Planerar Väst att överge biståndet till Afghanistan och svälta ut talibanerna och andra afghaner?

14
1715

På olika håll rapporteras att länder som stött och kanske deltagit i USA/Nato:s angreppskrig mot Afghanistan inte vill ge bistånd till det fattiga och krigshärjade landet. Det gick att acceptera ett brutalt, folkrättsvidrigt krig med uppemot 250 000 döda, kanske fem miljoner på flykt här, utifrån tillsatta presidenter och en väldig korruption – men tydligen inte på sina håll att ge lite (i förhållande till t.ex. eget BNP) i bistånd. Läs också Efter 20 års USA-krig och ockupation lider 85 % av befolkningen och fattigdomen har fördubblats. Vad gjorde Sverige i Afghanistan?

Vad sägs om den moralen?

Detta i ett läge då Soldater och lokal milis förbereder motståndet mot talibanerna.

”Tusentals regeringssoldater uppges ha tagit sig till Pansjhirdalen, tio-femton mil norr om Kabul.
Där håller de på att organisera sig mot talibanerna tillsammans med lokal milis.
Till Panjshir skall regeringssoldaterna ha tagit attackhelikoptrar och stridsfordon. Ett antal befälhavare för de afghanska specialstyrkorna som vägrat att kapitulera till talibanerna ska även ha anslutit sig.”

Tre exempel, och utdrag från en sammanfattande artikel på The Guardian.

Sveriges ”feministiska” utrikesminister Ann Linde har twittrat att man ”inte ge en spänn till talibanerna”. Studio DN 19 augusti: Så förändrar kaoset i Afghanistan svensk politik
Men enligt DN kan visst stöd ske:

”Det bistånd som har gått till afghanska staten, till regeringsorgan och så vidare, kommer att dras tillbaka om man följer det här. Det som kommer att bli kvar handlar om katastrofbistånd, humanitärt bistånd för att hjälpa människor i nöd på flykt som har drabbats, naturkatastrofer eller svält. Och så fortsätter biståndet till Svenska Afghanistankommittén, som har verkat i Afghanistan ända sedan den sovjetiska ockupationen. De var där förra gången talibanerna hade makten, och drev sina skolor och sjukvårdskliniker. Organisationen är väldigt känd. Folk vet vadnstränga sig till sitt yttersta för att kunna fortsätta sin verksamhet.”

Tyskland, en av landets främsta givare, har sagt att det stoppar utvecklingsbiståndet, och andra har hotat att göra detsamma. Berlin hade gett stöd på 430 miljoner euro (366 miljoner pund) i år. The Guardian

IMF agerar: IMF suspends Afghanistan’s access to funds.

Internationella valutafonden (IMF) har sagt att Afghanistan inte längre kommer att få tillgång till IMF:s resurser. En talesperson för IMF sa att det berodde på ”bristande klarhet inom det internationella samfundet” om att erkänna en regering i Afghanistan.

Resurser på över 370 miljoner dollar (268 miljoner pund) från IMF hade fastställts till att anlända den 23 augusti. Dessa medel var en del av ett globalt IMF -svar på den ekonomiska krisen.

Tillgång till IMF: s reserver i SDR-tillgångar (Special Drawing Rights), som kan konverteras till statligt stödda pengar, har också blockerats. SDR är IMF: s utbytesenhet baserad på pund, dollar, euro, yen och yuan.


Talibaner riskerar finansiell kris utan tillgång till utländska medel

The Guardian

Talibanerna kommer sannolikt att snabbt möta en finanskris, med valutareserver man inte kan nå och då västerländska biståndsgivare – som finansierar landets institutioner med cirka 75% – avbryter eller hotar att minska betalningarna.

Medan talibanerna har försökt att bli mer oberoende av externa finansiella anhängare, inklusive Iran, Pakistan och rika supporters givare vars stöd uppgår till 1,6 miljarder dollar förra året. Detta är – långt mindre än vad som krävs för att styra.

På onsdagen avslöjade Afghanistans centralbankschef Ajmal Ahmady att landet har 9 miljarder dollar i reserver utomlands men inte fysiskt i landet sedan Biden -administrationen beordrat frysning av afghanska statliga reserver på amerikanska bankkonton på söndagen.

Ajmal Ahmady. Bild:Twitter.

Ajmal Ahmady skrev på Twitter på onsdagen att majoriteten av detta – cirka 7 miljarder dollar – innehöll amerikanska centralbankers obligationer, tillgångar och guld och tillade att dess innehav av amerikanska dollar var ”nära noll” eftersom landet inte hade fått en planerade kontanthantering under talibanoffensiven som svepte landet förra veckan.

Ahmady noterade att bristen på amerikanska dollar förmodligen skulle få afghanernas tillstånd att försämras och inflationen stiga, vilket skadar de fattiga mest. Att få tillgång till dessa reserver kommer förmodligen att bli komplicerat, då USA:s regering överväger att utse Taliban som en sanktionerad terrorgrupp.

”Taliban vann militärt – men måste nu styra”, skrev han. ”Det är inte lätt.”

Med talibanerna länge föremål för internationella sanktioner har de under de senaste fem åren starkt förlitat sig på att öka handeln med opium enormt, inklusive enligt vissa experter genom att introducera en ny vallmo som kan skördas tre gånger om året istället för två gånger.

Redaktörens kommentar: Uppgiften om opiumodling ovan ska inte accepteras utan vidare. Talibanerna har infört förbud mot att odla opium. Under deras tidigare styre minskade opiumodlingen kraftigt för att stiga mycket efter USA:s angrepp. ”I oktober 2001, strax före USA: s invasion, erkände FN att talibanerna minskade opiumproduktionen i Afghanistan från 3300 ton år 2000 till 185 ton år 2001.”  CIA, Mujahedeen och Afghanskt Opium. (Slut på kommentaren).

En konfidentiell rapport som utarbetats av Nato för två år sedan målade upp en bild av en rörelse som hade ”uppnått, eller är nära att uppnå, ekonomiskt och militärt oberoende”, vilket gjorde det möjligt för ”de afghanska talibanerna att självfinansiera sitt uppror utan att behöva stöd från regeringar eller medborgare i andra länder ”.

Men om det hjälpte till att förklara talibanernas senaste framgångar har den enorma skillnaden mellan de pengar som talibanerna har haft för att finansiera sin militära kampanj och vad de kommer att behöva styra varit en ledande faktor i förutsägelser att gruppen kommer att behöva presentera ett mildare ansikte mot mot världen för att söka stöd.

Trots gruppens löfte att stoppa exporten av narkotika från Afghanistan ”till noll” vid sin första presskonferens i Kabul på onsdagen stod landet för 84% av den globala opiumproduktionen under året som slutade 2020, enligt FN: s World Drug Report. Merparten av den produktionen ägde rum i talibankontrollerade områden och gynnade gruppen via en 10% produktionsskatt.

Tre av de senaste fyra åren har sett några av Afghanistans högsta nivåer av opiumproduktion, enligt FN, med vallmodling 37% ensam i fjol.

Enligt rapporter som utarbetats för FN, Nato och USA: s försvarsunderrättelsetjänst har en annan huvudkomponent i talibanernas finansiering varit beskattningen av gruvexport, vilket ger nästan en tredjedel av sina inkomster utöver den skatt de tar ut på invånare i områden som den kontrollerar.

Utöver det avslöjar analysen att talibanerna har fortsatt att vara en stor förmånstagare av välgörenhetsdonationer från rika individer på upp till 240 miljoner dollar. De har också fått stöd från Iran.

Att komplicera frågan för talibanerna är hotet mot biståndsflöden som länge stött Afghanistans regering – de står för 42,9% av BNP. Tyskland, en av landets främsta givare, har sagt att det stoppar utvecklingsbiståndet, och andra har hotat att göra detsamma. Berlin hade gett stöd på 430 miljoner euro (366 miljoner pund) i år.


Relaterat.
Avslöjar det politiska spelet kring Sveriges deltagande i kriget i Afghanistan.
Krigade Sverige för fred och rättvisa i Afghanistan?
CIA, mujahedin och afghanskt opium
Biden avslutar inte Afghanistan-kriget, han privatiserar det: Specialstyrkor, Pentagon-entreprenörer, underrättelsetjänsten ska finnas kvar.
Vad gör Sverige i Afghanistan? Efter 19 års USA-krig och ockupation lider 85 % av befolkningen.
Washington Post: USA ljuger med Afghanistan-statistik.
Utrikesminister Pompeo: “Vi har inget att skämmas för i Mellanöstern” (Fast vi dödat miljoner människor och förstört flera länder).
Kriget i Afghanistan: Koalition av ovilliga stater, med Sverige som undantag.
Svensk militär har inget i Afghanistan och Irak att göra.
Afghanistan står inför en ny framtid med ett antal positiva tecken.
Hälsa Diplomat-Talibanerna välkomna!

Föregående artikelHur ser den kommande fascismen ut?
Nästa artikelUSA:s skakiga valsystem med röstfusk
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

14 KOMMENTARER

 1. Den tid då väst kunde lyckas med att svälta Afghanistan är över. Det faller nu på Kinas lott att komma till Afghanistans undsättning och det som en del av SCO/BRI. Väst vill hellre måla en bild av kaos i Afghanistan efter Talibanernas befrielse av landet från USA/NATO övergrepp. Ett stabilt Afghanistan med kvinnor som rör sig fritt på gatorna och med ett vardagsliv som rullar på as usual är anatema för väst. Och det är precis det som sker i Afghanistan under Taliban styre. Borde inte Talibanerna få ett ”feministsikt” pris nu när de har sagt offentligt att deras gamla kvinnofientlig politik ska inte gälla? Vad har svenska ”feministiska utrikesminister” att säga eller sia om det?

  http://thesaker.is/inside-us-afghanistan-pullout-the-grayzone-interviews-pepe-escobar/

 2. Talibanerna föraktar vårt sätt att leva i väst, de föraktar vår kultur, de föraktar vårt politiska system. Varför skulle de med denna inställning till väst vilja ha våra pengar?

  • Hur vet du det så säkert. De visar diplomati, uppger att de beviljar amnesti (får se hur det blir). De som verkligen visat förakt mot folkrätt mänskliga rättigheter och brist på tolerans mot annan kultur är ”Världsamfundet” under ledning av USA och med Sverige som deltagare.

  • Är det därför ”vi” attackerade/invaderade Afghanistan och förstörde landet? Vem är det som hatar och föraktar egentligen? Det är faktiskt de s k ”utvalda” eliten i väst som föraktar allt och alla. Sluta snacka om väst som välgörare. Västs bistånd är en björntjänst!

   • Om västs bistånd är en björntjänst är det ju bäst för att att helt stoppa all bistånd till Talibanerna. Då borde alla bli nöjda.

 3. Skulle svenska arbetare och tjänstemän skicka pengar till talibanerna? Det låter som en väldigt bra miljöpartikampanj inför valet 2022. Värt allt stöd.

 4. Enligt Ekot skickar finnarna trupp till Afghanistan för sina finnar, med vilken rätt,
  tydligen förankrat i UD, hellre det än svenskar, regeringen vågar ej, skitjobb, den fege Löfven är i Eslöv, och bråkar, ett annat frontavsnitt,men inte ett ord om Afghani-stan, svaghetstecken.

  Finland är. expert på utsvältning,till döds, 10.000 offer, socialdemokrater, 1918,
  1 miljon ryssar, offer i Leningrad, 1941-1944, all trafik från Murman blockerades, krigsbrott och USA förklarade aldrig krig mot Finland, som axelmakt, lika Ungern.

  Men Sverige har nu enligt finska ”drivveds-teorin” hamnat i krig, i Afghanistan, som timmer i en fors, älv som sen når havet, och kriget, helt av sig själv, mystiskt värre. Sverige har utkämpat ett ”separatkrig” som Finland, för att införa demokrati och feminism i Afghanistan, Sverige har som Finland med Hitler, varit ett bålverk mot de asiatiska horderna, muslimerna i Afgha-nistan, Sverige har haft som Finland, haft ett ”Waffenbruderschaft” med RFSS/ Himmlers ’Einsatzkommando Finland, Sverige ett ”Brother of Arms” med
  fyllorgier på USAmässarna, som brukar lyxa värre, Sverige har blivit utsparkat från Afghanistan, efter USAs nederlag, Finland
  från kriget 1944, efter tyska neder-laget,men de ville nå fram till Vita havet och Onega, Petrozavodsk, Svir, där de hade koncentrationsläger för civila, 30.000 märkta med röda tyglappar, som jude-stjärnan , man lämnade ut judar till Gestspo, 20.000 ryska krigsfångar av 60.000 dog som i River Kwai, 1.000 sköts eller piskades ihjäl, slutligen kriget fortsatte och fortsatte, som ett rejält ”Fortsättnings-krig,” finnarna har blåst Sverige igen.East goes West. Sverige tog hit 70.000 finska barn, men ytterst få judiska barn, bara få %
  av finska barn, som HumWeeHultqvists mor.

  Nu återstår mytbildningen för Sverige, informationskriget kan inte arm’en genomföra en parad av Afghanistan-veteraner, till Skansen eller så…

 5. Hej
  Min bestämda uppfattning är att Sverige är ett så pass litet land att vi inte kan ta ”världsproblemen” på oss utan det får skadlig eller rent av katastrofal inverkan på vår egna solidaritet och framför allt välfärd.
  Våra politikers löften om ”kompetensregn” andra absurditeter är inget annat än hån från de styrande mot det egna folket. I varje fall den delen av folket som inte fullt ut förmår skapa sin egen trygghet.
  Efter att jag intresserat mig för Ryssland några dagar har jag blivit fientlig mot dem som tycker de med andras pengar och resurser kan forma en ”bättre värld” efter eget tycke och smak.
  De är som kvacksalvare som inte bryr sig ett dugg om klienten de är satta att hjälpa.
  Det är precis som jag fötts i fel land.
  Förmodligen hade jag känt mig mer hemma i Ryssland och inte blivit den oppositionelle som den omgivande miljön formade mig här.

  Klart att man ska vara empatisk men för mycket förstör mer än vad det gör nytta.

 6. Men om riksdagen kunde lägga misstroendevotum för regeringen, mot
  marknadshyror, en av de 73 punkterna,
  bör väl riksdagen rösta bort regeringen, försvars- och utrikesministrarna, för expeditionskåren, ISAF till Afghanistan,
  eller har Sverige blivit så upp- och ner,
  att man silar mygg, och sväljer kameler, har dom kameler i Kabul? eller bara
  ministrar som är skrivna i Sverige, och
  är bidragstagare? Vad tycker militären om
  läget, ÖB Byd’en har radiotystnad. Sverige
  måste ju reda ut detta viktiga skede, av
  20 års krig i Asien.

 7. Men vad skönt att vi kommit ur detta
  afghanska krigsträsk, och att finnarna
  har tagit över, de som stred framgångsrikt,
  för sitt nationella suveränitet, gav sig på
  afghanerna, som också vill vara fria, svårt att fatta, men nu skall vi i Sverige göra
  som Finland, slåss för vårt nationella oberoende, från Stora Satan=Nato detta
  blev första spiken i Nato-kistan, det blir som Wehrmacht utanför Moskva, 1941,
  då var tyska kistan klar, Mannerheim såg klart, redan då i augusti för 80 år sedan, den gamle tsargeneralen, när sedan Hitler kom på besök, 4/6 1942, ser marsken en landseerkorpral, Mannerheim ser ut att ha munnen fylld med småstenar,(som Gromyko, U.S.,= ”Grim Grom”) Nato är utslaget, i Sverige iaf, skönt. Det går nog en suck av lättnad genom Sverige idag, det tar tid, men ” big battles produce – big results!” vi kan alla redan andas lättare, är jag övertygad om” och kolla in en dam med integritet och mod,bundeskanszlerin, Angela Merkel,på tal om kvinnosaken, i Afghanistan.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here