EU, USA och Ryssland och Venezuela – vem är ”mest demokratisk”?

11
1733

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Jag har senare publicerat andra artiklar om demkrati, som finns under ”Relaterat” nedan.


EU, USA och Ryssland och Venezuela – vem är ”mest demokratisk”?

USA och en del andra stater kritiserar Venezuela för bristande demokrati. USA har till och med hävdat att Venezuelas folkvalde president är illegitim. Uttalanden om diktatur och att man vill ha alla alternativ öppna finns också. USA och Strobritannien samt några stater i Sydamerika erkänner till och med att självutnämnden presidenten Guadio är den legitime presidenten för Venezuela. I EU ställs krav på nyval.

* Franska presidenten Emmanuel Macron:”Venezuelas folk måste få bestämma sin framtid. Utan val inom 8 dagar kommer vi att godkänna Guaido som interimspresident i Venezuela med uppgift att starta denna politiska process.”
* Talespersonen Martina Fietz för tyska utrikesdepartementet: ”Venezulas folk måste vara fria och säkra i sin egen framtid. Om detta inte sker inom åtta dagar är vi beredda att godkänna Juan Guaido som interimspresident, för att initiera en sådan process. ”

* Spaniens premiärminister Pedro Sanchez:”Den spanska regeringen ger Nicolás Maduro åtta dagar för att tillkännage fria, transparenta och demokratiska val. Om det inte händer, kommer Spanien att erkänna Juan Guaido som interimpresident med ansvar för att utlysa sådana val.”

Hur befogat och förtroendeingivande är USA:s och EU-ländernas ståndpunkt? Den är óförenlig med FN-stadga och internationell rätt att på detta sätt bryskt vilja interferera i ett annat land, må det vara ett land i en besvärlig ekonomisk situation. Venezuelas situation påminner om Ukrainas som helhjärtat stöds av USA och EU. Och kraven att Maduro måste bort påminner om de mångåriga folkrättsvidriga kraven att Syriens president Assad måste bort

Den som är för självständig mot USA vill världspolisen USA störta! Eller hur?

Vår utrikesminister Wallström talar om vikten av ökad demokrati i Venezuela. Hon nämner inte (vet troligen inte) att Venezuela har haft hela 25 fria val på 20 år – betydligt fler än t.ex. Sverige där 85 % uppger att de saknar politiskt inflytande mellan valen enligt Demokratiutredningen. Påminner igen om presidentvalet i maj. Tror ni att utrikesminister Wallström känner till detta?

”Maduro omvaldes som president i Venezuela söndagen den 20 maj. Han fick 5,8 miljoner av de 8,6 miljoner avlagda rösterna (67%), vid ett valdeltagande på 46 procent. Hans närmaste utmanare, Henri Falcon, fick 1,8 miljoner röster. Processen övervakades av ca 200 internationella valobservatörer från ett 30-tal länder. Bland observatörerna fanns Spaniens tidigare premiärminister Zapatero, som kommenterade: ”Jag hyser inga tvivel om valprocessen. Det är ett avancerat och automatiserat valsystem.” En annan observatör var Ecuadors förre president Rafael Correa som skrev: ”De venezolanska valen fortskrider fullt normalt.”

Stor valseger för Maduro i valet i Venezuela. Vad skriver media?

Ställlningstaganden till Venezuela 190124. (http://www.unz.com/akarlin/map-of-maduro-recognition/)

Säga vad man vill om Ryssland och Putin, men landets bedömning är förenlig med internationell rätt och FN-stadga. Här ett uttalande av Rysslands FN-ambassadör Vasily Nebenzya

Relaterat.

Är demokrati en bra svensk exportprodukt?
Åtta sätt som gör USA:s valsystem odemokratiskt.

I USA gäller inte en grund för demokrati: En person- en röst!? Va!
Demokratin fungerar dåligt i USA enligt första vetenskapliga studien.
USA:s odemokratiska val.
Demokratin i USA fungerar dåligt enligt den första vetenskapliga studien.
Jimmy Carter säger till Oprah Winfrey att USA inte längre är en demokrati
Vet Radions “Konflikt” vad demokrati är? Om demokratin i Ryssland, Sverige och USA.
Dollarocracy – Hur pengar har förstört USA:s en gång ganska demkratiska valsystem
Korruption i USA:s politiska ledning
USA: Ekonomisk manipulation och korruption
Korruptionen i Ryssland och i andra länder

Föregående artikelMer om OPCW:s bluffrapport om gasattacken i Syrien!
Nästa artikelKina öppnade nyligen vår tids Suez-kanal och ingen lade ens märke till det
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

11 KOMMENTARER

 1. En skribent vid namn Mats Ericson har skrivit en utmärkt artikel i Västmanlands läns tidningar. VLT

  ”USA har länge förberett en attack mot Maduro och Venezuelas statsledning. Regeringen under Trump har nu satt igång ytterligare försök att störta Venezuelas valda regering. Den vanligtvis hjälplösa oppositionen har nu fått kraft att få igång gatuprotester mot regeringen igen, med många dödsoffer som följd.

  USAs vice-president Pence har lovat att Washington kommer att stödja oppositionens alla ansträngningar för att få fram en provisorisk marionettregering som kan ersätta Maduros.”

  * Ett annat inslag i Trumps aktioner är att han har försökt få utländska regeringar att kapa alla diplomatiska och ekonomiska band med Caracas. Han har tidigare försökt få andra latinamerikanska stater som högerledda Brasilien och Colombia att invadera Venezuela, men hittills har ingen annan stat varit beredd att göra det. Columbia har dock paramilitära styrkor vid gränsen till Venezuela och de kan agera.

  * Och »vår« utrikesminister Wallström säger å ena sidan att vi ska förhålla oss neutrala i nationella konflikter, men är samtidigt beredd att agera genom EU som redan går i USAs ledband. Finns det någon heder i svensk utrikespolitik eller har vi redan en högerregering jämförbar med Brasiliens och andra latinamerikanska stater?!

  • Otroligt, sanningen har smugit sig in hos MSM!!! Hur gick detta till? Måste varit ett misstag.
   Någons anställning sitter nog löst nu kan man tro.

 2. ”Hon nämner inte (vet troligen inte) att Venezuela har haft hela 25 fria val på 20 år – betydligt fler än t.ex. Sverige där 85 % uppger att de saknar politiskt inflytande mellan valen enligt Demokratiutredningen. Påminner igen om presidentvalet i maj. Tror ni att utrikesminister Wallström känner till detta?” M. Wallström är ingen okunnig person. Hon har stor erfarenhet av det politiska arbetet i socialdemokratin och i en del regeringar. Hon ”vet” naturligtvis precis som Emmanuel Macron, Pedro Sanchez m.fl. mycket väl vad det handlar om, och att Venezuela, precis som Syrien, har en laglig regering. Nu gäller det för alla dessa krafter att arbeta hårt med att försöka slå i Europas befolkning att det kan bli så att Nato kanske måste ställa upp för att gripa in mot Venezuela. Om D. Trump känner till siffran om 25 fria val på 20 år är mer osäkert. Han handskas betydligt mer okonventionellt med sanningen. Men vad spelar det för roll? He´s the leader of the pack! Men verkar det inte som om ”imperiet” blir skakigare och skakigare? Hundarna skäller allt högre men verkar vara alltmer oförmögna att bita. Eller ser jag fel?

  • Senast i konkurrens med 6 andra kandidater. Men de är inte alls lika duktiga som USA i att olagligt lägga sig i andra länders val.

  • Svenska Statistiska Centralbyrån har räknat ut, att efter Gorbatjovs Perestrojka och styre av Ryska maffian under Jelcins tid, var Ryssland i sämre statskick än Sovjet efter WWII. Situationen i Ryssland var katastrofal. Ungefär som i Ukraina idag. Putin fick Ryssland på fötterna igen. (Det är därför Väst och USA hatar honom). Under hans tid som Rysslands ledare, har levnadsstandard för vanliga ryssar ökad. Det är inte så konstig, att ryssarna röstar på honom. De kommer ihåg, hur det gick för landet, när amerikanska rådgivare och Ryska maffian (i MSM kallas de ” oppositionella”) plundrade landet. De kanske inte vill ha den demokrati som folk i Jugoslavien, Irak, Libyen,… fått efter bombningar av sina länder. Föresten, var det inte ni fredliga och demokratiska svenskar som har hjälpt till att bomba sönder Libyen?

  • Självklart Tim att det ryska folket väljer Putin med tanke på konkurrenterna. Kommunisterna har Gjuganov, tokliberalerna Lebedev och ultranationalisterna har den ökända Zjirinovski. Skulle du välja någon av dessa figurer framför Putin? Kom nu inte dragandes med den kriminella Navalnyj han har inget stöd alls i Ryssland det är bara fulmedia som försöker lura i dig sådan propaganda. Här i Sverige har vi numera bara Löfven att välja på oavsett hur vi röstar…sug på den!

   • ”Här i Sverige har vi numera bara Löfven att välja på oavsett hur vi röstar…sug på den!”

    Så här precis ett år senare kan man fråga sig om Löfven ändå inte något börjat ”darra på manschetterna”?

    Ändå tror jag Socialdemokraterna fortfarande har greppet.
    Men ifrågasatt och försvagat.

    Det är partiet Socialdemokraterna som drar mitt största intresse just nu.
    Samt Vänsterpartiet och vad som ska komma efter Sjöstedt.

    Tråkigt för Jonas Sjöstedt förresten. Ingen höjdare att fara till Asien just nu.
    I Vietnam är man nationalister. Ingen där tillåts bli medborgare med mindre än en av föräldrarna är vietnames.
    Så även om Jonas Sjöstedt bosätter sig i Vietnam så lär han aldrig få rösta i Vietnamesiska val.
    Om där ens finns något parlament eller fria allmänna val?
    Har för mig jag läste någonstans att Vietnam är en enpartistat.
    Kanske bäst för en socialist?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here