Sverige på väg in i nytt kallt krig

8
3436
Peter Hultqvist. Bild Regeringen.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Jag återpublicerar här första delen av en artikel av mycket kunnige Lars-Gunnar Liljestrand från Alliansfriheten.se Alliansfriheten.se: Sverige på väg in i nytt kallt krig.

Läs vidare!


Sverige på väg in i nytt kallt krig

I en artikel på DN Debatt (28/7) gör försvarsminister Peter Hultqvist en genomgång av Sveriges försvarssamarbeten.DN Debatt. ”Värdlandsstödsavtal med Finland planeras”.

Det handlar om en rad avtal och överenskommelser angående övningar, samarbeten och utbyte av säkerhetspolitisk information med olika länder i vår närhet men även med Storbritannien och USA.

Hultqvist slår fast att den svenska alliansfriheten gäller och att samarbetena inte innebär att vi förbinder oss att militärt stödja någon annan stat.

Inte ens det nära militära samarbetet med Finland innehåller någon sådan bindning, även om samarbetet nu skall fördjupas genom ett bilateralt värdlandsavtal.

Militära samarbeten kan stärka det egna nationella försvaret, men de kan också i sin förlängning skapa ett farligt beroende av andra stater, underminera trovärdigheten i alliansfriheten och därmed riskera att vi blir förstahandsmål vid en konflikt i vår närhet mellan stormakter.

Hur den balansen kommer att upprätthållas lämnas öppet i artikeln.

En sak är dock klar. Hultqvist har valt sida i stormaktsrivaliteten och ser Ryssland som Sveriges fiende, och det styr mycket av den politiska linje han stått för under de senaste sex åren.

Redan inledningsvis gör Hultqvist en markering:

”Sveriges försvarssamarbeten med andra länder är avgörande för försvaret av vårt land.”

Svenska försvaret står alltså inte på egna ben, och det finns från politiskt håll lite som pekar på att detta kommer att förändras inom närmaste tiden.

Innebörden av uttalandet blir tydligare om man ser till hur Finland beskriver sitt försvar: Med eller utan stöd utifrån skall finska försvaret försvara landet mot angrepp och även kunna kasta ut en angripare som tagit sig in på territoriet.

Sverige har valt ett så kallat tröskelförsvar, baserat främst på flyg, flotta och missiler som skall verka avhållande på en angripare. Om tröskeln bryter ihop, skall vi sätta vår tillit till militär hjälp utifrån.

Sverige har inte byggt upp något territorialförsvar för hela landet, då markstyrkorna är helt otillräckliga. Trots politikernas försäkran om att man skall satsa på armén prioriteras det dyra tröskelförsvaret år efter år.

Det gör att Sverige har en svag position i förhandlingar om militära samarbeten med andra stater. Omvärlden vet att vi som försvaret ser ut idag inte kan klara oss själva.

Hultqvist har satsat mycket på den så kallade transatlantiska länken. Militära samarbetsavtal med USA skall säkra materielleveranser till förvaret och förhoppningsvis ge oss någon slags trygghet att få militärt stöd i en krigssituation.

Den här uppbindningen till USA tycks ha lett Hultqvist till att följa USA även i situationer och scenarier som ligger långt utanför Sveriges nationella intresse.

På senare år har Sverige deltagit i övningar i Arktis och Nordkalotten, där scenariot uttalat eller underförstått ingått som en del i upprustningen mot Ryssland.

Spänningen i området har ökat markant och både Ryssland och USA rustar och övar alltmer offensivt mot varandra.”

Är det så? På vilket sätt? Vad bör göras?

Läs vidare!

Föregående artikelFrige Julian Assange! Från manifestationen 31 juli.
Nästa artikelCraig Murray, oberoende journalist och tidigare ambassadör häktas i Kafkalik process

8 KOMMENTARER

 1. Som alla förstår är de offentliga uttalandena ren skuggboxning. Alliansfrihet och Värdlandsavtal med NATO, hur går det ihop ? Har Sverige varit alliansfritt en endaste dag efter Andra världskriget ? Formellt ja, men mentalt aldrig. Varför samövar Sverige inte lika ofta med Ryssland som med NATO, det skulle ju en balans och alliansfrihet förutsätta ?

  Men visst, förskjutningar har skett och bara till det sämre. För att visa hur trogna vasaller man blivit har Sverige och Finland blivit bland de sista som klamrar sig fast vid USA i dess illegala ockupation och krig i Afghanistan. Vem hade i sina värsta drömmar kunnat tro att man en dag måste ta parti för talibanerna ? Men dessa bor som en del av folket i landet som heter Afghanistan och kontrollerar numera 70 procent av landytan. De kämpar för att fördriva främmande ockupanter som installerat en marionettregim i Kabul. Folket är som vinden eller regnet. Det kan inte ha fel. Det kan vara ytterst konservativt och fånget i gamla sedvänjor. Men det är inte utländska makters sak att bedöma deras sedvänjor, dessa omvandlas som de alltid gjort, sakta men dock. Inblandning utifrån bara skadar och är dessutom olaglig enligt FN-stadgan.

  • Som sagt, varför är det bara i Afghanistan som media förfasas över talibanernas metoder? Exakt samma metoder och förtryck av kvinnor och oliktänkande har man ju i Saudiarabien, Iran och en mängd andra länder som styrs av islam! Och visst kritiserar ”västliga demokratier” Talibanerna och Iran men det andra gänget med Saudiarabien i spetsen slipper i stort sett kritik och det beror på att de är USA:s vasaller. Dubbelmoralen härskar…

 2. Den finska socialdemokratin, den enda som slogs för Hitler, sa judiske flyktingen Bruno
  Kreisky, Sverige har lite att ta igen där, men
  vi litar på Löfven och hans egentligen billiga finska försvarsminister, Räven vaktar hönsen!

  Det är något otäckt som pågår i försvars-makten, när de försöker att skapa hotbilder, och planka U. S. army,som i sin tur plankat Wehrmacht och WaffenSS. Nej yankees skulle aldrig göra så, att Sverige skall slåss för särskilda grupper i samhället, oavsett identitet. Bägge västallierade passade sig noga i vk2, att. bli förknippade med europeiska judar, då skulle Hitler säja: De Allierade slåss för judarna! och inte för nationell frihet och antifascism!

  Vilka skall inkluderas och vilka skall ut i kylan? Försvarsmakten kommer att stå inför stora problem, kommer man att skydda socialister, och vänstern? Muslimer? Ingen som vet, och kommer att
  få veta heller. Vad pågår? Bara problemet
  att ta hand om alla vpl. med ”diagnos”, alla
  med allergier, kvinnlig värnplikt, och alla som måste få särskild diet, som i skolan,och psykologhjälp, kommer att sänka strid svärdet till noll.

  Det kommer att krascha, tänk om en identitetsgrupp, bildar celler, dödspatruller,
  mor sina förmenta fiender, man heilar ju rätt friskt i arm’en fortfarande. Försvaret har alltid varit en födkrok för överklassen,
  inget annat än skitgöra, för vanligt folk, lika
  onödigt och dyrt som Sveriges värdelösa polis, har det kommit något gott ur försvaret? , när fick du hjälp av polisen sist? det är obefintligt, de drar in fulböter istället, och rånar folk på pengar, lägg ner dessa myndigheter, ingen skulle fråga efter dem, eller märka skillnad, bara en massa knektar och snutar som går och spänner sig, rullar ut polistejp eller är med i Nato-övningar, eller krig, 25åriga kvinnliga amiraler, för att öva med USA, losern, med underliga krigiska namn, Operation nånting, bort med alla dessa, skulle svenska folket må bra av.

  Självklart att försvaret är lika värdelöst som poliskårens furirer, de går emellan där, som födkrok, vad hade ni väntat er?

  • Ja, intressant.
   Vad blir resultatet när styrande politiker gjort våldsmonopolen till övningsplats för identitetspolitiken?
   När det genomsyrat, finns där ens något våldsmonopol kvar?
   Ytterst tror jag det rör sig om socialistiska idéer.
   Avskaffa Polis och Militär!
   (De saknar berättigande i (vårt) fredliga utopiska samhälle)

   • Problemet är att politikerna glömt att fråga den importerade kriminaliteten om de vill vara en del av det fredliga utopiska Sverige! Nu senast i Kristianstad och Luleå mejades oskyldiga ner men polisen säger att nu är det ”lugnt” igen…Till i morgon vill säga då är det mer pang, pang!

 3. Just det, vad gott kommer ur militär och
  polis, det är som kriminella gäng, som krigar med andra kriminella gäng, vi fått
  på halsen. Organisationer som ej går att
  påverka och är hemliga,med dolda agendor.

  Så svenska Afghanistankåren sprang omkring med regnbågsflaggan, mot talibanerna, vilken syn och projekt! Nej de
  fick gruppera på lagom säkert avstånd, för att inte stupa, det skulle sett bra ut, svenska arm’en i knät på U. S. Army. Allt
  om verksamheten är hemligstämplat, lika
  hemligt som, tidigare vissa sexuella läggningar, dom är vana vid och kan sånt.

  När såg du senast en svensk officer i uniform på stan? De jäklarna vågar inte
  visa sig offentligt, rädda att bli mobbade,
  få stryk, ty Sverige är inte militaristiskt,
  efter +200 års fred, folk vet hur illa det var ställt, i seklerna bakåt, med svält och krig,
  pro/nazi/tyska sympatier, som gav Förintelsen, som nu skall få ett museum, bättre med ett museum, om Sveriges stöd till Nazityskland, 1933 till 1945,inkl. Rasbiologiska institutet i Uppsala, allt som överheten ställde till med.

  Bara finnarna som drog på sig 5 krig, 1918-1944, svenska militärens idoler, de som får leva ut aggressionerna som vanligt i Sveriges grå DDR-halva, där inga Nato-ubåtar visar sig, inte norr om Åland,då skulle finnarna rycka i trådar.

  ÖB och hans löjtisar, och försvarsministern
  vågar bara visa sig i grupp, och med USAs
  naziofficerare, eller släppa fram dessa ohyggliga ruskiga Hiroshima-B52-bombare med Jas-eskort, något så oförskämt går man leta efter! Man tror inte det är sant!

  Som när de lät John McCain Vietnam-bombaren, sen inlagd på Hanoi Hilton som nerskjuten krigsfånge, dimpa ner på Gärdet från helikopter, utanför försvarsstaben, sen dog krigsförbrytaren. Han lärde sig ingenting, som svenska militären, som höll på nassarna i två krig och torskade, idag USA stilenligt, svenskar (media) har blivit mer reaktionära än yankees, man backar, Libyen, Afganistan, Syrien krigen, som kommer att orsaka flyktingvågor hit, och
  högerregimer, USAs avsikt, miljoner. Sen bråkar man i fjant-EU för att Litauen får några 100tal flyktingar till de ca 65 de hade, som de spöar upp och fängslar. Man blandar bort korten.

  När det gällde Libyen som Sverige angrep lät Säpo alla libyer åka ner. Detta
  var före IS-paniken, som Löfven sa, det var
  ”inte OK att åka till IS”, JAS-nasaren själv, blev ”förbannad”, som en gasexplosion från en dyngstack, med gödsel.. Sen kom Kadaffis vapendepåer lösa och gick till IS, för att förstöra Syrien, USA nästa mål, men det går att stoppa dem – men bara coola Putin. Vapnen går till BalkanNorden, Serbien-Sverige, som alla juggevapen, och men detta har sosse-/center/mp-politikerna bidragit till, att afganflyktingar, mördar och gav Vetlanda blodig näsa, kunde varit värre, att svenska folket står ut! Med dessa klåpare reaktionära än yankees, man backar, Libyen, Afganistan, Syrien krigen, som kommer att orsaka flykting-vågor hit, ett EU, invandring, som förstört trygghetssystemen, arbetsmarknaden, vården, skolan, med höger-partiernas goda vilja. Nu sitter vi där!

  Liberalismen är havande med fascismen, värre än något SD!

  Svenska knektofficerare kan ju börja med
  att ”komma ut” i full ornat och uniform från sin perversa militärgarderob, på stan, och inte gömma sig bakom regnbågsflaggan,
  inte kan man lita på såna posör-nollor. (För att inte tala om alla reservare och paramilitära, ännu mer perverterade.)

  Men de vet att alla krig och sattyg de ordnat och ordnar, och 100 års värn-pliktsförtryck, att att de inte kan visa sig utanför Östermalm där förstås alla regementen var förlagda i rad, I1, A1, nassekårer, mot Södermalms arbetarklass. De är fegare än Hells Angels-västarna, vi har fått en undervegetetation av militarism i Sverige.

  Men som sagt, på med uniformen, och ”kom ut” på stan, kärringknektar ! Denna avsky för knektar i Sverige (och skollärar-folkpartister) är bra och vad vi skall slå vakt om, nu och i framtiden!

 4. Nu när USA lämnar Afghanistan, (nästan iaf) så visar det sig att Sverige beklagar sig mest, för den misslyckade Nato-insats som nu har utspelats, en övningsplats för Sveriges snyltmilitär, ”more British than the British”, men inga höga officerare uttalar sig, det kan kosta på karriären och brödfödan, tolkarna får kanske asyl, de betraktas nu som landsförrädare på hemmaplan, vilket den svensk militären även har utvecklats till, med denna Nato-vurm, som kan komma att göra Sverige till en askkopp.

  Försvarsministern har skapat allvarliga åsiktsklyftor, med sin finska agenda, som hör hemma i Fortsättningskriget, 1941-1944, fortsättning av kriget 1939/940 ? Nej men ett krig som fortsatte, och fortsatte, som inte blev någon militärpromenad, till Moskva, samma läge som nu i Afghanistan.Men ryssarna var kloka att de inte ockuperade Finland, 1944, det är/var ju lite Mujaheedin över finnarna,man får passa sig, USA skulle förstås ha gått ” all-in.” Går man in frivilligt i krig måste man vinna, det och ställa tillrätta.

  Anders, det är nu viktigt att driva hem segern i Afghanistankriget mot svensk militär, ca 7.000 har tjänstgjort där, att Sverige kan offra Afganistan som gisslan för att vi skall få hjälp av USA/Nato , något mera cyniskt och imperialistiskt får man leta efter, men detta har alltså skett, tänk om vi skulle bli utsatta för något liknande illdåd. Norge och Danmark krigar mot oss för att få Natohjälp. De ohyggliga B-52orna får vila sig i Afganistan, skickas väl hit för minera Skånes kust,för att skrämma oss svenskar, med vilka läskiga apocalyps now-vänner försvarsministern har.

  Hultqvists finska agenda, från Antikrundan skall appliceras på Sverige, ”flytvedsteorin” att hamna i krig
  av ren slump, ”separatkrig” ”Waffenbrüderschaft” med U.S.Army, nu måste både försvars- och utrikesministern avgå, dags att avge misstroende mot regeringen igen ! Man måste avgå efter dessa rungande nederlag. Hökmarksmoderaten, officersbarnet, vill förstås att Sverige fortsätter kriget, men det utkrävs aldrig ansvar för Sveriges krig, bör göras även i FN, dags att riksdagen gör det, för dessa 30 miljarders lekstuga i Kandahar-provinsen.Men det måste förstås bli värre – innan det blir värre ! Skam över Sverige, skall dessa kolonialknektar försvara oss, som sålt ut både Afganistan och sina viktiga tolkar, med såna vänner behöver man inga fiender. Riksrätt !

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here