Israels folkmord är ett svek mot Förintelsen

9
991


En artikel av Chris Hedges, med flera länkar. https://www.unz.com/article/israels-genocide-betrays-the-holocaust/

____________________

och https://scheerpost.com/2023/12/31/israels-genocide-betrays-the-holocaust/
Israels Lebensraumsplanför Gaza, som lånats från nazisternas avfolkning av judiska ghetton, är tydlig. Förstöra infrastruktur, sjukvårdsinrättningar och sanitet, inklusive tillgång till rent vatten. Blockera transporter av mat och bränsle. Släpp lös urskillningslöst industriellt våld för att döda och skada hundratals människor varje dag. Låt svält grassera – FN uppskattar att mer än en halv miljon människor redan svälter – och epidemier av smittsamma sjukdomar, tillsammans med de dagliga massakrerna och fördrivningen av palestinier från deras hem, förvandla Gaza till ett bårhus. Palestinierna tvingas välja mellan att dö av bomber, sjukdomar, exponering eller svält eller att fördrivas från sitt hemland.

Vi kommer snart att nå en punkt där döden kommer att vara så allmänt förekommande att deportering – för dem som vill leva – kommer att vara det enda alternativet.

Danny Danon, Israels tidigare FN-ambassadör och en nära allierad till premiärminister Benjamin Netanyahu, berättade för Israels radio Kan Bet att han har kontaktats av ”länder i Latinamerika och Afrika som är villiga att ta emot flyktingar från Gazaremsan”. ”Vi måste göra det lättare för Gazaborna att ta sig till andra länder”, sade han. ”Jag talar om frivillig migration av palestinier som vill lämna.

Problemet just nu ”är länder som är villiga att ta emot dem, och vi arbetar på detta”, sade Netanyahu till Likuds Knesset-medlemmar.

I Warszawas ghetto delade tyskarna ut tre kilo bröd och ett kilo marmelad till alla som ”frivilligt” registrerade sig för deportation. ”Det fanns tillfällen då hundratals människor fick köa i flera timmar för att bli ’deporterade’”, skriver Marek Edelman, en av befälhavarna under upproret i Warszawagettot, i ”The Ghetto Fights”. ”Antalet människor som var angelägna om att få tre kilo bröd var så stort att transporterna, som nu avgick två gånger dagligen med 12.000 människor, inte kunde ta emot dem alla.”

Nazisterna skeppade sina offer till dödsläger. Israelerna kommer att skicka sina offer till eländiga flyktingläger i länder utanför Israel. De israeliska ledarna marknadsför också cyniskt den föreslagna etniska rensningen som frivillig och en humanitär gest för att lösa den katastrof de skapat.

Detta är planen. Ingen, särskilt inte Bidenadministrationen, har för avsikt att stoppa den.

Den mest oroande lärdom jag har dragit av att ha bevakat väpnade konflikter under två decennier är att vi alla har förmågan att, med lite knuff, bli villiga bödlar. Gränsen mellan offer och förövare är hårfin. Den mörka lusten till raslig och etnisk överlägsenhet, till hämnd och hat, till utrotning av dem som vi fördömer som förkroppsligande av ondskan, är gifter som inte begränsas av ras, nationalitet, etnicitet eller religion. Vi kan alla bli nazister. Det krävs väldigt lite. Och om vi inte står i evig vaksamhet mot ondskan – vår ondska – blir vi, precis som de som utför massmorden i Gaza, monster.

Skriken från dem som dör under rasmassorna i Gaza är skriken från de pojkar och män som avrättades av de bosniska serberna i Srebrenica, de över 1,5 miljoner kambodjaner som dödades av röda khmererna, de tusentals tutsifamiljer som brändes levande i kyrkor och de tiotusentals judar som avrättades av Einsatzgruppen i Babi Yar i Ukraina. Förintelsen är inte en historisk relik. Den lever, lurar i skuggorna och väntar på att tända sin onda smitta.

Läs gärna: Förintelsens minnesdag – och andra förintelser utan minnesdag!

Vi blev varnade. Raul Hilberg. Primo Levi. Bruno Bettelheim. Hannah Arendt. Aleksandr Solzjenitsyn. De förstod de mörka skrymslena i den mänskliga själen. Men sanningen är bitter och svår att konfrontera. Vi föredrar myten. Vi föredrar att se överlägsna dygder hos vår egen sort, vår egen ras, vår egen etnicitet, vår egen nation, vår egen religion. Vi föredrar att helga vårt hat. Några av dem som vittnade om denna fruktansvärda sanning, däribland Levi, Bettelheim, Jean Améry, författaren till ”At the Mind’s Limits: Betraktelser av en överlevande om Auschwitz och dess verklighet”, och Tadeusz Borowski, som skrev ”Den här vägen för gasen, mina damer och herrar”, begick självmord. Den tyske dramatikern och revolutionären Ernst Toller, som inte kunde få en likgiltig värld att hjälpa offer och flyktingar från det spanska inbördeskriget, hängde sig 1939 i ett rum på Mayflower Hotel i New York City. På hans skrivbord låg foton av döda spanska barn.

”De flesta människor har ingen fantasi”, skriver Toller. ”Om de kunde föreställa sig andras lidanden skulle de inte låta dem lida så. Vad skilde en tysk mor från en fransk mor? Slogans som gjorde oss döva så att vi inte kunde höra sanningen.”

Primo Levi rasade mot den falska, moraliskt upplyftande berättelsen om Förintelsen som kulminerar i skapandet av staten Israel – en berättelse som omfamnas av Förintelsemuseet i Washington D.C. Den samtida historien om Tredje riket, skriver han, kan ”läsas som ett krig mot minnet, en Orwelliansk förfalskning av minnet, förfalskning av verkligheten, negering av verkligheten.” Han undrar om ”vi som har återvänt” har ”kunnat förstå och få andra att förstå vår erfarenhet”.

Primo Levi. Bild: Wikipedia.

Levi såg oss speglade i Chaim Rumkowski, nazikollaboratören och den tyranniske ledaren för ghettot i Łódź. Rumkowski sålde ut sina judiska medmänniskor för privilegier och makt, även om han skickades till Auschwitz på den sista transporten där judiska Sonderkommando – fångar som tvingades hjälpa till att fösa in offren i gaskamrarna och göra sig av med deras kroppar – i en hämndaktion enligt uppgift slog ihjäl honom utanför ett krematorium.

”Vi speglas alla i Rumkowski”, påminner Levi oss. ”Hans tvetydighet är vår, den är vår andra natur, vi hybrider formade av lera och ande. Hans feber är vår, den västerländska civilisationens feber, som ’stiger ner i helvetet med trumpeter och trummor’, och dess eländiga utsmyckningar är den förvrängda bilden av våra symboler för social prestige.” Vi, som Rumkowski, ”är så bländade av makt och prestige att vi glömmer vår grundläggande bräcklighet. Med eller utan vilja förlikar vi oss med makten och glömmer att vi alla befinner oss i ghettot, att ghettot är inhägnat av murar, att dödens herrar regerar utanför ghettot och att tåget väntar alldeles i närheten.”

Levi insisterar på att lägren ”inte kunde reduceras till de två blocken offer och förföljare”. Han hävdar att ”det är naivt, absurt och historiskt falskt att tro att ett infernaliskt system som nationalsocialismen helgar sina offer; tvärtom; det förnedrar dem, det får dem att likna sig själva”. Han redogör för vad han kallar ”gråzonen” mellan korruption och samarbete. Världen, skriver han, är inte svart eller vit, ”utan en vidsträckt zon av grå samveten som står mellan ondskans stora män och de rena offren.” Vi lever alla i denna gråzon. Vi kan alla förledas att bli en del av dödsapparaten för triviala skäl och futtiga belöningar. Detta är den skrämmande sanningen om Förintelsen.

Det är svårt att inte vara cynisk när det gäller överflödet av universitetskurser om förintelsen, med tanke på den censur och de förbud mot grupper som Students for Justice in Palestine och Jewish Voices for Peace som universitetens administrationer har infört. Vad är poängen med att studera förintelsen om inte att förstå dess grundläggande lärdom – när du har förmågan att stoppa folkmord och du inte gör det, är du skyldig? Det är svårt att inte vara cynisk när det gäller de ”humanitära interventionisterna” – Barack Obama, Tony Blair, Hillary Clinton, Joe Biden, Samantha Power – som talar i skenheliga ordalag om ”skyldigheten att skydda” men är tysta om krigsförbrytelser när det skulle hota deras status och karriär att tala ut. Ingen av de ”humanitära interventioner” som de förespråkade, från Bosnien till Libyen, kommer i närheten av att upprepa lidandet och slakten i Gaza. Men det finns en kostnad för att försvara palestinierna, en kostnad som de inte tänker betala. Det finns inget moraliskt i att fördöma slaveri, förintelsen eller diktatoriska regimer som motsätter sig Förenta staterna. Allt det betyder är att man försvarar den dominerande berättelsen.

Det moraliska universumet har vänts upp och ner. De som motsätter sig folkmord anklagas för att förespråka det. De som utför folkmord sägs ha rätt att ”försvara” sig själva. Att vägra vapenvila och förse Israel med 2 000-pundsbomber som kastar metallfragment tusentals meter bort är vägen till fred. Att vägra förhandla med Hamas kommer att befria gisslan. Att bomba sjukhus, skolor, moskéer, kyrkor, ambulanser och flyktingläger, tillsammans med att döda tre före detta israeliska gisslan, som kläddes av till midjan, viftade med en improviserad vit flagga och ropade på hjälp på hebreiska, är rutinmässiga krigshandlingar. Att döda över 21 300 människor, inklusive mer än 7 700 barn, skada över 55 000 och göra nästan alla av de 2,3 miljoner människorna i Gaza hemlösa, är ett sätt att ”avradikalisera” palestinier. Inget av detta är vettigt, vilket demonstranter runt om i världen inser.

En ny värld håller på att födas. Det är en värld där de gamla reglerna, som oftare respekteras när de bryts än när de följs, inte längre spelar någon roll. Det är en värld där enorma byråkratiska strukturer och tekniskt avancerade system genomför omfattande dödsprojekt inför öppen ridå. De försvagade industriländerna, som är rädda för globalt kaos, sänder ett olycksbådande budskap till den globala södern och alla som kan tänka sig att göra uppror – vi kommer att döda er utan återhållsamhet.

En dag kommer vi alla att vara palestinier.

”Jag är rädd att vi lever i en värld där krig och rasism är allestädes närvarande, där regeringens mobiliserings- och legitimeringsförmåga är stark och ökande, där känslan av personligt ansvar alltmer försvagas av specialisering och byråkratisering, och där kamratgruppen utövar ett enormt tryck på beteende och sätter moraliska normer”, skriver Christopher R. Browning i Ordinary Men, om en tysk reservpolisbataljon under andra världskriget som var ytterst ansvarig för mordet på 83.000 judar. ”I en sådan värld, fruktar jag, kommer moderna regeringar som vill begå massmord sällan att misslyckas i sina ansträngningar eftersom de inte kan förmå ’vanliga män’ att bli deras ’villiga bödlar’.”

Ondskan är proteisk. Den muterar. Den finner nya former och nya uttryck. Tyskland iscensatte morden på sex miljoner judar, liksom på över sex miljoner zigenare, polacker, homosexuella, kommunister, Jehovas vittnen, frimurare, konstnärer, journalister, sovjetiska krigsfångar, personer med fysiska och intellektuella handikapp och politiska motståndare. Efter kriget började man omedelbart att sona sina brott. Man överförde skickligt sin rasism och demonisering till muslimer, samtidigt som rasöverhögheten förblev fast rotad i det tyska psyket.

Samtidigt rehabiliterade Tyskland och USA tusentals före detta nazister, särskilt från underrättelsetjänsterna och forskarsamhället, och gjorde inte mycket för att åtala dem som ledde nazisternas krigsförbrytelser. Tyskland är idag Israels näst största vapenleverantör efter USA.

Den påstådda kampanjen mot antisemitism, som tolkas som varje uttalande som är kritiskt mot staten Israel eller fördömer folkmordet, är i själva verket ett försvar för vit makt. Det är därför som den tyska staten, som effektivt har kriminaliserat stöd till palestinierna, och de mest bakåtsträvande vita rasisterna i Förenta staterna, rättfärdigar blodbadet. Tysklands långa relation med Israel, där man sedan 1945 betalat över 90 miljarder dollar i skadestånd till överlevande från förintelsen och deras arvingar, handlar inte om försoning, som den israeliske historikern Ilan Pappé skriver, utan om utpressning.

”Argumentet för en judisk stat som kompensation för Förintelsen var ett kraftfullt argument, så kraftfullt att ingen lyssnade på det direkta förkastandet av FN:s lösning av den överväldigande majoriteten av Palestinas befolkning”, skriver Pappé. ”Vad som tydligt framkommer är en europeisk önskan att sona. Palestiniernas grundläggande och naturliga rättigheter skulle åsidosättas, förminskas och glömmas bort helt och hållet till förmån för den förlåtelse som Europa sökte från den nybildade judiska staten. Det var mycket lättare att rätta till den nazistiska ondskan gentemot en sionistisk rörelse än gentemot världens judar i allmänhet. Det var mindre komplicerat och, ännu viktigare, det handlade inte om att konfrontera förintelsens offer själva, utan snarare en stat som gjorde anspråk på att företräda dem. Priset för denna bekvämare försoning var att beröva palestinierna alla grundläggande och naturliga rättigheter de hade och att tillåta den sionistiska rörelsen att etniskt rensa dem utan rädsla för någon reprimand eller fördömelse.”

Läs gärna:
Den etniska rensningen av Palestina, och 10 myter om Israel av Ilan Pappé

Förintelsen användes som vapen från nästan samma ögonblick som Israel grundades. Den förvanskades för att tjäna apartheidstaten. Om vi glömmer förintelsens lärdomar glömmer vi vilka vi är och vad vi är kapabla att bli. Vi söker vårt moraliska värde i det förflutna, snarare än i nuet. Vi dömer andra, inklusive palestinierna, till en ändlös cykel av slakt. Vi blir det onda som vi avskyr. Vi helgar skräcken.

Chris Hedges

Chris Hedges är en Pulitzerprisbelönad journalist som var utrikeskorrespondent i femton år för The New York Times , där han var chef för tidningens Mellanösternbyrå och Balkanbyrå. Han har tidigare arbetat utomlands för The Dallas Morning News , The Christian Science Monitor och NPR . Han är värd för showen The Chris Hedges Report .

(Återpublicerad från Scheerpost med tillstånd av författare eller representant)

Relaterat
Är attacker mot civila i Gaza ett folkmord?
Till Sveriges regering: Stoppa folkmordet – För ett fortsatt eldupphör!!
USA blockerar FN:s säkerhetsråds krav på eldupphör i Israels folkmordskrig.

Föregående artikelUSA sprider elände och sanktioner mot en tredjedel av mänskligheten
Nästa artikelUkraina och Palestina: Ett dubbelt hot mot USA:s hegemoni
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Det som händer i Gaza, Palestina är ”the greatest televised slaughter of helpless civilians in the history of the world, and some of Israel’s top leaders have used explicitly genocidal language to describe their plans for the millions of Palestinians. Meanwhile, the rest of the world watches, either unwilling or unable to halt the killing. After more than three months of this unending massacre, the government of South Africa has now filed an 84-page legal brief condemning Israel for this ongoing “genocide.”

  Hedges jämförelse daltar. Det ena är verklig. Den andra är en bluff.

  ”Lipstadt entitled her first book “Beyond Belief,” and I think that all of us can agree that the historical event she and so many others in academia and Hollywood have made the centerpiece of their lives and careers is certainly one of the most extremely remarkable occurrences in all of human history. Indeed, perhaps only a Martian Invasion would have been more worthy of historical study, but Orson Welles’s famous War of the Worlds radio-play which terrified so many millions of Americans in 1938 turned out to be a hoax rather than real.”

  https://www.unz.com/runz/american-pravda-israel-and-the-holocaust-hoax/

 2. Sydafrikas anmälan mot detta pågående folkmordet, var på dryga 80sidor och imponerande. Man verkligen går steg för steg och presenterar ett över 80sidors dokument. Läser man detta dokument blir man högst imponerad av hur seriös och detaljerad beskrivning och information det är. Det är solklart. Man visar även vad Netanjahus egna närmaste ministrar direkt uttalar sej och säger under hela krisen dessa3mån från starten. Så som alla dessa uttalar sej och säger vad dom vill,tycker och tänker är HELT otroligt. Det är en mycket välskriven och bevisade dokument på över 80sidor man presenterar. (84sidor) exakt om jag inte minns fel. Israel som annars inte svarar på något SKIT, vare sej det är alla olika terrorattentat man genomför i hela regionen, eller om man får kritik från något land eller ledare, kände sej direkt tvingade att attackera denna mycket välskrivna rapport. Man kände att detta går att skogen om denna rapport får något fäste i medierna eller hos andra länder. Så man var mycket tidigt ute och attackerade denna rapport med Usa vid sin sida. Usa gjorde också samma sak då dessa EJ är oskyldiga som den största medhjälparen till detta pågående folkmordet med MASSOR av olika krigsbrott. Professor Mershmeyer diskuterade denna rapport av Sydafrika på mycket bra sätt, med någon domare öppet på domarens youtube kanal, för bara några dagar sedan, men glömt bort domarens namn just nu. Jag tror han kan ha någon halv italiensk bakgrund. Men det var högst intressant att se och höra

 3. Chris Hedges har rätt i det stora hela men han har ett predikantdrag i sitt sätt att skriva som leder till att han missar vissa aspekter. Det är riktigt i och för sig att våldsorgier kan utbryta var som helst och att de kan dra med sig vem som helst, ingen är immun. Men som han uppmärksamt noterar är hur behändigt tyskarna bytte fot efter kriget, kunde han där ha utvecklat iakttagelsen med att fundera över de kulturella faktorerna. Dessa kan antingen förstärka eller försvaga tendenser till övergrepp mot andra folk eller folkgrupper.

  Inrotat i den tyska kulturen liksom i flera andra är tanken om den egna överlägsenheten förstärkt av tanken om andras underlägsenhet. Denna exceptionalism har anammats av både USA och Israel men förekommer givetvis på många håll. I USA deklareras den oförblommerat av landets presidenter: vi är exceptionella och vi är kallade att leda världen.

  Av outgrundlig anledning har det faktum att judenheten i USA har gjort förintelsen till ett utpressningsredskap – något som skulle ha fått lägeroffrens generation att förfasas – fått som motreaktion att hela förintelsen förnekas, en tendens som ibland kommer till uttryck även i kommentarerna här på denna blogg. Oftast låter dessa bli att precisera hur många som föll offer. Låt mig därför hjälpa till: Albert Speer, Hitlers mest uppskattade medarbetare, om än inte försedd med Himmlers fullmakter, nämner i sina memoarer siffran fem miljoner. Vet ni bättre än Speer så låt höra. Däremot måste man få uttrycka sin enfald. Det kan inte göra någon större skada om någon fördummar sig. Vilket även visar i vilken orwellsk värld vi lever. Det är straffbart att förneka förintelsen men inte att verkställa den, för tillfället som en förintelse av palestinier i deras eget land.

  Det finns inget värre sätt att vanhedra förintelsens offer än de handlingar som Israel utför mot palestinierna.

  • ”The Encyclopedia of Holocaust” anger den totala siffran till 5,2 – 5,8 miljoner. Tror att den siffran stämmer rätt bra.

 4. I söndags den 7 januari demonstrerade 50 000 i Köpenhamn emot Israels folkmord.
  Äntligen rör det på sig bland vanligt folk. Apartheidstaten Israel lever farligt.

 5. Det finns ett större svek av sionisten Bibi än att ”holocausta” palestinier. Det är att holocausta israeler. https://lionessofjudah.substack.com/p/meanwhile-in-israel-8-year-old-vaccine , ett ämne Bibi givetvis vill undvika.

  Jag är förvånad att Anders Romelsjö, som är kristen, kommunist och läkare själv, har så lite fokus på detta okristliga gigantiska globala democid utfört av oligarker och deras undersåtar, i strid med läkareden, Helsingforsdeklarationen och Nürnbergkonventionen.

  2020-talets democid perfekt förklarat på 3 minuter av Margaret Anna Alice & Dr Tess Lawrie
  https://swebbtube.se/w/rVx5fb7rwrFnmhsFbe2sYk

  Läkaruppropet, numera kallat Doctors Appeal, har ju massvis med information från välrenommerade doktorer. Varför denna tystnad från Anders?

  Och var är kommunisterna i detta? Varför vill de inte valsamverka brett med folket mot allt detta?

  • Sannolikt avled tiotusentals i behandling och till följd av vaccinationer mot Covid-19, medan vaccinationer torde ha räddat hundratusentals liv.

   • Notera att vanlig influensa försvann helt och hållet! Varför tror du den försvann plötsligt och spårlöst?

    Varför tror du man använde PCR-test med alltför många cykler?

    Varför tror du att man medvetet felbehandlade patienter som fått diagnosen?

    Varför förbjöd man välkända läkemedel som helt evident fungerade mot SARS-CoV-1, samt även helt evident fungerade mot SARS-CoV-2, tror du?

    Varför låg det nästan inget fokus på att berätta om viktiga vitaminer och mineraler som stärker immunförsvaret?

    Har du verkligen missat alla goda doktorers poddar som jag publicerat på Vetenskapliga partiet som grävt och förklarat vad de tror har skett?

    • Vanlig influensa fanns säkert kvar, men tilldrog sig mindre uppmärksamhet och det var troligen inter någon mer allvarlig årgång. PCR-testet ansågs tillräckligt bra. Inget vetenskapligt stöd för att vitaminer och mineraler hade betydelse. Tror ej att man medvetet felbehandlade patienter. Vissa läkemedel trodde man hade effekt. Som klorokin, som nu anses ha orsakat uppemot 17000 dödsfall.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here