Femtio stater – men inte Sverige – har ratificerat FN:s kärnvapenkonvention! Stor framgång!

2
2961

Nytt glädjande besked kom sent igår från Beatrice Finh, talesperson för ICAN som fick Nobels fredspris 2017. Via mail till Eva Jonsson, ordförande i Nej till Nato, kvinnan bakom Fredskalendern.
”The big moment is finally here: the UN Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons (TPNW) just reached the 50 ratifications needed for entry into force! Just now, Honduras ratified the treaty – only one day after Jamaica and Nauru submitted their ratifications – bringing about a historic milestone. In 90 days the TPNW will enter into force and become binding international law!”

En stor framgång!

Den 47:de staten att ratificera var Tuvalu tillsammans med 11 andra öar i Still Havet. De övriga 46 är

PÅ hemsidan för ICAN kan man läsa

”Den 24 oktober 2020 nådde FN-fördraget om förbud mot kärnvapen de 50 stater som krävs för att det ska träda i kraft, efter att Honduras ratificerat bara en dag efter att Jamaica och Nauru lämnat in sina ratificeringar. Om 90 dagar kommer fördraget att träda i kraft och cementera ett kategoriskt förbud mot kärnvapen 75 år efter deras första användning. Detta är en historisk milstolpe för detta mycket viktiga fördrag.

Innan TPNW (Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons) antogs var kärnvapen de enda massförstörelsevapen som inte förbjöds enligt internationell lag, trots deras katastrofala humanitära konsekvenser.

Nu, då fördraget trätt i kraft, kan vi kalla kärnvapen vad de är: förbjudna massförstörelsevapen, precis som kemiska vapen och biologiska vapen .

ICAN: s verkställande direktör Beatrice Fihn välkomnade det historiska ögonblicket. ”Detta är ett nytt kapitel för kärnvapennedrustning. Årtionden av aktivism har uppnått det som många sa var omöjligt: kärnvapen är förbjudna”, sade hon.

Setsuko Thurlow, överlevande från atombombningen i Hiroshima, sa ”Jag har ägnat mitt liv till avskaffandet av kärnvapen. Jag har bara tacksamhet att ge till alla som har arbetat för att vårt fördrag ska lyckas. ” Som en långvarig och ikonisk ICAN-aktivist som har tillbringat årtionden med att berätta om de fasor som hon mötte för att öka medvetenheten om de humanitära konsekvenserna av kärnvapen hade detta ögonblick särskild betydelse: ”Det här är första gången i internationell rätt som vi har varit så erkänd. Vi delar detta erkännande med andra över hela världen, de som har drabbats av radioaktiv skada från kärnvapentestning, från uranbrytning, från hemligt experiment. ”

Överlevande av de som utsatts för atomanvändning och testning över hela världen har förenat sig med Setsuko för att fira denna milstolpe. De tre senaste staterna att ratificera var stolta över att vara en del av ett sådant historiskt ögonblick. Alla 50 stater har visat äkta ledarskap för att uppnå en värld utan kärnvapen, allt medan de står inför mycket hårda påtryckningar från de kärnvapenade staterna för att inte göra det.

Ett nyligen skrivet brev, som erhölls av AP bara några dagar före ceremonin, visar att Trump-administrationen direkt har pressat stater som har ratificerat fördraget att dra sig ur det och avstå från att uppmuntra andra att göra det, i direkt strid med deras skyldigheter enligt fördraget.

Beatrice Fihn sade: ”Verkligt ledarskap har visats av de länder som har anslutit sig till detta historiska instrument för att ge det ställning som lag. Desperata försök att försvaga dessa ledares engagemang för kärnvapennedrustning visar endast rädslan för kärnvapenade stater för den förändring som detta fördrag kommer att medföra. ”

Detta är bara början. När fördraget har trätt i kraft kommer alla konventionsstater att behöva genomföra alla sina positiva skyldigheter enligt fördraget och följa dess förbud. Stater som inte har anslutit sig till fördraget kommer att känna dess makt också – vi kan förvänta oss att företag slutar producera kärnvapen och finansinstitutioner slutar investera i kärnvapenproducerande företag. Hur vet vi det?

Eftersom vi har nästan 600 partnerorganisationer i över 100 länder som åtagit sig att främja detta fördrag och normen mot kärnvapen. Människor, företag, universitet och regeringar överallt kommer att veta att detta vapen har förbjudits och att det nu är dags för dem att stå på rätt sida av vår gemensamma historia.

 

Relaterat.

Upprop med stöd av många föreningar: Regeringen bör utan dröjsmål signera FN:s konvention om förbud mot kärnvapen.
Regeringen, skriv på förbud mot kärnvapen.
Femtiosex tidigare politiska ledare från 22 länder – men ingen från Sverige – manar till att skriva på FN:s kärnvapenkonvention.
En appell för ett kärnvapenfritt Europa.

Föregående artikelFel att ge Nobelpriset till FN:s livsmedelsorganisation?
Nästa artikelVad hände vid manifestation för Julian Assange i fredags?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Mest intressant är att åtskilliga stater har gått rätt emot USA och ignorerar USAs hotelser och påtryckningar om ”konsekvenser” om dom skriver på. Sverige har gjort en Kowtow.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here