Vad tycker man i Kina om Sveriges behandling av Huawei och av Kina?

15
2429
Huawei@Banderašice. Bild:Flickr

 

Sverige har som bekant portat världens sannolikt ledande företag inom 5G-området, Huawei, i linje med Trump-administrationens önskemål. Jag har översatt en artikel i kinesiska Global Times v Ma Jihua, en veteran inom analys av teknologiföretag Stoppade Sverige Huawei av rädsla för USA?

Sverige bör sluta mobba kinesisk teknik med tal om ”säkerhet


Vad tycker man i Kina om Sveriges behandling av Huawei och av Kina?

Svenska myndigheter har meddelat begränsningar för kinesiska 5G-utvecklare att ansluta sig till landets 5G-nätverksbyggande, under det obevisade skenet av ”nationell säkerhet”. En sådan åtgärd, i linje med den amerikanska anti-Kina-kampanjen, kommer oundvikligen att leda till skada på ekonomiska och handelsrelationer med Kina och sätta svenska företags verksamhet i Kina i fara.

Post- och telestyrelsen (PTS) sa inför de kommande auktionerna som planeras den 10 november att ”nya installationer och ny implementering av centrala funktioner för radioanvändning i frekvensbanden får inte utföras med produkter från [kinesiska] leverantörer. Huawei eller ZTE. ”

Det tillade att tidigare installerade produkter från de två kinesiska företagen för vissa funktioner måste fasas ut före 2025. Sverige är värdland för Ericsson, en av de bästa 5G-utvecklarna i världen. I stället för att skydda en utvecklingsmiljö för den nya generationen nätverk, siktar Sverige på att pressa ut kinesiska företag baserat på grundlösa antaganden, fastän Huawei har erbjudit sig att underteckna ”inga bakdörr” -avtal för att lindra dessa påstådda bekymmer.

Under ledning av USA
har västerländska länder politiserat ekonomiska frågor och handelsfrågor och utövat diskriminerande och exklusiv politik i den nationella säkerhetens namn riktat mot Kina, snarare än verkliga säkerhetsfrågor.

Kinesiska utrikesdepartementets talesman Zhao Lijian kritiserade beslutet och sa på en presskonferens att Sverige genom att öppet förtala och motarbeta kinesiska telekomföretag utan bevis då har brutit mot principerna om den fria, öppna, rättvisa och icke-diskriminerande marknadsekonomin som Sverige säger sig vilja föra. Sverige bör rätta till sitt misstag och undvika en negativ inverkan på det ekonomiska samarbetet mellan Kina och Sveriges på svenska företags verksamhet i Kina.

De två länderna kompletterar varandra ekonomiskt och Sveriges handel med Kina har genomgående ökat under de senaste åren. Enligt den officiella webbplatsen för de svenska ambassaderna och konsulaten är Kina Sveriges största handelspartner i Asien. Även om de två nationerna har förbättrat banden i den ekonomiska och handelssektorn är det uppenbart att handel med Sverige endast står för en liten del av Kinas utrikeshandel.

Enligt data från Kinas allmänna tullförvaltning uppgick den bilaterala handeln till 14 miljarder dollar under de första tre kvartalen, vilket endast var omkring 0,4 procent av Kinas totala handel under perioden.
Förutom de cirka 10 000 svenska företagen som handlar med Kina har mer än 600 svenska företag etablerat sig i landet.

Kända svenska företag som är verksamma i Kina är Ericsson och IKEA. Ericsson har etablerat 5G-samarbete med stora kinesiska teleoperatörer, som China Unicom, China Mobile och China Telecom.

Inför Sveriges mobbning av kinesiska företag är det omöjligt för kinesiska myndigheter att undvika att svara. Även utan motåtgärder riktade mot svenska företag har det Sveriges hänsynslösa drag kastat en skugga på dess ekonomiska relation med Kina, och påverkat investerarnas förtroende. Världen har officiellt gått in i 5G-eran. Att försöka blockera industriella frontaktörer kommer definitivt att försena Sveriges 5G-utveckling och medföra stora kostnader för landet.

Med länder och företag som rusar in på den nya tekniska arenan är vinn-vinn-samarbete det perfekta
tillvägagångssättet. Till exempel kan bra samarbete eller konkurrens mellan utvecklare påskynda teknikinnovationen, medan en öppen marknad kan sänka kostnaderna för telekomföretag och konsumenter. .Att välja att politisera ekonomiska och undergräva marknadsprinciper är oklokt och kommer att hindra globala vetenskapliga och tekniska framsteg.Författaren är en veterananalytiker inom teknikindustrin.
Relaterat.
Stoppade Sverige Huawei av rädsla för USA?
Spionage är den verkliga orsaken till Huawei-konflikten.
Undantagstillstånd i USA på grund av Huawei!
Spionen som åker ut i kylan.

Föregående artikelUSA förstör metodiskt den syriska ekonomin men Damaskus har verktyg för att avvärja pressen?
Nästa artikelLyckliga ”östtyskar” 30 år efter murens fall?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

15 KOMMENTARER

 1. Ericsson har 15% av sin omsättning i Kina. Man har tillverkning och utveckling där. Det blir en rejäl smäll för bolaget om kineserna slår tillbaka. Ericssons ledning är klart oroad. Den svenska regeringens agerande är svårt att förstå, och nära nog obegripligt. En företrädare för regeringen (minns inte vem) sa nyligen att blockaden av Huawei och ZTE inte riktas mot Kina, fast detta är så uppenbart att man tappar hakan. Tror den svenska ledningen att kineserna är idioter, eller ställer man upp på vilka dumheter som helst bara USA knäpper med fingrarna? (Jag tror på det senare, men undrar vad man är rädd för. Vad har USA hotat med?)

  5G förresten – utvecklingen rasar på, och jag såg att häromdagen skickade Kina upp en satellit utrustad med 6G.

  • Vidare ”Enligt Nyhetsbrevet Telekomnyheterna vill Tele 2 och Telenor skjuta upp auktionen på tisdag, i väntan på en rättslig prövning.” här.

  • Det stämmer, 6G är i full utveckling, 700,000 5G basstationer nu i drift, 20 miljoner telefoner, en ren tidvattenvåg av nya 5G applikationer och AI, 160 miljoner användare anslutna, och 300 städer. Inte ett enda problem. Man räknar med att 7 miljoner basstationer behövs, och en miljard telefoner, många har mer än en, en privat och en för företaget. Säljer dom företaget följer telefonen med liksom WeChat kontot och digitalaffären. Det nya Kina. Undrar hur det kommer att gå för Sverige. Sverige utreder och debatterar. Sverige måste bestämma sig, sjunka i avgrunden med USA som sänke, eller stiga mot morgondagens samhälle med Kina. Åsikter och fejknyheter om ”nationell säkerhet” sätter inte mat på bordet till barnen.

  • Först, glöm inte den stora bilden. USA, med sitt Den Djupa Staten och sitt BigBusiness imperium, där militären är en del, och där svenska MSM ingår, är desperata att stoppa Kina av affärsskäl, precis som Nordstream2 – där för att tvinga EU att köpa amerikansk gas till tre gånger så högt pris och skapa ett USA beroende för att möjliggöra USA sanktioner mot EU. När det gäller kommunikation är det än mer desperat. Telecom systemen är nyckeln till FRA, CIA och NSA massövervakningen, och den blir svår att genomföra på Huawei, och sedan distributionen av propagandan för att styra åsikter och handlingar kan inte kontrolleras och censureras av USA på TikTok och WeChat som på de amerikanska systemen som Facebook. I går fick jag en TikTok video där ”Trump” slår sönder hela Ovala Rummet, med ”Pompeo” som hurrar i bakgrunden. Symboliskt, dom förstör USA. Huawei förbudet kom helt uppenbart efter USA-hot om sanktioner mot Sverige, precis som i PirateBay fallet 2006. Kom sedan ihåg Kinas strategi, ”Dual Circulation”. Illustrativt, tänk det som ett cirkulärt fiktivt rör genom Kina och Sverige, där strömmar investeringar, betalningar, tjänster och produkter till Sverige från Kina, och samtidigt strömmar samma saker från Sverige till Kina. Handel, export och import. Stryps det flödet någonstans i det cirkulära ”röret” då stannar allt flöde överallt, men det skiftar till och fortsätter i Kinas interna cirkulation. Sverige säljer inget, exporten stoppas, får inga inkomster, får inga investeringar, jobben försvinner liksom skatteintäkterna. Kina förlorar inget, men för Sverige blir det katastrof. Överklagandet är en livkrans och räddningslina kastad till Sverige. Domstolen kan beordra att Huawei förbudet upphävs, Sverige räddar ansiktet och ekonomin och USA får svårt att agera mot ett domstolsbeslut, men dom kommer att föröka på andra sätt. Därför har man i Kina officiellt varit mycket försiktig i uttalanden och kommentarer för att inte stänga vägen för Sverige att backa med respekten i behåll. På folkmedia i Kina, sociala, alternativa, bloggar, har tonen varit det motsatta. Släng ut Ericsson, riv ut deras installationer, stäng av Sverige, stäng Sveriges ambassad och handelsdelegation i Kina, stäng Kinas ambassad i Sverige, osv. Nog är nog.

   • Tack för ett mycket välskrivet och intressant inlägg. Håller dessutom med dig angående vikten av handelsutbytet med Kina.

 2. Snabbt beslut av domstolen:
  Domstol häver förbudet mot Huawei i 5G-auktionen
  Förvaltningsrätten i Stockholm har beslutat att tillfälligt häva vissa delar av förbudet mot Huawei i Sveriges 5G-auktion, vilket Sveriges Radio var först att rapportera om.
  Förvaltningsrätten har nu slagit fast att Huawei har rätt att överklaga beslutet och att de delar som berör Huawei ska upphöra att gälla tills vidare.
  – Det är ett överraskande besked. Dels för att det kommer så kort inpå auktionen, men också för att man kan tycka att en svensk myndighet borde ha koll på vad de har rätt att göra i sådana här fall, säger SVT:s techkorrespondent Alexander Norén.
  Nu ligger bollen hos Post- och telestyrelsen som ska ta ställning till om de ska överklaga domen till kammarrätten.
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/domstol-haver-forbudet-mot-huawei-i-5g-auktionen

 3. It is very interesting to see Swedens action against Huawei 5g WITHOUT showing any clear evidence. Terms that has been always used such as ¨we believe, vi tror…´makes people so tired. If they really do not trust the company because it has Chinese background, maybe the safest action is to cut every sino-sverige connections, so it is safe enough. Ideological ‘war‘ makes people feel frustrated.
  I just wonder how Sweden will act on the case of USAs spionage to Sweden through Denmark.

 4. Naturligtvis ska Ericsson bygga Sveriges 5g, och på ett sånt sätt att det inte har en kinesisk bakdörr. Helt onödigt att komma i konflikt med kineserna genom att hänga ut deras spionteknik, bara undvik den så tyst som möjligt. Vi stöder vår egen hitech-industri, precis som alla andra som har en.

 5. […] Det tillade att tidigare installerade produkter från de två kinesiska företagen för vissa funktioner måste fasas ut före 2025. Sverige är värdland för Ericsson, en av de bästa 5G-utvecklarna i världen. I stället för att skydda en utvecklingsmiljö för den nya generationen nätverk, siktar Sverige på att pressa ut kinesiska företag baserat på grundlösa antaganden, fastän Huawei har erbjudit sig att underteckna ”inga bakdörr” -avtal för att lindra dessa påstådda bekymmer. Under ledning av USA har västerländska länder politiserat ekonomiska frågor och handelsfrågor och utövat diskriminerande och exklusiv politik i den nationella säkerhetens namn riktat mot Kina, snarare än verkliga säkerhetsfrågor.Vad tycker man i Kina om Sveriges behandling av Huawei och av Kina? […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here