USA:s skakiga valsystem med röstfusk

2
3214

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel

Ingress: Valet i Belarus är under diskussion och kritik av förklarliga skäl. Valfusk misstänks, men bevis saknas. Med de två främsta konkurrerande kandidaterna i fängelse och med en oerfaren kvinnlig kandidat som dyker upp 2-3 veckor före valet är det faktiskt möjligt att Lukashenko fick majoritet i valet i detta auktoritativa land.
Varför inte låta någon oberoende instans räkna om rösterna?

Men även valen i USA (och Sverige) kan och bör diskuteras. Liksom EU:s policy. EU accepterade direkt statskupp mot folkvalde presidenten Janukovitj, i val som fick högt betyd av OSSE och president Obama. EU accepterar den självutnämnde Guadio som ”president” I Venezuela i stället för Maduro som valdes i acceptabla val i maj 2018 enligt ett par hundra valobservatörer.

Vi har här diskuterat olika aspekter av demokratin och valsystemet i USA. Om detta finns minst sagt olika uppfattningar. Förre presidenten Jimmy Carter har upprepade gånger att USA inte längre är en demokrati. Jimmy Carter säger till Oprah Winfrey att USA inte längre är en demokrati och USA:s odemokratiska val.

Påminner i sammanhanget om att en forskare i USA har redovisat att USA är ledande i illegal valpåverkan i artiklar i LA Times, W Post och SvD.
”Russiagate friade faktiskt Trump och Ryssland och riktade fokus på USA:s olagliga inblandning i olika val – och medias fiasko ”

Tommy Sheridan förmedlar nya (för mig åtminstone) uppgifter om USA:s valsystem i välrenomerade Sputniknews: America – The Land of Rigged Elections and Stolen Votes.

Han utgår då inte minst från uppgifter i en bok av Greg Palast, som är skriven som en varning och inte som en prediktion.


USA:s skakiga valsystem

Den senaste CNN-enkätundersökningen ger Biden 12 % ledning över Trump men på valdagen vid presidentvalet i november 2016 förutspådde alla opinionsundersökningar en Clinton-seger. Clinton fick faktiskt 3 miljoner fler röster än Trump men på grund av det komplexa och lätt manipulerade Electoral College-systemet som används av USA, så vann Trump. Vad de flesta inte vet är vad som hände bakom kulisserna.

Hur många känner till att två miljoner röster inte räknades 2016? Då vann Donald Trump Michigan med 10 700 röster. Men i Michigans största stad Detroit bröt röstningsmaskinerna samman och över 75 000 legitima röster i en stad som kraftigt röstar på demokraterna räknades inte. Barriärerna för att rösta i USA är enorma, men även när människor bryter igenom dessa barriärer och lämnar sina röster i kritiska svingstater räknas inte alltid deras röst .

I Wisconsin vann Trump med 22 000 röster, men sena förändringar av väljarregistrering och ID-regler resulterade i att 200 000 väljare, främst unga och svarta väljare, inte kunde använda sin rösträtt.

Risken att ens röst inte räknas är 900% högre om man är svart än om man är vit. Rasismen ä djup i det amerikanska samhället och dess så kallade demokratiska institutioner.

Boken avslöjar flera skäl till att faktiska röster inte räknas. Från att använda fel färgpenna, att sätta ett ”X” istället för att fylla i en bubbla, eller inte använda rätt kuvert, eller att man skickar in röstkuvertet med en stämpel, när omröstningen krävde två.

Men en av de mest oskäliga orsakerna till att röster kan bli sopade åt sidan är att ens signatur inte stämmer med den som man skrev under på formuläret när man först registrerade sig för att rösta kanske för flera decennier sedan.

Så om din signatur skiljer sig på något sätt idag från när du registrerade dig för 20, 30 eller 40 år sedan, förbered dig på att din röst förklaras ”ogiltig” om du är svart.

Greg Palast förklarade själv arten av de odemokratiska processerna under en radiointervju nyligen med den politiska aktivisten och före detta oberoende presidentkandidat Ralph Nader:”Då har vi utmaningar för väljar-ID. Det var exakt så Trump vann Wisconsin 2016. De ändrade lagen så att två veckor före valet 2016 godkände domstolarna en republikansk plan, undertecknad av guvernör Walker, som krävde att väljarens ID skulle innehålla ett foto. Saken är att 182 000 University of Wisconsin-studenter med statligt foto-ID fick detta underkänt och fick inte rösta. Men ID med foto för vapentillstånd godkändes. Enligt en studie från University of Wisconsin förlorade 50 000 afroamerikaner rösträtt då de inte hade körkort. ””

Nästan 17 miljoner registrerade röstberättigade har strukits ur rullorna sedan 2018. Hur skulle reaktionen bli om 2 miljoner röster i t.ex. Venezuela eller Bolivia inte räknas? Det skulle användas som motivering för militär intervention av USA. Ändå är det exakt vad som hände 2016 i USA. Situationen är ännu värre 2020.

Nästan 17 miljoner registrerade röstberättigade har strukits ur rullorna sedan 2018 på grundval av ett beslut i USA:s högsta domstol i juni 2018 som gör det lagligt att stryka en registrerad väljare om hen har misslyckats med att rösta i två på varandra följande val eller misslyckas med att besvara ett brev om val. Mitt i den dagliga högen av skräppost som levereras dagligen innebär underlåten att besvara ett kort i USA att du förlorar din röst utan att veta om det.

I november 2018 i delstaten Georgia förväntades den första svarta kvinnliga demokratiska partikandidaten för att bli guvernör, Stacey Abrams, allmänt vinna valet men förlorade mot den sittande republikanska guvernören och Brian Kemp, som strök 500 000 potentiella väljare, den överväldigande majoriteten av dem svarta väljare.

I artikeln ges exempel på hur enskilda väljare drabbats.

Riggade val och valstöld frodas i USA.

Den omfattande forskning som Greg Palast och hans team genomförde avslöjade den godtyckliga, omoraliska och helt odemokratiska karaktären av guvernör Kemps utrensning av väljare och ger en olycksbådande varning till alla i Amerika som överväger att rösta mot Trump.

Greg Palst skriver ”Se på Brian Kemp, jag har undersökt honom för publikationen Rolling Stone i sju år. Det här började inte bara. Och jag har jobbat med Stacey Abrams i flera år och hennes organisation anlitade mitt expertteam. Det som hände är att Brian Kemp använde det vanligaste sättet för valstöld. Han kom med ett nytt sätt att rena väljarrullarna från en halv miljon väljare och sa att de hade flytta. Jag hade experterna från Amazon och eBay, det här är de människor som vet var du var förra tisdagen klockan 2, de gick igenom varje enskilt namn på varje person som rensats av Brian Kemp. Vi fick reda på att en tredjedel av en miljon människor på den listan aldrig hade flyttat någonstans. aldrig! 340,134 personer för att vara exakta togs bort från väljarrullarna, fast de som aldrig hade flyttat någonstans ”

I första hand har svarta, unga, fattiga, asiatiska och latinamerikanska väljare tagits bort från väljarens roll och de vet det inte.

Dessutom, i Covid19-pandemin, har intresset för poströstning ökat dramatiskt. Nu avser 45% av alla väljare att maila in sin röst för att undvika valköer och onödig kontakt.

Enligt undersökningar avser 62% av väljarna att maila stöd för Biden och endast 24% avser att stödja Trump så han påstås nu ha för avsikt att göra poströstning så svår som möjligt och vägrar att släppa till nödvändiga medel till US Postal Service för att låta dem underlätta poströstning.

Den taktik som republikanerna använde för att hindra svarta amerikaner och studenter från att rösta i viktiga svingstater har använts upprepade gånger av demokraterna. Exempelvis 2016 och återigen tidigare i år för att på ett demokratiskt sätt förneka Bernie Sanders stöd i de demokratiska premiärvalen. Sanders skulle ha vunnit nomineringen om inte det demokratiskt partiets elit hade handlat odemokratiskt. Vanliga medborgare över hela Amerika måste följa varningen i Greg Palasts bok. De bör kontrollera sin väljarregistrering och göra som beskrivs i detalj i boken eller så blir presidentvalet i november att bli ännu ett stulet val.


Relaterat
Åtta sätt som gör USA:s valsystem odemokratiskt.
I USA gäller inte en grund för demokrati: En person- en röst!? Va!
Demokratin fungerar dåligt i USA enligt första vetenskapliga studien.
USA:s odemokratiska val.
Jimmy Carter säger till Oprah Winfrey att USA inte längre är en demokrati
Vet Radions “Konflikt” vad demokrati är? Om demokratin i Ryssland, Sverige och USA.
Dollarocracy – Hur pengar har förstört USA:s en gång ganska demkratiska valsystem
Korruption i USA:s politiska ledning
USA: Ekonomisk manipulation och korruption
Korruptionen i Ryssland och i andra länder

En forskare i USA har redovisat att USA är ledande i illegal valpåverkan i artiklar i LA Times, W Post och SvD.
Källor: ” Russiagate friade faktiskt Trump och Ryssland och riktade fokus på USA:s olagliga inblandning i olika val – och medias fiasko ” (https://www.globalpolitics.se/russiagate-friar-ryssland-och-riktar-fokus-pa-usas-olagliga-inblandning-i-olika-val-och-medias-fiasko/

Föregående artikelPlanerar Väst att överge biståndet till Afghanistan och svälta ut talibanerna och andra afghaner?
Nästa artikelVarför översvämmas vi av en flodvåg av nyheter från IPCC:s senaste rapport?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

 1. Ja, det var skrämmande att se DNC’s massiva röstfusk under sitt primärval nu senast, där främst Bernie Sanders drabbades men där även DNC’s fiende nummer 1, Tulsi Gabbard trycktes ned. Vallokalsenkäterna avvek mycket kraftigt från det sedan redovisade resultatet och valfusk konstaterades.
  DNC använde sig bl.a av manipulerade röstmaskiner, och stängning av vallokaler i fattiga storstadsområden där Sanders hade stort stöd.
  (Att Sanders sedan sålde ut är en annan sak).

  Jag kan förstå att Trump är orolig för mer röstfusk av DNC i höstens val. Att DNC har valt ut (redan före primärvalet) två så genomruttna personer som Biden och Harris är suspekt.

  Biden, en av arkitekterna bakom Irak kriget och bakom hans, Obamas och Hillarys 7 krig, och Harris, AG i Kalifornien och utövare av terror mot främst unga afroamerkaner. Se Tulsi Gabbards nedtagande och kross av Harris i en valdebatt för ett år sedan, vilket ledde till att Kamala fick hoppa av sin presidentkandidat-kampanj. Men, hon var alltså vald av DNC, Hillary och the big donors redan långt före ändå. Harris är den sämsta av de värsta.
  DNC konventet som varit de senaste dagarna visar att Biden och Harris, om de vinner i november, kommer att vara lydiga tools för MIC och Hillary och att världen kommer att brinna i krig, Syrien, Iran, Venezuela och om HRC får som hon vill, Ryssland (och kärnvapenkrig).
  OBS, även om Trump vinner finns risken att MIC tvingar fram ngt krig.

  Som sagt, att DNC = Democratic National Committe = Demokraterna, valt två så ruttna kandidater verkar suspekt, och vad är förklaringen ?
  1. Att de vill förlora, eller 2. Att de är säkra på att vinna … genom massivt röstfusk, manipulerade röstmaskiner, försvunna säckar med röstsedlar eller dylikt.
  Hoppas att Trump ber om att Internationella valobservatörer övervakar valet.

  Kanske anas ett litet ljus i mörkret att slippa Krigspartiets två utskotts, GOP och DNC, monopol på makt, när försöket att starta ett People’s Party går vidare med en Convention i slutet av denna månad, med talare som Jimmy Dore, Nina Turner och Mike Gravel m. fl. Hoppas Tulsi hoppar på också

  PS. Svensk medias bevakning av DNC konventet och USA politik är under all kritik. Mer hejaramsor än substans. Noll kritik av den hop krigsförbrytare som bjöds in att tala på konventet. Stackars Nordegren på P1 t.ex, vad skall man säga? Inte ett ord i Sverige om att de (få) progressiva politiska kommentatorer som finns kvar i USA hånskrattar åt det korrumperade DNC

  .

 2. Självklart så skulle västledare inte vilja i fall rösterna räknades om i Vitryssland! Risken för att Lukasjenko ändå skulle få en stor majoritet av rösterna är mycket stor! Nej, det är bättre att göra som vanligt, alltså en massa obevisade påståenden om valfusk som upphöjs till ”sanning” genom upprepning! Valet i USA kommer som vanligt att bli ett smutsigt korrumperat skådespel med valfusk och anklagelser från förlorarna i samma stil som i resten av världen numera! Trump kommer troligtvis att sitta kvar eftersom Biden både är senil och korrumperad! Dessutom så är medborgarna i USA nöjda med att Trump inte startad några nya krig som man kan förlora!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here