röstar 13 av Säkerhetsrådets 15 medlemmar – inklusive de tre permanenta medlemmarna Ryssland, Kina och Frankrike – för resolutionen. Storbritannien lägger ner sin röst. USA lägger in sitt veto – och stoppar så resolutionen.

Var står då Sverige? Den svenska regeringen vägrar envist att beskriva dödandet av minst 18.000 människor, majoriteten kvinnor och barn, i Gaza som ett övervåld som måste upphöra. Biståndet till Palestina dras in. I FN:s Generalförsamling lägger man ner sin röst om en resolution som kräver humanitär vapenvila. Den 25 oktober undertecknar man ett nytt avtal om vapensamarbete med Israel, och 5 december ett avtal med USA om stationering av amerikansk militär på svensk mark – inklusive möjliga kärnvapen. Och opinionsbildare, media och majoritetssamhället i gemen, tiger och samtycker.

Sverige, en gång ledande medlare i Mellanöstern och bäst i klassen vad gäller FN-arbete för fred och demokrati, har förvandlats till en patetisk folkmords-apologet och tillskyndare av västerländsk imperialism och kolonialism. Det svenska tigandet har fört oss till en moralens ändhållplats – en plats det kommer att bli svårt att återvända från.

Relaterat

75-årsdagen av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna


Nya DCA-avtalet med USA minskar Sveriges oberoende och ökar risken för krig
Vad är demokrati egentligen?
Gör som medie-Sverige: Protestera för yttrandefrihet och mot (själv)-censur och förslag om ”Spionerilag”!

Föregående artikelFNs f.d. vice generalsekreterare med skarp kritik av USA och Nato
Nästa artikelDet som händer i Myanmar kanske inte slutar i Myanmar
Gunnar Olofsson är kirurg och har flera gånger arbetat i Palestina. Han är ordförande i Borås Palestinagrupp och är en landets främsta experter på Israel och Palestina.

14 KOMMENTARER

 1. Flygförbud för sionisterna över Palestina.
  Avväpna det sionistiska Israel.
  Beväpna palestinierna.
  Krossa sionismen.

 2. Man undrar vad herrar som Hammarskjöld, Raoul Wallenberg och andra tidigare höga svenska postinnehavare som Jan Eliasson skulle tycka om Sveriges krypande (ja till och med baklänges krypande) i denna situation?

  Visst är det skamligt. Men nu har svensk utrikespolitik åtminstone vilja förändra sig. Ty vi måste krypa för Washington. Nato-medlemmar som Norge, Belgien och Spanien klarar däremot av att ha åtminstone civiliserad debatt MOT de israeliska krigsbrotten.

  Men inte i Hammarskjölds och Raoul Wallenbergs hemland. För allt prat om just fred kan ju, hemska tanke, skada den amerikanskt ledda ”fredsprocessen”.

  Vi har helt enkelt blivit en masochistisk satellit- och vasallstat. Äntligen! Det här har moderater, liberaler, centerpartister och kristdemokrater krupit såååå länge för. Att slippa vara Raoul Wallenbergs och Hammarskjölds moraliska, självtänkande stat.

 3. 1. En multinationell styrka bestående av arméer från Ryssland, Kina, Iran, Sydafrika och Arabländer plus arméer från Latin Amerika (Brazil, Bolivia, Colombia, Venezuela och Kuba) inrättas.

  2. Den multinationella styrkan säkrar området motsvarande hela Palestina enligt 1967 års gräns per omgående. En fri Palestinsk stat förkunnas högtidligt och antas i FN.

  3. Parallelt avvecklas Apartheid israel, företrädesvis fredligt.

  • Helt enig.

   Det behövs ett internationellt militärt ingripande i regionen som delar upp dessa religiösa sektstrider som nu pågått i dryga 56 år.

   Dessutom borde framtida Israels och Palestinas försvarsmakter bara få vara lika stora och innehålla samma slags vapenslag – d.v.s. et avskaffande av Israels bombflyg och drönarbombare, för att hålla regionen säker och fri från framtida anfallskrig. Därutöver måste Israels illegala kärnvapeninnehav helt nedmonteras. Denna sista punkt glömmer alla och envar!

 4. Den svenska ELITENS moraliska ändhållplats! Den sammanfaller Finansmediala komplexets moral: Att det inte finns någon annan moral pengar. I den moralen kan allt köpas och säljas: Kvinnor, surrogatmödrar, knark, orgasn från fattiga, röster, beslutsfattare m.m.

 5. De två sista Patrioterna var Erlander och Palme (därför utsåg Tage Palme, på samma sätt som Jeltsin utsåg Putin..och som Joseph Kennedy gjorde allt för att hans son skulle bli president). Problemet är och har alltid varit det samma. Sedan åtminstone Ludvig XVI, som förstod vem som höll på att skinnflå Frankrike (Frankrike hade år 1789 en admin på 5% v statsbudgeten, 25% till militären, 52% till det rotchildska statsbankruttsystemet). Ludvig XVI bröt sig loss..för några månader..och fick sedan en revolution. Det satt 7 fångar i Bbastiljen (som i den dåtida monopolistmedian (guess who owned it) sades vara ett tortyrcentra. What has ever changed.

  Napoleon Bonaparte..bröt sig loss från det rotschildska fängslet och fick krig. Andrew Jackson gjorde det, och fick krig (rotchildarna beordrade och duckade bakom britterna, som vanligt) och brände ned vita huset 1812. President Mckinley gjorde det, och blev mördad. Hitler gjorde det, och fick krig. Stalin gjorde det 1948 och fick kalla kriget och blev sedan förgiftad, JFK gjorde det och blev mördad. Gaddafi gjorde det, Libyen mördades och hela Libyska folkets guldreserv på 180 ton och smugglades till sionistfästet i smutsington (50% till ruttschildarna i ’”city” .

  Nu återstår 5-10 länder, som vägrar ge vika för rotschlidarans patetiska centralbankskrig. Dessa Länder har Kärnvapen, och det ska de ha tills rotschldarna, rockefellarna och de andra klanerna är bekämpade. Allt, allt handlar om detta. Nu

  • Med det hutlösa språkbruket vinner Du inga politiska pluspoäng i Sverige för Palestinas sak. Det är fullständigt kontraproduktivt. Försök vara pedagogisk och vinna över de som tvekar till förmån för de utsatta palestinierna i stället

   Häromdagen skulle den kända rysk-amerikanska författaren Masha Gessen få det höga tyska priset Hannah Arendt-priset i Bremen. Geshen är av judisk familj och många av hennes förfäders generationer strök med i förlíntelsen- Hon vet vad hon talar om.

   Hon skrev dagarna innan en artikel om västs förhållande till Israel och hur Israel behandlar palestinierna i Gaza. Hon beskrev Gaza som ett ghetto där de som bor där behandlas på precis samma vis som de nazistiska tyskarna behandlade judarna i de nazistiska jude-ghettona runt om i Europa. Gessen skrev (modigt) med provokativ text att ”israelerna nu håller på att likvidera detta ghetto”.

   Det gick ett komplett politiskt raseri i Tyskland, själva staden Bremen har tagit avstånd och närvarade inte vid prisutdelningen och många andra orkade inte heller inse att det hon sagt var helt enkelt sanningen. Inte heller orkar den organisation som ansvarar för Hannah Arendt-prisets utdelande, Heinrich Böll Foundation, inse samtida fakta – även de själva tycks ha avstått deltagande från prisutdelningen.

   Men sakta men säkert kan goda tänkare, författare och intellektuella påverka och få ett så pro-sionistiskt och pro-israelfascistiskt land som dagens Tyskland tyvärr utvecklats till, att sakta ändra sig och se till att vid ännu ett pågående folkmord av en fascistisk krigs- och våldsregim som Netanyahuregimen, så att Tyskland ännu inte en gång till hamnar på just FEL SIDA av historien och till slut ställer sig på de israeliska krigsoffrens sida.

   Till redaktionen: kanske vore det lämpligt att ta in Masha Gessens uttalande i saken eller artikel här, som visar att en samtida intellektuell faktiskt KAN såsom efterlevande överlevare till förintelsen, i just Tyskland kan mot tysk vilja ta avstånd från det israeliska fascistiska angreppskrig som nu inne på sin dryga 70:e dag totalt försänker Gaza i det gamla grekerna kallade för ett oulokaust: en folkundergång?

    • Du måste förstå att svenska allmänheten och många riksdagspolitiker känner inte till sådana här semantiska ordskillnader. De uppfattar det bara som propagandiskt råskäll -och som brutal anti-judisk antisemitism. (Jag VET att palestinierna också är ett semitiskt folk -men hur många Svenssons gör det?). Det är bara onödigt frånstötande.

     Använd istället normal skriv-, samtals- och debatton i Dina argument så orkar de som inte är djupt insatta läsa och rentav acceptera Dina texter än bara kraftfullt råskäll -som bara stöter bort läsare som istället KAN VINNAS!

     Det var min poäng. Tiden, kunskapen och utvecklingen står på palestiniernas rättmätiga sida! Världsopinionen även i de mest pro-israeliska länder har börjat vända eller har redan vänt. Men låt oss alla välkomna dem med argument i god ton och normala ordval.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here