Vad gör Ryssland om Poroshenko vinner presidentvalet i Ukraina?

5
1212
Poroshenko. Wikimedia.

Denna fråga analyserar Bjørn Ditlef Nistad, doktor i rysk historia och publicerats på sin hemsida Kaleidoskop. Hva gjør Russland dersom Petro Porosjenko blir gjenvalgt som president?

Jag har tidigare haft förmånen att få publicera andra artiklar av honom, bland annat denna: Varför får vi inte bli en del av Ryssland? och denna Ukrainas sjuka presidentval – 3 miljoner medborgare får inte rösta

Jag har översatt en del av den intressanta artikeln ”Vad gör Ryssland om Poroshenko vinner presidentvalet i Ukraina?”
Men tror själv att de ryska reaktionerna blir så kraftiga.

Utdrag ur artikeln ”Vad gör Ryssland om Poroshenko vinner presidentvalet i Ukraina?”

Hur kommer ryska myndigheter – som klart har sagt att de starkt ogillar sittande ukrainske presidenten Petro Poroshenko att reagera om Poroshenko vinner presidentvalet. Frågan har blivit mer aktuell genom en nyligen publicerad intervju i Izvestija, där Nicholas Patruschev, sekreterare i Ryska federationens säkerhetsråd, förklarar att Ukraina kan komma att upplösas om Poroshenko omväljs till president.

En sannolik reaktion skulle vara att den ryska sidan vägrar att erkänna en valseger av Poroshenko.

En annan reaktion skulle vara att bryta alla politiska och ekonomiska förbindelser med Kiev, med en nedbrytning av de sista kvarlevorna i de så kallade Minsk-avtalen om hur man löser krisen i Ukraina genom politiska reformer och decentralisering.

En tredje möjlighet, som ledarna för de ryska rebellerna i Donbass drömmer om är att Moskva kommer att föra Donetsk och Lugansk närmare Ryssland, till exempel genom att utfärda ryska pass till medborgarna – med framtida införlivande i Ryska federationen som ett sannolikt resultat.

Den fjärde och minst sannolika reaktionen är att ett ryskt militärt ingripande för att införliva östra Ukraina till Ryssland, vilket krävs av den nationalistiska oppositionen i Ryssland. Putin gjorde inte detta under våren 2014 när det var så mycket kaos och upplösning i Ukraina att ett sådant ingripande knappt hade mött något motstånd och det är osannolikt att han kommer att göra det idag.

Men vad gör du från den ryska sidan om det bryter ut ett nytt Maidan-uppror och väpnade högextrema gäng kommer till makten? Kommer inte de ryska myndigheterna i en sådan situation att känna sig pressade att ingripa militärt för att skydda vad de flesta ryssar anser som ett broderskap?

Läs mer i artikeln Hva gjør Russland dersom Petro Porosjenko blir gjenvalgt som president?

Relaterat

Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Putin varnar Poroshenko för att inte följa Minsk-avtalet. Av Björn Ditlev Nistad.
Som observatör vid valet i Donbass, Ukraina. “Varför får vi inte bli en del av Ryssland?” Av Björn Ditlev Nistad.
Sköt Ukraina ned flygplanet MH17 i östra Ukraina? Ny information Av Björn Ditlev Nistad.
Dags att erkänna statskuppen i Kiev, UKRAINA, efter fem år!
Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar
Krav för de-eskalering av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Ekonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp.

Föregående artikelUppdrag granskning om Swedbank
Nästa artikelVad säger Margot Wallström om Venezuela idag?

5 KOMMENTARER

  1. Poroshenko kan endast vinna genom valfusk! Och detta valfusk kommer USA att hjälpa till med…Frågan är bara hur mycket fusk det måste till för att Poroshenko ska ”vinna” valet och vad kommer att hända när folket i Ukraina känner sig lurade än en gång av oligarkerna och de utländska intressen som styr landet. Troligtvis kommer detta att bli den sista dödsstöten för detta ”land” som bara existerar på pappret!

  2. Poroshenkos regering lär enligt Gallup ha 9 procents stöd bland väljarna. Vilket är ungefär exakt vad Jeltsin hade 1996. Men med hjälp av Bill Clintons ”meddling” vände Jeltsins lycka mirakulöst. Så kan det gå även för Poroshenko.
    Vad gör Ryssland ? Rycker på axlarna är vad de gör i Moskva. Moskva ingriper endast om ett massivt angrepp skulle riktas mot Donbass. Så länge angreppet består i daglig men spridd artillerield låter de bli.
    Ryssland betraktar Ukraina i ett längre tidsperspektiv. De tror fortsatt på återupprättade relationer även om det dröjer ett tag. De ser en bred klyfta mellan folk ock elit och tror att folket småningom vaknar upp och vill återknyta ett gott samarbete. Handeln mellan länderna är trots allt omfattande och ryska företag sägs, ofta via europeiska bulvaner, investera mer i Ukraina än EU, som lockade med rosenröda framtidsvisioner som utmynnat i ökad import av hönsägg och solrosfrön samt billig arbetskraft.

  3. ett tragiskt öde för det ukrainska folket, en cirkus i all sin glans, poroshenkos största utmanare enligt han själv är putin, undrar om putin vet om att han är kandidat till posten som president i ukraina

  4. Vad ska Putin göra om Porosjenko vinner valet i Ukraina? (Vilket han tydligen inte gör, som det ser ut.) Men frågan är litet underlig. Varför skulle Putin lägga sig i ett val eller ett valresultat i Ukraina, ett självständigt (nåja) grannland? Han har inget att vinna på att trappa upp konflikten med den ukrainska regimen med anledning av att ”fel” person skulle vinna. Det inser han säkert själv – han har visat sig skicklig på att kalkylera med riskerna innan han agerar.

  5. Fortsätter stödja insurgenterna i Donbass. Det fortsätter ända tills en Putinvän sitter på Kievtronen, och hela Ukraina avskiljs från väst.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here