Hur Ryssland kommer att kringgå västerländsk ekonomisk krigföring

39
2480

Denna artikel av Pepe Escobar har översatts av Rolf Nilsson. Den har publicerats på The Cradle och hos The Saker
http://thesaker.is/follow-the-money-how-russia-will-bypass-western-economic-warfare/

___________________________________________________________________

Följ pengarna: hur Ryssland kommer att kringgå västerländsk ekonomisk krigföring

USA och EU gapar över alltför mycket när det gäller sanktioner mot Ryssland. Slutresultatet kan bli att den globala ekonomin minskar sin handel i dollar och massiv varubrist över hela världen.

Så en samling av Natos högsta ledare, inbäddade i sina ekokammare, riktar in sig på den ryska centralbanken med sanktioner och förväntar sig vad då? Småkakor?

Vad de fick istället var Rysslands avskräckningsstyrkor som gick upp i ”en speciell beredskap” – vilket innebär att nord- och Stillahavsflottan, Long-Range Aviation Command, strategiska bombplan och hela den ryska kärnkraftsapparaten ställdes i högsta beredskap.

En general från Pentagon gjorde mycket snabbt den grundläggande beräkningen av det, och bara minuter senare sändes en ukrainsk delegation ut för att genomföra förhandlingar med Ryssland, på en hemlig plats i Gomel, Vitryssland.

Under tiden, i vasallrikena, var den tyska regeringen upptagen med att ”sätta gränser för krigshetsare som Putin” – ett ganska stort företag, med tanke på att Berlin aldrig satte några sådana gränser för västerländska krigshetsare som bombade Jugoslavien, invaderade Irak eller förstörde Libyen, under fullständig kränkning av internationell lag.

Samtidigt som de öppet proklamerar sin önskan att ”stoppa utvecklingen av den ryska industrin”, skada dess ekonomi och ”förstöra Ryssland” – som ekar av amerikanska påbud mot Irak, Iran, Syrien, Libyen, Kuba, Venezuela och andra i den globala södern – kunde tyskarna omöjligen erkänna ett nytt kategoriskt imperativ.

De befriades slutligen från sitt skuldkomplex från andra världskriget, av ingen mindre än Rysslands president Vladimir Putin. Tyskland är fritt att öppet stödja och beväpna nynazister igen – nu den ukrainska Azov-bataljonen.

Azovbataljonen

För att få klart för mig hur dessa Nato-sanktioner kommer att ”förstöra Ryssland” bad jag om en kortfattad analys av en av de mest kompetenta ekonomiska hjärnorna på planeten, Michael Hudson, författare, bland andra, till en reviderad upplaga av ett måste att läsa; Superimperialism: The Economic Strategy of American Empire.

Hudson påpekade hur han ”helt enkelt är bedövad över USA:s nästan atomära upptrappning.” När det gäller konfiskeringen av ryska utländska reserver och avskärningen från SWIFT, är huvudpoängen ”det kommer att ta lite tid för Ryssland att införa ett nytt system, med Kina.

Resultatet kommer att stoppa dollariseringen för gott, eftersom länder som hotas av ”demokrati” eller som visar diplomatiskt oberoende, kommer att vara rädda för att använda amerikanska banker.”

Detta, säger Hudson, leder oss till ”den stora frågan: om huruvida Europa och dollarområdet kan köpa ryska råvaror – kobolt, palladium, etc, och om Kina kommer att ansluta sig till Ryssland i en mineralbojkott.”

Hudson är tydlig med att ”Rysslands centralbank naturligtvis har utländska banktillgångar för att intervenera på valutamarknaderna, för att försvara sin valuta från fluktuationer. Rubeln har rasat. Det kommer nya växelkurser. Ändå är det upp till Ryssland att bestämma om man ska sälja sitt vete till Västasien, som behöver det; eller att sluta sälja gas till Europa via Ukraina, nu när USA kan lägga beslag på den.

Om det möjliga införandet av ett nytt Ryssland-Kina-betalningssystem, som går förbi SWIFT och kombinerar det ryska SPFS (System for Transfer of Financial Messages) med det kinesiska CIPS (Cross-Border Interbank Payment System), hyser Hudson inga tvivel om att ”det rysk-Kina systemet kommer att implementeras. Global South kommer att försöka ansluta sig och samtidigt behålla SWIFT – flytta sina reserver till det nya systemet.”

Bild: Shutterstock

”Jag tänker de-dollarisera mig själv”

Så USA självt kommer att, i ännu en massiv strategisk blunder, påskynda de-dollariseringen. Som verkställande direktören för Bocom International, Hong Hao, sa till Global Times, med energihandeln mellan Europa och Ryssland de-dollariserad, ”kommer det att bli början på upplösningen av dollarhegemonin.”

Det är en refräng som den amerikanska administrationen tyst hörde förra veckan från några av sina egna största multinationella banker, inklusive notabiliteter som JPMorgan och Citigroup.

En Bloomberg-artikel sammanfattar deras kollektiva rädsla:

”Att sparka ut Ryssland från det kritiska globala systemet – som hanterar 42 miljoner transaktioner om dagen och fungerar som en livlina till några av världens största finansinstitutioner – kan slå tillbaka, ge högre inflation, driva Ryssland närmare Kina och skydda finansiella transaktioner från granskning av väst. Det kan också uppmuntra utvecklingen av ett SWIFT-alternativ, som så småningom kan skada den amerikanska dollarns överhöghet.”

De i Europeiska Unionen (EU) med ett IQ över 50, måste ha förstått att Ryssland helt enkelt inte kunde uteslutas helt från SWIFT, utan kanske bara ett fåtal av dess banker: när allt kommer omkring är europeiska handlare beroende av rysk energi.

Ur Moskvas synvinkel är det en mindre fråga. Ett antal ryska banker är redan anslutna till Kinas CIPS-system. Om någon till exempel vill köpa rysk olja och gas med CIPS måste betalningen ske i den kinesiska yuanvalutan. CIPS är oberoende av SWIFT.

Dessutom har Moskva redan kopplat sitt SPFS-betalningssystem, inte bara till Kina, utan också till Indien och medlemsländerna i Eurasia Economic Union (EAEU). SPFS länkar redan till cirka 400 banker.

Med fler ryska företag som använder SPFS och CIPS, även innan systemen går samman, och andra manövrar för att kringgå SWIFT, såsom byteshandel – som till stor del används av sanktionerade Iran – och agentbanker, skulle Ryssland kunna ta igen minst 50 procent i handelsförluster.

Ett nyckelfaktum är, att flykten från det USA-dominerade västerländska finansiella systemet nu är oåterkallelig över Eurasien – och det kommer att fortsätta i takt med internationaliseringen av yuanen.

Ryssland har sin egen påse med tricks

Samtidigt pratar vi ännu inte ens om rysk vedergällning för dessa sanktioner. Den förre presidenten, Dmitrij Medvedev, har redan gett en hint: allt, från att lämna alla kärnvapenavtal med USA, till att frysa tillgångarna hos västerländska företag i Ryssland, ligger på bordet.

Så vad vill ”Empire of Lies”? (Putin terminologi, på måndagens möte i Moskva för att diskutera svar på sanktionerna.)

I en essä som publicerades i morse, med den läckra titeln America Defeats Germany for the Third Time in a Century: the MIC, OGAM and FIRE conquer NATO, tar Michael Hudson fram en rad avgörande punkter, som börjar med hur ”NATO har blivit Europas utrikespolitiska beslutande”. organ, till och med till den grad att det dominerar inhemska ekonomiska intressen.”

Han beskriver de tre oligarkierna som kontrollerar USA:s utrikespolitik:

I. Först är det militärindustriella komplexet, som Ray McGovern minnesvärt myntade som MICIMATT (military industrial Congressional intelligence media academia think tank).

Hudson definierar deras ekonomiska bas som ”monopolhyra, erhållen framför allt från dess vapenförsäljning till NATO, till västasiatiska oljeexportörer och till andra länder med ett överskott i betalningsbalansen.”

II. Det andra är olje- och gassektorn, tillsammans med gruvdrift (OGAM). Deras mål är ”att maximera priset på energi och råvaror för att maximera intäkterna från naturresurser. Att monopolisera dollarområdets oljemarknad och isolera den från rysk olja och gas, har i över ett år nu varit en stor prioritet i USA, eftersom Nord Stream 2-rörledningen från Ryssland till Tyskland hotade att länka samman de västeuropeiska och ryska ekonomierna.”

III. Det tredje är den ”symbiotiska” finans-, försäkrings- och fastighetssektorn (FIRE), som Hudson definierar som ”motsvarigheten till Europas gamla postfeodala landaristokrati, som lever av jordräntor.”

När han beskriver dessa tre rentier-sektorer, som helt dominerar den postindustriella finanskapitalismen, i hjärtat av det västerländska systemet, noterar Hudson hur ”Wall Street alltid har varit nära sammansmält med olje- och gasindustrin (nämligen bankkonglomeraten Citigroup och Chase Manhattan).”

Hudson visar hur ”USA:s mest angelägna strategiska mål för Natos konfrontation med Ryssland är att höja olje- och gaspriserna. Förutom att skapa vinster och börsvinster för amerikanska företag, kommer högre energipriser att ta mycket av kraften ur den tyska ekonomin.”

Han varnar för hur matpriserna kommer att stiga ”med vetet i spetsen”. (Ryssland och Ukraina står för 25 procent av världens veteexport.) Ur ett globalt sydperspektiv vore det en katastrof: ”Detta kommer att pressa många västasiatiska och globala sydländer med livsmedelsbrist, försämra deras betalningsbalans och hota att begränsa deras möjlighet att kunna betala utlandsskulder. ”

När det gäller att blockera rysk råvaruexport, ”hotar detta att orsaka avbrott i leveranskedjorna för nyckelmaterial, inklusive kobolt, palladium, nickel, aluminium.”

Och det leder oss, återigen, till sakens kärna: ”De nya amerikanska kalla krigarnas långsiktiga dröm om att bryta upp Ryssland, eller åtminstone att återställa dess ledningskleptokrati, som försöker tjäna pengar på sina privatiseringar i västerländska aktiemarknader.”

Det kommer inte att hända. Hudson ser tydligt hur ”den mest enorma oavsiktliga konsekvensen av USA:s utrikespolitik har varit att driva samman Ryssland och Kina, tillsammans med Iran, Centralasien och länder längs Bält och väg-initiativet.”

Låt oss konfiskera lite teknik

Jämför nu allt ovanstående med perspektivet hos en centraleuropeisk affärsmagnat med stora intressen, öst och väst, och som värdesätter sin handlingsfrihet.

I ett e-postutbyte ställde affärsmagnaten allvarliga frågor om den ryska centralbankens stöd för sin nationella valuta, rubeln, ”som enligt USA:s planering förstörs av väst genom sanktioner och valutaspekulanter, som avslöjar sig själva genom att sälja rubel kort. Det finns egentligen nästan ingen summa pengar som kan besegra dollarmanipulatorerna mot rubeln. En ränta på 20 procent kommer onödigtvis att döda den ryska ekonomin.”

Affärsmannen hävdar att den främsta effekten av räntehöjningen ”skulle vara att stödja import som inte borde importeras. Rubelns fall är alltså gynnsamt för Ryssland när det gäller självförsörjning. När importpriserna stiger bör dessa varor börja produceras inhemskt. Jag skulle bara låta rubeln falla för att hitta sin egen nivå, som under en tid skulle komma att vara lägre än vad naturkrafterna skulle tillåta, eftersom USA kommer att driva den lägre genom sanktioner och blankningsmanipulation i denna form av ekonomiskt krig mot Ryssland.”

Men detta verkar bara berätta en del av historien. Förmodligen har det dödliga vapnet i Rysslands arsenal av svar identifierats av chefen för Centrum för ekonomisk forskning vid Institutet för globalisering och sociala rörelser (IGSO), Vasily Koltashov: nyckeln är att konfiskera teknologi – som att i Ryssland sluta att erkänna USA:s rättigheter till patent.

I vad han betecknar som ”frisläppande av amerikansk immateriell egendom” föreslår Koltashov att anta en rysk lag om ”vänliga och ovänliga stater. Om ett land visar sig vara på den ovänliga listan kan vi börja kopiera dess teknologier inom läkemedel, industri, tillverkning, elektronik, medicin. Det kan vara vad som helst – från enkla detaljer till kemiska sammansättningar.” Detta skulle kräva ändringar av den ryska konstitutionen.

Koltashov hävdar att ”en av grunderna för framgång för amerikansk industri var kopiering av utländska patent för uppfinningar.” Nu kan Ryssland använda ”Kinas omfattande know-how, med sina senaste tekniska produktionsprocesser, för att kopiera västerländska produkter: frisläppandet av amerikansk immateriell egendom kommer att orsaka skada på USA till ett belopp av 10 biljoner dollar, bara i det första skedet. Det kommer att bli en katastrof för dem.”

Som det nu ser ut är EU:s strategiska dumhet otrolig. Kina är redo att ta alla ryska naturresurser – med Europa kvar som en ynklig gisslan till haven och med vilda spekulanter. Det ser ut som att en total splittring mellan EU och Ryssland ligger framför oss – med lite handel kvar och noll diplomati.

Lyssna nu på ljudet av champagne som korkas upp över hela MICIMATT.

Föregående artikelRyssland uppger att man hittar biologiska vapen i Ukraina – vilket USA nu förnekar! Kina vill ha besked.
Nästa artikelFox News – Finns det biologiska vapen i Ukraina?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

39 KOMMENTARER

 1. Ingenting har hindrat Ryssland från att bli Kinas råvaruproducent de senaste trettio åren. Det är bara det att kineserna betalar mycket sämre för produkterna än väst. Ryssland har varit expert på att stjäla västteknologi, men har misslyckats med att göra kommersiella produkter av den. Den ryska marknadsekonomin har svagt egendomsskydd och därför vill ingen investera, oligarkerna skyddar pengarna från politisk konfiskation på Cypern, i Schweiz, London mm. Nu har Putins militäräventyr riskerat pengarna även utomlands.

  • Kina betalar exakt lika mycket som alla andra för råvaror om man inte skriver långsiktiga avtal till priser man förhandlat fram! Det här med stulen ”västteknologi” är till stor del just en myt som USA sprider! För övrigt så misslyckades USA än en gång med sitt test för hypersoniska missiler i veckan. Men Ryssland har väl ”stulit” den tekniken från väst antar jag? Tja, skattesmitare finns väl i alla länder.

 2. Som ett motdrag legaliserar Ryssland piratkopiering

  ”Russland har allerede en lov på plass som åpner for at landet kan ta i bruk enhver form for intellektuell eiendom uten patentinnehaverens tillatelse i nødstilfeller knyttet til sikring av landets nasjonale sikkerhet. Den nye handlingsplanen ser altså ut til å være en iverksettelse av denne loven.

  Planen kommer muligens ikke som en stor overraskelse, da Russland lenge har hatt rykte på seg for å ha et avslappet forhold til piratvirksomhet. Ifølge statistikken hos nettstedet Statista ligger Russland på en global andreplass når det gjelder andelen besøk på piratnettsteder, kun slått av Kina.”

  https://www.digi.no/artikler/russland-vil-legalisere-piratkopiering-for-a-kompensere-for-vestlige-sanksjoner/517916?fbclid=IwAR2uPlVz_syU0a1wgeAyNsbvIDQYzBBO6xERc17ZRcsTz5tkdNrYWFOGqg4

  • Ryssland gör alldeles rätt. F**k Copyright – det är ett av rentier ekonomins grundbult. Det blir en 10 trillioner dollars affär för Ryssland 🤗🤗🤗 – landet får det den behöver och åt helvete med ”den regel baserade ekonomin”.

 3. Jag läste någonstans att nu kommer Ryssland svara alla västerländska företag i landet som sviker och stänger ner sin verksamhet att dess tillgångar kommer ”nationaliseras”.
  Det är vad jag kallar för att vara beslutsam och handlingskraftig.

  Jag är helt övertygad om att för Rysslands överlevnad krävs en auktoritär regim med hårda nypor när så krävs.
  Annars kommer Ryssland omgående invaderas på olika sätt av Västvärlden och den ryska kulturen förintas och det stora landet går inte längre att försvara.

  Hoppas verkligen unga ryssar tänker på det här så de inte börjar samla ris till sina egna ryggar.

  1420 frågar unga ryssar på gatan vad de tycker om Vladimir Poutin
  https://www.youtube.com/watch?v=HAmzPeDoE3Q

  • Det hoppas jag verkligen att dom gör. Nationalisera alla dom företagen sen kan vi bara sitta och titta på när landet blir lika isolerat som Nordkorea. Det kommer att vara väldigt svårt att locka investerare till Ryssland efter kriget emot Ukraina, om dom gör som du skriver kommer antalet att bli noll så jättebra kom igen Ryssland isolera er helt det kommer gå jättebra.

   • Resten av den verkliga reala ekonomiska makten ligger! Den ligger definitivt inte i västvärldens låtsas och låneekonomier om du tror det. När ska folk fatta att det är skillnad på fiktiva värden och verkliga värden som tillverkning, råvaror, produktion m.m?

   • Det är ju inte bara ”att nationalisera för att nationalisera”.
    Det finns ju orsak och meningar med detta.
    T ex MacDonalds har ca 60.000 anställda i Ryssland.
    Om nu McD plötsligt vill ”avsluta” versamheten så blir alla de ca 60.000 arbetslösa på en gång.
    Och detta är inte allt.
    99% av allting som behövs för McD i Ryssland produceras inom Ryssland. Dvs alla underleverantörer (ca 40.000 anställda) kan drabbas också.
    För att undvika det kaosiderande scenariot Rysslands geopolitiska ”vänner och partners” har förbereddat tar regeringen över den helt perfect fungerande McD organisationen för att försätta verksamheten tills nya Fastfood Operatören i sin tur tar över.
    Samma gäller IKEA osv.
    Detta är syftet och meningen med denna ”nationalisering”.
    Men man i Väst knappast kommer att informera allmänhet om hur det står till utan det blir ju bara desinformation som vanligt om att Putin si och Putin så, hämnas, bad guy osv

    Och en sak till, Ryssland behöver inga såna investerare som kan sabotera och försvinna på noll tiden.
    Ryssland är en suverän stat och vill syssla med suveräna kontragenter t o m andra suveräna stater. Även om dem är väldigt få nu för tiden men dem kommer att bli fler o fler så småningom.
    Det får man ju hoppas.

 4. Ryssland kräver fria händer att anfalla grannländer. Suveräna stater som motsätter sig det kan bli invaderade, få egendom stulen eller utsättas för energiutpressning, för att inte tala om kärnvapenutpressning. Putin har på två veckor lyckats göra Ryssland till en pariastat. Bra jobbat.

 5. I södra Sverige är en stor vindkraftpark på väg att byggas! Inte nog med att enorma områden skövlas och förfulas ni ska inte tro att elströmmen, när det blåser, kommer svenska konsumenter till nytta! Hör och häpna, 70% av elen ska gå till Microsoft serverhallar! Och detta låter politikerna ske i Sverige utan protester? Snacka om att ha sålt ut landet till de globala oligarkerna som även bidragit till att Ukraina ser ut som det gör! Frågan är hur länge folk ska låta sig luras? Sverige blir väl det sista landet som kommer att slänga ut EU och få slut på globalisternas upptåg men vid det laget Sverige nog bortom all räddning! Folk fattar inte ens vad som pågår rätt under näsan på dem, i Smålandsposten gör man t o m ett stort reportage om vanvettet utan att ifrågasätta det hela! Sverige är fantastiskt…

  • Putin vinner kriget men förlorar sin popularitet i Ukraina! Det är främst i östra delarna där Putin räddat en massa liv som stödjer honom fullt ut! Resten av Ukraina är nog mer avvaktande även om de nog också gärna vill se att Ukraina rensas på miliserna som styr under USA:s övervakning och givetvis gangster-oligarkerna som plundrat Ukraina i åratal. Men som vanligt bryr sig politikerna i stormakterna föga om vad vanligt folk i Ukraina vill utan de vill bestämma åt dem. Stalltipset är att Ukraina delas upp där de östra delarna lämnar och blir en del av Ryssland medan resten av landet fortsätter att avfolkas och de interna bråken fortsätter.

   • ”Stalltipset är att Ukraina delas upp där de östra delarna lämnar och blir en del av Ryssland medan resten av landet fortsätter att avfolkas och de interna bråken fortsätter.”

    Hm för bara någon vecka sedan så var det väl Polen och Ungern som skulle invadera och ta de västra delarna av Ukraina?

    • Tja… Dom kanske får ett gyllene tillfälle.
     Ta, eller förkasta, det är frågan.

     Men Christian, lägg märke till att i motsats till andra Europeiska länder har inte Ungern ställt sig särskilt välvilligt till Ukrainas militär.
     Har för mig jag läste någonstans Ungern vägrat förse Ukraina med vapen i den här konflikten. Ej heller hjälpa andra länder med vapentransporter.
     Jämför då Sverige där jag läste senast i dag på SVT att den röda regeringens statsminister inte utesluter att fortsatt skicka vapen till Ukraina.
     Jag är självklart emot det därför det är denna enorma militarisering i Ukraina som västvärlden bedrivit sedan 2015 som nu ställer till all förödelse.
     Om inte västvärlden militariserat hade inte Ukraina så effektivt kunnat beskjuta Donbass och ryssarna hade med enklare grepp kunnat avlägsna den nazianstrukna regimen från Rada.
     Nu får istället alla lida för Västvärldens demokratiseringsiver av hela världen.
     Jag tycker inte att en samhällsmodell av västeuropeisk modell passar i alla länder och definitivt inte på ryska eller kinesiska områden.
     Det skulle betyda de här två kulturernas utplåning och det är något jag inte vill se därför det är precis samma som att utplåna hela civilisationen i Europa.
     Anledningen är att de kommer göra militärt motstånd.
     Med alla medel.
     Tänk på det om du inte vill riskera ditt liv för en samhällsmodell som ändå håller på att totalt urarta.

     Mc Donalds har stängts sina snabbmatsrestauranger i Ryssland.
     I ryska tidningar kan du läsa det var skönt att slippa skräpmat och dålig kosthållning.
     Nu hoppas jag ryssarna gör om Mc Donalds restaurangerna till att servera ryska nationalrätter som ryssarna känner sig bekanta med.

  • Förlora? De som kan sin sak, d v s de som kan militärstrategiska ämnen är samstämmiga i sin bedömning. Ryssland har redan vunnit kriget. Vad gäller popularitets tävlingar som Englund hänvisar till är världen utanför väst med Ryssland. Ryssland satte ner foten! Västs ”intellektuella” må spilla hur mycket bläck som helst på att lura och övertyga sig själva om att Ryssland och Putin är förlorarna, faktum kvarstår det är väst som har skjutit sig självt i sank genom sin sanktionspolitik. Sakta men säkert lämnar den riktiga världen dollarn därhän och det är imperiets Akilles häl (se citatet nedan).

   ”What constitutes the most important geostrategic event of the week? Well, it was India insisting to remove the US dollar in trade with Russia and replacing it with the local currency (whilst the US reacts by threatening India with separate sanctions). The list of ‘recalcitrants’ is lengthening: China too has been threatened by US sanctions for not joining in sanctioning Russia. Other states, including Turkey, Brazil (a skeptical Bolsonaro) and Gulf States are boycotting the ‘war on Russia’. In effect, it is mostly Europe who has gone the ‘whole hog’ on the lines of French Finance minister Le Maire’s comments in “waging an all-out economic and financial war on Russia. We will cause the collapse of the Russian economy”. The rest of the world remains notably ‘cool’ and aloof.” Det är en bokslut om vilka som är de verkliga förlorarna! Om just detta kan man läsa här:

   https://thealtworld.com/alastair_crooke/a-world-at-war

 6. Ryssland har precis annonserad vilka som faller under dess sanktionsvedergällning

  1. Joseph Robinette Biden;

  2. Antony John Blinken;

  3. Lloyd James Austin III;

  4. Mark Alexander Milley;

  5. Jacob Jeremiah Sullivan, National Security Advisor;

  6. William Joseph Burns, Director of the CIA;

  7. Jennifer Rene Psaki, White House Press Secretary;

  8. Daleep Singh, Deputy National Security Advisor;

  9. Samantha Jane Power, Administrator of the United States Agency for International Development;

  10. Robert Hunter Biden, son of the US President;

  11. Hillary Diane Rodham Clinton, former US presidential candidate;

  12. Adewale Adeyemo, US Deputy Secretary of the Treasury;

  13. Reta Jo Lewis, President and Chair of the Board of Directors of the Export-Import Bank of the United States.

  ”More announcements will be made soon concerning the expansion of the sanctions list to include other top US officials, military leaders, lawmakers, business executives, experts and media personalities who promote Russophobia or contribute to inciting hatred of Russia or imposing restrictive measures.

  These actions will be taken in harmony with the major decisions of the Government of the Russian Federation in finance, banking and other areas to protect the Russian economy and ensure its stable development.”

  https://thesaker.is/sitrep-sanctions-and-quite-major-economic-news/

  Fler personer i Bidens inre krets och oligarker som står Biden nära står näst på tur? det är frågan

  I andra nyheter så har de-dollarization börjat på allvar

  ”The member states of the Eurasian Economic Union (EAEU) and China will develop a project for an independent international monetary and financial system. This was agreed upon by the participants in the economic dialogue “A New Stage of Monetary, Financial and Economic Cooperation between the EAEU and the PRC. Global Transformations: Challenges and Solutions”, which was held on March 11 via videoconference. It is envisaged that the system will be based on a new international currency, which will be calculated as an index of the national currencies of the participating countries and commodity prices. The first draft will be submitted for discussion by the end of March. As Sergei Glazyev, Minister for Integration and Macroeconomics of the EEC, emphasized, China was the first in the world to move to the stage of national economic recovery.
  The background here is bigger. ”

  • Biden som hade tänkt sig en semester vid Svarta Havet. O så trist för honom. Hårda sanktioner som kommer att slå hårt mot hela USA och hela den fria västvärlden.
   Hur skall vi klara oss.

   • USA drabbas föga, jämföört med Ryssland, Europa och andra delar av världen. En ekonomiska konkurrensfördel med sanktionerna för USA mot bl.a. Europa.

 7. Det är fortsatt propaganda och desinformation. Det är ju bara väst med Usa i spetsen som tillåts komma ut. Titta på andra medier i Asien från Indien och Kina eller från Mellanöstern. Att Usa,EU är enade som dom är,har dom varit i 8år nu mot Ryssland på alla fronter.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here