Sverige går in i Folkmordskriget mot Palestina på USA:s, Storbritanniens och Israels sida

3
1196
Försvarsminister Pål Jonsson

Sveriges Radio Nyheter meddelar kl. 16.45 ”Sverige kommer att skicka militär personal till en EU-insats i Röda havet, säger försvarsminister Pål Jonson till TT. Försvarsmakten säger till Ekot att upp till tio stabsofficerare kommer att skickas skyndsamt. Inga fartyg är aktuella i det här läget.

Försvarsministern avböjer en intervju med Ekot men uppger för TT att man inte utesluter att det även kan bli tal om en väpnad styrka.”
https://sverigesradio.se/artikel/sverige-kommer-att-skicka-militar-personal-till-eu-insats-i-roda-havet

Ansarullah (houtierna) i Jemen ger sitt stöd till Palestina och protesterar genom att attackera fartyg från Israel och från (endast)n USA, Storbritannien och Israel. USA och Storbritannien stödjer ju Israels folkmordslika krig mot palestinier, vilket är särskilt uttalat i USA:s fall. Alla andra länders fartyg kan passera säkert. Jemen har sagt att om Israel avslutar sin terrorkampanj mot Gaza kommer det att avsluta sina attacker i Röda havet.

För Sveriges del handlar det också om fortsatt stöd till Saudiarabiens av USA och stödda krig mot Jemen.

Viktig historik.
Över 250 000 människor har dött i kriget i Jemen, som betecknats som världens största humanitära situation före Israels anfall mot Palestina.
FN skrev för över tre år sedan att av Jemens befolkning på 29,8 miljoner är 24,3 miljoner i nöd. Deras analys säger att medan det i december 2020 finns 2 miljoner människor som lever i akut matbrist, läs hunger, kommer antalet på kort tid att öka till 3,2 miljoner. Barn upplever svår undernäring och 100 000 barn riskerar att dö eftersom de inte får medicinsk behandling.

Vad är det för slags krig?

Detta är ett angreppsskrig av främst Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, med stöd av USA och Storbritannien. Kriget som inleddes omkring 26 mars 2015 är ett brott mot FN-stadga och folkrätt. Och USA sex-dubblade sina egna bombangrepp mot Jemen under 2017. Rikaste USA har sexdubblat bombningarna av fattigaste Jemen.

I en debattartikel skrev fredsorganisationer: 

”Den 21 februari 2017 kom exportstatistiken för 2016. Den redovisar bland annat export av krigsmateriel till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten till ett värde av 156 miljoner kronor… Båda dessa länder är aktiva parter i kriget i Jemen, vars befolkning som en följd av detta nu genomlever en av de värsta humanitära katastroferna i världen.” –  SvD: Risk att Sverige fortsätter att sälja vapen till diktaturer

Organisationerna kräver att alla partier före valet redovisar om de ansluter till deras krav på stopp för vapenexport till diktaturer som bl.a. Saudiarabien och Förenade arabemiraten.

I en artikel i Svenska Dagbladet 7/10 2014 ”Svenska vapen i grym saudisk krigföring” skriver Bo Forsberg, Diakonia:

”I den saudiska krigföringen mot Jemen används det svenska stridsledningssystemet Erieye. Detta sker trots att svensk lagstiftning säger att mänskliga rättigheter ska vara ett centralt villkor för export.”

”Mellan 2010 och 2014 köpte Saudiarabien svensk krigsmateriel för 5,1 miljarder kronor. Att regeringen förra året beslöt att avbryta det militära samarbetsavtalet betyder inte att vapenexporten dit har upphört.”

Kungen och drottningen av Sverige samt Saudiarabiens förre kung
Sveriges stödjer också Förenade Arabemiratet i dess krig mot Jemen.
Sverige hjälper Förenade Arabemiraten att bomba fattiga Jemen.
Sveriges Radios kända program ”Kaliber” rapporterade Sveriges Radio: Svensk myndighet flygledde diktaturens militära plan

”P1-programmet Kaliber kan i dag avslöja nya uppgifter om Luftfartsverkets samarbete i Förenade Arabemiraten. Flera personer som arbetat på plats vittnar om att myndighetens personal dagligen flyglett militära plan.”

Bland annat har militära transportplan varit på väg till krigets Jemen.

Flygledaren Jan Källström som arbetade med flygledning på Abu Dhabis internationella flygplats mellan 2015 och 2017, berättar att han såg krigsmateriel lastas ombord på militära fraktplan som fanns på flygplatsen.

”Jag kunde ju se att de tryckte in en helikopter eller en stridsvagn så det är ju vapen.”

Luftfartsverkets helägda dotterbolag har sedan 2013 ett samarbete gällande flygledningen för fem flygplatser i Förenade Arabemiraten. Luftfartsverkets personal ska bara arbeta civilt underströk Vd för Luftfartsverkets dotterbolag, Maria Wall Petrini, i en intervju med Kaliber.

Skulle det vara problematiskt om det är så att det har lyft militärflyg som har bidragit på något sätt till den här konflikten i Jemen?

”Ja, självklart är det ju inte bra om det är så. Men jag vidhåller att vi är där för att bedriva en civil luftfart och hjälpa till att driva en civil luftfart, inte en militär luftfart”, sa Wall Petrini då.

Men Kaliber har varit i kontakt med flera personer som jobbat på plats i Förenade Arabemiraten, och som berättar om att Luftfartsverkets personal dagligen hanterade militära flyg, både passerande stridsflyg och transportplan som bland annat varit på väg till krigets Jemen.

Kaliber har sökt bedömning av samtliga riksdagspartier och fått svar från fyra av partierna. Ansvarig minister Tomas Eneroth utgår från att gällande bestämmelser följs och menar att det är Luftfartsverket och inte regeringen som är ansvarigt.

All heder åt Jan Källström som vågar framträda med namn och berätta. Uppgifterna bekräftas andra anställda som Kaliber har fått intervjua anonymt.

Några andra artiklar om Jemen

Sverige får inte stödja Israels folkmord i Gaza! Nej till krig mot Jemen!
Sveriges Radio: Svensk myndighet flygledde diktaturens militära plan
Jemen bekämpar USA-imperialismen effektivt.
Stoppa den humanitära krisen i Jemen! Beror på krig i 8 år – kanske värre än i Ukraina.
Jemens befrielsestyrkor slår ut oljefält i Saudiarabien, som har fullt med “fina” vapen från USA, som skyller på Iran.

Manifestation till stöd för Jemen.
Jemen: ISIS vapen kan spåras till USA:s regering – som söker kontakt med houthis!

Saudiarabien togs bort från FN:s skamlista av generalsekreteraren efter hot om indragna bidrag – nu ny massaker på barn i Jemen.
Angreppskriget mot Jemen startade för 5 år sedan.
Jemens befrielsestyrkor slår ut oljefält i Saudiarabien, som har fullt med “fina” vapen från USA, som skyller på Iran.

Manifestation till stöd för Jemen.
Jemen: ISIS vapen kan spåras till USA:s regering – som söker kontakt med houthis!

Föregående artikelDags att erkänna statskuppen i Kiev, Ukraina, efter 10 år!
Nästa artikelKinas utveckling 1949-2022
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

3 KOMMENTARER

 1. USA inklusive sina allierade som Demokratins Världsomspännande Våldmonopol kan lämpligen avslutas genom att Orientens betydande länder med egen kultur och tradition går samman i en militär allians som kan förgöra hotet mot sitt Fosterland från Demokratins Borgerliga penningvälde från de Västeuropeiska delarna av Världen. Flera delar dessutom av Västeuropén stulna från sina ursprungsbefolkningar som antingen dödats eller tvingats in i isolerade reservat.
  Borgaren är både girig och grym.

 2. Pål Jonsson ska också komma ihåg att skicka lika många liksäckar. Således får han även ”äran” att ta emot liken vid Arlanda och hålla ett tal om vikten av att stödja ett folkmord.

 3. Under det att Norges universiteter bryter med apartheid israels dito

  Four Norwegian universities cut ties with Israeli institutions over Gaza genocide: OsloMet has announced the termination of its ties with Haifa University and vowed not to engage in any new agreements with Israeli universities complicit in the war.

  The University of South Eastern Norway has followed suit, cutting off relations with Haifa University and Hadassah Academic College.

  Similarly, the University of Bergen has severed cooperation agreements with Bezalel Academy of Arts and Design, citing the academy’s involvement in providing uniforms and gear for the Israeli military.

  The Bergen School of Architecture has also joined in this action, ending its collaboration with Bezalel Academy over its ties with the Israeli military.

  Sist men inte minst: Norway’s pension fund, with some US$95 billion worth of assets, announced that it was divesting from their entire Israel Bond holdings over their links with the Israeli settlements in the occupied West Bank.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here