På bara två månader har fyra banker i USA kollapsat!

3
708

Detta är en sammanfattning på https://steigan.no/2023/05/pa-bare-to-maneder-har-fire-banker-i-usa-kollapset/?utm_source=substack&utm_medium=email av Ben Nortons betydligt mer utförliga intervju med Michael Hudson på https://geopoliticaleconomy.com/2023/05/05/first-republic-bank-crisis-michael-hudson/

Ben Norton

Inom loppet av en vecka i mars misslyckades Silicon Valley Bank, Signature Bank och Silvergate Bank – men deras rika, oförsäkrade insättare räddades och säkrades av myndigheterna.

I maj var First Republic Bank den näst största banken som misslyckades i USA:s historia, i vad som var den största bankkollapsen sedan finanskrisen 2008.

First Republic hade också mycket rika kunder. Cirka 68 % av insättningarna låg över den federalt försäkrade gränsen på $250 000. (93 % av Silicon Valley Banks insättningar och 90 % av Signature Banks insättningar var också oförsäkrade, men betalades fortfarande ut.)

First Republic gav till och med Facebooks vd Mark Zuckerberg ett bostadslån på 6 miljoner dollar i princip gratis, till bara 1% ränta (väldigt mycket under inflationen). En fattig person skulle aldrig få ett så förmånligt lån, men miljardärer får det lätt.

Den största banken i USA, JP Morgan Chase, fick ta över First Republic Bank, ett tydligt brott mot antitrustlagarna.

JP Morgan fick en ”älsklingsaffär”. Bankjätten rapporterade offentligt att den förväntar sig att tjäna 2,6 miljarder dollar på affären.

JP Morgan behöver inte betala First Republics företagsskuld. Och den amerikanska regeringens Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) gick med på att bära 80 % av kreditförlusterna.

Samtidigt uppskattar FDIC att denna affär kommer att kosta 13 miljarder dollar från insättningsförsäkringsfonden.

Det betyder att den amerikanska regeringsstödda FDIC Deposit Insurance Fund på bara två månader har betalat ut mer än 35 miljarder dollar för att rädda de rika, oförsäkrade insättarna i Silicon Valley Bank, Signature Bank och nu First Republic Bank.

Samtidigt tjänar bankjättar som JP Morgan miljarder dollar – tillsammans med blanka säljare i hedgefonder, som tjänade minst 7 miljarder dollar i vinst medan de spekulerade i kaoset i det amerikanska finanssystemet.

Ironiskt nog rankades JP Morgan Chase av tillsynsmyndigheter som den mest riskfyllda banken i USA. Men med nästan 4 biljoner dollar i tillgångar är det helt enkelt för stort för att misslyckas.

Allt detta visar hur den amerikanska regeringen lojalt tjänar storbankernas, företagens och de rikas intressen, som alltid räddas, medan genomsnittliga arbetande människor som kämpar för att försörja sina familjer och betala de bolån som ägs av dessa banker uppmanas att arbeta hårdare.

 

Fyra amerikanska banker kraschar på två månader: Bankkris förklarad av ekonomen Michael Hudson (Se och lyssna ovan).

Redaktör Romelsjö: Den här bilden från den ursprungliga artikeln säger ett och annat
FDIC bank losses investment securities interest rates

Relaterat
Bankkollapsen i USA – varför kommer den?
Michael Hudson om det ekonomiska läget. Vilka är trenderna och varför? Del V.
Bankcentralen – en världsordning styrd av privat kapital.
Fridays For Future på Bankvandring – följer du med?
De äger bankerna, vapenindustrin, varumärkena, medierna och teknikjättarna.
Vilken rätt har USA att kräva skadestånd av Swedbank? Visste Du att 18 av Europas största 20 banker fällts för penningtvätt?
Det tredje dollarkriget
Vad kan driva Inflationen? Riksbankens dyra regndans.

Föregående artikelDet kommande kungadömet Hawaii?
Nästa artikelRyska flaggor förbjudna i Berlin den 8 och 9 maj
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Undrar hur många ryska banker som kollapsat av USA och Västvärldens ekonomiska sanktioner mot Ryssland under senare år?

    • @arbetarklass 9 maj, 2023 At 10:39
      Såvitt vet, ingen. USAs agerande mot ryska och kinesiska banker har isolerat dom från USAs problem, alltså – USA krisen kan inte spridas till Ryssland och Kina.

  2. Nu läser vi på olika media att hundratals regionbanker i USA hotas av kollaps och att 50% av innevånarna i USA inte längre anser att banker är säkra. Yellen varnar upprepade gånger för att USAs ekonomi kan kollapsa. Biden vägrar att skära i utgifterna och skickar mer pengar till USA kriget i Ukraina, medan det är tveksamt om kongressen kommer att igen lyftas skuldtaket.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here