Oppositionen vill ställa president Poroshenko inför riksrätt.

8
1488
Poroshenko. Wikimedia

Denna artikel har skrivits av den norske Rysslandskännaren Björn Ditlev Nistad som är doktor i rysk historia. Den har nyligen publicerats på hans hemsida Kaleidoskop. Ukraina: Oppositionen vill ställa president Poroshenko inför riksrätt.


Oppositionen vill ställa president Poroshenko inför riksrätt.

26/2 förklarade Julija Tymosjenko, kandidat vid presidentvalet i Ukraina den 31 mars, att oppositionen vill ställa president Petro Poroshenko inför riksrätt och avsätta honom. Bakgrunden till detta, vilket har stöd av demonstrationer utanför premiärministeriet i Kiev, är avslöjandena i ukrainska massmedier som tyder på att nära medarbetare till presidenten kan ha varit involverade i olaglig handel med utrustning till de ukrainska väpnade styrkorna som importerats till artificiellt höga priser.

Vad journalisterna har grävt kan hänföras till punkt 111 i strafflagen. Det här är landsförräderi, som medvetet utförs av en ukrainsk medborgare till nackdel för suveränitet, territoriell integritet, försvarskapacitet och statens och den ekonomiska säkerheten i landet ”, förklarade Timosjenko som motivering för krav på presidentens avgång.

Ledaren för den radikala partiet Oleg Lyashko, som också är kandidat i presidentvalet, gick ännu längre och sa: ”Poroshenko och hans vänner stjäl från armén. Om informationen i massmedia är sann, är detta en grandios brottslighet och statligt svek, för vilket Poroshenko borde skjutas. (”Tymosjenko lovade att Poroshenkos ska avsättas, Ljasko föreslog att han skulle skjutas ” Nezavisimaja Gazeta 26.02.2019). Poroshenko kommer knappt att bli föremål för riksrätt och avskedas, om inte av andra skäl, än att det bara är några veckor före presidentvalet. En lag om hur presidenten kan avsättas av en nationell domstol har inte förberetts trots att dagens ukrainska härskare lovade det att en sådan lag skulle siftas efter kupen i 2014. Men försöket att ställa Poroshenko inför riksrätt som ägde rum bara några dagar efter Timosjenko och Poroshenko båda hade anklagat varandra för att ha planerat valfusk och röstköp – visar hur toxisk tonen i ukrainska politiken är.

Att spå i vilken utsträckning försöket att ställa Poroshenko inför riksrätt kommer att påverka resultatet av det ukrainska presidentvalet är svårt. Poroshenko kom till makten till följd av en statskupp som ledde till skapandet av en anti-rysk regim i Ukraina. Och han och andra representanter för den härskande eliten har kämpat med vad de framställer som rysk aggression till sin främsta uppgift. Om informationen i en sådan situation tyder på att nära arbetskamrater från presidenten – eller till och med Poroshenko själv – varit involverade i ljusskygga företag som har försvagat de väpnade styrkorna, så är det naturligtvis skadligt för Poroshenko.

En viktig faktor i det här sammanhanget är de ukrainska krafternas dåliga förmåga i försök att undertrycka upproret i östra Ukraina, som medfört rykten om korruption, ineffektivitet och förräderi sedan 2014. Å andra sidan kommer försöket att ställa Poroshenko inför rätta en månad före presidentvalet i många väljares ögon sannolikt att uppfattas som ett desperat försök från Tymosjenko att hävda sig i kampen för presidentskapet i en situation där hon enligt en enkät bara är den tredje mest populära av kandidaterna – och därmed kanske inte går vidare till andra omgången av valet. Opinionsmötningar i Ukraina. Och Poroshenko, som redan har anklagat Tymosjenko och andra av hans motståndare att gå Kremls ärenden, skulle kunna avbilda oppositions krav på riksrätt som extremism som hotar landets stabilitet, vilket uppmuntrar rysk aggression och undergrävande verksamhet.

Det kommande presidentvalet i Ukraina kommer under alla omständigheter inte att hjälpa till att lösa krisen i landet. Vid kuppen 2014 kom extremistiska nationalistiska anti-ryska styrkor som representerade högst en tredjedel av den ukrainska befolkningen vid makten, medan resten av befolkningen gjordes maktlös. Och maktkampen mellan Poroshenko, Timosjenko och andra politiker är en uppgörelse inom den härskande eliten, som lite återspeglar vanliga ukrainares önskningar.

Krav på Poroshenkos avgång.

Den enda kandidaten i presidentvalet 2019 som har ett program för att lösa krisen i Ukraina är Jurij Bojko, tidigare vice premiärminister och en av topparna i det nu upplösta Regionspartiet. Han har krävt direkta förhandlingar med de upproriska i östra Ukraina. Under normala förhållanden skulle Bojko, som kandidat till östra och södra Ukraina, och som där en enda kandidat som har ett program för att avsluta inbördeskriget i Ukraina ha en bra chans att bli vald president. Men i dagens Ukraina är människor som Bojko maktlösa.
Läs om hur politiker som i dagens Ukraina talar för att förhandla med de upproriska i östra Ukraina riskerar att bli åtalade med förräderi här. här

Läs om Petro Porosjenkos rädsla för att bli avsatt vid en kupp. Fruktar Poroshenko att bli avsatt vid en statskupp.

Relaterat

Putin varnar Poroshenko för att inte följa Minsk-avtalet. Av Björn Ditlev Nistad.
Som observatör vid valet i Donbass, Ukraina. “Varför får vi inte bli en del av Ryssland?” Av Björn Ditlev Nistad.
Sköt Ukraina ned flygplanet MH17 i östra Ukraina? Ny information Av Björn Ditlev Nistad.
Dags att erkänna statskuppen i Kiev, UKRAINA, efter fem år!
Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar
Krav för de-eskalering av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Ekonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp.

Google och andra stora skattesmitare försämrar tillvaron för andra.
Apple – världens bästa skattesmitare.
”Paradise Papers” och ”Panama papers” – varför tillåta rikas lurendrejeri?
USA – skatteparadisens moder och största skatteparadis.

Föregående artikelMer än bara motstridiga åsikter. Lärdomar för Sverige från Australien!
Nästa artikelTulsi Gabbard ställer både demokrater och republikaner mot väggen för USA-krigen

8 KOMMENTARER

 1. ”..att ställa Poroshenko inför rösträtt kommer att påverka resultatet av det ukrainska presidentvalet är svårt.” Bäste Anders! Om du vill att folk med ganska enkel språklig utbildning skall läsa dina läsvärda inlägg bör du tänka mer på korrektur. Rösträtt och riksrätt ligger väl längt från varandra. ”… med utrustning till de ukrainska väpnade styrkorna som importerats till artificiellt höga priser.” Har man importerat väpnade styrkor till högt pris? Detta senare är ett mindre men dock ett syftningsfel. Jag minns hur DN var på 1970-talet. Korrekturläsningen var för bedrövlig. Jämför med lindelof.nu och steigan.no. Där förekommer också fel, men de är ringa. Tidningar, bloggar, reklamblad m.m. är fulla med fel. Din blogg bör vara folkbildande på så många sätt som möjligt! Du har många, och dessutom bra artiklar på din blogg, Anders. Men mängd blir inte automatiskt kvalitét.

  • Men uppropet saknar helt argument för stöd av Martin Kragh.
   Övertygar därmed inte alls.
   Varför har inte Martin Kraghs och de som stödjer honom kunna bemöta den allvarliga vetenskapliga kritiken?

   Att sluta upp bakom uppropet utan att ha sett belägg för att den allvarliga vetenskapliga kritiken är oriktig är auktoritetstro.

  • De är desperata med sin propaganda för Kragh, här ligger något stort bakom. Aftonbladet bör gräva vidare med attackerna mot Åsa och Aftonbladet.
   DE var ju detta Aftonbladet varnar för, hemliga propagandagrupper.

 2. Uppropet gäller ju inte i första hand (eller ens i andra hand) artikelns vetenskapliga kvalitet. Det är inte straffbart att skriva en vetenskaplig artikel av låg kvalitet. Att olika bedömare har olika uppfattning
  om en artikel är ingenting konstigt. Att anklagas för att vara spion är en helt annan sak.

  Kristian Gerner skrev ”När Linderborg i tidningsdebatten kritiserades för sin helt ogrundade sågning av en forskningsrapport som uppfyller alla regler för akribi och vederhäftighet bytte hon fokus och levererade två argument enligt den klassiska retoriska figuren ”goddag, yxskaft”. (Expressen 5 april, 2017)

  Du må tycka att Gerner har fel, men han uttrycker sin uppfattning om Kraghs artikel, en uppfattning han antagligen står fast vid med tanke på att han undertecknat dagens upprop i Expressen.

 3. Kommentarerna mot Linderborg i de svenska tidningarna är kvittot på hur förblindande total den svenska russofobin blivit. Läser man Linderborg noga kan hon mycket väl inordnas i det russofoba lägret snarare än i något annat. Men under en tid där fanatismen regerar tillåts inte minsta lilla snedsteg. Det lär för Linderborgs del inte gälla att hon sympatiserar med Ryssland, hon skall hängas ut för att hon påpekat att nassarna löper fritt i Ukraina, det är där skon klämmer.

  Det finns inte ett enda parti i Sverige som på minsta sätt går Rysslands ärenden vill jag lova. Men gud förbjude, tänk om det fanns ett ! Sverige deltar i en rad illegala interventionskrig och sanktionsarrangemang som sprider död och förintelse: Inga problem, här behövs inga moraliska överväganden för man gör det i gott sällskap med dem som har de klanderfria värderingarna. Att låta folk dö av sjukdomar, undernäring och vapeneld i fattiga länder är en bagatellsynd jämfört med om någon förordade goda relationer med Ryssland och därtill ansåg att vissa av deras ställningstaganden var vettiga. Då skulle ostracismens obönhörliga dom falla över ett sådant parti.

 4. Skojaren Poroshenkos dagar vid makten i Ukraina är räknade! Han har drivit landet till kollapsens rand ivrigt påhejad av sin medplundrare från Bryssel och Washington. Nå, blir det efter Poroshenkos fall slut med nazibataljonernas marscher i Kiev eller naziflaggor i köpcentra och andra offentliga platser? Skulle inte tro det och hade vi haft fria media i väst hade dessa redan sänkt västpolitikernas stöd till regimen i Kiev med att visa vad som verkligen pågår i Ukraina. Och knappast kommer plundringen av Ukraina att ta slut med Poroshenko med tanke på det skräckkabinett som står i kulisserna och vill ta över! Ukraina är slut som land och sönderfallet kommer bara att accelerera i takt med nya oligarkers plundringståg.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here