USA:s andra nederlag under en vecka -Venezuela!

2
1807
Maduro och Guaidó

Denna artikel ”USA:s andra nederlag under en vecka; VENEZUELA!” har skrivits av Latinamerika-experten Dick Emanuelsson som bor i Honduras huvudsta Tegucigalpa Facebook


USA:s andra nederlag under en vecka -Venezuela!

Oppositionen ska delta i valet den 21 november och punkterar definitivt alla militära terroristiska äventyr efter att den erkänner den venezuelanska staten under Nicolas Maduro. Nu återstår att se om USA upphör med sitt ekonomiska krig och ger tillbaka de stulna venezuelanska egendomarna i USA! Vi väntar med spänning om Sveriges utrikesminister Ann Linde nu kommer sluta telefonera till Juan Guaidó och i stället meddela Venezuelas president Maduro att Sverige kommer återupprätta sina diplomatiska relationer med Venezuela.

I dag uppgav den högerextrema oppositionen i Venezuela att den ställer upp i regional- och borgmästarvalen den 21 november i år. Nyheten är ett resultat av medlingarna i Mexiko under ledning av Norge som nu tar det första steget mot en normalisering av den ekonomiska och politiska situationen i Venezuela. Norge deltog aktivt i fredsförhandlingarna mellan regeringen Juan Manuel Santos och FARC-gerillan från november 2012-november 2016 då fredsavtalet skrevs under i Colombia.

President Maduro kommenterar oppositionens beslut att delta i valet:

Ett förnedrande politiskt nederlag för Guaidó

Beslutet innebär i praktiken att den opposition som sedan nästan tio år med våld har försökt störta den folkvalda regeringen Chavez & Maduro, har lidit ett första politiskt nederlag och att den erkänner den sittande regeringen som den legitima. Ingen tror att beslutet har tagits utan att Vita Huset inte har varit involverat i beslutet.

Guadio möter EU:s utrikespolitiske talesman Borrel – en signal från EU om dess syn på demokrati?

Ett ännu större POLITISKT nederlag har USA lidit när deras marionett JUAN GUAIDÓ nu tvingas gå till vallokalerna för att avlägga sin röst i ett val som arrangeras av STATEN Venezuela under ledning av den man som Guaidó trodde var enkel att störta, NICOLAS MADURO.

– Jag kommer att sitta i min fåtölj, med teven på och mitt popcorn färdigpoppat för att se Juan Guaidó rösta den 21 november. Och då ska jag applådera. För vi lyckades att inkludera honom i demokratin igen, sa en sarkastiskt venezuelansk president.

Den 4 augusti 2018 försökte en kommandogrupp ur oppositionen, som hade förberetts och tränats på ett läger i Colombia, att mörda president Maduro och hela ledargarnityret i regeringen och de väpnade styrkorna.

Guaido och Trump

President Donald Trump upprepade gång på gång ”den militära lösningen”, i tron att detta skulle skrämma Venezuela, som svarade med att organisera sin egen Folkmilis som i dag uppgår till 4,5 miljoner civila milismän & kvinnor.

Den 4 maj bordades legosoldater bestående av deserterade venezuelanska militärer samt två ”Gröna Baskrar”, USA-medborgare med förflutet från USA:s krig i Irak och Afghanistan. De tillfångatogs av den beväpnade fiskemilisen vid den karibiska kusten 9 kilometer från Caracas internationella flygplats, Maiquetia.

USA:s partier

Det är oppositionsalliansen “G4”, som inkluderar den så kallade ”radikala oppositionen”, bättre uttryckt – den opposition som med alla våldsamma medel har försökt störta, naturligtvis med USA aktiva uppbackning, på alla sätt den folkvalda regeringen Nicolas Maduro. Partierna som ingår i ”G4” är följande:

· Un Nuevo Tiempo,

· Primero Justicia,

· Acción Democrática,

· Copei,

· Voluntad Popular,

· El Movimiento Progresista de Venezuela och

· Convergencia.

“G4” vände sig i dag i ett pressmeddelande till det venezuelanska folket där den uppmanar till att delta i valet den 21 november.

Socialdemokraten Henry Allup, från de korrumperade partiet Accion Democratica (AD) sa:

”Vi fattade detta beslut mestadels efter en omfattande och svår intern överläggningsprocess i vilken deltog lokala, regionala och nationella ledare”, sa Allup.

Kuppförsök och väpnade expeditioner

Efter att oppositionen hade vunnit majoriteten i parlamentsvalet 2015, sa en segerviss venezuelansk sosse, Henry Allup, att det skulle dröja sex månader innan ”Chavisterna hade störtats”.

I dag är det nästan sex år sedan Allup fällde detta makabra uttalande. Och trots oppositionens försök att med drönare mörda landets president och hela den militära ledningen har oppositionen fragmenterats på alla sätt.

Därför försökte den genomföra en militärkupp men generalerna infann sig inte, bara ett 10-tal manipulerade och lurade meniga.

Juan Guaidó skrev kontrakt med en legoknektsfirma i Miami, Silvercorp och två väpnade expeditioner från colombianskt territorium (varifrån annars?!) utgick den 3 och 4 maj och tillintetgjordes när de försökte landstiga.

Juan Guaidó har varit den ”duktige idioten” som USA har använt som sitt verktyg för att knäcka Bolivars Vagga, Venezuela, som representerar de största oljereserverna i världen och ett stort antal naturresurser som USA är i behov av.

Men trots spektakel som ”Venezuela AID”, 22-23 februari 2019, lyckades det inte för varken Trump, Guaidó eller Biden att knäcka Venezuela. Det bevisar att USA har lika dålig lokal kännedom om Venezuela som de hade om Vietnam, Kuba, Afghanistan och nu Venezuela.

Relaterat
FN: ”Sanktionerna mot Venezuela är ett brott mot internationell rätt”
Washington Post skriver om Juan Guaidós stöld av Venezuelas tillgångar.
USA:s sanktioner har dödat tiotusentals människor i Venezuela. Margot Wallström spär på.
Storbritannien tar ställning mot demokrati och stödjer guld-kriminalitet mot Venezuela. Sverige protesterar inte.
FN-rapportör: Sanktionerna mot Venezuela dödar människor och förstör ekonomin.
Washington Post skriver om Juan Guaidós stöld av Venezuelas tillgångar

Föregående artikelVad innebär ekosocialism för klimatet?
Nästa artikelThe Guardian: Efter Afghanistan är Pax Americana över – liksom Nato. På tiden
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here