Tio punkter om kriget i Syrien

7
2465
Syrien förstörelse 191112 efter Israels bombningar

Denna artikel Tio punkter om kriget i Syrien har skrivits av Patrik Paulov och publicerats i intressanta tidningen Proletären.


Tio punkter om kriget i Syrien

Tio år har gått sedan kriget i Syrien bröt ut. Det har resulterat i en närmast ofattbar tragedi för det syriska folket. Den bild av konflikten som sprids i medierna är dock oerhört ensidig och förvanskad. Patrik Paulov, som bevakat kriget sedan start för Proletären, ger en motbild.

1. Under andra halvan av mars 2011 genomfördes de första demonstrationerna i Syrien. Sant är att det bakom dessa fanns ett legitimt folkligt missnöje med fattigdom, arbetslöshet, politiskt förtryck, korruption och andra missförhållanden.

Men det var aldrig så att konflikten stod mellan folkets massor och ”regimen”. På gatorna syntes också motreaktioner i form av massdemonstrationer till stöd för regeringen. Många syrier fruktade kaos och utländsk invasion, som de sett i Irak och Libyen.

2. Extrema islamistiska grupper och andra destruktiva krafter utnyttjade protesterna för sina syften. Mellanösternanalytikern Sharmine Narwani har visat att 88 poliser, soldater och medlemmar av säkerhetsstyrkorna dödades under de första fyra veckorna av protester i mars och april 2011.

Trots detta hävdas fortfarande att proteströrelsen våren 2011 enbart var fredlig. Attackerna var ett effektivt sätt att trigga igång en våldsspiral.

3. I krig finns inga änglar, inga humana bomber eller kulor. Krig brutaliserar människor och samhällen. Övergrepp begås av alla sidor.

Problemet är att västvärlden lagt nästan all skuld på en sida – den syriska regeringen och dess uppbackare. Västs egen roll och skuld till dödandet tystas ner.

4. FN försökte tidigt få stopp på striderna. Våren 2012 sade sig alla parter acceptera FN-sändebudet Kofi Annans fredsplan. Förberedelserna för ett våldsamt regimskifte fortsatte dock i det fördolda.

Ingen lyssnade när FN-observatörernas chef Robert Mood i juni 2012 varnade för att utländska parter agerade på marken i Syrien och förde in pengar och vapen. Kort därefter gick Fria syriska armén på offensiven, sprängde syriska ministrar i luften och invaderade Damaskus förstäder. Ingen i väst protesterade mot brotten mot fredsplanen.

5. Stödet till det väpnade upproret och dess politiska företrädare har varit en mångmiljardindustri. Enbart lilla Nederländerna gav åren 2015-2018 motsvarade en halv miljard kronor till väpnade grupper, Fria syriska polisen och Vita hjälmarna. Det skedde trots att Nederländernas regering fått kännedom om att stödet direkt eller indirekt gynnat terrorister.

Lägg därtill det massiva inflödet av pengar och vapen till Syrien från USA, Frankrike, Storbritannien, Turkiet och Gulfstaterna.

6. De som drog mest nytta av detta var al-Qaida, IS och liknande extremistgrupper. Vapenleverantörerna var medvetna om detta, vilket dåvarande vicepresident Joe Biden erkände i ett tal på Harvard University i oktober 2014. Att störta president Bashar al-Assad var det viktiga, inte vem som gjorde det.

Frågan är om det ens hade blivit något krig utan nämnda inblandning? Hade Syrien då sluppit massdöden, förstörelsen och flyktingkatastrofen? Till saken hör att Ryssland knappast hade gått in i kriget hösten 2015 om inte andra aktörer först banat väg för terroristgrupperna.

7. Sverige har också spelat en destruktiv roll. Vi var redan 2012 delaktiga i regimskiftet genom att finansiera olika projekt till stöd för Syriska oppositionskoalitionen.

Regeringen och de ansvariga på UD reagerade inte ens när oppositionsledarna erkände sitt samarbete med det terrorstämplade Jabhat al-Nusra, al-Qaidas syriska gren. Utbetalningarna fortsatte. De stora svenska medierna har valt att inte granska eller ens rapportera om detta.

8. Under de tio år som gått har medierapporteringen varit oerhört ensidig, förenklad och ibland rent felaktig. Det finns undantag – som Proletärens, och Magda Gads rapportering i Expressen – men de är få. I stort har den bild som förmedlats varit den som gällt i maktens korridorer.

Olika västfinansierade, oppositionella syriska grupper har ofta framställts som ”folkets röster” eller opartiska faktaförmedlare. De som motsagt den i väst fastslagna bilden har sällan eller aldrig fått komma till tals.

9. Kemgasattackerna är exempel på händelser där makthavare och medier snabbt slagit fast ”sanningen” om vad som hänt och vem som är skyldig. Vita husets påståenden – och det oavsett om presidenten hetat Obama eller Trump – har återgetts som fakta. När ansedda medarbetare i Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) under de senaste femton månaderna fört fram skarp kritik mot den egna organisationens rapporter om Syrien har medierna valt att tiga.

Hur många svenskar känner till att de OPCW-inspektörer, som i april 2018 var på plats i Douma och undersökte brottsplatsen utanför Damaskus, ifrågasätter ”sanningen” om att regeringen Assad utfört en kemisk attack vid det tillfället?

10. Finns det någon väg framåt för Syrien? Många hinder och problem kvarstår, som terroristnärvaron, den utländska ockupationen och svårigheten att hitta en politisk kompromiss för framtiden. Men det finns en åtgärd som direkt skulle minska lidandet för miljontals syriska barn och vuxna. Det är att USA och EU häver sina ekonomiska sanktioner.

Det handlar inte om att vara för eller mot Assad. Det handlar om rätten till liv, om att låta det syriska folket få mat och mediciner, värme i sina bostäder, få igång produktionen och återuppbyggnaden av allt som förstörts. Sanktioner är inget fredligt verktyg för demokrati. Nej, det är ett brutalt och omoraliskt vapen som kraftigt förvärrar lidandet för civilbefolkningen.

Relaterat
Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal?
Tidigare ÖB i Israel medger att Israel stödjer terrorister i Syrien.
Newsweek, Wall Street Journal: Israel stödjer terroristerna i Syrien.
Vem startade kriget i Syrien? Ett perspektiv efter 10 år.
Vilka hjälpte kurderna? Jo Syriens arabarmé, trots kurdernas samarbete med angriparen USA.
USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna.
Vad tycker egentligen president Assad i Syrien om överenskommelsen i Moskva, om kurderna och framtiden?
Biden-regeringen och det “kurdiska kortet” i Syrien
Tar FN USA:s parti för att förstöra Syrien? Med hjälp av terrorist-tolerante norrmannen Egeland?

Har Turkiet rätt att angripa kurder i Syrien? USA rätt att vara i Irak, Syrien och Afghanistan?
USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna 14 november 2014.
USA hjälper ännu terroristerna i ISIS och bekämpar ryska styrkor i Syrien
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Nato-länder har exporterat vapen till terroristerna i Syrien. Vilka umgås Hultqvist & Co med?.
Syrien Silkway 170914Flygplan som kan frakta vapen från ”Väst” till Syrien
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!

Föregående artikelJemen-kriget 6 år – med svenska vapen!?
Nästa artikelLockdown har lett till kraftigt ökad dödlighet hos barn

7 KOMMENTARER

  • Själv tycker jag det är väsentligt mycket viktigare att lära sig känna igen den amerikanska propagandan. Inte att förglömma att vad som händer i Syrien är ytterst ett amerikanskt försök att dels komma åt oljan och att blockera och kontrollera främst Kina, men även andra länders utveckling.

 1. Den elfte och allra viktigaste punkten om kriget mot Syrien är att det är en viktig del i apartheid israel geopolitiska mål. Det geopolitiska målet skisserades redan 1981, i det ökända Oded Yinon Plan frö MÖ, som gick ut på att stycka arabländer i små bantustan och därmed säkra marktjuvarnas överhöghet i MÖ.

  Om Ode Yinon Planen kan man läsa här:

  https://www.globalresearch.ca/greater-israel-the-zionist-plan-for-the-middle-east/5324815

  Att bryta sönder Syrien genom jihadister som krigar för israels sak förklarar stödet som apartheid israel ger dessa halshugga terrorister genom t ex att erbjuda vård, skydd och de otaliga nattliga bombräder av Syrien. Marktjuvarnas och barnamördarnas enhet israel är spindeln i nätet vad gäller träning och logistisk hjälp utfört av väststater (USA, UK, Frankrike, mm). Bakom kulisserna organiserar apartheid israel även finansiering av jihadisterna för israel (Saudi/Qatar).

  Vill man förstå vad som försiggår i MÖ så måste man börja i Hell Aviv, marktjuvarnas huvudsäte.Och självklart lösningen för krigen i MÖ är också avhängig lösningen av apartheid israel problemet. Om the sick man of the Middle East kan man läsa här:

  https://www.globalresearch.ca/israel-the-media-and-the-anatomy-of-a-sick-society/5482622

  • Det är fel att enbart fokusera på Yinon-planen ty det finns en övergripande usonisk strategisk planering för världsherravälde som är betydligt viktigare. (The Pentagon’s New Map, Thomas P. M. Barnett, Putnam Publishing Group, 2004.)
   Den har sina anor i https://sv.wikipedia.org/wiki/Halford_Mackinder och https://en.wikipedia.org/wiki/Nicholas_J._Spykman via https://sv.wikipedia.org/wiki/Henry_Kissinger och främst https://sv.wikipedia.org/wiki/Zbigniew_Brzezinski men har i grunden omarbetats av duon Rumsfeld-Cebrowski
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Donald_Rumsfeld

   https://www.voltairenet.org/article30042.html THE ANTITHESIS OF KISSINGER Donald Rumsfeld: a Machiavellian Artist in Power by Paul Labarique 12 OCTOBER 2004

   https://www.voltairenet.org/article10622.html THE 52 MOST DANGEROUS AMERICAN DIGNITARIES The Bush Regime Card Deck VOLTAIRE NETWORK | 23 AUGUST 2003
   https://en.wikipedia.org/wiki/Arthur_K._Cebrowski

   https://www.voltairenet.org/article30074.html SOME PEOPLE’S UNHAPPINESS IS OTHER PEOPLE’S HAPPINESS War as a World Strategy
   The control of Iraq’s energy resources represents an essential strategic bet for the United States. The economic bet lies on the arms market and, above all, in that of reconstruction. Five big associations share the biggest public market since the end of World War II. George Schultz, Donald Rumsfeld and Dick Cheney are behind them.
   VOLTAIRE NETWORK | 19 MARCH 2003

   https://www.voltairenet.org/article197541.html
   DIVERGENT INTERPRETATIONS IN THE ANTI-IMPERIALIST CAMP – PART 2
   The US military project for the world by Thierry Meyssan
   While all experts agree that the events in Venezuela are following the same model as those in Syria, some writers have contested the article by Thierry Meyssan which highlights their differences from the interpretation in the anti-imperialist camp. Here, our author responds. This is not a quarrel between specialists, but an important debate about the historic change we are experiencing since 11 September 2001, and which is influencing all our lives.
   VOLTAIRE NETWORK | DAMASCUS (SYRIA) | 22 AUGUST 2017
   …/…
   As from 9/11, Admiral Cebrowski’s assistant, Thomas P. M. Barnett, has given numerous conferences at the Pentagon and in military academies in order to announce the shape of the new map of the world according to the Pentagon [5]. This project was made possible by the structural reforms of US armies – these reforms are the source of this new vision of the world. At first, it seemed so crazy that foreign observers too quickly considered it as one more piece of rhetoric aimed at striking fear into the people they wanted to dominate.
   …/…

   https://www.voltairenet.org/article204400.html
   The United States are preparing a war between Latin-American states by Thierry Meyssan
   Little by little, the partisans of the Cebrowski doctrine are advancing their pawns. If they must cease creating wars in the Greater Middle East, they’ll just turn around and inflame the Caribbean Basin. Above all, the Pentagon is planning to assassinate an elected head of state, ruin his country, and undermine the unity of Latin-America.
   VOLTAIRE NETWORK | DAMASCUS (SYRIA) | 18 DECEMBER 2018

   https://www.voltairenet.org/article205079.html
   “THE ART OF WAR” Washington, the logic of force by Manlio Dinucci
   During the attacks on 11 September 2001, Secretary for Defense Donald Rumsfeld and his advisor, Arthur Cebrowski, defined the Pentagon’s need to dominate the entire planetary battle-field (Full-Spectrum Dominance) in order to maintain the unipolarity of the world. This is exactly what the United States are attempting today.
   VOLTAIRE NETWORK | ROME (ITALY) | 7 FEBRUARY 2019

   https://www.voltairenet.org/article206155.html
   “THE ART OF WAR” The strategy of controlled chaos by Manlio Dinucci
   Like a steamroller, the United States and NATO are extending to the world the Rumsfeld/Cebrowski strategy for the destruction of the state structures of countries which are not integrated into the globalised economy. For this, they are using the Europeans, whom they bamboozle into the belief in an alleged « Russian menace ». By doing so, they are running the risk of provoking a general war.
   VOLTAIRE NETWORK | ROME (ITALY) | 18 APRIL 2019

   • Javisst, finns det en övergripande strategisk planering för världsherravälde. Frågan är om denna härrör från USA eller är USA egentligen torpeden som upprätthåller ”den djupa statens” agenda. Att Pentagons karta över den ”ommöblerade MÖ” inte skiljer sig väsentligen från Yinon planen ger en antydan om vilkas intressen det är som det ”nätverks centrerade kriget” d v s Cebrowskis krigsstrategi, ska tjäna.

   • Tilläggas ska att USA har degraderats i o m den offentliga tillrättavisningen som den (och senare även EU) fick av Kina och Ryssland. läs här om de ljuvliga detaljerna då USA blev örfilat och tappade hakan offentligt.

    https://www.strategic-culture.org/news/2021/03/26/blinkens-piece-de-theatre-failed-its-script-was-passe/

    Dags att pensionera USA. USA gör bra i att flytta till åldershemmet (Monroe doktrinens territorium) och leka ensam herre i täppan i Latinamerika.

 2. Galenskapen har inga gränser, och politiker i EU och speciellt i Sverige har skygglappar på, och vill inte se verkligheten. Media i Sverige tillåter inte att visa nyheter som går emot USA:s politik och deras agenda. Nu när USA vill göra den sista framstöten i Syrien och avsätta Assad, så försöker man rentvätta al-Qaida och deras tidigare toppdiplomat James Jeffrey kallar gruppen en amerikansk tillgång. Just nu pågår en PR-kampanj för al-Qaida (HTS), gruppen som nyligen stenade till döds tre personer i Idlib.
  Aaron Mate intervjuar Lindsey Snell, som varit fånge i Idlib år 2016, och lyckats fly från al-Qaida.
  Lindsey Snell har även tidigare skrivit en artikel i GrayZone om Fria syriska armen FSA, som var med och startade upproret i Syrien mot Assad, med stöd av Saudiarabien, Qatar och Turkiet. De hade blivit skickade till Nagorno-Karabakh och var tidigare i Libyen för att kriga under Erdogans styre..
  De känner sig utnyttjade och mötte förnedring, övergrepp och död.
  I slutet av intervjun säger en man att han svär vid Gud att fler och fler av dem önskar de kunde vrida tiden tillbaka till hur de levde före år 2011, innan kriget i Syrien. Eftersom att leva under Turkiskt styre är värre än att leva under Assad,
  I artikeln berättar Lindsey att hon år 2014 intervjuade i Aleppo, krigare från två FSA-fraktioner som USA ansåg vara moderata rebeller. De sa till henne: Din regering säger att vi är moderata, men du kommer inte att hitta en enda moderat krigare i hela Syrien.
  Det är vad alla kloka personer som analyserat situationen i Syrien sagt, men aldrig blivit hörda i vår media inkl. SVT, istället har man lyssnat till en tvivelaktig organisation SOHR, bakom den har man funnit en man som påstår att han får sin information från röster som han litar på i Syrien.
  Även Defense Intelligence Agency (DIA) som är en amerikansk federal myndighet sorterande under försvarsdepartementet skrev år 2014 att Assad måste stanna vid makten annars kommer han ersättas av extremister och landet kommer att falla i kaos som Libyen.
  Ledningen i USA lyssnade inte ens till deras egen smarta myndighet, det fanns utländska intressen som Qatar och Saudiarabien som de hellre lyssnade till. USA:s krig i Syrien har helt betalats av Saudiarabien enligt Trump, som var lite lösmynt.
  Det är inte bara FSA:s krigare i intervjun som tycker det är värre under Erdogans styre än under Assad. Det tycker även kurderna i Syrien som genast vände sig till Assad, då USA tänkte dra tillbaka sina trupper från Syrien, livrädda för Turkiet,
  Jag har en bekant med nära kopplingar till kurder i Irak, jag sa till henne att jag var orolig över kurdernas avtal med USA, då detta är ett steg i riktning för att krossa Syrien vilket kommer drabba den syriska befolkningen.
  Svaret jag fick var att USA nyligen har byggt en stor militär bas nära Erbil i kurdiskt område i Irak, och kommer inte lämna området. Kurderna är nu populära hos USA, som kommer ge dem ett område i Irak där de blir självstyrande, vilket de tycker är bättre än vara under arabiskt, turkiskt eller shiitiskt styre. Det är klart att ingenting är gratis det blir alltid på något, någons, någontings bekostnad. Då USA säger något kan de inte säga nej. Vem har skapat både al-Qaida och IS?, när USA vill så skapar de något och när USA vill så störtar de det som de skapade. Så länge Europa är svagt och kan/får inte säga nej till USA, så styr de även Europa inte bara Mellanöstern.
  Kurderna minns att det var USA som satte Saddam Hussein vid makten och det var USA som sedan störtade honom. (Dessutom vid en tid då kurderna höll på med ett fredsavtal med Saddam Hussein)
  Nedan en länk till artikeln av Lindsey Snell i GrayZone
  https://thegrayzone.com/2021/02/26/syrian-rebels-nagorno-karabakh-turkey/

  Nedan en länk till intervjun med Lindsey Snell av Aaron Mate i PUSH BACK, Gray Zone
  https://thegrayzone.com/2021/04/11/former-hostage-responds-to-top-diplomat-calling-al-qaeda-a-us-asset-in-syria/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here