Intryck från SVT:s program ”Sverige möts” om Ukrainakriget.

2
1111
Ukraina Wikimedia Commons. Anti-terrorist_operation_in_eastern_Ukraine_(War_Ukraine)_(26501152794). Bild av förstörelse i staden Lyschansk i Ukraina.

Onsdagen den 18 okt. visade SVT diskussionsprogrammet ”Sverige möts” om Ukrainakriget. En panel på sju personer skulle avhandla kriget och vad man kan göra. I panelen deltog bland andra fredsaktivisten Karin Utas Carlsson, som inte fick kommas till tals som hon hoppats. Se hennes kommentar i artikeln

I programmet menade riksdagsman M Oscarsson (KD) att Ryssland vill erövra hela Ukraina, och upprätta imperium. Rysslands handlingar (och ord) visar att detta är fel. Ska man erövra behövs en numerär överlägsenhet, dvs. minst en miljon man, som flera experter (bl.a. Tunander) påtalat.Viktig fråga från Ola Tunander: Har Ryssland brutit mot internationell rätt? Del III Ryssland gick in med max. 200 000, varav 40 000 mot Kiev, troligen färre än den ukrainska styrkan där. Troligen för att kamouflera huvudmålet Donbass. Krigsförloppet där Ryssland inte verkar inriktat på att erövra territorium talar för detsamma.

I mars 2022 var Ryssland beredd att avstå från erövrat land och en överenskommelse med Ukraina var nära enligt bl.a. Israels premiärminister Bennet som var en fredsmäklare. Boris Johnson for snabbt till Kiev och Ukraina drog sig undan. Fredsinitiativ av Turkiets president Erdogan och av Israels premiärminister Bennet

Ryssland erkänner Ukraina som stat, och har inte krävt Zelinskys avgång, medan Zelinsky kräver Putins avgång för samtal om fred.

Putin avvisade före 2022 inviter från Donbass om anslutning till Ryssland. Han trodde på och talade för FN-stödda Minsk II, vilket Macron och Merkel saboterade enligt medgivande i år. Frankrikes expresident Hollande bekräftade Merkel: Minsk II var för rusta upp Ukraina och lura ryssarna.

Skulle innebära ökad självständighet för Donbass inom Ukraina.Frankrikes expresident Hollande bekräftade Merkel: Minsk II var för rusta upp Ukraina och lura ryssarna. Medan Gunilla Herolf i panelen sa att Ryssland omedelbart bröt mot Minsk II, utan mothugg.

Imperium ja. KD:s utrikespolitiske talesperson M Oscarsson är helt blind för USA:s imperium med 700-800 militärbaser och kontrollen över Nato, för Nato:s utvidgning och hot mot Ryssland.

Ukraina har kommit att bli en spjutspets för USA-Nato, i USA:s uttalade mål att försvaga Ryssland. Med Zelinskys tal om Nato-medlemskap, ev. kärnvapen i Ukraina och upptrappning av det långvariga inbördeskriget mot landsmännen i Donbass. Upptrappat ii februari 2022 före Rysslands angrepp och 14000 döda enligt FN-källor.

Biden instruerar Stoltenberg.

Stoltenberg har nu medgivit att Nato:s utvidgning var en orsak till kriget. Stoltenberg: NATO-utvidelse førte til russisk invasjonVarför ville ej USA/Nato seriöst gå i diskussion om Rysslands (och andra staters) säkerhet, baserat på olika tidigare internationella överenskommelser?

Att Ryssland reagerade starkt är förståeligt, men jag fördömde direkt angreppet på bloggen på morgonen 24/2 2022. Ett-årsminne: ”Accepterar inte Rysslands angrepp i Ukraina”
Den stora majoriteten av världen stater ställer inte upp på sanktionerna. Ukraina lär inte vinna kriget militärt. Ryssland anser tydligen att man slåss för sin existens som stat. (Har ni sett kartorna i olika militärtidskrifter med uppstyckning av Ryssland?)

Kriget har gjort Ukraina ännu mycket mer beroende av USA/Nato. ”Han som bestämmer” (Biden) är lika intresserad av fred i Ukraina som i Mellanöstern. Som politiker i USA säger så slåss Ukraina för USA medan Ukrainas försvarsminister sagt att Ukraina strider för Nato.

Nej! Det behövs vapenvila och fred i Ukraina! Garanterad säkerhet för Ryssland och Ukraina. Afrikanska ledare, Kina och andra har kommit med intressanta förslag. Här ett positiv besked ”Kiev öppnar för förhandlingar? Fredssamtal om Ukraina kan börja först när Kiev häver sitt förbud mot sådant förhandlingar, sade Rysslands president Vladimir Putin på en presskonferens i Beijing i onsdags. Enligt Putin har det kommit signaler från vissa ukrainska tjänstemän om att fredssamtal kan vara möjliga.https://tass.com/politics/1692945

Medan USA och Nato nu trappar upp kriget mot Ryssland i Ukraina (https://www.indianpunchline.com/biden-gives-booster-dose-to-the-faltering-ukraine-war/)

Krigshaukene i Washington vil ha storkrig – og hvem kan hindre dem?

Man kan konstatera att SVT liksom andra etablerade svenska media presenterar en falska bild av kriget. Detta ökar stödet för fortsatt´krig och dödande i Ukraina
:

Föregående artikelStödet för Palestina mot Israels etniska rensning växer
Nästa artikelHur mina inlägg i debatt i DN censureras och hur yttrandefrihet kan strypas
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

  1. Ärligt talat, vet vi inte den ryska slutbilden och slutmålet med kriget: delat Ukraina och ”förhandlingar” med befintlig eller nyinsatt annan makt i Kiev, eller övertagande av hela territoriet, med befintliga politiker kvar i Kiev eller nyinsatt ”rysk” regim.

    I och med skjutvapenattentatet mot ukrainsk-ryske politikern Oleg Tsarjov i helgen i Jalta(Krim), av förmodligen ukrainska hemliga agenter, så lär han stått på förrädarlista för att han skulle varit den nyinsatte makthavaren i Kiev om ryska styrkor våren 2022 intagit makten i huvudstaden Kiev. Vi vet naturligtvis inte om några slutmål och slutplaner eftersom de inte avslöjas för fienden.

    Vi känner helt enkelt knappast till de ryska politiska slutplanerna i komplett form med landet Ukraina.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here