Mutar världens rikaste bolag politiker?!

9
1158
Black Rock. Bild i Counterpunch

Det är rätt många som tror att mutor och korruption är sällsynt i USA och EU.
(Trots artiklar i frågan på bland annat Globalpolitics.se). Jag hittade artikeln på https://newsvoice.se/2023/06/blackrock-serge-varlay-senatorer-krig/, men har en delvis annan text. Läs, lyssna kritiskt och reflektera. Lägger till några artiklar om mutor och korruption mot slutet. Grunden till det hela är den orättvisa och primitiva kapitalismen, vilket inte utesluter att korruption kan finnas i förment socialistiska stater.

O’Keefe Media Group har publicerat en undersökning gällande världens största kapitalförvaltningsbolag, BlackRock.

I filmen beskriver en BlackRock-rekryterare vid namn Serge Varlay hur BlackRock kan ”styra världen” i cirka 7 minuter av en undercover-film på Youtube. Filmen spelades in under flera möten i New York

BlackRock Inc är världens största kapitalförvaltningsbolag som har blivit mer känt på senare tid på grund av sina stora förvärv.

Serge Varlay berättade för vår journalist att BlackRock förvaltar 20 biljoner dollar över hela världen. BlackRock har över 9,5 biljoner dollar i tillgångar under förvaltning, vilket är större än BNP för alla länder i världen utom USA och Kina.

Du kan ta detta stora f*** ton pengar och köpa människor, jag arbetar för ett företag som heter BlackRock … Du kan köpa dina kandidater. Först har vi senatorerna, de är jävligt billiga. Har du 10 000 kan du köpa en senator, jag ger dig 500 000 nu. Det spelar ingen roll vem som vinner, de är i min ficka.

Varlay slutar inte där, han fortsätter med att beskriva vad de i hans bransch tycker om krig och säger att det är ”riktigt jävla bra för affärerna”.

Ukraina är bra för affärerna, det vet ni väl? Ryssland spränger Ukrainas spannmålssilor i luften och priset på vete kommer att stiga lavinartat. Den ukrainska ekonomin är vetemarknaden. Priset på bröd går upp, detta är fantastiskt om du handlar. Volatilitet skapar möjligheter till vinst…

Trots att Varlay bokstavligen frågade OMG-journalisten om hon var ”undercover” baserat på hur hon ställde sina frågor, visste Varlay inte att han spelades in när han delade med sig av sina tankar.

En video av James O’Keefes konfrontation med Varlay förväntas släppas inom kort. En pressrepresentant för BlackRock Inc har avböjt att kommentera artikeln.

Relaterat

Korruptionen i Ryssland och i andra länder
Ericssons mutor – eller ”Inget är nytt under solen”. Korruptionen inom läkemedelsindustrin, bland politiker i EU och USA etc…
Pfizer, Ursula von der Leyen och frågan om 35 miljarder euro korruption.
En kedja av korruption: Hur de vita hjälmarna äventyrade OPCW-utredningar i Syrien.
Legitimerad korruption styr svensk ekonomi.
I USA gäller inte en grund för demokrati: En person- en röst!? Va! Korruption?
Korruption i USA:s politiska ledning
USA: Ekonomisk manipulation och korruption

Föregående artikelPresidenter fortsätter att anställa sådana som Elliott Abrams bara för att USA:s imperium är så ont
Nästa artikelSkrämmande ökning av massmedia-mörkläggningar av obekväma nyheter!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Mitt intryck är att politikerna här vunnit kampen mot folket tack var den media dominans som det s.k. näringslivet samt givet dess tjänare staten besitter.

  Sverige blir alltmer likt USA där det finns en allmän acceptans att makten finns hos företagen och dess politiska företrädare.

  Om då världens rikaste bolag mutar poltiker, så vad då?
  Det är vår fria samhälle och demokrati i motsats till de stora länderna i Östvärlden som lider av konstant förtryckande av folket och där folk grips och spärras in för ”ingenting” som vi ser den saken här.

  Tyvärr är väl det här en inte alltför ovanlig inställning av svenskar som besitter detta land.
  Där allvarliga problem och riskabla beslut (NATO) förminskas och sopas under mattan i skenet av allt är så mycket värre i länderna i Öst som ex. vis Ryssland, Kina och Iran.

  Det är så den borgerliga Västpropagandan fungerar som görs till folkets ledstjärna under det ståtliga namnet ”Demokrati”.

  • @arbetarklass 8 juli, 2023 At 15:30
   Här i Kina finns inte varken det hårda förtyck och den intensiva massövervakning och kontroll på individerna som finns i Sverige och väst. Den personliga friheten är enorm jämfört med Sverige. Någon ”frihet” till korruption som i Sverige finns inte i Kina. Folk spärras in för att förhindra massmord. I Kina stoppades ”gängen” i Xinjiang efter att ha mördat omkring 300 personer. I Sverige får dom löpa fritt

   Kina har varit mycket framgångsrikt i att avskaffa korruption.

   • Hmm…
    Kanske Sveriges politiker borde göra en studieresa till Kina för att lära sig ta ansvar och hitta medel för att stoppa gängkrigen som de skapat och underlättat för i Sverige?

    Jag håller med dig.
    Friheten i den ”fria världen” är en illusion.
    Det går inte skapa ett tryggt samhälle med för mycket frihet.
    Det fordras en bestämd men rättvis makt som sätter ordningen.

    I Kinas vänliga samhälle tror jag det fungerar bra.

    • När fulpolitiker och fulmedia ljuger om allt möjligt, t.ex. om covid, klimathotet eller om Ukrainakriget, så ljuger de säkert även om Kina.

     Det finns ett modus operandi, som verkar bygga på att allt som de här psykopaterna själva håller på med, anklagar de ryssarna eller kineserna för.

    • @arbetarklass 9 juli, 2023 At 11:35
     Om Sveriges politiker gjorde en studieresa till Kina för att lära sig ta ansvar och hitta medel för att stoppa gängkrigen som de skapat och underlättat för i Sverige, skulle inte göra någon skillnad. Dom vill inte begripa, dom vill inte lära, dom vill bara härska. Dom behöver inte åka till Kina alls. Åtgärderna som gett resultat i Kina är välkända. Åtgärderna i Kina riktar sig direkt mot buset, inte vanliga människor.

     Den bestämda men rättvisa makt som sätter ordningen finns i Kina, och den kallas folkstyre. Ett koncept som skrämmer slag på den parti utsedda makteliten i Sverige. Ett nyligt exempel är den vanebildade spelindustrin i Kina som drevs av ett amerikansk företag. Folkmakten sa ”STOPP”, och det inkluderade de som spelade. Då blev det STOPP, och då gick USA propaganda upp på högvarv och klagade på diktatur.

     Andra exempel är hur Kina hanterade det amerikanska covid viruset. Det hade enligt forskare i väst 98% stöd hos befolkningen.

     Folkmakten, det som brukade kallas ”demokrati”, i Kina säger, ta bort terroristerna och mördarna från våra gator, innan dom dödar. I Sverige får terroristerna och mördarna, de i Sverige så kallade ”gängen” gå fritt på gatorna och döda. I det svenska systemet, den svenska modellen, måste dom döda först, sedan försöker ordningsmakten tafatt agera. ”Kaffe och bullar?” Det anses som en ”mänsklig rättighet” i Sverige. I Kina avlägsnas ”gängen” från gatorna innan dom dödar.

 2. Röstar folket för dessa korrupta politiker?
  Läser folket korrupt media?
  Är de som förstår problemet intresserade av att valsamverka medelst icke-korrupta partier mot 4%-spärren? – OK Bra! för om ni förstår problemet, men ändå inte gör så era partier kan ta mandat, har ni då en själ? Vem äger din själ?

  • @Martin – Valsamverkanspartiet 9 juli, 2023 At 04:12
   Folk röstar inte på politiker i Sverige, man röstar på partier, som utser politiker och andra makthavare som domare. Problemet är just att man läser media, och tror på propagandan.

   Sedan skall vi inte glömma att under sin 44-åriga enpartiregim byggde Socialdemokraterna ett skuggsystem, en ”djup stat”, den svenska modellen, där de som tillsätts på alla viktiga positioner i samhället är garanterat lojala mot Partiet (notera stor bokstav) och följer Partiets direktiv snarare än de valda makthavarnas direktiv. Reguljära makthavare är förbjudna att ingripa mot detta, ”ministerstyre”. På så sätt blir alla valresultat ointressanta för det verkliga makt systemet kan inte påverkas. Exempel. Folket vill ha minska invandring. Resultat – NIL.

 3. ”Själen”, åsikterna och värderingarna och attityderna bland de större delen av befolkningen, som egentligen inte vet någonting om omvärlden, annat än det som som framförs produceras av mediepropagandan i SVT och lögn-pressen. Man brukar säga ”du blir vad du äter”. Slukar man okritiskt maktpropagandans ”svinfoder”, så blir du ett dito offer.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here