Rapport från manifestationen för stöd till Julian Assange och yttrandefrihet 16 februari i Stockholm.

3
1310
Från manifestationen 16 februari 2021. Samling utanför Kulturhuset. På bilden saknas Mia Stubbendorf.

Rapport från manifestationen för stöd till Julian Assange och yttrandefrihet 16 februari i Stockholm.

Det är Sigyn Mede, ledande organisatör och aktivist, som rapporterar i mail.

Jag kan nämna att polisen kom till vår samlingsplats utanför Kulturhuset precis kl. 16 då vi skulle samlas. Pricksäkert – eller… De godkände vår manifestation.

Läs gärna det uppdaterade informativa flygbladet nedtill!

Sigyn: 16 februari var 8 av oss ute och manifesterade med flygblad och plakat. Vi träffades på Sergels torg och vandrade runt Drottninggatan, Kungsgatan, Hötorget, Sergels torg och diskuterade med förbipasserande. Många vet inte att Julian Assange sitter på ett högriskfängelse, man vet inte att USA inte gett upp kravet på att Julian Assange ska utlämnas till USA.

Och man inser inte hoten mot yttrande-och pressfriheten. Men varje gång träffar vi dem som vet och är glada för att vi står på gator och torg.

Här är uppgift om USA:s överklagande 12 februari. The Guardian

Där står bland annat ”This week 24 organisations, including Human Rights Watch, Amnesty International USA and Reporters Without Borders, urged Biden to drop the case.
“Journalists at major news publications regularly speak with sources, ask for clarification or more documentation, and receive and publish documents the government considers secret,” they said in an open letter. “In our view, such a precedent in this case could effectively criminalise these common journalistic practices.”

Ämnet behandlas i en kort artikel på Counterpunch.

Vi kommer att göra fler aktioner av detta slag tyckte de som deltog igår. Den intresserade kan maila Sigyn Meder på email:

Skriv om du vill vara med. Vi kan vara fler grupper om 8.

I dagarna publicerade New York Times ett brev från dryga 40-talet kända organisationer till försvar för demokratiska och mänskliga rättigheter. De vill inte att Julian Assange utvisas till USA och försvarar yttrande-och pressfriheten.

I följande artikel säger Bidens talesman att de kräver att Assange utvisas till USA.

SKRIV PÅ OCH SPRID!
Försvara First Amendment!

John Rees pekar starkt på den växande rörelsen för Julian Assange:
”We are not a minority”

Aktuellt webbinarium med Julian Assange.


Bild överst på flygbladet 16 februari 2021.

Flygbladet

UTVISA INTE JULIAN ASSANGE TILL USA!

4 januari beslöt en brittisk domare att inte utvisa Julian Assange från London till USA på grund av hälsoskäl och självmordsrisk. Detta är en delseger för den växande, massiva världsopinionen för att Julian Assange inte ska utvisas och president Biden lägga ner fallet. Detta återspeglades i bl.a New York Times 8 februari.

Trots denna världsopinion överklagade Bidenadministrationen 12 februari Londons beslut och kräver att Julian Assange utlämnas till USA.

En grand jury, en föga transparent domstol, förbereder en ren spionrättegång enligt en 100 år gammal lag som tidigare inte använts mot journalister och förläggare och anklagar dessutom Julian för att ha hackat datorer med hemliga dokument. Det har han inte. Arméanalytikern Chelsea Manning chockades av de hemligstämplade dokument hon tog del av i sin tjänst. Hon såg det som sin plikt att allmänheten skulle få veta vad USA:s regering gjorde i deras namn och sände dokumenten till Wikileaks.

Sanningen är den att Julian Assange har gjort exakt det en god journalist förväntas göra, nämligen gräva fram och avslöja vad som hänt i de frågor som är av vikt för allmänheten.
Wikileaks har avslöjat fruktansvärda sanningar om USA:s och Storbritanniens olagliga krig i Irak och Afghanistan, krigsbrott som tortyr, massbombningar av civila, drönarmord, utomrättsliga avrättningar med mera.

Wikileaks och Julian Assange försvarar journalisters och allas vår yttrandefrihet och vår tryckfrihet. Visselblåsare är vår tids sanningssägare och Julian Assange sitter fängslad för sin rätt att säga sanningen. Chelsea Manning avtjänade 7 års fängelse innan hon frigavs när president Obama avgick. Och hon satt länge fängslad för sin vägran att vittna mot Julian Assange. Edward Snowden kan inte lämna Ryssland. Då grips han.

Julian har nu suttit inspärrad i 10 år. Han sitter på Belmarsh högriskfängelse bland mördare och terrorister. Han får inte träffa sina advokater eller sin familj på grund av Covid 19 som härjar på fängelset. Han är fråntagen nödvändiga dokument och kan inte förbereda sitt eget fall. Han är lungsjuk, sitter isolerad och ser inte dagens ljus. Belmarsh kallas för Guantánamo,  men än värre är det fängelse som väntar Julian Assange i USA. Där byggs isoleringscellerna utan fönster.
Ett straff på 175 år, i praktiken ett dödsstraff, förväntas.

På grund av denna situation sade domare Baraitser i London nej till utvisning. Alla andra anklagelser som utgör farliga hot mot yttrande-och pressfriheten, står det brittiska åklagarämbetet bakom.

Nu sitter Julian fängslad utan att vara dömd för någonting. Han fick ett borgenstraff på 50 veckor när han tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad. Ett osedvanligt hårt straff för denna förseelse. De har han avtjänat på Belmarsh för länge sedan.
Storbritannnien klargjorde att han skulle utvisas till Sverige. Eftersom Sverige vägrade garantera att Julian Assange inte skulle utvisas till USA, vågade han inte komma hit för förhör om eventuella sexuella övergrepp.

Han var hela tiden villig att komma till Sverige om han fick denna garanti eller att svensk polis kunde komma till London för förhör, vilket är brukligt.

Det brittiska åklagarämbetet pressade Sverige att fortsätta förundersökningen om sexuella övergrepp år efter år trots flera försök att lägga ner den och uppmanade Sverige att inte förhöra Julian i London.  Förundersökningen är nu nedlagd.
Brevväxlingen finns publicerad.
När Ecuador under 2017 fick en ny president helt i händerna på USA, försämrades Julians situation oerhört på ambassaden och i april 2019 hämtade brittisk polis honom där och förde honom till Belmarsh.

Julian kommer nu att dömas enligt den lag president Obama undlät att använda mot Julian Assange. Obama insåg farorna för First Amendment (yttrandefriheten) och avstod. Biden var då hans vicepresident och stark anhängare till Irakkriget. Nu hotas First Amendment och journalister runt om i världen riskerar fängelse i USA.

Har media redan tystnat och lärt sig Assangeläxan?
Stödkommittén för Julian Assange efterlyser motstånd! Ska Julian Assange, Wikileaks medgrundare, sitta olagligt fängslad på ett högriskfängelse för att ha avslöjat krigsbrott och maktens korruption. Ska han utsättas för cyniska trakasserier och bristande respekt för sina mänskliga-och demokratiska rättigheter?
Media och politiker kräver Navalnys frigivning, men håller tyst om Julian Assange. Det är inte rimligt!

Frige Julian Assange NU!

Utvisa inte Julian Assange till USA!
Försvara yttrande-och tryckfriheten!

Kontakt:

Stödkommittén för Julian Assange


Relaterat.

160 av världens ledare – men ingen från Sverige – kräver att Julian Assange släpps fri.
Assange får åter ett fredspris.
Stor juridisk skandal? Öppet brev till Lord Kansler i Storbritannien om Assange. Skriv på!?
Julian Assange får fint journalistpris.
Han har vunnit erkännande som journalist med över 15 utmärkelser, senast utmärkelsen från Europaparlamentsgruppen GUE/NGL för Journalister, visselblåsare och sanningssägare.
Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Journalister höjer rösten för Julian Assange.

FN-utredare: hög svensk polis fabricerade bevis mot Julian Assange. Sveriges största rättsskandal?
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Frige Julian Assange – Upprop och öppet brev till Utrikesdepartementet
Avslöjande tal av DN:s tidigare kulturchef vid Solidaritetsmöte för Julian Assange.

Föregående artikelMånga ryssar tycker det var bättre i Sovjet
Nästa artikelFN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Bidenregimen fortsätter Trumpregimens politik i denna som i de flesta frågor. De har redan överklagat den brittiska domarens dom, som i övrigt gav USA rätt på alla punkter men p.g.a. fara för den åtalades hälsa inte ville överlämna honom. För att sedan omedelbart förpassa honom tillbaka till pinan i Belmarsh och sålunda fortsätta att förstöra dennes hälsa.

  • Britterna är helt hänsynslösa när det gäller Assange…Och lika hänsynslösa när det gäller Skripals som de naturligtvis inte kan låta löpa då deras ynkliga lögner om Novichok och Skripals påstådda förgiftning skulle avslöjas! Storbritannien, en patetisk kvarleva av ett imperium och numera lakej till den koloni de så hänsynslöst stal från ursprungsbefolkningen i Nordamerika! Det komiska är britternas andra enorma landstöld Australien som ruinerar sig själva för att få vara vasallstat till USA…Vilka dårar, det är inte bara i Sverige man är korkade!

 2. Helt klart handlar det om att fortsätta med tortyren av hjältejournalisten Assange, som exponerade krigsförbrytelser i syfte att skapa opinion för världsfred.

  Syftet är sannolikt att skrämma journalistkåren, som dessutom märkligt nog underkastar sig, likt strykrädda hundar med svansen mellan benen. Om det är något jag blir besviken på så är det just sådan feghet, särskilt från människor som borde veta exakt varför journalister INTE bör underkasta sig imperialismens despoter, eller deras lakejer i det s.k. ”rättssystemet”.

  Om journalisterna p.g.a. denna feghet rent effektivt har berövats sin yttrandefrihet och vi inte längre har journalister som följer journalismens yrkesetiska regler och därför inte kan, eller inte vill, leverera opartisk rapportering, vad har vi då? Demokrati? Nej. Det anser jag inte.

  För hur kan man anse sig ha ”demokrati” om folket är fullkomligt vilselett av feg journalism? Den där media-makten försöker ju inte ens bevara intrycket av rättsstatens principer när de utan konsekvenser förtalar Assange ensidigt utan att han får försvara sig, samt går emot rekommendationerna från Nils Melzer, som är FN:s specielle rapportör mot tortyr.

  Det är nog bara en tidsfråga tills den totalitära repressionen når de nivåer som leder till revolution, tror jag. Den kommer sannolikt börja i USA och drivas på av amerikanska nationalister, men även vänstern kan vara med och stödja den revolutionen, anser jag, och inte ställa sig i en osund motposition till nationalismen, på de imperialistiska globalisterna sida, men alltså inta den vänsternationella rollen, den som befriade både Vietnam och Sydafrika.

  Det kan nationalisterna acceptera, tror jag. Då kan vi inte enbart skapa världsfred, men även skapa en utökad demokrati och yttrandefrihet i alla världens nationer.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here