Gula västarna ökar från 38 000 för 2 veckor sedan till 84 000 i lördags. Macron tar initiativ. Vad sker nu?

2
1362
Gula västar i Bourges 190112. Mediapart.

Gula västarna i Frankrike hade i lördags sin nionde manifestation, med en ökning av deltagande med över 60 % jämfört med förra lördaag.

DN skriver ”Omkring 84 000 människor deltog i Gula västarnas (Gilets jaunes) demonstrationer runt om i Frankrike, enligt fransk polis.
Det är en klar ökning jämfört med föregående lördag, då 50 000 gick ut på gatorna. Fler än 240 personer greps av polis, men våldet ska ha varit mindre enligt någon rapport..”
DN
För två veckor sedan deltog 38 000, nu mer än dubbelt så många.

DN rapporterar vidare ”Stödet för Gula västarna är fortsatt starkt, men har sjunkit till 60 procent.” Detta är ett mycket starkt stöd, skyhögt större än stödet till något parti vid val, där 30 % stöd vanligen ses som ett mycket bra resultat nu för tiden.

Gula västar. Bilden visar att aktioner förekom över hela landet. Bild från gilets-jaunes.com

Pål Steigan skriver ”President Emmanuel Macron försökte på samma gång återfå initiativet genom ett brev till franska folket på 2335 ord. I brevet skriver han att han inser att många människor är missnöjda och rasande och han säger att han förstår att de beror på alltför stora skatter, för låga löner, dåliga offentliga tjänster och dåliga levnadsvillkor. Men samtidigt ber han att det franska folket ska ”vända raser till lösningar”. Och han ber om dialog, men han ställer ett villkor, som han säger: han accepterar inte någon form av våld. Det är konstigt då han skickar ut en armé av poliser som använder ett mycket allvarligt våld mot demonstranterna. Upprorpolisen är utrustad med automatvapen som de använde mot demonstranterna. För närvarande är det antagligen gummikulor de skjuter, men erfarenheten visar att de i vissa situationer kan vara dödliga. Vad är det som anses känneteckna ”regimer”? ”Att de skjuter på sitt eget folk.” Pål Steigan

I brevet som inbjuder till allmän debatt i hela landet från och med 15/1 fram till 15/3 ställer president Macron frågor till debatt inom fyra områden Brev från president Macron Inom skatteområdet frågar han:

”Hur kan vi göra vårt skattesystem mer rättvist och effektivare? Vilka skatter tycker du borde sänkas först? (Vi kan i alla fall inte genomföra skattesänkningar utan att sänka den totala nivån på våra offentliga utgifter.) Vilka besparingar tycker du bör prioriteras? Ska vi ta bort några offentliga tjänster som är föråldrade eller för dyra jämfört med deras nytta? Omvänt ser du nya behov för offentliga tjänster och hur man finansierar dem?”

Han nämner inte de Gula västarnas viktig krav på att förmögenhetsskatt åter ska införas.

Han skriver också ”Det andra ämnet där vi måste fatta beslut gäller staten och myndigheternas organisation.Den ekologiska övergången är det tredje temat och det är avgörande för vår framtid. Slutligen menar Macron att det är klart att den period som Frankrike går igenom visar att vi behöver ge större styrka till demokrati och medborgarskap.”

Hur kommer det att gå? Min tro är att Macrons utspel kan bli ganska framgångsrikt och leda till minskning av protesterna, åtminstone för en tid. Det är viktigt att deltagandet och synpunkterna sammanställs. Man får hoppas att de Gula västarna är aktiva även i detta.

Men bara en liten del av Gula västarnas 42 krav har bifallits. De 42 kraven från de Gula västarna De grundläggande motsättningarna i Frankrike kvarstår.
Och liknande motsättningarna finns i väldigt många andra länder i Europa och annorstädes. Gula västar har framträtt i Belgien. Och i Sverige. Flera evenemang av Gula västar planeras! Återkommer om det.

Minns också att Gula Västarna har tvingat Macron till eftergifter. vid sitt tal 10/12 lovade han. Macron gör eftergifter – en ny framgång för Gula västarna
* en ökning av minimilönen (SMIC) med 100 euros (drygt 1000 kronor). Nu är minimilönen omkring 1500 euros och närmare 1200 euros efter avdrag för skatt och sociala avgifter vid en arbetsvecka på 35 timmar.
* inga sociala avgifter (CSG) för de med en pension på under 2000 euros. Tidigare var gränsen 1280 euros. I Frankrike har man vid sidan av vanlig skatt denna avgift, CSG, sedan 1991. Många pensionärer är aktiva i de Gula västarna.
* Ingen extra skatt eller avgift för övertidsarbete från och med 2019.
* Att bonus vid slutet av året, som är ganska vanligt i Frankrike, inte skulle beskattas.
* Men han ville inte åter införa förmögenhetsskatt.
Le Monde

Varför ska de nöja sig med detta? Undrar nog många Gula västar.

Relaterat.
Den franska våren
De 42 kraven från de Gula västarna
Vart går Gula västarna?

Föregående artikelÄr Ryssland imperialistiskt?
Nästa artikelGlädjande besked: Tulsi Gabbard kandiderar som president i USA 2020
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

  1. Omvärlden måste agera för att skydda det franska folket från diktatorn Macron. Diktatorn Macron fortsätter att skada och skörda liv. Dessutom använder diktatorn vapen avsedd att orsaka lidande och skada.

    http://www.nyhetsbanken.se/2019/01/fem-allvarligt-skadade-av-macrons-nya.html

    Macron måste avgå och omvärlden behöver stödja de franska demokrati och frihetskämpar. Macron tampar på folkrätten! Den internationella brottsdomstolen ICC måste efterlysa diktatorn Macron för folkrättsbrott.

    Senaste nytt hittar du här:
    https://www.rt.com/news/449190-yellow-vest-protests-act10/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here